Skocz do zawartości
  • 0

Ceny pszenicy 2019

Pytanie

Opublikowano

Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!

Dnia 31.12.2018 o 13:55, ZELKOW napisał:

właśnie co mi po 1000zł nawet za tone jak średnia koło 3t z ha pszenicy, lepiej niech pszenica będzie po 600zł ale te chociaż 6t niech się urodzi i będzie lepiej jak teraz, z mojego rejonu to już pewnie powyżej 800netto dają za paszówke

Kontynuacja tematu: 

• Like 3

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano

Dziś ruszyłem i zawiozłem próbki pszenicy do zbadania a przy okazji rozeznałem rynek - kolorowo nie jest. Pszenica 15% białka 30% gluten ale gęstość tylko 70 do max 73 więc pasza. Na skupach dziś zrobił się ruch, dużo rolników nie dostało w ogóle dopłat wiec muszą coś sprzedać, kukurydza, żyto i pszenżyto zainteresowania brak, lokalny pośrednik pszenżyto 600 + vat obniżka o 10zł, dużo kukurydzy jest z ubiegłego roku + jeszcze więcej na ciągniętej z upainy, kto ma lepsze auto wozi ziarka ze Słowacji. Zainteresowanie jest tylko pszenicą bo idzie do portu, i tak Cedrob 700 + vat minus koszty transportu, pośrednik 680+vat z odbiorem z gospodarstwa. Ceny słabe, plony niskie i jakoś nic nie wskazuje żeby miało być lepiej.

• 0
Opublikowano
13 minut temu, galan99 napisał:

Tak wymagany paszport polsatu :D Masz wszystko opisane , moze w koncu ukraina bedzie rzetelnie kontrolowana.

• Like 1
  • 0
Opublikowano
11 godzin temu, Jurek87 napisał:

Tak wymagany paszport polsatu :D Masz wszystko opisane , moze w koncu ukraina bedzie rzetelnie kontrolowana.

Nie tylko Ukraina ale i eksporterzy  też tak jak skupują ziarno na porty , jak ktoś na pier**li oprysków to go wyłapią .

• 0
Opublikowano

Pojechało ostatnie auto.  Trochę zostało ale to już do lokalnego się wywiezie.

Przeliczyłem dokładnie plon i w sumie wyszło lepiej niż liczyłem.

7,25t/ha. 

• 0
Opublikowano

Ja ten uczciwy, nie brałem.

Gęstość w tym roku fatalna, przeciętnie wyszła mi około 720kg/m³

• 0
Opublikowano

U mnie w tamtym roku miałem gęstość 81-82 a w tym roku jest w okolicy 75. Niestety problemem jest zanieczyszczenie bo pszenica ciężko się młóciła i są końcówki kłosów i niedomłoty, więc raczej pojedzie do lokalnych skupów.. Okolice Żółkiewki ciągle 680 br 

• Like 1
  • 0
Opublikowano

Pszenica gęsta plon dobry tylko wody mało było to i lekka jest. U mnie plon zimówki około 6 t/ ha gestość 78 parametry dobre a jarka gdzie wysiałem w normie to plon 5t a gdzie wysiałem połowe normy to i plon 2-3 t parametrów nie badałem jeszcze . komisja suszowa wysoko oceniła moją pomyłke ;)

• 0
Opublikowano
Mariozo85 napisał:

Firma Akris z Bełzyc kolo Lublina ma bardzo dobre ceny na zboze jesli ktos jest z pod lublina prosze o kontakt na priv  te ceny dobre to jakie

• 0
Opublikowano
3 godziny temu, Mariozo85 napisał:

Firma Akris z Bełzyc kolo Lublina ma bardzo dobre ceny na zboze jesli ktos jest z pod lublina prosze o kontakt na priv :)

Trzeba pisać pszenica cena po to jest to forum a nie tam ze jest firma Akris z okolicy to każdy wie

• Like 1
  • 0
Opublikowano

Ja tam mialem 6,2 t pszenicy  z ha i suszowe przytulilem. Jak daja to trza brac.

Pszenica konsumpcja lokalny skup mazowsze 710netto.

Poczekamy do lutego, moze sie doczlapie do 750netto. 

Na gieldach idzie do gory, wiec jest szansa.

• 0
Opublikowano
22 minuty temu, CASd napisał:

Trzeba pisać pszenica cena po to jest to forum a nie tam ze jest firma Akris z okolicy to każdy wie

Cena zboza indywidalnie ustalana zalerzy od ilosci i jakosci oraz gdzie znajduje sie gospodarstwo.Ceny ze skupu obowiazuja dla mniejszych rolnikow ilosci calosamochodowe sa dogadywane indywidialnie :) Pozdrawiam

Rzepak place ponad 1640 (1650 netto moze i wiecej) a jeczmien cena 640 zl netto i wyzej ceny do dogadania zalerzy od ilosci :)

• 0
Opublikowano
12 minut temu, Mariozo85 napisał:

Cena zboza indywidalnie ustalana zalerzy od ilosci i jakosci oraz gdzie znajduje sie gospodarstwo.Ceny ze skupu obowiazuja dla mniejszych rolnikow ilosci calosamochodowe sa dogadywane indywidialnie :) Pozdrawiam

Rzepak place ponad 1640 (1650 netto moze i wiecej) a jeczmien cena 640 zl netto i wyzej ceny do dogadania zalerzy od ilosci :)

Dobra pszenica 25 ton od biur Klodnica dolna pszenica jaka cena 

• 0
Opublikowano (edytowane)

No jak zadalem pytanie do firmy Akris z Bełżyce to zamilkla i cisza czyż by Cefetro się niedogadala i nie potrafi ceny określić ceny pszenicy no tak to jest z pośrednikiem ☺

Edytowane przez CASd
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez livebird
      Witam mam problem z jasnotą purpurową która zachwaściła mi strasznie pszenice ozimą na granicy pola 10-15 arów silnie zachwaszczonych tylko tym chwastem pytanie do was jakim śrdokiem porządnie ją zwlacze teraz i czy dam rady jeszcze teraz to zniszczyć (pszenica- pierwsze kolanko 2cm od węzła krzewienia). Pryskałem już Lancetem którego dałem chyba niską dawke bo miejscami chwasty nie wyglądają jakby siadły.
    • Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Gość
      Przez Gość
      Witaj, dziś planuje zrobić zabieg T1 w pszenicy bez skracania. Planuje dać Mirage 450EC do tego siarczan magnezu, plonvit z zboża, Tytan i PLONVIT OPTY i powiedz mi czy nie za dużo odżywek ost padało z niedzieli na poniedziałek i czy dodać do tego jeszcze Duett Star 334 SE BASF ?
    • Przez Romek3249
      Witam, z uwagi na panującą suszę nie było możliwe wykonanie u mnie skracania w fazie BBCH 30-31 w pszenicy i pszenżycie, teraz przez weekend spadło 8mm, rośliny odżyły i powraca temat skracania, obecnie rośliny są w fazie 3 kolanka więc zaczął się wielki okres w którym nie powinno się stosować regulatorów wzrostu, pozostaje więc skracanie w fazie liścia flagowego, tylko jakimi środkami najlepiej to zrobić ? Myślałem o samym cerone w dawce 0,6-0,8, mieszance moddusa 0,2 i cerone 0,4, oraz o medaxie (max czy top ? nigdy nie stosowałem medaxu, jeżeli już to jakie dawki ?) Dodam że odmiany to Arkadia i Rotondo, w obu przypadkach nawożenie 160kg N. Ktoś z większym doświadczeniem coś poradzi ?
  • Dodaj nową pozycję...
v