Skocz do zawartości
  • 0

Ceny pszenicy 2019

Pytanie

Opublikowano

Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!

Dnia 31.12.2018 o 13:55, ZELKOW napisał:

właśnie co mi po 1000zł nawet za tone jak średnia koło 3t z ha pszenicy, lepiej niech pszenica będzie po 600zł ale te chociaż 6t niech się urodzi i będzie lepiej jak teraz, z mojego rejonu to już pewnie powyżej 800netto dają za paszówke

Kontynuacja tematu: 

• Like 3

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano

w hurcie tez idzie ilość to i cena lepsza ale wiadomo że zwykły rolnik  dostaje po d*pie a kasę trzepią potężne gospodarstwa, z tym że tam mają inne ceny paliw itp, ja na starcie muszę 250zł podatku z 1ha zapłacić a na rozwój brak ciekawych perspektywach, cena ha zaczyna się od 50 kafli.. 

• 0
Opublikowano
20 minut temu, Tigon napisał:

w hurcie tez idzie ilość to i cena lepsza ale wiadomo że zwykły rolnik  dostaje po d*pie a kasę trzepią potężne gospodarstwa, z tym że tam mają inne ceny paliw itp, ja na starcie muszę 250zł podatku z 1ha zapłacić a na rozwój brak ciekawych perspektywach, cena ha zaczyna się od 50 kafli.. 

Wielu może coś się wypowiedzieć na temat grup producentów , też rolnik dostaje po d*pie cóż taki los .

• 0
Opublikowano

Ciężko jest i tyle rok drugi z rzędu aura nie rozpieszcza. Ceny sztucznie zaniżane. Rozwój to tylko fundusze UE młody rolnik i prow. Nabieranie dzierżaw za niewiadomo ile i jechanie na kredytach to złudzenie rozwoju a vzęsto krok w strone bankructwa. Przy 20 ha wlasnych i 30 dzierżaw to wg mnie dokładanie do tych 30 ha które de facto dzisiaj są a jutro może nie być. Sprzedałem tylko rzepak i kuku i troche pszenicy reszta leży. Bilans- jeszcze 20 tysi faktur do popłacenia na azoty na wiosne nie było kasy jak była dobra cena a na wiosne wiadomo podwyżki ale czy zbóż? Jak ten rok będzie podobny to lipa będzie. Tyle dobrze że dzierżawie za podatek bo inaczej zrzekł bym się. Zostaje na życie i wróciłem na etat. Perspektywa inwestycji i rozwoju sama się rozwiała.

• Like 3
  • 0
Opublikowano

Taka gówniana opłacalność a jak puściłem wieść że sprzedam kawałek pola ok. 1ha bo ciężki dojazd z maszynami od mojej strony  to zbaraniałem że wcześniej nie wiedziałem że mam tylu kumpli bo zainteresowani to znajomi :D

• Like 2
  • Haha 1
  • 0
Opublikowano

Czyli opłacalność jest niech ktoś zadzwoni do Morawieckiego że śrubę podkręcić może jescze bardziej :D ale co się dziwić jak na tym wschodzie nie ma czego się czepić  10 chętnych na stanowisko 2000zł na rękę> Cytując Paprykarza "Jak żyć" ?

• Like 1
  • 0
Opublikowano
5 minut temu, MarekUA napisał:

Czyli opłacalność jest niech ktoś zadzwoni do Morawieckiego że śrubę podkręcić może jescze bardziej :D ale co się dziwić jak na tym wschodzie nie ma czego się czepić  10 chętnych na stanowisko 2000zł na rękę> Cytując Paprykarza "Jak żyć" ?

Jestem też ze wschodu i w każdej branży brakuje ludzi do pracy, zarobki różne w zależności od zawodu. Teraz jak ktoś chce i nie ma lewych rąk to prace znajdzie bez kłopotu, trzeba tylko ruszyć tyłek i czasem przejechać 50 km.

• Like 1
  • 0
Opublikowano

Praca jest, ale w większości taka, którą trudno pogodzić z obowiązkami w gospodarstwie.  Poza tym dziwię się coraz powszechniejszej opinii rolników, że praca na etacie w przypadku np. 30-40 ha jest normalna. Rozumiem, że obszarowcy, którym wiecznie mało tak twierdzą, ale mniejsi?? 40 hektarowy rolnik napracuje się mniej niż urzędnik? Ludzie na wsi dali się odrzeć z godności...

Cena pszenicy paszowej 670 zł netto, wlkp.

• 0
Opublikowano

piegus powiem Ci tak - mam 40 ha gospodarstwo (produkcja roślinna) i praca w nim zajmuje mi w nim nie więcej jak 3-4 miesiące w roku (licząc dniówki) i dlaczego mam nie pracować jak mam dużo wolnego czasu i chęci - kwestia logicznego zaplanowania upraw, prac i odpowiedniego parku maszynowego. 

• Like 4
  • 0
Opublikowano

Sam pracuje i robię na 17 ha i jest ciężko ogarnąć. Dobrze ze ojciec coś tam jeszcze pomoże. Godzin oczywiście dużo bo też robię w rolnictwie. Ci co mówią że mają po 30-40 ha i pracują i mają czas to obrabiac to kłamią w żywe oczy. Też znam gospodarzy co mają i po 70 ha i pracują ale to jest kosztem pola bo nie dopilnuja na czas wszystkiego. Więc aby łapać 2 sroki za ogon i na tym dobrze wychodzić to trzeba robić 8 godzin dziennie przez 5 dni w tygodniu i na tym koniec albo mieć wyrozumialego szefa. 

