Skocz do zawartości
  • 0

Ceny pszenicy 2019

Pytanie

Opublikowano

Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!

Dnia 31.12.2018 o 13:55, ZELKOW napisał:

właśnie co mi po 1000zł nawet za tone jak średnia koło 3t z ha pszenicy, lepiej niech pszenica będzie po 600zł ale te chociaż 6t niech się urodzi i będzie lepiej jak teraz, z mojego rejonu to już pewnie powyżej 800netto dają za paszówke

Kontynuacja tematu: 

• Like 3

9215 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
  • 0
Opublikowano
1 godzinę temu, Jurek87 napisał:

Odbije od durnych dywsgscji .Taki mi dzis sie filmik napatoczył na youtube chyba z turcji 

😁 łezka mi sie w oku kreci jak ogladam , z cukrowni w moim sokolowie podl nic nie zostalo poza wspomnieniami. Ehhhh jak nasz zetor 5211 sie wtedy naszarpał a jaki bylem gosc jak w kolejce podjezdzalem, w latach 90 jeden z lepszych sprzętów😁😁😁

Nawet mój dziadek kiedyś raz zasadził buraki i tam zawiózł, mimo że nikt w okolicy nie uprawiał buraków tylko w PGRze były. Do Siedlec mam 48 km + od Siedlec do Sokołowa nie wiem ile jest.

Ale później gdy babcia pojechała po kasę to ją na PKSach w Sokołowie okradli. :(

I już nigdy więcej nie uprawiali ich.

• 0
Opublikowano
3 godziny temu, jacek1296 napisał:

Kretyńskie założenia. Cena mięsa i nabiału wzrośnie i tu nie ma żadnej dyskusji, bo więcej trzeba będzie zapłacić m.in. rzeźnikowi czy mleczarzowi o prądzie nie wspominając. Natomiast rolnik dostanie tyle samo, bo podwyżki zjedzą po drodze ww. Rozwarcie nożyc cenowych pomiędzy produktami rolnymi a towarami w sklepach będzie się zwiększać. Tylko barany tego nie rozumieją.

Damian proste pytanie: ile chleba będę mógł kupić za 100kg pszenicy po podniesieniu płacy min. do 4000pln w porównaniu do teraz? Koniec.

Pszenica 650.

Ale @damianzbr bedzie się cieszył ze kupi wiecej paliwa. jego nie będą interesować ceny żywności czy pszenicy. najważniejsze ze małe gospodarstwa padną i ich właściciele pójdą do pracy

1 godzinę temu, Jurek87 napisał:

Odbije od durnych dywsgscji .Taki mi dzis sie filmik napatoczył na youtube chyba z turcji 

😁 łezka mi sie w oku kreci jak ogladam , z cukrowni w moim sokolowie podl nic nie zostalo poza wspomnieniami. Ehhhh jak nasz zetor 5211 sie wtedy naszarpał a jaki bylem gosc jak w kolejce podjezdzalem, w latach 90 jeden z lepszych sprzętów😁😁😁

System wyładunku to jakaś porażka. a i kierowcy jakoś mało ogarnięci. No i te przyczepy - chyba każda podwójnie przeładowana i bez hamulców

• 0
Opublikowano
6 godzin temu, skywalker89 napisał:

Co do tego paliwa jeszcze, chłopy czemu wy takie głupie, jak wzrośnie minimum jakie pracownik będzie zarabial w jakiejkolwiek dziedzinie i nie ominie to koncernów paliwowych, to myślicie że jak wzrośnie koszt utrzymania pracownika to paliwo nadal będzie po 5zl? Będzie 6-7 pewnie, ale pożyjemy zobaczymy, ja

A czemu ty taki głupi że nie dociera do ciebie że puki jesteśmy w UE paliwo nie może być dużo droższe niż jest w sąsiadujących państwach?

Puki jesteśmy w UE to nie wiem co by się nie wydarzyło, nawet gdyby minimalna wynosiła 10 tys zł na czysto, to najdroższe paliwo jakie może nas spotkać w PL = cena paliwa w niemczech + transport.

