Skocz do zawartości
  • 0

Ceny pszenicy 2019

Pytanie

Opublikowano

Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!

Dnia 31.12.2018 o 13:55, ZELKOW napisał:

właśnie co mi po 1000zł nawet za tone jak średnia koło 3t z ha pszenicy, lepiej niech pszenica będzie po 600zł ale te chociaż 6t niech się urodzi i będzie lepiej jak teraz, z mojego rejonu to już pewnie powyżej 800netto dają za paszówke

Kontynuacja tematu: 

• Like 3

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano
2 godziny temu, chuck00 napisał:

Czytam ceny pszenicy jakie podajecie to faktycznie szału nie ma. Ja w żniwa sprzedawałem prosto z pola po 690zł netto na pasze, byle wilgotność się zgadzała.

Jaka mieszalnia w żniwa płaciła wiecej jak za konsumpcje,chyba o 100 zł pomyliłeś się

• 0
Opublikowano (edytowane)

Ja tez do tej samej paszarni sprzedawalem co chuck00  i tez po 690 netto w zniwa a towar idzie na wlasne kurczaki bo maja kilkadziesiat kurnikow.

Obecnie ceny nie znam.

Pszenzyto bylo chyba po 600 zl netto albo ciut wiecej ale dokladnie nie pamietam.

Zyto w okolicznym mlynie 560 netto (w zniwa 580 netto) i czekam az cos drgnie....

Edytowane przez Mikruss
  • Haha 1
  • 0
Opublikowano
2 godziny temu, Alio napisał:

Gluten 37? Tu  z kolei bardzo  wysoka zawartość.  Jaka to odmiana pszenicy? Miałem takie zawartości glutenu ale w twardych pszenicach durum. W zwykłych 32-34 to już super wynik.

Pszenica Kepler i Kilimanjaro były na jednej kupie. A która trafiła na auta i w jakich proporcjach to tego już nie wiem ;)

• 0
Opublikowano
48 minut temu, miwigos napisał:

Jaka mieszalnia w żniwa płaciła wiecej jak za konsumpcje,chyba o 100 zł pomyliłeś się

Adros Pasze, cena 680-690zł  netto , Piast Lewkowiec 10-20zł mniej, Tasomix podobnie (ceny ze żniw). Nie kolego, mam trzeźwy umysł po wczorajszej nocy...

• 0
Opublikowano

kurna co to za polityka. idę sprzedać zboże, to to nie pasuje, tu za mało tego, tu za dużo zboża na rynku. to teraz my jak pójdziemy po pasze czy koncentrat to też powinniśmy mówić że tyle nie damy, bo to za dużo, bo konkurencja i dużo towaru na rynku. Du.czą nas na sucho, a my nic nie możemy

• 0
Opublikowano (edytowane)

Anetka co ty pierdzielisz jakie zbiory 2018.  w tym czasie w tym roku to u nas sie zniwa skonczyly albo sie konczyly tak wczesnie wszystko zaschlo. Prosto z pola wszystko poszlo do skupu. W domu zostaje u mnie jak i u chuck00 tylko tyle ile potrzeba do zwierzakow a reszta ałt....

Edytowane przez Mikruss
  • Like 1
  • 0
Opublikowano

Po co się wysilasz, jest czarno na białym ale dla niektórych to nie do pojęcia. Od połowy sierpnia kukurydza koszona w silos pełną parą była, u Anetki zboże zielone było bo zapewne więcej opadów dostali. Niestety płd wlkp w lipcu było po żniwach praktycznie.

• Like 1
  • 0
Opublikowano
1 godzinę temu, kubaguzik napisał:

kurna co to za polityka. idę sprzedać zboże, to to nie pasuje, tu za mało tego, tu za dużo zboża na rynku. to teraz my jak pójdziemy po pasze czy koncentrat to też powinniśmy mówić że tyle nie damy, bo to za dużo, bo konkurencja i dużo towaru na rynku. Du.czą nas na sucho, a my nic nie możemy

Przecież tak zawsze było że rolas nie miał nic do powiedzenia. A nie jednemu się wydaje że nie kupi lub nie sprzeda to poruszy sytuację na rynku... Ojciec zawsze gadał że rolnik nigdy nie mógł nosić głowy zbyt wysoko...

• 0
Opublikowano (edytowane)
53 minuty temu, chuck00 napisał:

Adros Pasze, cena 680-690zł  netto , Piast Lewkowiec 10-20zł mniej, Tasomix podobnie (ceny ze żniw). Nie kolego, mam trzeźwy umysł po wczorajszej nocy...

