Skocz do zawartości
  • 0

Ceny pszenicy 2019

Pytanie

Opublikowano

Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!

Dnia 31.12.2018 o 13:55, ZELKOW napisał:

właśnie co mi po 1000zł nawet za tone jak średnia koło 3t z ha pszenicy, lepiej niech pszenica będzie po 600zł ale te chociaż 6t niech się urodzi i będzie lepiej jak teraz, z mojego rejonu to już pewnie powyżej 800netto dają za paszówke

Kontynuacja tematu: 

• Like 3

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
  • 0
Opublikowano
2 godziny temu, JozB napisał:

Poczekajcie jeszcze z miesiąc a okaże się, że ostatnie poczynania naszych to czysty blef. Jak już na matifie drożeje o 4 euro w jeden dzień, a jeszcze amerykańska giełda nie powiedziała ostatecznego słowa, to wyobrazcie sobie co będzie jak zredukują swoje prognoziki z połowy maja. Dodatkowo wszystko wywrociło się o 180 stopni w pogodzie i ma nadejsc susza jeszcze gorsza aniżeli w poprzednim roku. Jeżeli kukurydze są teraz opoznione w rozwoju o 2-3 tygodnie, to wyobrazcie sobie co będzie jak nadejdzie susza.A odszczekiwania tego gościa bierzcie za dobrą monetę, bo im ktoś więcej szczeka, to wie że może tyle samo stracić, co my zyskać. I broń boże nie podpisujcie kontraktów, bo na pewno będzie drożej. Poczekajcie jeszcze z miesiąc niech się wszystko wyklaruje

Święte słowa , wstańcie z kolan i nie dajcie się więcej okradać, Chińczycy potrzebują wieprzowiny ,pszenica będzie droga ale dopiero po żniwach więc trzeba ją zmagazynować a nie oddawać za bezcen !

• Like 1
  • 0
Opublikowano

No właśnie wieprzowiny a nie pszenicy magazynujcie jak najwięcej im dłużej będziecie trzymać tym cen będzie niższa

Teraz jadę na wczasy nie ma się co spierać do tematu wrócimy po żniwach

• 0
Opublikowano
35 minut temu, staszek131415 napisał:

No właśnie wieprzowiny a nie pszenicy magazynujcie jak najwięcej im dłużej będziecie trzymać tym cen będzie niższa

Wczasy w Choroszczy na koszt państwa 😅

Po zniwach Cię wypuszcza mamy rozumieć? Miłego wypoczynku na takim turnusie 

• 0
Opublikowano (edytowane)

Oj srasiek rok temu rekordowe zbiory kukurydzy a 500 za mokrą dostałem 

2 godziny temu, staszek131415 napisał:

Chyba do niemca na truskawki z całą rodziną żeby na zboże mieć i łudzić się że na świniach zarobiłeś hahahaha

Edytowane przez pawel885
  • Sad 1
  • 0
Opublikowano

500 to netto czy brutto

Ja tez czasmi jadę do belgji lub francji i powiem szczerze tam sie pracuje na 1/4 tego co w Polsce tak więc taki wyjazd traktuję jako odpoczynek a jeszcze za to sowicie płacą

• 0
Opublikowano

Powiat lubelski pszenica ciągle w dół w aktualnie 680 netto, a piątek była jeszcze 710 netto. Według was nadal będzie tanieć? Trochę mi zostało i żałuje że nie sprzedałem wszystkiego, dzwoniłem do kilku skupów to wszędzie mówią że to jeszcze nie koniec obniżek.

• 0
Opublikowano
9 godzin temu, Laver napisał:

Powiat lubelski pszenica ciągle w dół w aktualnie 680 netto, a piątek była jeszcze 710 netto. Według was nadal będzie tanieć? Trochę mi zostało i żałuje że nie sprzedałem wszystkiego, dzwoniłem do kilku skupów to wszędzie mówią że to jeszcze nie koniec obniżek.

Napisz na PW do joz i jahoo oni wiedzą gdzie sprzedać i kiedy to może ci pomogą

• 0
Opublikowano

Trochę pojeździłem po tych opadach lubelszczyzna wschodnia zboża wyglądają mega ładnie gęste, takich liści flagowych dawno nie było. Jare tak samo śmiem twierdzić że będą rekordowe zbiory i to pewnie całe południe polski  będzie tanio. Do tego niskie pogłowie trzody i zbóż import z ukrainy... jedynie co kukurydza siedzi i nie rośnie. Mała presja grzybów i szkodników , ale do żniw daleko...

• 0
Opublikowano (edytowane)

Z tą małą presją grzybów to bym się nie zgodził . Dodatkowo ciągle padało i ciężko było się wstrzelić w termin z zabiegami . Zboze wygląda może ładnie ale z samochodu jak wejdziesz w łan to już tak kolorowo nie jest .

Edytowane przez robercikj100
  • 0
Opublikowano

A dzisiaj kolejne potężne wzrosty.Na giełdzie oczywiście. Ciekawe, co nie. Niedługo i w Paryżu może zakręcić się w okolicach 200 euro , a u nas spadki wieszczą i obniżają. Zastanawiam się kiedy ktoś się za zbadanie zmowy cenowej wezmie. Wtedy się może nauczą, jak zapłacą konkretne kary. Że kraść to  już w biały dzień nie można, a nawet nie powinno. PAmiętajcie, że jak teraz nie sprzedacie, to i po żniwach możecie, a nową na przechowanie. Jak będzie 200 euro, to co ma być 600 brutto? Chyba tylko w okolicach Bydgoszczy, u wielkich trzodziarzy😁

• Like 2
  • 0
Opublikowano

Sory że tak napiszę ale cholerne skupy pośrednie nie będę pisał  nazwami co skupują dla młynów i innych większych podmiotów skupowych to tak będzie , czy w mojej okolicy czy dalszych podczas żniw bardzo wielu sprzedaje pszenicę a wtedy cena spada do niskiego poziomu .

