Skocz do zawartości
  • 0

Ceny pszenicy 2019

Pytanie

Opublikowano

Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!

Dnia 31.12.2018 o 13:55, ZELKOW napisał:

właśnie co mi po 1000zł nawet za tone jak średnia koło 3t z ha pszenicy, lepiej niech pszenica będzie po 600zł ale te chociaż 6t niech się urodzi i będzie lepiej jak teraz, z mojego rejonu to już pewnie powyżej 800netto dają za paszówke

Kontynuacja tematu: 

• Like 3

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
  • 0
Opublikowano (edytowane)

Bo sukces ma wielu ojców 😲

Tylko który z nich robi za matkę? hmmm .

Edytowane przez Gość
  • 0
Opublikowano
10 godzin temu, BENNY82 napisał:

Piękny monolog.,.

Taki filozof a nie potrafi miotły zwalczyć ? Jak ma taką wiedzę jak w temacie cen to wcale mnie to nie dziwi

10 godzin temu, BENNY82 napisał:

U mnie zavzyna się kłosić i dzisiaj pryskałem poprawke axialem bo miotła odbiła po lancecie. Rok temu pryskałem wykłoszoną jarke od owsa i nic negatywnego nie zauważyłem. Nie polecam bo to własne ryzyko.

• 0
Opublikowano
13 minut temu, staszek131415 napisał:

Taki filozof a nie potrafi miotły zwalczyć

Pogadaj w sklepie ze ŚOR jakim gospodarzom wystąpiło zachwaszczenie wtórne przez suszę, nagłe opady i wysokie temperatury. Bambrowi co u niego świnie ganiasz na samochód nie wystąpiło? 

• 0
Opublikowano

Co nie!? Taki chodowca a karmi zbożem po 750 a baza paszowa wystarczy mu do października a potem już lata paseratti i worek tu worek tam zmiotek zeszłorocznego zboża z mysim gównem . nie stasiu to nie gówno to muesli wysokobiałkowe farciaż z Ciebie że po pińcet kupiłeś....

• 0
Opublikowano (edytowane)
15 godzin temu, JozB napisał:

Piszcie kto się zdecydował na kontrakt, będziemy mieć wtedy jakąkolwiek orientację w tej kwestii, bo łagrobiznesowskie hasło "rośnie zainteresowanie rolników podpisywaniem umów" jakoś tak wali oszustwem po uszach😁

Moi znajomi już skutecznie wyleczyli się z podpisywania kontraktów ,obecnie nie znam nikogo kto by podpisał kontrakt jedynie co teraz funkcjonuje to umowa zawarta w momecie sprzedaży X ton za X cene

Edytowane przez ralf3635
  • 0
Opublikowano
37 minut temu, ralf3635 napisał:

Moi znajomi już skutecznie wyleczyli się z podpisywania kontraktów ,obecnie nie znam nikogo kto by podpisał kontrakt jedynie co teraz funkcjonuje to umowa zawarta w momecie sprzedaży X ton za X cene

Tak to już się odbywa ale to dopiero początek jak Unia zacznie wszystko regulować .

Unia Europejska przyjmuje nowe przepisy dotyczące wprowadzania środków nawożących do obrotu na rynku UE. Dzięki nowym przepisom na rynek UE będą mogły być wprowadzane tylko te nawozy, które spełniają surowe ogólnounijne wymogi co do jakości i bezpieczeństwa.

• 0
Opublikowano
2 godziny temu, pawel885 napisał:

Pogadaj w sklepie ze ŚOR jakim gospodarzom wystąpiło zachwaszczenie wtórne przez suszę, nagłe opady i wysokie temperatury. Bambrowi co u niego świnie ganiasz na samochód nie wystąpiło? 

Dobre , ja jesienią pryskałem jakoś bez poprawek się obyło ale jak ktoś ma pola zachwaszczone to nie ma się co dziwic

2 godziny temu, BENNY82 napisał:

Co nie!? Taki chodowca a karmi zbożem po 750 a baza paszowa wystarczy mu do października a potem już lata paseratti i worek tu worek tam zmiotek zeszłorocznego zboża z mysim gównem . nie stasiu to nie gówno to muesli wysokobiałkowe farciaż z Ciebie że po pińcet kupiłeś....

http://www.agrofoto.pl/produkcja-roslinna/zboza/ceny-zboz-spadaja-pszenica-konsumpcyjna-nawet-po-700-zl-t,86089.html

Oj będzie jazda po żniwach z ceną wiosną jeszze taniej

• 0
Opublikowano (edytowane)

Po takiej suszy to będzie plon.... To tak jak byś wychudzonemu więźniowi obozu koncentracyjnego dał raz podwójnego schabowego z frytkami i surówką i myślał że zaraz będzie chłop 100kg. Jare też będzie masakra - 50% do kolan a 50% dopiero kiełkuje u ludzi, albo będzie poślad albo odmłótków połowa. Stasiek ty się nie podniecaj bo nawet jak pszenica spadnie poniżej 700 i tak przerobisz to na mięso po 3.5zł/kg . A na eksporcie do Chin zarobi eksporter a nie chłop, co ty wczoraj się urodziłeś? Jak zwykle wstawiasz linki które nie działają 

