Skocz do zawartości
  • 0

Ceny pszenicy 2019

Pytanie

Opublikowano

Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!

Dnia 31.12.2018 o 13:55, ZELKOW napisał:

właśnie co mi po 1000zł nawet za tone jak średnia koło 3t z ha pszenicy, lepiej niech pszenica będzie po 600zł ale te chociaż 6t niech się urodzi i będzie lepiej jak teraz, z mojego rejonu to już pewnie powyżej 800netto dają za paszówke

Kontynuacja tematu: 

• Like 3

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano

Dziwne rzeczy opowiadasz .

9 minut temu, damianzbr napisał:

Mylisz się z drożejącym towarem w sklepach. Zdrożeje tylko ten na który ma wpływ pensja pracownika w PL.

Na cenę jondyra nie ma wpływu pensja pracownika w PL więc nie łudź się że one zdrożeją.

Tak samo cena audi pozostanie bez zmian i basfu też.

I to cię boli że ktoś zarobi więcej od ciebie? Więc zostaniesz parobkiem w czym problem?

Musiałby a wziął to zgoła odmienne pojęcia, nie sądzisz?

Więc skoro nie wziął to i cena nie wywindowała do góry

A dlaczego nie wziął to inny temat nie mający związku, np. klęska urodzaju (nie koniecznie w PL)

ale jak weźmie  to zdrożeje. Jak truskawki będzie mało a będą zbierać po 10 zł to sprzedasz po 20 zł. Gdy będą zbierać za 20 zł to sprzedasz po 40 zł. Nie ma siły tego przeskoczyć.

• 0
Opublikowano
23 minuty temu, damianzbr napisał:

Pszenica nie ma wpływu na cenę chleba.

nie ma wtedy gdy pszenica tanieje bo jak twierdzi piekarz w chlebie jest kilkanaście procent mąki,ale gdy pszenica drożeje a właściwie wraca do poprzedniej wyższej ceny to chleb natychmiast drożeje bo oczywiście do góry poszła cena pszenicy ,mąki

• Like 3
  • 0
Opublikowano
1 minutę temu, szaman1 napisał:

Zrównania dopłat już ma. A bez tego przy wzroście płac rolnictwo padnie. Proponuję wziąć coś pod język i położyć się spać bo jutro sprawdzian z przyrody. Jak się będziesz uczył to nie będziesz musiał chodzić w truskawki do gospodarzy

Co nazywasz rolnictwem, masz na myśli to patałajstwo do 10 hektarowe które uprawia chwasty?

I co nazywasz padnięciem?

Upadłość konsumencką czy zaprzestanie uprawiania patałajstwa?

Owszem zaprzestaną uprawić patalajstwo z dwóch powodów, bo uprawa żyta/ pszenicy na 10 ha przestanie być jakkolwiek opłacalna. a drugi to pensja minimalna 4tys. będzie bardzo kuszącą propozycją, dużo bardziej atrakcyjną niż uprawianie patałajstwa do 10ha

więc nikomu krzywda się nie stanie, nikt nie zbankrutuje a wręcz poprawi się im poziom życia.

Wiem że to dla ciebie ogromny szok, przez wizję że wsadzą cię w kamasze pracy etatowej przechodzisz załamanie nerwowe, ale taka kolej rzeczy. Małe gospodarstwa nie mają racji bytu i ty się ciesz że rząd daje ci propozycję nie do odrzucenia. W zamian za brak opłacalności na 10ha oferują pracę na etacie za stawkę zbliżoną do stawki jaką uzyskasz za Odrą.

Weź zmień myślenie,

12 minut temu, zetorki12 napisał:

Dziwne rzeczy opowiadasz .

Konkrety z uzasadnieniem. To wiele ułatwi.