Czy ty tego nie możesz pojąć że w momencie przekroczenia ceny paliwa w PL od paliwa w niemczech każdy handlarzyna kupuje sobie cysterkę i zasuwa do magdeburga po paliwo aby go przywieźć do PL i sprzedać taniej od orlenu.

A co do orlenu, już jakiś osiłek tam wcześniej zarzucił że w PL są nie tylko orleny ale i prywatne stacje. Nie pamiętam który, ale odpowiem ci że orlen to nie tylko stacje, a w zasadzie orlen to głównie hurtowy dystrybutor paliw na PL rynku, a stacje to taka otoczka.

I wszystkie stacje prywatne mają paliwo głównie orlenu i trochę z lotosu.

Więc pisząc orlen nie mam na myśli CPN u ciebie na wsi, tylko orlen jako podmiot importujący paliwo do PL i rozprowadzający hurtowo na różnej maści CPNy po PL rynku 

• 0
Opublikowano
3 godziny temu, jacek1296 napisał:

Damian proste pytanie: ile chleba będę mógł kupić za 100kg pszenicy po podniesieniu płacy min. do 4000pln w porównaniu do teraz? Koniec.

Pszenica 650.

Kretyńskie to jest twoje pytanie. Bo jaki związek ma cena pszenicy na świecie którą dyktuje rynek światowy do ceny chleba w Polsce którą dyktuje sytuacja gospodarcza w Polsce?

Nie wiemy jaka będzie wtedy pogoda i nie wiemy po ile będzie pszenica w sezonie 2020/2023. Ale jesdo jest pewne, za 1 tonę pszenicy kupisz tych chelbówtyle co najmniej tyle samo co w niemczech za 1 tonę pszenicy.

Bo pewne jest że chleby nie będą droższe niż w niemczech Tzn. maksymalna cena chleba w PL nawet gdy minimalna będzie wynosić 10 tys. na rękę i puki jesteśmy w UE = cena chleba w niemczech + transport do PL.

• 0
Opublikowano
6 minut temu, aro1975 napisał:

Damian myślę że w koszt pracowników to max 1/3, a może i mniej w cenie paliwa

Jeśli mówisz że koszt pracowników od samego początku wydobycia to pewnie taki udział mają w cenie paliwa. Ale jeśli koszt pracowników tylko w PL, to nie ma nawet tyle w cenie paliwa na stacji.

Chyba podatki to z 70 - 80 %.

I te podatki skasować jak mówi korwin to byłby sens, ale tylko w społeczeństwie wyrównanym a nie tak rozwarstwionym jak jest teraz, że jeden ma miliony a drugi na chleb nie ma.

I co z tego że skasujemy podatki, to zjedzą żywcem tego bogatego ci biedni. Bo bogatemu nie wystarczy kasy na ochronę i prywatne wojsko / policję.

5 minut temu, Ulman napisał:

A co powiesz na temat idiotyzmów głoszonych przez prezesa?

Typowe mamienie wyborców o najniższym IQ.

Ale patrz jaki on szczodry w swej lojalności politycznej. Nie pieprzy na okrągło trzy po trzy jak Półtuski kilka lat temu, nie kłamał na każdym kroku jak bandyci z PO, tylko raz czy dwa się mu zdarzyło puścić bujdę przedwyborczą, a resztę rzeczy co obiecał to spełnił.

Teraz też sporo naobiecywali no zobaczymy czy się wywiążą. Niektóre rzeczy nie są zależne od nich, jak np. wysokość dopłaty/ Ale np. 500+ mogli by ograniczyć tylko dla tych którzy nie przekraczają 4 - 5 tys. przychodu na osobę. A zaoszczędzoną kasę dać na służbę zdrowia, bo problem jest z lekarzem pierwszego kontaktu. Fakt że ludzie też jak głupie lecą do przychodni o 5 rano w kolejce po numerki stają z byle kaszlem, ale kasy też za mało w NFZ.

