Skocz do zawartości
  • 0

Ceny pszenicy 2019

Pytanie

Opublikowano

Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!

Dnia 31.12.2018 o 13:55, ZELKOW napisał:

właśnie co mi po 1000zł nawet za tone jak średnia koło 3t z ha pszenicy, lepiej niech pszenica będzie po 600zł ale te chociaż 6t niech się urodzi i będzie lepiej jak teraz, z mojego rejonu to już pewnie powyżej 800netto dają za paszówke

Kontynuacja tematu: 

• Like 3

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, dexter00 napisał:

Akurat pszenica w naszym regionie radzi sobie dobrze od kilku sezonow. U mnie średnia co roku nie spada poniżej 7,5- 8,0 t/ha i nie mówi tu na oko tylko o zwazonym po sprzedaży. Nie chodzi o to żeby się chwalic ale takie są fakty. Rzepak wyszedł średnio bo 3.6 t/ha. Najgorzej buraki 50t/ha i fasola 1,5t/ha

Dexter ja chłopak z borowiny :P dodam tylko, że na ok 35 ha pszenicy 8ha to była pszenica siana w listopadzie po burakach, która strasznie dostała po d*p. susza. Stąd ta średnia no ale tak wyszło. Ten rok jest zdecydowanie lepszy.

Edytowane przez melon10641
  • 0
Opublikowano
8 godzin temu, robercikj100 napisał:

Ha ha gimbus ? Mówisz o sobie ? Wiem co to był podatek drogowy . Ale nie wiem co to ma związek z moim postem o różnych dotacjach i zapomogach bo od tego się zaczęło a ty mi tu wyjeżdżasz z podatkiem. To że jakaś część akcyzy jest przeznaczana na remonty dróg to sprawa oczywista. Miała być całość a jak jest, wiadomo. Więc wyzywanie kogoś od gimbusów świadczy tylko o twojej inteligencji. Mówię o ciągłym jeczeniu co niektórych że państwo powinno ciągle coś dawać . A jak nie da to już jest tragedia .

Podatek drogowy i inne opłaty zostały włączone w cenę paliwa. Rolnicy w porównaniu do innych uzytkownikow dróg dużo mniej korzystają , z ekspresówek i autostrad w ogóle. A za paliwo muszą płacić tyle co wszyscy. Na zachodzie rolnicy nie są obciążeni kosztami utrzymania dróg w paliwie, są specjalne paliwa dla rolnictwa bez akcyzy i innych składek. Stąd i u nas zwrot za paliwo. Bo w ramach UE wszyscy powinniśmy mieć takie same warunki prowadzenia gospodarstwa. A jak jest, każdy widzi.

• Like 1
  • 0
Opublikowano

Jakbyś dostał te 3,7 to i tak byłoby Ci mało.

A 100l jest na hektar i ja nie mając hodowli i kombajnu, a mając dwa auta diesel nie mogę tego limitu wypalić. I jeszcze mam 8ha niezgłoszonych dzierżaw. 

• 0
Opublikowano
2 minuty temu, Agrest napisał:

Jakbyś dostał te 3,7 to i tak byłoby Ci mało.

A 100l jest na hektar i ja nie mając hodowli i kombajnu, a mając dwa auta diesel nie mogę tego limitu wypalić. I jeszcze mam 8ha niezgłoszonych dzierżaw. 

Limit musi być na 1 ha ale 100 l starcza , jak brak kombajnu to nie wypalisz ale jak byś kupił to sprzedać można z 50 groszy zarobić .

• 0
Opublikowano (edytowane)

Nawet przy kombajnu a nie wypaliłbym bo to 15l/ha

Edytowane przez Agrest
  • 0
Opublikowano
6 minut temu, Agrest napisał:

Nawet przy kombajnu a nie wypaliłbym bo to 15l/ha

To ile na 1 ha zużywasz paliwa , na wszystko dojazdy orka , opryski , przedsiewne przygotowania jakieś tam itp 60 l starcza .

• 0
Opublikowano

W sumie nigdy nie liczyłem dokładnie ale te 60 w zbożówce na pewno wystarczy. Nadrabiam sadownictwem bo tu więcej idzie. Gleby choć nie piachy to lekkie w uprawie.

• 0
Opublikowano (edytowane)

W Belgii znajomy rolnik placił 2 lata temu okolo 40 centow za litr rolniczego paliwa, przy dostawie dostaję odrazu taki rachunek z tą ceną i paliwa rolnicze są barwione na czerwono. Nie jeździ po urzędach z fakturami, ma jakiś limit jak ma pole i zamawia ile mu trzeba.