• 0
Opublikowano

Zapomniałeś dodać że ci mali przyjdą do ciebie z prośbą żebyś wziął od nich ziemię ... Marzyciel . :D

• 0
Opublikowano
4 minuty temu, witejus napisał:

nie ma wtedy gdy pszenica tanieje bo jak twierdzi piekarz w chlebie jest kilkanaście procent mąki,ale gdy pszenica drożeje a właściwie wraca do poprzedniej wyższej ceny to chleb natychmiast drożeje bo oczywiście do góry poszła cena pszenicy ,mąki

Daj jakiś wykres cen chleba potwierdzający wahania cen chleba. Zobaczymy czy to nie jest przypadkiem jakaś legenda którą każdy słyszał ale nikt nie widział.

Przed chwilą, zetorki12 napisał:

Zapomniałeś dodać że ci mali przyjdą do ciebie z prośbą żebyś wziął od nich ziemię ... Marzyciel . :D

Jeśli już koniecznie chcesz rozmawiać konkretnie o moim przypadku to wydaję mi się że wylądował bym na dobrze płatnym etacie a ziemia poszła by na OLX lub w dzierżawę dla bardziej rozwiniętych rolników.

• 0
Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, zetorki12 napisał:

No i jeśli minimalna znacząco wzrośnie i  ptajałajjstwo 10 hektarowe poczuje pieniądz i wygodne życie etatowe to za ziemię będzie chciało grubą monetę. Więc wcale tego nie miałem na myśli.

2 minuty temu, zetorki12 napisał:

Może spróbuj jako kierowca TIRa  ? Podobno dobrze zarabiają . :D

międzynarodowi powinni co najmniej 15 tys. z ZUSem opłaconym od tej kwoty.

to jest chore jechać za 3,5 zł/km płacić szoferowi 6 tys. a ZUS od najniższej.

To jest psucie rynku nie tylko PL ale i Europejskiego.

Edytowane przez damianzbr
  • 0
Opublikowano

To jeszcze ktoś siada na międzynarodny szlak za 6 tysi? Na byle jakiej budowie tyle zarobisz i co dzień w domu. Za nic bym nie pojechał za taki pieniądz. Jeszcze może jak wyjazd w poniedziałek rano, powrót w piątek to może, ale nie w systemie 11 dni w trasie 3 w domu, już nie wspominam o systemie 3/1 (tu co najmniej 8+ z przodu) albo 6/2, a i tacy się trafiają co na tyle pojadą. 

• 0
Opublikowano

ściągają szoszonów i za tyle im jeżdżą w systemie 3/1 z tym że mowa o miesiącach nie tygodniach xD

chociaż Polacy tez wiele inaczej nie zarabiają i dlatego jest ich coraz mniej.

Ale mam nadzieję że pakiet mobilności wkrótce ukróci zapędy PL / Litewskich i rumuńskich geniuszy transportu.

• 0
Opublikowano

Wiosną w Wenezueli Maduro zwiększył pensję minimalną 6 razy a z dobrobytu aż im się w d*pach poprzewracało i uciekają z kraju ;)

@damianzbr znasz jakiegoś ekonomistę, który nie jest związany politycznie z rządem który potwierdzi Twoje idiotyzmy? Chętnie poczytam, bo może od złych ludzi czerpię wiedzę. 

Kolejny przykład Węgry też próbowano drastycznie podnieść pensję minimalną. Efekt? Zwiększone bezrobocie i wzrost cen produktów. Także to co Ci pisałem w przykładzie, że ludzie stracą prace a tego nie rozumiałeś potwierdziło się kiedyś na Węgrzech. U nas cudu nie będzie i skończy się tak samo.

Damian skoro wszyscy Ci mówią, że nie masz racji to czas się dokształcić w tym temacie i nie powtarzać już tych swoich głupot.

• Like 2
  • Thanks 1
  • 0
Opublikowano

Skończyli się czasy i transportu i rolnictwa, jak upadają firmy co mają po 180 składów to już jest coś nie tak. Stanwex na przykład ch*ja płacił, a i tak upadł. 

Co fakt to fakt u Włocha to co chwilę polski tyr czy autokar obrabowany. Calais temat odrębny. Ponoć Włosi do tego stopnia zdesperowani ze względu na polskich dziad transów, że aż rabują wszystko co cenne na zlecenie właścicieli dużych firm transportowych kierowanych przez Włocha.  