• 0
Opublikowano
10 minut temu, damin1 napisał:

Sam pracuje i robię na 17 ha i jest ciężko ogarnąć. Dobrze ze ojciec coś tam jeszcze pomoże. Godzin oczywiście dużo bo też robię w rolnictwie. Ci co mówią że mają po 30-40 ha i pracują i mają czas to obrabiac to kłamią w żywe oczy. Też znam gospodarzy co mają i po 70 ha i pracują ale to jest kosztem pola bo nie dopilnuja na czas wszystkiego. Więc aby łapać 2 sroki za ogon i na tym dobrze wychodzić to trzeba robić 8 godzin dziennie przez 5 dni w tygodniu i na tym koniec albo mieć wyrozumialego szefa. 

Pieprzysz jeździłem w turystyce na międzynarodowce ( wyjazdyna 11 dni 3 dni w domu) i 20 ha ogarnialem sam, czasem brat albo ojciec tyle co mi ciągnik zatankowali.

• 0
Opublikowano

Dlatego napisałem: Więc aby łapać 2 sroki za ogon i na tym dobrze wychodzić to trzeba robić 8 godzin dziennie przez 5 dni w tygodniu i na tym koniec albo mieć wyrozumialego szefa.

Ja robię dużo godzin i dlatego krucho jest u mnie z czasem. 

7 minut temu, danielursus3p napisał:

Pieprzysz jeździłem w turystyce na międzynarodowce ( wyjazdyna 11 dni 3 dni w domu) i 20 ha ogarnialem sam, czasem brat albo ojciec tyle co mi ciągnik zatankowali.

To jesteś mistrz 🤣

Nie będę się sprzeczal bo to nie ma sensu. Jak dajesz radę to ok. Trzeba jakoś sobie radzić jak gospodarka nie wystarcza. A powiedz mi co uprawiasz i któro z twoich źródeł dochodu jest głównym. Pole czy autobusy? 

• 0
Opublikowano

Autobusy juz od dawna mnie nie rajcuja. Zarobki były za małe. Na chwilę obecną gospodarstwo. Wracam na TIRy. Nie ma co bezczynnie 4/5 roku siedzieć w domu. Produkcja zbożowa. 

• 0
Opublikowano (edytowane)

No dobra no ale np. Nie ma cie tych 11 dni i przyjeżdżasz na te 3 dni i akurat pada a trzeba np od grzyba czymś polecieć. Nie opryskasz i za chwilę dalej musisz jechać. Czyli już jest coś kosztem czegoś bo jak przyjedziesz za te 11 dni znowu to będzie za późno już. Czy źle mówię? 

Do tej wcześniejszej pracy twojej nawiazuje

Edytowane przez damin1
  • 0
Opublikowano

No to ci powiem, sezon na ostrą turystykę zaczynał się w połowie maja, t1 i t2 praktycznie się udawało zrobić. Reszta roku to zawsze coś po godzinach czy pomiędzy kursami sie ogarnęło. Ogólnie sprawa trochę mocniej złożona. Ale biorąc pod uwagę czas który byłem w domu poza sezonem turystycznym i tak był nikly.

• 0
Opublikowano

Sorry że się wtrącam nigdy nie pracowałem u kogoś jako pracownik ale rolnik jako niezależny powinien myśleć nad działalnością gospodarczą . >zalety czas nienormowany  ubezpieczenie krus no i zaplecze warsztatowe można robić co tylko dusza zapragnie

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez livebird
      Witam mam problem z jasnotą purpurową która zachwaściła mi strasznie pszenice ozimą na granicy pola 10-15 arów silnie zachwaszczonych tylko tym chwastem pytanie do was jakim śrdokiem porządnie ją zwlacze teraz i czy dam rady jeszcze teraz to zniszczyć (pszenica- pierwsze kolanko 2cm od węzła krzewienia). Pryskałem już Lancetem którego dałem chyba niską dawke bo miejscami chwasty nie wyglądają jakby siadły.
    • Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Gość
      Przez Gość
      Witaj, dziś planuje zrobić zabieg T1 w pszenicy bez skracania. Planuje dać Mirage 450EC do tego siarczan magnezu, plonvit z zboża, Tytan i PLONVIT OPTY i powiedz mi czy nie za dużo odżywek ost padało z niedzieli na poniedziałek i czy dodać do tego jeszcze Duett Star 334 SE BASF ?
    • Przez Romek3249
      Witam, z uwagi na panującą suszę nie było możliwe wykonanie u mnie skracania w fazie BBCH 30-31 w pszenicy i pszenżycie, teraz przez weekend spadło 8mm, rośliny odżyły i powraca temat skracania, obecnie rośliny są w fazie 3 kolanka więc zaczął się wielki okres w którym nie powinno się stosować regulatorów wzrostu, pozostaje więc skracanie w fazie liścia flagowego, tylko jakimi środkami najlepiej to zrobić ? Myślałem o samym cerone w dawce 0,6-0,8, mieszance moddusa 0,2 i cerone 0,4, oraz o medaxie (max czy top ? nigdy nie stosowałem medaxu, jeżeli już to jakie dawki ?) Dodam że odmiany to Arkadia i Rotondo, w obu przypadkach nawożenie 160kg N. Ktoś z większym doświadczeniem coś poradzi ?
  • Dodaj nową pozycję...
v