Skocz do zawartości
  • 0

Ceny pszenicy 2019

Pytanie

Opublikowano

Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!

Dnia 31.12.2018 o 13:55, ZELKOW napisał:

właśnie co mi po 1000zł nawet za tone jak średnia koło 3t z ha pszenicy, lepiej niech pszenica będzie po 600zł ale te chociaż 6t niech się urodzi i będzie lepiej jak teraz, z mojego rejonu to już pewnie powyżej 800netto dają za paszówke

Kontynuacja tematu: 

• Like 3

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
  • 0
Opublikowano

nie wiem jak z wydajnością ale po wczorajszej nawałnicy  ogromna liczba pszenic leży a zwłaszcza te lepiej dopilnowane azotowo typowe pod konsumpcje są kawałki że 80% wyległo paszowa możne z tego jakaś będzie chyba ze będzie padać i się nie da zebrać (Podkarpacie) pewnie nie tylko u mnie takie widoki. We Francji w 10 min 10 tyś ha winnic zniszczyło a po giełdzie widać że i rzepak z pszenicą dostały prognozy głoszą ze nawałnice z gradem  przesuwają  sie  w centralna i na  północną Francje. Nic miłego ale ta szyba jakaś słaba chyba

https://tvnmeteo.tvn24.pl/wideo/gradobicie-we-francji,1,2,1855286.html

• 0
Opublikowano

Ciekawe czy mojego imiennika pole grad jakiś dosięgnie. Wtedy to będzie liczył plony jak co niektórzy w polsce już liczą. A z prognoz wynika że po 25 czerwca mają byc potężne upały sięgające 36 stopni poprzedzone poteżnymi nawałnicami

• 0
Opublikowano

Jedynym liczącym się producentem jeczmienia ozimego w Europie są Niemcy ok 80 % areału obsianego jęczmieniem ,stanowi jęczmień ozimy,plony na poziomie 10t/ha jest normą,w Polsce jest problem z wysokowydajnymi odmianami jęczmienia oz ze względu na klimat

• 0
Opublikowano (edytowane)

No ok ale ile % ze wszystkich zbóż zajmuje tam jęczmień? W Polsce aż 2.7 % Stasiu. Skupy będą pękać w szwach... Stasiu jakiś nieobecny dziś chyba z maciorą do knura pojechał albo za zbożem gania 

Edytowane przez pawel885
  • Thanks 1
  • Haha 1
  • 0
Opublikowano
5 godzin temu, pawel885 napisał:

No ok ale ile % ze wszystkich zbóż zajmuje tam jęczmień? W Polsce aż 2.7 % Stasiu. Skupy będą pękać w szwach... Stasiu jakiś nieobecny dziś chyba z maciorą do knura pojechał albo za zbożem gania 

Za kukurydzą szuka, bo przecież nie kupi po 700. Pewnie nikt nie chce mu przywiezc i musi furmanke zapinać i ganiać po powiecie. 

Ciekawi mnie dlaczego wszystkim koszty rosną i przerzucają je na innych, a nam ciągle dorzucają do kosztów, a obcinają wypłatę. Ciekawe czy rząd w końcu zajmie się sytuacją na rynku

• 0
Opublikowano (edytowane)

Może i za kukurydzą, przecież miesiąc temu pisał że kupił 3 tony zboża i zasypany do żniw....Damianek też lata za kukurydzą, chyba stasia posłuchał że ziarna full wszędzie i każdy za grosze odda xD trzeba było jakąś umowę ze staśkiem podpisać kukurydza czerwiec 400zł 1000ton a nie wierzyć w jego bajkopisarstwo 

Edytowane przez pawel885
  • 0
Opublikowano (edytowane)

Co Ty bredzisz? Niedługo to już nick w moim starym komentarzu przeczytasz i będziesz latał z myślą że za czymś latam. 

słowo KUPIE działa jak Płachta na byka, teoria spiskowa odrazu się kreuje, że zboża nie ma, bo kupiec na forum napisał, że kupi. 

Edytowane przez DamianRolnikSkup
  • 0
Opublikowano

No tak ale skoro ogłaszasz na forum że kupisz kukurydzę to znaczy że nie masz gdzie jej kupić a przynajmniej tam gdzie chcesz nie możesz kupić. Stasio nie poratuje? U niego ziarno tanie jak nigdzie i full w magazynach każdy ma 

• 0
Opublikowano

Przecież pisał że miał grad to tak trudno go aż odszukać gdzie wtedy były burze i kiedy, ja już go odszukałem i to nie jest lubelskie jak nie którzy myślą 

• 0
Opublikowano
1 godzinę temu, pawel885 napisał:

No tak ale skoro ogłaszasz na forum że kupisz kukurydzę to znaczy że nie masz gdzie jej kupić a przynajmniej tam gdzie chcesz nie możesz kupić. Stasio nie poratuje? U niego ziarno tanie jak nigdzie i full w magazynach każdy ma 

To gdzie ma się ogłosić, na portalu branżowym czy może randkowym albo motoryzacyjnym?

Wyobrażasz sobie handel na świecie bez pośredników? 

• 0
Opublikowano

Staszek okolice Koronowa  tak mi sie wydaje, za Bydgoszczą na północ,może Słomka zna

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez livebird
      Witam mam problem z jasnotą purpurową która zachwaściła mi strasznie pszenice ozimą na granicy pola 10-15 arów silnie zachwaszczonych tylko tym chwastem pytanie do was jakim śrdokiem porządnie ją zwlacze teraz i czy dam rady jeszcze teraz to zniszczyć (pszenica- pierwsze kolanko 2cm od węzła krzewienia). Pryskałem już Lancetem którego dałem chyba niską dawke bo miejscami chwasty nie wyglądają jakby siadły.
    • Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Gość
      Przez Gość
      Witaj, dziś planuje zrobić zabieg T1 w pszenicy bez skracania. Planuje dać Mirage 450EC do tego siarczan magnezu, plonvit z zboża, Tytan i PLONVIT OPTY i powiedz mi czy nie za dużo odżywek ost padało z niedzieli na poniedziałek i czy dodać do tego jeszcze Duett Star 334 SE BASF ?
    • Przez Romek3249
      Witam, z uwagi na panującą suszę nie było możliwe wykonanie u mnie skracania w fazie BBCH 30-31 w pszenicy i pszenżycie, teraz przez weekend spadło 8mm, rośliny odżyły i powraca temat skracania, obecnie rośliny są w fazie 3 kolanka więc zaczął się wielki okres w którym nie powinno się stosować regulatorów wzrostu, pozostaje więc skracanie w fazie liścia flagowego, tylko jakimi środkami najlepiej to zrobić ? Myślałem o samym cerone w dawce 0,6-0,8, mieszance moddusa 0,2 i cerone 0,4, oraz o medaxie (max czy top ? nigdy nie stosowałem medaxu, jeżeli już to jakie dawki ?) Dodam że odmiany to Arkadia i Rotondo, w obu przypadkach nawożenie 160kg N. Ktoś z większym doświadczeniem coś poradzi ?
  • Dodaj nową pozycję...
v