• 0
Opublikowano

A wiesz ze te tak krytykowane Węgry rok - dwa lata temu spłaciły wszystkie swoje długi zagraniczne? Takie jest u nich zacofanie

problemem większości z was jest krótkowzroczność. Albo patrzycie pod swoim nosem , albo omamią was propaganda a wy to powtarzacie dalej.

ze co to będzie pensja minimalna w gore, wszystko zdrożeje a ludzie stracą prace. Owszem może dojść gdzie niegdzie do redukcji etatów. Może coś zdrożeć . Ale to jest patrzenie na czubek nosa. Ile jest molochów w Polsce jak np philips który zatrudnia za grosze na tygodniowych umowach albo ściąga Ukraińców? Pełno jest ogromnych koncernów które maja tu siedzibę Żr wzgledu na niskie  koszty zatrudnienia. Damian czepił się Niemców bo niemieckiego kapitału jest tu najwiecej . Niemcy rozdają karty w UE. 
moze trochę brzmię jak zatwardziały pisowiec. Ale zastanówcie się w którym miejscu jesteśmy gospodarczo jako kraj? Co my mamy naszego? Nic. 
Nie byliśmy za rządów po żadnym partnerem w unii tylko parobkiem. 
ekonomisci powtarzali już ze przez 500 plus gospodarka runie.

nie lubię Kaczyńskiego ze z tylnego siedzenia rozdaje karty, nie lubię dudy bez własnego zdania, pawlowicz i piotrowicza czy teraz banasia prezesa Niku który sam kreci walki. Ale pierwszy raz czuje ze rządy maja wpływ na mój kraj i mój status. Ludzi stać na więcej , arimr wypłaca zaliczki dopłat, dopuścili mnie do przetargów i połuznili wymogi tak ze skorzystam z kilku programów PROW. W UE nie jesteśmy na kolanach tylko rozmawiamy i stawiamy warunki. Ten kto nie dostrzega tego pod jakim niemieckim wpływem jesteśmy, jak TVN stara się manipulować faktami , wmawiać ze jest łamana konstytucja . Ten kto chce powrotu rządów PO to jest kretynem. Bo większych szkodników polski chyba nie było. 
Tusk dostał posadę za to ze jest wybitnym politykiem ? Nie. To nagroda za uległość . Niemiec w ten sposób daje znac biedniejszym krajom niż my ze tez mogą stać się niby równym partnerem . A tak naprawdę to zachęta to opanowania gospodarczego kolejnych krajów i szukania taniej siły roboczek

• Like 2
  • Thanks 1
  • 0
Opublikowano
5 minut temu, Kobek napisał:

Ludzie nie odpisujcie temu człowiekowi, bo do niego nie docierają żadne argumenty. Niech sobie żyje w błogie nieświadomości. 

Koniec dyskusji to ameba umyslowa. 

• Like 1
  • 0
Opublikowano
32 minuty temu, szaman1 napisał:

Koniec dyskusji to ameba umyslowa. 

To jest efekt propagandy w tv i tak wygląda logika wg pis, gdzie o ekonomii nie mają bladego pojęcia. Nawet pinokio, były bankowiec, a w wyniku dodawania 2+2 wychodzi mu 5, a przy odejmowaniu 5-2 i wychodzi mu 4. To jak zwykłym pismatołom ma wyjść inaczej.

• 0
Opublikowano

Damianzbr masz w wielu sprawach rację, uprawiam ziemię po pracy, bo kto da wyżyć w dzisiejszych czasach z 30 ha pszenicy i rzepaku jak ja obroniony jestem i z polem wolne do marca. Za dobrze by było. A te 4 tyś. to u nas już większość zarabia. 

• 0
Opublikowano (edytowane)
9 godzin temu, damianzbr napisał:

Większa inflacja = wzrost  ceny truskawek, ziemniaków, serków, jogurtów, kiełbasy, bułek, kapusty.

Co prawda ten wzrost jest spowodowany wzrostem kosztów głównie przetwórni ale rolnikowi też coś z tego skapnie.