Edytowane przez GRZES1545
  • Like 1
  • 0
Opublikowano

Ja mam zawsze nadmiar faktur a limitu za malo , ale robimy tak ze Ja mam swoje gosp a Tata swoje a o zwrot sklada raz jeden raz drugi , tata ma duzo koni dla ktorych trzeba zapewnic paszę (siano) a zaden zwrot się na nie nie nalezy ;)

• 0
Opublikowano
17 godzin temu, Kobek napisał:

Nigdy nic nie podkoloryzowałem 😀

przez cale zycie ? ale dobra juz 

a to juz jak tak szukasz to znajdz moj wpis o tej pszenicy co mi tak slabo sypała jak juz tak lubisz szukac bo z innych pol slabo sypala i tez pisalem 

18 godzin temu, ordynator napisał:

jak by plony były takie jak tu podajecie to by już skupów nie bylo , bo by się właściciele ich w zbożu podusili hahaha

pisalem i z innych pol plon  gdzie tam byl naprawde bardzo slaby , tylko @Kobek musi znalesc tamten wpis 

• 0
Opublikowano
Przed chwilą, galan99 napisał:

Rolnicze paliwo powinno kosztować 3,70 litr i 100 litry ma ha  łaskę zrobili bo 1 zł zwrotu dali , niech dadzą tyle co  Helmut ma .

Wiele drożej nie wychodzi ,jak netto to nawet mniej,obecnie 4,84 zł bez BIO,czyli 3,94 netto minus 1 zł akcyza = 2,94 zł x 90 litrów =265 zł/ha ,nie jest żle

• 0
Opublikowano
1 godzinę temu, miwigos napisał:

Wiele drożej nie wychodzi ,jak netto to nawet mniej,obecnie 4,84 zł bez BIO,czyli 3,94 netto minus 1 zł akcyza = 2,94 zł x 90 litrów =265 zł/ha ,nie jest żle

nie kazdy jest na vacie takze wiesz 

• 0
Opublikowano

Nawet jak porównać brutto to co pisał GLAN to 0,14 zł róznicy więc niewiele ,nikt nie zabrania przejść na VAT jesli twierdzisz że to takie opłacalne

• 0
Opublikowano
8 minut temu, Konrad2510 napisał:

Wchodzę zobaczyć jak ceny pszenicy i myślę pomyliłem temat, bo jakaś barany piszą o spalaniu paliwa i ile idzie na ha... masakra

No masakra że takiemu trykowi chciało się przeczytać i skomentować.

Walnij baranka z przytupem .

• 0
Opublikowano
1 godzinę temu, miwigos napisał:

Nawet jak porównać brutto to co pisał GLAN to 0,14 zł róznicy więc niewiele ,nikt nie zabrania przejść na VAT jesli twierdzisz że to takie opłacalne

Między cena brutto a netto w paliwie jest 0.14? Chyba stawki ci się pomieszały. Dziwne ze taki obszarnik inwestujący nie jest na VAT . No ale nie nowość ze polski chłop boi się przepisów i urzedow

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez livebird
      Witam mam problem z jasnotą purpurową która zachwaściła mi strasznie pszenice ozimą na granicy pola 10-15 arów silnie zachwaszczonych tylko tym chwastem pytanie do was jakim śrdokiem porządnie ją zwlacze teraz i czy dam rady jeszcze teraz to zniszczyć (pszenica- pierwsze kolanko 2cm od węzła krzewienia). Pryskałem już Lancetem którego dałem chyba niską dawke bo miejscami chwasty nie wyglądają jakby siadły.
    • Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Gość
      Przez Gość
      Witaj, dziś planuje zrobić zabieg T1 w pszenicy bez skracania. Planuje dać Mirage 450EC do tego siarczan magnezu, plonvit z zboża, Tytan i PLONVIT OPTY i powiedz mi czy nie za dużo odżywek ost padało z niedzieli na poniedziałek i czy dodać do tego jeszcze Duett Star 334 SE BASF ?
    • Przez Romek3249
      Witam, z uwagi na panującą suszę nie było możliwe wykonanie u mnie skracania w fazie BBCH 30-31 w pszenicy i pszenżycie, teraz przez weekend spadło 8mm, rośliny odżyły i powraca temat skracania, obecnie rośliny są w fazie 3 kolanka więc zaczął się wielki okres w którym nie powinno się stosować regulatorów wzrostu, pozostaje więc skracanie w fazie liścia flagowego, tylko jakimi środkami najlepiej to zrobić ? Myślałem o samym cerone w dawce 0,6-0,8, mieszance moddusa 0,2 i cerone 0,4, oraz o medaxie (max czy top ? nigdy nie stosowałem medaxu, jeżeli już to jakie dawki ?) Dodam że odmiany to Arkadia i Rotondo, w obu przypadkach nawożenie 160kg N. Ktoś z większym doświadczeniem coś poradzi ?
  • Dodaj nową pozycję...
v