Edytowane przez pawel885
  • 0
Opublikowano

To się naucz odczytywać to się dowiesz świna po 7 zł zaraz przez rok cena będzie

• 0
Opublikowano (edytowane)
37 minut temu, staszek131415 napisał:

Dobre , ja jesienią pryskałem jakoś bez poprawek się obyło ale jak ktoś ma pola zachwaszczone to nie ma się co dziwic

http://www.agrofoto.pl/produkcja-roslinna/zboza/ceny-zboz-spadaja-pszenica-konsumpcyjna-nawet-po-700-zl-t,86089.html

Wolał bym zboże po 1000 i świnie po 6 zł A tak wiosną znowu będzie jazda i świnie po 3,5 zl

Edytowane przez Gość
  • 0
Opublikowano

Co do jarych to dawno tak ładnych nie było psznice zimowe kto zadbał też 8 ton spokojnie oddadzą

1 minutę temu, piotreku1 napisał:

Wolał bym zboże po 1000 i świnie po 5,6 zł A tak wiosną znowu będzie jazda i świnie po 3,5 zl

Ta jasne na jakiej podstawie tak sądzisz?

• 0
Opublikowano
42 minuty temu, staszek131415 napisał:

To się naucz odczytywać to się dowiesz świna po 7 zł zaraz przez rok cena będzie

cholera jak za sztukę to trochę mało chyba ... i jeszcze przez rok 

• 0
Opublikowano (edytowane)
43 minuty temu, staszek131415 napisał:

Co do jarych to dawno tak ładnych nie było

Czyli albo zawsze miałeś bardzo słabe albo znowu kłamiesz . 

43 minuty temu, piotreku1 napisał:

Wolał bym zboże po 1000 i świnie po 6 zł A tak wiosną znowu będzie jazda i świnie po 3,5 zl

Staszka lekarz kazał mu wmawiać że świnie wiecznie po 7zł będą, ale co się dziwić, jak bym 20 lat brał po 3.5 też by psychika siadła 

6 minut temu, Sumik napisał:

cholera jak za sztukę to trochę mało chyba

Jak jakiś user napisał że sprzedał pszenice - całe auto po 830 to stas sie smiał co to za auto, chyba jakis złom.... A sam sprzedaje świniaki po 7 zł żeby do bacutilu nie dopłacać 

Edytowane przez pawel885
  • 0
Opublikowano
5 godzin temu, Wicherek napisał:

A pszenica z Ukrainy nie musi spełniać zadnych norm europejskich

Bo produkowana jest przez panów z UE w większości.

4 godziny temu, staszek131415 napisał:

Patrzę po przenicy i liczbie pięter to widzę że mają ludzie co najmniej dwa piętra mniej.

• Like 1
  • 0
Opublikowano
20 godzin temu, staszek131415 napisał:

A no ja na to że Józkowi stoi już od dwóch lat a on ciągle pisze że idzie do góry kukurydzy jest tyle że ludzie nie wiedzą gdzie wsypać ten rzepak co go w tym roku miało nie być po ubiegłym dobrym roku ten w plonach kukurydzy zapowiada się jeszcze lepszy gorzej może byc z ceną mokra 350 pewnie nie przekroczy

Znowu propaganda jest masa ogloszen 430 netto,widziałem nawet chyba na igrit 450

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez livebird
      Witam mam problem z jasnotą purpurową która zachwaściła mi strasznie pszenice ozimą na granicy pola 10-15 arów silnie zachwaszczonych tylko tym chwastem pytanie do was jakim śrdokiem porządnie ją zwlacze teraz i czy dam rady jeszcze teraz to zniszczyć (pszenica- pierwsze kolanko 2cm od węzła krzewienia). Pryskałem już Lancetem którego dałem chyba niską dawke bo miejscami chwasty nie wyglądają jakby siadły.
    • Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Gość
      Przez Gość
      Witaj, dziś planuje zrobić zabieg T1 w pszenicy bez skracania. Planuje dać Mirage 450EC do tego siarczan magnezu, plonvit z zboża, Tytan i PLONVIT OPTY i powiedz mi czy nie za dużo odżywek ost padało z niedzieli na poniedziałek i czy dodać do tego jeszcze Duett Star 334 SE BASF ?
    • Przez Romek3249
      Witam, z uwagi na panującą suszę nie było możliwe wykonanie u mnie skracania w fazie BBCH 30-31 w pszenicy i pszenżycie, teraz przez weekend spadło 8mm, rośliny odżyły i powraca temat skracania, obecnie rośliny są w fazie 3 kolanka więc zaczął się wielki okres w którym nie powinno się stosować regulatorów wzrostu, pozostaje więc skracanie w fazie liścia flagowego, tylko jakimi środkami najlepiej to zrobić ? Myślałem o samym cerone w dawce 0,6-0,8, mieszance moddusa 0,2 i cerone 0,4, oraz o medaxie (max czy top ? nigdy nie stosowałem medaxu, jeżeli już to jakie dawki ?) Dodam że odmiany to Arkadia i Rotondo, w obu przypadkach nawożenie 160kg N. Ktoś z większym doświadczeniem coś poradzi ?
  • Dodaj nową pozycję...
v