U nas w żniwa paszowa 590 maks a konsupcja 650,przed świetami paszowa 700,a konsupcja 730 ,ceny netto ,więc kierunek dobry

Glan nie panikuj,bo to twoja specjaloność ,jak gdzieś coś padło będą braki,indyk podrożeje ,wstawią nowe sztuki i biznes sie kręci

Edytowane przez miwigos
  • 0
Opublikowano
16 minut temu, miwigos napisał:

U nas w żniwa paszowa 590 maks a konsupcja 650,przed świetami paszowa 700,a konsupcja 730 ,ceny netto ,więc kierunek dobry

Glan nie panikuj,bo to twoja specjaloność ,jak gdzieś coś padło będą braki,indyk podrożeje ,wstawią nowe sztuki i biznes sie kręci

To się zaraz zacznie nikt nie kupi od nas kurczaków na kilka lat , kto będzie jadł tą paszę żeby cena była na zboże . Wirus  był w paszy .

Choroba pojawiła się na terenie gminy Uścimów, gdzie padło już kilkanaście tysięcy indyków. Jak poinformowały służby weterynaryjne, choroba która pojawiła się na Lubelszczyźnie to bardzo zjadliwy wirus H5N8.

Ponadto na terenie gminy pojawiły się także padłe ptaki pływające – aktualnie pobierane są próbki do badań.

Póki co wirus H5N8 został wykryty w trzech dużych fermach – część ptaków padła, inne mają być zagazowane. Pierwsze przypadki choroby miały zbiec się wraz z dotarciem nowego transportu karmy.

Gmina Uścimów zaliczana jest do drobiarskiego zagłębia, dlatego niewykluczone, że ptasia grypa może pojawić się też w innych hodowlach.

• Like 1
  • 0
Opublikowano
2 godziny temu, galan99 napisał:

To się zaraz zacznie nikt nie kupi od nas kurczaków na kilka lat , kto będzie jadł tą paszę żeby cena była na zboże . Wirus  był w paszy .

Choroba pojawiła się na terenie gminy Uścimów, gdzie padło już kilkanaście tysięcy indyków. Jak poinformowały służby weterynaryjne, choroba która pojawiła się na Lubelszczyźnie to bardzo zjadliwy wirus H5N8.

Ponadto na terenie gminy pojawiły się także padłe ptaki pływające – aktualnie pobierane są próbki do badań.

Póki co wirus H5N8 został wykryty w trzech dużych fermach – część ptaków padła, inne mają być zagazowane. Pierwsze przypadki choroby miały zbiec się wraz z dotarciem nowego transportu karmy.

Gmina Uścimów zaliczana jest do drobiarskiego zagłębia, dlatego niewykluczone, że ptasia grypa może pojawić się też w innych hodowlach.

Galanie, Wasza Pesymistyczność, czy padłe dzikie ptaki pływające, o których mowa w cytowanym przez Ciebie tekście, również zaraziły się wirusem, zjadając paszę, którą dowieziono do indyczej fermy, a która według Waszej Pesymistyczności, była skażona wirusem? 

• Haha 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez livebird
      Witam mam problem z jasnotą purpurową która zachwaściła mi strasznie pszenice ozimą na granicy pola 10-15 arów silnie zachwaszczonych tylko tym chwastem pytanie do was jakim śrdokiem porządnie ją zwlacze teraz i czy dam rady jeszcze teraz to zniszczyć (pszenica- pierwsze kolanko 2cm od węzła krzewienia). Pryskałem już Lancetem którego dałem chyba niską dawke bo miejscami chwasty nie wyglądają jakby siadły.
    • Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Gość
      Przez Gość
      Witaj, dziś planuje zrobić zabieg T1 w pszenicy bez skracania. Planuje dać Mirage 450EC do tego siarczan magnezu, plonvit z zboża, Tytan i PLONVIT OPTY i powiedz mi czy nie za dużo odżywek ost padało z niedzieli na poniedziałek i czy dodać do tego jeszcze Duett Star 334 SE BASF ?
    • Przez Romek3249
      Witam, z uwagi na panującą suszę nie było możliwe wykonanie u mnie skracania w fazie BBCH 30-31 w pszenicy i pszenżycie, teraz przez weekend spadło 8mm, rośliny odżyły i powraca temat skracania, obecnie rośliny są w fazie 3 kolanka więc zaczął się wielki okres w którym nie powinno się stosować regulatorów wzrostu, pozostaje więc skracanie w fazie liścia flagowego, tylko jakimi środkami najlepiej to zrobić ? Myślałem o samym cerone w dawce 0,6-0,8, mieszance moddusa 0,2 i cerone 0,4, oraz o medaxie (max czy top ? nigdy nie stosowałem medaxu, jeżeli już to jakie dawki ?) Dodam że odmiany to Arkadia i Rotondo, w obu przypadkach nawożenie 160kg N. Ktoś z większym doświadczeniem coś poradzi ?
  • Dodaj nową pozycję...
v