Kolejna sprawa to wzrost zapotrzebowania na produkty eko i sprzedaż bezpośrednią. Nie łudź się że mając 20 ha utrzymasz się z produkcji pszenicy. Mając 20 ha módl się aby mieszczuchy miały grube portfele i kupowały od ciebie tuszkę eko gęsi za 300zł, 1l eko mleka za 6 zł, eko kiełbasę po 80zł/kg.

A nie ty się modlisz aby twoi bracia Polacy z miast żyli w nędzy i biedzie, a pszenica aby była po 1000zł żebyś ty rolnik 20-dziesto hektarowy mógł żyć jak Pan.

Nie chciał byś aby wszyscy Polacy żyli jak Pan?

A jeśli ciebie nie obchodzi że miastowym zacznie się lepiej żyć to albo jesteś ograniczony że nie potrafisz dostrzec w tym pozytywów dla siebie, albo jesteś jakiś chory zazdrośnik typu pies ogrodnika, ja nie chcę ale i inni nich tez nie maja.

Przecież jełśi będziesz żył w kraju który się bogaci to nie martw się, nie odstawimy cię w ciemny kąt, ty też będziesz się bogacił i będzie ci się żyło lepiej. To wszystko żyje w symbiozie, nie da się rozłączyć wsi od miasta.

Napisałem ci wyraźnie, że chodzi o koncerny zachodnioeuropejskie.

Ekspansję w PL przeprowadziły firmy zachodnio europejskie, z fr, portugali, włoch a przeważnie niemieckie.

Na pewno nie rumuńskie tylko zachodnioeuropejskie.

Więc czego ty nie rozumiesz i ponownie pytasz portugalię?

Niby szkoda ci nerwów a mimo to odpisujesz, co prawda bez argumentów, ale cieszę że chociaż nie rzucasz mięsem, Bo byli tu i tacy, którzy zirytowani swą niemocą intelektualną oraz brakiem logicznego myślenia przystępowali do pisania wulgarnych inwektyw w kierunku mojej osoby.

Tak rolnikom skapło ze wzrostów kosztów przetwórni, że zboże i np żywiec kosztuje tyle co 20 lat temu. Wszystko w  koło zdrożało ale nasze nie i w tej kwestii nic się nie zmieni.

Edytowane przez 90210grzesiu
  • 0
Opublikowano (edytowane)
6 godzin temu, masa24 napisał:

A wiesz ze te tak krytykowane Węgry rok - dwa lata temu spłaciły wszystkie swoje długi zagraniczne? Takie jest u nich zacofanie

problemem większości z was jest krótkowzroczność. Albo patrzycie pod swoim nosem , albo omamią was propaganda a wy to powtarzacie dalej.

ze co to będzie pensja minimalna w gore, wszystko zdrożeje a ludzie stracą prace. Owszem może dojść gdzie niegdzie do redukcji etatów. Może coś zdrożeć . Ale to jest patrzenie na czubek nosa. Ile jest molochów w Polsce jak np philips który zatrudnia za grosze na tygodniowych umowach albo ściąga Ukraińców? Pełno jest ogromnych koncernów które maja tu siedzibę Żr wzgledu na niskie  koszty zatrudnienia. Damian czepił się Niemców bo niemieckiego kapitału jest tu najwiecej . Niemcy rozdają karty w UE. 
moze trochę brzmię jak zatwardziały pisowiec. Ale zastanówcie się w którym miejscu jesteśmy gospodarczo jako kraj? Co my mamy naszego? Nic. 
Nie byliśmy za rządów po żadnym partnerem w unii tylko parobkiem. 
ekonomisci powtarzali już ze przez 500 plus gospodarka runie.