Mogli by skasować KRUS też ale od razu tracą z 400 tys. głosów. Ale może za to w mieście ileś zyskają..

• 0
Opublikowano

Ulman, Polska, to wolny kraj i każdy w tym kraju wolnym, swoje idiotyzmy głosić może. Prezes w tv, a Ty i damianzbr na af. Jeden, przeciwnik socjalu, który dopłaty pobiera i z programów korzysta, obłudnie udając, że to nie socjal, tylko program rozwoju obszarów wiejskich, a drugi, cieszący się z tego że minimalna pensja wzrośnie i wszystko podrożeje, a jak podrożeje, to się chleb do Ustrzyk Dolnych z Niemiec sprowadzi, bo to tylko cena chleba plus koszt transportu. To wolny kraj i każdy swoje idiotyzmy w wolności słowa głosić może.

• 0
Opublikowano (edytowane)
23 minuty temu, Ulman napisał:

I popatrz jaki musi być durny elektorat że takiego idiotyzmu nie wyłapał. To  jest prawdziwy dramat

Dlaczego sądzisz że elektorat durny i nie wyłapał.

Napisz 1% elektoratu jest durny czy coś, a nie z marszu pomawiasz wszystkich.

Czyżby jakaś tam znowu manipulacja z twojej str.?

Czy tylko chcesz zmienić temat aby osiołki nas czytające nie porzuciły propagandy TVN owskiej i nie doszły do wniosku że podnoszenie minimalnej wcale takie głupie dla Polaków nie jest, a na pewno jest złe dla firm z zagranicznym kapitałem co se Polskę upatrzyły jako świetny grunt z tanią siłą roboczą?

@bezbarwny z tego co pamiętam, to pamiętam położenie Ustrzyk Dolnych i dlatego wydaje mi się że gdyby minimalna w PL wynosiła 10 tys. to do Ustrzyk sprowadzano by chleb ze Słowacji.

Chyba że pokręciłem i Ustrzyki nie są w Bieszczadach.

Aha i bardzo się cieszę  że bezbarwny jest kolejną osobą która ma świadomość wszystkiego tego o czym się tu pisze. Nie musi podzielać tych poglądów ale myśl że są jeszcze ludzie potrafiący czytać ze zrozumieniem bardzo buduje. Bo przyznam że zaczynałem tracić nadzieję w PL rolników po konwersacji kilkoma poszczególnymi osobami aktywnymi na poprzednich str.

Edytowane przez damianzbr
  • 0
Opublikowano (edytowane)

Sam dzisiej napisałeś że prezes jest idiotą skoro takie rzeczy opowiada. Większość jest na tyle głupia że w to wierzy i Kaczyński to wie. Gdyby było inaczej to bałby sie takie durnoty wygadywać bo ludzie by to wyśmiali. 

Edytowane przez Ulman
  • 0
Opublikowano (edytowane)

O nie nie. Czytaj ze zrozumieniem.

Napisałem że osoba wypowiadająca takie rzeczy jest idiota albo mówi to dla propagandy. Widzisz ,,albo,, ?? Nie tak zrozumiałeś poprzedni wpis? Starzejesz się, udajesz czy obcięli stawki i jaka płaca taka praca w trolingu?

Po za tym chyba nie sądzisz że prezes nikogo nie chciał omamić kłamstwami propagandy i jest klarowny jak łza oraz jednocześnie idiotą wierzącym w ceny PL a zarobki niemieckie?

Bo albo idiota ale uczciwy, albo inteligent ale mamiący.

Nie wiem jak więszość ludzi, ale np. ja w to nie wierzę i się cieszę że w końcu zagrał nie czysto i dzięki tmu zdobył kilka głosów więcej. 

ja to nawet jestem na niego zły że nie grał jeszcze bardziej nie czysto i przed wyborami nie utworzył pod byle pretekstem zarzutów i aresztów dla połowy złodziei z PO.

POpaprańcy nie pier**lili się w tańcu, kłamali jak z nut, kręcili mącili, judzili, kluczyli na każdym kroku.

To ja się dziwię że Jaruś tylko raz czy dwa skłamał dla propagandy.