Dany skup to wykorzystuje jeśli będzie na to przyzwolenie na zaniżanie cen tak będzie trwało długo okradanie w biały dzień  - bo co ma zrobić dany rolnik jak wykosi  i sprzeda bo   trzeba mu kasy , na wszystko , nie wszyscy maja po 200 ha .

• 0
Opublikowano
48 minut temu, JozB napisał:

A dzisiaj kolejne potężne wzrosty.Na giełdzie oczywiście. Ciekawe, co nie. Niedługo i w Paryżu może zakręcić się w okolicach 200 euro , a u nas spadki wieszczą i obniżają. Zastanawiam się kiedy ktoś się za zbadanie zmowy cenowej wezmie. Wtedy się może nauczą, jak zapłacą konkretne kary. Że kraść to  już w biały dzień nie można, a nawet nie powinno. PAmiętajcie, że jak teraz nie sprzedacie, to i po żniwach możecie, a nową na przechowanie. Jak będzie 200 euro, to co ma być 600 brutto? Chyba tylko w okolicach Bydgoszczy, u wielkich trzodziarzy😁

Jak ktoś poważnie traktuje swoją pracę na roli to się nie bawi w spekulacje jak Józeki nie trzyma zboża we workach przez 3 sezony

11 minut temu, Wicherek napisał:

Trzeba się organizować i inwestować---na skupach mówia oni oddadzą bo nie mają innego wyjścia , trzeba mieć zawsze dwa wyjścia !

Myślisz że jak masz 200 ton zboża to będziesz ustalał ceny na rynku

• 0
Opublikowano

Jedziesz na te wczasy? Długo tu będziesz pier...ił jeszcze? Piszecie zboża super będzie tanio a wcześniej pisaliście co ma się Polska- nie licząca się produkcja do cen? To w końcu jak ?

• Like 1
  • 0
Opublikowano
1 godzinę temu, jahooo napisał:

U mnie każdy ma skrzypionkę i mszyce na polu, mączniak się pokazuje, nie ma tak słodko jak piszesz.

Co ty porównujesz siebie do gospodarstw towarowych które żyją z produkcji roślinnej !! 

masz kilka ha 4  albo 5 klasy chodzisz do roboty  a po robocie skrzypionke i mączniaka  kapciem zwalczasz !!!

chyba z ciebie taki pracownik jak i rolnik idziesz na etat i  piszesz te  brednie o skrzypionkach i podwyżkach na giełdach z józekiem  hahaha

po robocie pewnie opowiadasz o składaniu samolotów w pracy 😀

• 0
Opublikowano
21 minut temu, staszek131415 napisał:

Jak ktoś poważnie traktuje swoją pracę na roli to się nie bawi w spekulacje jak Józeki nie trzyma zboża we workach przez 3 sezony

Myślisz że jak masz 200 ton zboża to będziesz ustalał ceny na rynku

Myślisz że jak Kupisz dwa worki zboża to będziesz  dyktował cenę na rynku  😄

• 0
Opublikowano

Ile można pier**lić jakie to skupy są złe jak oszukują itd... jaki problem znaleźć młyn w Polsce, cargill czy inny moloch do którego sprzedaje ten zły Janusz ze skupu. zadzwonić, zapytać, zrobić próbę, nawet wynająć własny transport i po temacie. Ludzie mamy XXI  wiek a wy się uzalacie jak chłopi pańszczyźniani...ja zanim sprzedam to dzwonię w 5 miejsc a i tak przeeaznie wychodzi że najlepiej idzie się dogadać na miejscu 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez livebird
      Witam mam problem z jasnotą purpurową która zachwaściła mi strasznie pszenice ozimą na granicy pola 10-15 arów silnie zachwaszczonych tylko tym chwastem pytanie do was jakim śrdokiem porządnie ją zwlacze teraz i czy dam rady jeszcze teraz to zniszczyć (pszenica- pierwsze kolanko 2cm od węzła krzewienia). Pryskałem już Lancetem którego dałem chyba niską dawke bo miejscami chwasty nie wyglądają jakby siadły.
    • Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Gość
      Przez Gość
      Witaj, dziś planuje zrobić zabieg T1 w pszenicy bez skracania. Planuje dać Mirage 450EC do tego siarczan magnezu, plonvit z zboża, Tytan i PLONVIT OPTY i powiedz mi czy nie za dużo odżywek ost padało z niedzieli na poniedziałek i czy dodać do tego jeszcze Duett Star 334 SE BASF ?
    • Przez Romek3249
      Witam, z uwagi na panującą suszę nie było możliwe wykonanie u mnie skracania w fazie BBCH 30-31 w pszenicy i pszenżycie, teraz przez weekend spadło 8mm, rośliny odżyły i powraca temat skracania, obecnie rośliny są w fazie 3 kolanka więc zaczął się wielki okres w którym nie powinno się stosować regulatorów wzrostu, pozostaje więc skracanie w fazie liścia flagowego, tylko jakimi środkami najlepiej to zrobić ? Myślałem o samym cerone w dawce 0,6-0,8, mieszance moddusa 0,2 i cerone 0,4, oraz o medaxie (max czy top ? nigdy nie stosowałem medaxu, jeżeli już to jakie dawki ?) Dodam że odmiany to Arkadia i Rotondo, w obu przypadkach nawożenie 160kg N. Ktoś z większym doświadczeniem coś poradzi ?
  • Dodaj nową pozycję...
v