nie lubię Kaczyńskiego ze z tylnego siedzenia rozdaje karty, nie lubię dudy bez własnego zdania, pawlowicz i piotrowicza czy teraz banasia prezesa Niku który sam kreci walki. Ale pierwszy raz czuje ze rządy maja wpływ na mój kraj i mój status. Ludzi stać na więcej , arimr wypłaca zaliczki dopłat, dopuścili mnie do przetargów i połuznili wymogi tak ze skorzystam z kilku programów PROW. W UE nie jesteśmy na kolanach tylko rozmawiamy i stawiamy warunki. Ten kto nie dostrzega tego pod jakim niemieckim wpływem jesteśmy, jak TVN stara się manipulować faktami , wmawiać ze jest łamana konstytucja . Ten kto chce powrotu rządów PO to jest kretynem. Bo większych szkodników polski chyba nie było. 
Tusk dostał posadę za to ze jest wybitnym politykiem ? Nie. To nagroda za uległość . Niemiec w ten sposób daje znac biedniejszym krajom niż my ze tez mogą stać się niby równym partnerem . A tak naprawdę to zachęta to opanowania gospodarczego kolejnych krajów i szukania taniej siły roboczek

O czym kolego piszesz różne źródła podają ze zadłużenie  Węgier wynosi ok 100mld € a Ty piszesz że spłaciły zadłużenie co za bzdury wypisujesz , jeden kraj w swej historii najnowszej spłacił zadłużenie  była to Rumunia pod rządami Nicolae Ceaușescu ale tam dzięki temu nastąpiła zapaść gospodarcza i cywilizacyjna,przepraszam że nie na temat ale szlag mnie trafia jak czytam takie bzdury, aha jeszcze jedno TVN jest własnością amerykańskich firm

Edytowane przez ws71
  • Like 3
  • 0
Opublikowano

Nóż się w kieszeni otwiera kiedyś ludzie z kilku ha żyli i wykształcili dzieci, a dzisiaj 20 ha ze zbóż nie da się wyżyć... cena 1 ha ok 45 tyś powiedzmy... 20x45tyś zł = 900000zł Czyli mając majątek przeszło milion złotych nie zarobi on na  godne życie.... Mówiąc po polsku jak komorowski " weź kredyt wyjedź zagranice" bo w swoim kraju jesteś nie potrzebny.  Czujecie to ??? W hrubieszowkim cena pszenica od żniw 680zł poszła do 630 ,4 miesiące leży w magazynie, znowu cofamy się w rozwoju. W kraju jest tak super społeczeństwo się bogaci itp  propaganda tv... porażka 

• Like 2
  • Thanks 2
  • 0
Opublikowano

Tak to jest chore. Nikomu nic się nie opłaca, i wszędzie dobrze gdzie nas nie ma!

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez livebird
      Witam mam problem z jasnotą purpurową która zachwaściła mi strasznie pszenice ozimą na granicy pola 10-15 arów silnie zachwaszczonych tylko tym chwastem pytanie do was jakim śrdokiem porządnie ją zwlacze teraz i czy dam rady jeszcze teraz to zniszczyć (pszenica- pierwsze kolanko 2cm od węzła krzewienia). Pryskałem już Lancetem którego dałem chyba niską dawke bo miejscami chwasty nie wyglądają jakby siadły.
    • Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Gość
      Przez Gość
      Witaj, dziś planuje zrobić zabieg T1 w pszenicy bez skracania. Planuje dać Mirage 450EC do tego siarczan magnezu, plonvit z zboża, Tytan i PLONVIT OPTY i powiedz mi czy nie za dużo odżywek ost padało z niedzieli na poniedziałek i czy dodać do tego jeszcze Duett Star 334 SE BASF ?
    • Przez Romek3249
      Witam, z uwagi na panującą suszę nie było możliwe wykonanie u mnie skracania w fazie BBCH 30-31 w pszenicy i pszenżycie, teraz przez weekend spadło 8mm, rośliny odżyły i powraca temat skracania, obecnie rośliny są w fazie 3 kolanka więc zaczął się wielki okres w którym nie powinno się stosować regulatorów wzrostu, pozostaje więc skracanie w fazie liścia flagowego, tylko jakimi środkami najlepiej to zrobić ? Myślałem o samym cerone w dawce 0,6-0,8, mieszance moddusa 0,2 i cerone 0,4, oraz o medaxie (max czy top ? nigdy nie stosowałem medaxu, jeżeli już to jakie dawki ?) Dodam że odmiany to Arkadia i Rotondo, w obu przypadkach nawożenie 160kg N. Ktoś z większym doświadczeniem coś poradzi ?
  • Dodaj nową pozycję...
v