Może to jest jego sposób na wygraną, mówić 99% prawdy? W przeciwieństwie  POpaprńcy którzy co mówią to 99% kłamstw.

• 0
Opublikowano (edytowane)

Dla dobra narodu.

Kretyn to kretyn, albo uwierzy w propagandę naszego wroga którego ustami jest TVN, albo kretyna przeciągniemy na swoją str. A że po ludzki nie dociera to rzeba jak z dzieckiem, delikatnie i podstępem.

Z tym że jak już powiedziałem. Ja osobiście to mam żal do Jarosława że się ceregieli w podstępy, zamiast pałą od razu pociągnąć, z grubej rury raz na zawsze zdmuchnąć skurwiałe sprzedajne k**wy z PO,

Przypomnieć ci panie szanowny jak 4 lata temu słodziłeś w temacie polityka Petrusowi i Nowoczesnej. Jak się chełpiłeś że nowy powiew w polityce, świeże młode inteligentne pokolenie, patrioci. Wynosiłeś ich pod niebiosa.

I co wyszło, k**wy kupione przez jakiegoś węgierskiego żyda miliardera na S. Tak cię wyruchali w d*pę, a ty laskę im zrobiłeś, mało się nie spuściłeś z podniecenia jak KOD wyszedł na ulice. A gdy się okazało że to tak samo sponsorowane ugrupowanie mające na celu destabilizację sytuacji w kraju znikłeś, zamilkłeś. Rozpłynąłeś się.

Więc albo jesteś jakimś idiotą który wierzy w propagandę naszych wrogów, albo jesteś trollem opłacanym. ale chyba opcja druga bo bystry jesteś trzeba ci przyznać. Te sylwesterki, melonki, roberciki razem wzięci nawet polotu nie maja do ciebie trollu od sprzedajnych czerwonych suk z PO.

• 0
Opublikowano

I potem kretyni wybierają podobnych sobie kretynów którzy zaczynają rządzić i nadal zamiast edukować to kretynów mamia kolejnymi bzdurami i ci na nich głosują, i tak dalej i tak dalej.......... A po drodze wpoją kretynom że to właśnie oni sa ci dobrzy i tak to sie właśnie kręci......... To jest dramat i groza. 

• 0
Opublikowano

Żebyście nie musieli odszczekać tego zrównania dopłat. Bo prawdopodobnie jest coś na rzeczy, pewnie jakieś rozmowy były prowadzone.komisarz rolnictwa jest z PiS a to dosyć szanowane stanowisko

• 0
Opublikowano
8 minut temu, Ulman napisał:

I potem kretyni wybierają podobnych sobie kretynów którzy zaczynają rządzić i nadal zamiast edukować to kretynów mamia kolejnymi bzdurami i ci na nich głosują, i tak dalej i tak dalej.......... A po drodze wpoją kretynom że to właśnie oni sa ci dobrzy i tak to sie właśnie kręci......... To jest dramat i groza. 

Nie, kretyni nikogo nie wybierają samodzielnie.

Kretynom się podstępem wskazuje kogo mają wybrać.

Ale jak widać w PL jest coraz mniej kretynów skoro k**wy z PO mają coraz mniejsze poparcie.

• 0
Opublikowano (edytowane)

Tylko obiecują czy spełniają obietnice?

Gdyby na obiecywaniu się skończyło drugie kadencji by nie wygrali.

Skoro POpaprańcy 4 lata temu nie mieli żadnej konkurencji w propagandzie TV, gazetach i radio bo mieli je na własność wszystkie od lewa do prawa i przegrali wybory to znaczy że ludzie kolejny raz nie dali się oszukać.

A pis teraz miał wiele kłód pod nogi rzuconych, miał większe pół mediów przeciw sobie i mimo to miażdżącym wynikiem zwyciężył kolejny raz to oznacza że na obietnicach się nie kończy a przede wszystkim że ludzie są coraz mniej podatni na propagandę i zaczynają myśleć samodzielnie.

