Skocz do zawartości
  • 0

Ceny pszenicy 2019

Pytanie

Opublikowano

Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!

Dnia 31.12.2018 o 13:55, ZELKOW napisał:

właśnie co mi po 1000zł nawet za tone jak średnia koło 3t z ha pszenicy, lepiej niech pszenica będzie po 600zł ale te chociaż 6t niech się urodzi i będzie lepiej jak teraz, z mojego rejonu to już pewnie powyżej 800netto dają za paszówke

Kontynuacja tematu: 

• Like 3

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano

Chcę tylko odpowiedz na pytanie dlaczego akurat teraz pszenica tanieje. Jakie wg was są przyczyny, bo kilku moich do których dzwoniłem też się zastanawia?

W następnym tygodniu zapowiadane gwałtowne burze i ulewy. Istnieje duże ryzyko powodzi dla południa. Czy to powód do obniżek? Tak na zdrowy rozum. Prognozy? Ciągle obniżają. Pogoda. Coraz bardziej niepokojąca. Popyt, coraz większy. Towaru, coraz mniej. Wychodzi na to, że u nas im gorsze perspektywy, tym młyny coraz odważniej zaczynają "okradać" rolnika z jego pracy. Ciekawe czy nasze 

A podpisywanie kontraktów w tym roku to parodia. Przecież konsumpcji w ogóle ma nie być, to po co ryzykować? Nie bez powodu wg łagrobiznesu najwięcej traci konsumpcja i kukurydza. I tego i tego nie będzie, zarówno w USA,jak i w Polsce, jak będzie dalej taka pogoda. 

W USA giełdy na razie zrobiły odpoczynek, bo mają jakieś granice, które stanowią opór. Jak przyjdą jakieś nowe newsy pogodowe, to z łatwością je przeskoczą. Może to powód obniżek. To że było zielono przez 2 tygodnie, to nic. Myślę, że nasi mieli w zamiarze jeden cel i do niego dążą. Mam nadzieję, że w zniwa im podziękujemy nie podpisując kontraktów i nie wożąc stojąc w kolejkach. 

A z tego co wyczytałem  na ewgt badz rolpetrol kontrakty zaczynają się od 680 netto z podwórka. To coś za wysoka cena patrząc co robią teraz na naszym podwórku, więc nie piszcie głupot o 600 brutto.

Ws71 jako jeden z nielicznych hodowców nie piszesz ciągle nieprawdy i nie siejesz  zbędnej propagandy. Pytanie do ciebie, jak wygląda sytuacja pod względem zaopatrzenia na północy i jak twoim zdaniem będą kształtowały się ceny patrząc na obecną pogodę. 

Ja ciągle mam wrażenie że AlexanderX, to drugi nick stasia😁

• Confused 1
  • 0
Opublikowano
1 godzinę temu, popo73 napisał:

Od jutra wipasz 720 netto pszenica,tak dalej będzie spadać to w żniwa 600 netto nie będzie.

A to 600 netto w żniwa mało ??? 

brutto mniej będzie !!!

• 0
Opublikowano
4 godziny temu, staszek131415 napisał:

Akurat kurniki to inna bajka bo tam nie ma tyle roboty co przy krowach no ale skąd Ty masz o tym wiedzieć

Brak sensownych argumentów zawsze kończy się krytyka drugiej osoby

• 0
Opublikowano (edytowane)

LCH janszpol strupin w ciągu dwóch tygodni cena spadła z 800 na 750 bo ludzie resztki zaczeli wywozic. parodia...

Edytowane przez kamil2509
  • 0
Opublikowano
1 godzinę temu, JozB napisał:

Chcę tylko odpowiedz na pytanie dlaczego akurat teraz pszenica tanieje. Jakie wg was są przyczyny, bo kilku moich do których dzwoniłem też się zastanawia?

W następnym tygodniu zapowiadane gwałtowne burze i ulewy. Istnieje duże ryzyko powodzi dla południa. Czy to powód do obniżek? Tak na zdrowy rozum. Prognozy? Ciągle obniżają. Pogoda. Coraz bardziej niepokojąca. Popyt, coraz większy. Towaru, coraz mniej. Wychodzi na to, że u nas im gorsze perspektywy, tym młyny coraz odważniej zaczynają "okradać" rolnika z jego pracy. Ciekawe czy nasze 

A podpisywanie kontraktów w tym roku to parodia. Przecież konsumpcji w ogóle ma nie być, to po co ryzykować? Nie bez powodu wg łagrobiznesu najwięcej traci konsumpcja i kukurydza. I tego i tego nie będzie, zarówno w USA,jak i w Polsce, jak będzie dalej taka pogoda. 

W USA giełdy na razie zrobiły odpoczynek, bo mają jakieś granice, które stanowią opór. Jak przyjdą jakieś nowe newsy pogodowe, to z łatwością je przeskoczą. Może to powód obniżek. To że było zielono przez 2 tygodnie, to nic. Myślę, że nasi mieli w zamiarze jeden cel i do niego dążą. Mam nadzieję, że w zniwa im podziękujemy nie podpisując kontraktów i nie wożąc stojąc w kolejkach. 

A z tego co wyczytałem  na ewgt badz rolpetrol kontrakty zaczynają się od 680 netto z podwórka. To coś za wysoka cena patrząc co robią teraz na naszym podwórku, więc nie piszcie głupot o 600 brutto.

Ws71 jako jeden z nielicznych hodowców nie piszesz ciągle nieprawdy i nie siejesz  zbędnej propagandy. Pytanie do ciebie, jak wygląda sytuacja pod względem zaopatrzenia na północy i jak twoim zdaniem będą kształtowały się ceny patrząc na obecną pogodę. 

jak bym patrzył na proroctwa Staszka i innych  to z torbami bym poszedl ,,od 3 lat obserwuje rynek  i jakos nigdy nie narzekałem na ceny   sprzedawanego zboza ,,,

kiedyś tu albo w cenach trzody pisałem ze zborze przetrzymasz w magazynie a  swinia rosnie i potrzebuje paszy ,,swoje zje a w cene nie zawsze trafisz i lipa ,wiec trzeba to odreagować, choćby na forum  propagandą o niskich cenach

Ws podchodzi realnie do tematu

• 0
Opublikowano
10 godzin temu, kamil2509 napisał:

LCH janszpol strupin w ciągu dwóch tygodni cena spadła z 800 na 750 bo ludzie resztki zaczeli wywozic. parodia...

To samo w Rotex Grabowiec , a w Zamościu do paszarnia za stoi co dziennie po kilka tirów i 2 ciągniki bo płacą ok 800 brutto. Jęczmień zdjęli, pszenżyto 781 brutto.

• 0
Opublikowano
11 godzin temu, JozB napisał:

Na moje to teraz będzie na tapecie produkcja roślinna,zrobią to samo co z produkcją trzody,czyli sprzedajesz za cenę którą dają albo spadaj, z mojego punktu widzenia zrobiła się bardzo dziwna sytuacja ,zbiory na Pomorzu,większości Wielkopolski były ok 30 % tego co zawsze , a ceny obecnie spadaja,mało tego pokazało się dużo zboża, obecnie jęczmień za który jeszcze 2 mieś temu niektórzy  wołali 900-1000 można kupić poniżej 800zł, dużo na tym forum mówi się o USA, zauważcie panowie że tamtejsi farmerzy sprzedają kontrakty pod przyszłe zbiory obecnie za gotówkę aby pokryć bieżace zobowiązania i prędzej czy pózniej u nas skończy się tak samo,środki służące do produkcji idą cały czas w góre a cena zbóż będzie stała na tym samym poziomie, żywność musi być tania, bo człowiekowi z pustym żołądkiem mogą przyjść do głowy różne pomysły a tego wielcy obecnego świata nie chcą. Co do przyszłych cen to chodzą słuchy o ok 600 netto zł w przypadku zbóż paszowych

• 0
Opublikowano

No tera to pojechałeś oni mówią że będzie po 500 a zboża rosną aż mruczy stawiaćsilosy i trzymać żebym wiosną po te 500 kupił bo po żniwach 600 całkiem realne

12 godzin temu, robi57362 napisał:

w poniedziałek sprzedalem paszowke po 800 do niedalekiego chodowcy indykow i chyba dobrze zrobilem😊 brutto

Bardzo dobrze indyki szczęsliwe i Ty zadowolony bo cena git

• 0
Opublikowano

A u nas gigantyczne spadki ! tak przed ciszą wyborczą chce wam przypomnieć że wiosna się kończy i idzie lato, gorące , pracowite ( nie dla leserów różnej maści  ) lato !