12 minut temu, Ulman napisał:

Teraz kretyni na PIS głosują bo im więcej obiecują i pińcet dali.

Z resztą twoje zdanie samo w sobie jest pozbawione logiki. Się zdecyduj czy tylko obiecują czy dają.

• 0
Opublikowano

Proponowałbym założyć nowy wątek pt "Polityka" i przenieść dyskusję do nowego działu a tu rozmawiać jednak o cenach zbóż panowie. Dyskusja będzie kontynuowana, w temacie będzie porządek i wszyscy zadowoleni 

• Thanks 2
  • 0
Opublikowano

Panowie jedni politycy warci drugich a za nimi w kolejce następni .z tymi dopłatami to rzeczywiście je zrównają ale na takich obostrzeniach że wszystkim się odechce tego wyrównania .Co do rozdawnictwa to czas zweryfikuje skalę uszczelnienia vat ,na razie im wystarcza i aż strach myśleć że poprzednicy to rozkradli lub pozwalali na to .Nie ma co czarować wszyscy rządzą dla kasy ale sprawiedliwa śmierć odwiedzi każdego i tam immunitet nie obowiązuje .Głodem nie przymieramy wojować na razie nie musimy więc po co ta dyskusja .Ruszcie wyobraźnię że dają wam do ręki karabin i wysyłają na wojnę w którą stronę będziecie spi..alać  .Jeździcie fajnymi samochodami spędzacie miło czas a jeżeli komuś brakuje to na własne życzenie bo dziś każdy kto chce ma pracę i to nie za grosze więc o co chodzi 

• Thanks 1
  • 0
Opublikowano

ok. koniec pierdzielenia nie na temat.

Jak coś ulman cytuj mój post i w polityce go klej.

• 0
Opublikowano
9 godzin temu, Jurek87 napisał:

Ty w 90 latach to co ty dzieckiem byłeś i już ciągnikiem jeździć 

• 0
Opublikowano
8 godzin temu, masa24 napisał:

Żebyście nie musieli odszczekać tego zrównania dopłat. Bo prawdopodobnie jest coś na rzeczy, pewnie jakieś rozmowy były prowadzone.komisarz rolnictwa jest z PiS a to dosyć szanowane stanowisko

A tak z ciekawości: jest 500+ na krowę i 100+ na tucznika, bo coś mi się kojarzy, że w poprzedniej kampanii jakiś karzełek obiecał?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Gość
      Przez Gość
      Witaj, dziś planuje zrobić zabieg T1 w pszenicy bez skracania. Planuje dać Mirage 450EC do tego siarczan magnezu, plonvit z zboża, Tytan i PLONVIT OPTY i powiedz mi czy nie za dużo odżywek ost padało z niedzieli na poniedziałek i czy dodać do tego jeszcze Duett Star 334 SE BASF ?
    • Przez Romek3249
      Witam, z uwagi na panującą suszę nie było możliwe wykonanie u mnie skracania w fazie BBCH 30-31 w pszenicy i pszenżycie, teraz przez weekend spadło 8mm, rośliny odżyły i powraca temat skracania, obecnie rośliny są w fazie 3 kolanka więc zaczął się wielki okres w którym nie powinno się stosować regulatorów wzrostu, pozostaje więc skracanie w fazie liścia flagowego, tylko jakimi środkami najlepiej to zrobić ? Myślałem o samym cerone w dawce 0,6-0,8, mieszance moddusa 0,2 i cerone 0,4, oraz o medaxie (max czy top ? nigdy nie stosowałem medaxu, jeżeli już to jakie dawki ?) Dodam że odmiany to Arkadia i Rotondo, w obu przypadkach nawożenie 160kg N. Ktoś z większym doświadczeniem coś poradzi ?
    • Przez sports2011
      Witam , mam pytanie pszenica od kolanka w górę idzie w bok zamiast wptost oraz kłosy są poskręcane . Nigdy nie miałem takiego przypadku i nie wiem czy to objaw choroby czy oprysk jakiś zaszkodził ?

• Dodaj nową pozycję...
v