Przed żniwami cen już pewnie nie podniosą ale te wzrosty za oceanem mogą nas uchronić przed większymi spadkami w żniwa

• 0
Opublikowano

Spadki sa tylko wtedy jak stasio obwieści:D. Zrobili dziady swoją starą sztuczkę i po jakiejś części im się udało, ale to zapewne koniec końców, bo niebawem giełdy ponownie podskoczą, bo doszły nowe straty w USA i nie będzie innej opcji jak podwyżki. Mówię o giełdowych, bo co  najmniej do żniw będą mataczyć. Podejrzewam, że chcą cenę qq zbić względem paszowej pszenicy. Ale już w lipcu i sierpniu kto ma mocne nerwy, to na pewno nie straci, bynajmniej na qq. Przypominam, że obniżki zaczęły się po eleganckich prognozach USDA na ten rok. Oczywiście qq była już wtedy na minusie. Teraz będzie na gigantycznym minusie. Podejrzewam, że chcą się nią obkupić wykorzystując strach przed obecnymi obniżkami. Wczoraj accuweather opublikował pogodę na lato, gdzie mają pojawić się upały do 40 stopni. U nas qq stoi w miejscu 2 tygodnie i ostatnio trochę ruszyła. Koniec maja i początek czerwca kolejna porcja zimna. Opóznienie w wegetacji wynosi około 2 tygodni. Sami sobie odpowiedzcie czy warto oddawać za pół darmo towar na kontrakt. WS71 wspomniał, że obnizki nie mają logicznego wyjaśnienia.  Jest tylko stary trik naszych kochanych młynów, skupy się do nich muszą dostosować. Dlatego jedynym wyjściem jest brak sprzedaży w żniwa i nie podpisywanie kontraktów. Wsparciem będzie na pewno giełda. A naszym podziękujmy w żniwa!  Jeśli giełda nie wpłynie na nasz rynek, to moim zdaniem nie warto w ogóle walić tyle w nawozy i inne specyfiki, bo po co? Wyobrażacie sobie co by było gdyby pogoda nie pokrzyżowała szyki spekulantom? 500 zł od naszych. A tak, to liczę zdecydowanie na więcej. Piszcie kto się zdecydował na kontrakt, będziemy mieć wtedy jakąkolwiek orientację w tej kwestii, bo łagrobiznesowskie hasło "rośnie zainteresowanie rolników podpisywaniem umów" jakoś tak wali oszustwem po uszach😁

• Haha 1
  • 0
Opublikowano

A no ja na to że Józkowi stoi już od dwóch lat a on ciągle pisze że idzie do góry kukurydzy jest tyle że ludzie nie wiedzą gdzie wsypać ten rzepak co go w tym roku miało nie być po ubiegłym dobrym roku ten w plonach kukurydzy zapowiada się jeszcze lepszy gorzej może byc z ceną mokra 350 pewnie nie przekroczy

• 0
Opublikowano

Też mam taką nadzieję ona umiera ostatnia ...........

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez livebird
      Witam mam problem z jasnotą purpurową która zachwaściła mi strasznie pszenice ozimą na granicy pola 10-15 arów silnie zachwaszczonych tylko tym chwastem pytanie do was jakim śrdokiem porządnie ją zwlacze teraz i czy dam rady jeszcze teraz to zniszczyć (pszenica- pierwsze kolanko 2cm od węzła krzewienia). Pryskałem już Lancetem którego dałem chyba niską dawke bo miejscami chwasty nie wyglądają jakby siadły.
    • Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Gość
      Przez Gość
      Witaj, dziś planuje zrobić zabieg T1 w pszenicy bez skracania. Planuje dać Mirage 450EC do tego siarczan magnezu, plonvit z zboża, Tytan i PLONVIT OPTY i powiedz mi czy nie za dużo odżywek ost padało z niedzieli na poniedziałek i czy dodać do tego jeszcze Duett Star 334 SE BASF ?
    • Przez Romek3249
      Witam, z uwagi na panującą suszę nie było możliwe wykonanie u mnie skracania w fazie BBCH 30-31 w pszenicy i pszenżycie, teraz przez weekend spadło 8mm, rośliny odżyły i powraca temat skracania, obecnie rośliny są w fazie 3 kolanka więc zaczął się wielki okres w którym nie powinno się stosować regulatorów wzrostu, pozostaje więc skracanie w fazie liścia flagowego, tylko jakimi środkami najlepiej to zrobić ? Myślałem o samym cerone w dawce 0,6-0,8, mieszance moddusa 0,2 i cerone 0,4, oraz o medaxie (max czy top ? nigdy nie stosowałem medaxu, jeżeli już to jakie dawki ?) Dodam że odmiany to Arkadia i Rotondo, w obu przypadkach nawożenie 160kg N. Ktoś z większym doświadczeniem coś poradzi ?
  • Dodaj nową pozycję...
v