Skocz do zawartości
  • 0

Ceny pszenicy 2019

Pytanie

Opublikowano

Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!

Dnia 31.12.2018 o 13:55, ZELKOW napisał:

właśnie co mi po 1000zł nawet za tone jak średnia koło 3t z ha pszenicy, lepiej niech pszenica będzie po 600zł ale te chociaż 6t niech się urodzi i będzie lepiej jak teraz, z mojego rejonu to już pewnie powyżej 800netto dają za paszówke

Kontynuacja tematu: 

• Like 3

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano
2 godziny temu, FarmerB napisał:

kolega z jakiego rejonu? u nas jęczmień 740-780 zł netto byłe pilskie

40km od Poznania w kierunku wschodnim 

• 0
Opublikowano

Kiedy ty zrozumiesz że szansa była jesienią teraz poprostu nie ma prosiąt i już do żniw nie będzie ile razy ci to pisać

• 0
Opublikowano
40 minut temu, staszek131415 napisał:

Kiedy ty zrozumiesz że szansa była jesienią teraz poprostu nie ma prosiąt i już do żniw nie będzie ile razy ci to pisać

To zamiast bredzić na forum, mogłeś inseminować maciory. Tylko nie bierz dosłownie :P

• Haha 1
  • 0
Opublikowano
34 minuty temu, pawel885 napisał:

A co maciora Ci się nie zaprosiła że prosiaków nie będzie ?:D

Nie tylko nikt Twojej pszenicy po 1200 nie chciał kupowac wolał maciory na kabanosy przerobić teraz będziesz musiał drogo kupic bo sie promocje w marketach pokończyły na komunie w maju b edzie marchewka z groszkiem

• 0
Opublikowano
11 godzin temu, staszek131415 napisał:

Widać że nie masz pojęcia o hodowli że drożeją to nie znaczy że więcej jedzą nie myśl że zboze podrożeje z tego powodu

Stasiu - jak świnie drożeją to  chlewnie będą pełne  a wtedy i pszenica  potrzebna a jak jest popyt to cena rośnie ! ucz się dziecko !

• 0
Opublikowano

Ha ha dobre skąd niby się zapełnią wystrugają prosiaki z drewna widać żęś niedouk i pojęcia nie masz

• 0
Opublikowano
26 minut temu, staszek131415 napisał:

Ha ha dobre skąd niby się zapełnią wystrugają prosiaki z drewna widać żęś niedouk i pojęcia nie masz

Może ty podziałasz poddając się sugestii chwiolas😁

• Haha 2
  • 0
Opublikowano
Dnia 25.03.2019 o 21:39, damianzbr napisał:

Sprzedawałeś od ręki czy na kontrakt wcześniej podpisany. I czy odbiór od ciebie czy twoja dostawa no i jaka lokalizacja.

Cena netto u mnie na podwórku bez kontraktu jestem 40km od Warszawy strona zachodnia okolice Sochaczewa. 

• 0
Opublikowano
Dnia 21.03.2019 o 20:19, Wicherek napisał:

U mnie do  04,04 2019  nie nadają deszczu a już jest susza ,  Kwiecień ma być suchy , kto ma zboże niech trzyma , będzie drożej !

Kupiony jęczmień 750 brutoo jednak ceny spadają siewy się kończą i ludzie widzą że ze zbożem zostaną bo nikt do siewu nie kupi

• 0
Opublikowano (edytowane)

Stasiek - dziś kupiony to pewnie na rynku byłeś a taki bamber obszarnik ponoć jesteś i w worki się nie bawisz .... Rodzina z buta pewnie wracała bo żeś załadował przyczepkę i passata po brzegi bo w takiej cenie drugi raz się nie trafi prędko. Także wypad z tego tematu bo siejesz tylko zamęt, znajdziesz jelenia i się chwalisz że po 700 pszenicę zaklepałeś a na skupie 800 netto pasza, to tak jak by ktos pytał się o minimalną pensję brutto a ty byś pier.... że sąsiad alkoholik za 3 wina i paczkę fajek cały dzień u ciebie robił i pod sklepem chętnych pełno więc gdzie to 2100 brutto płacić . I jak ty to piszesz on będzie zadowolony bo się napił, ty będziesz zadowolony bo masz robola za pół darmo - tak samo wyglądają twoje zakupy zboża. Temat jest o cenach pszenicy a nie "za ile znalazłem frajera" albo "kto się zlitował i sprzedał mi po taniości" 

Edytowane przez pawel885
  • 0
Opublikowano
1 godzinę temu, staszek131415 napisał:

Kupiony jęczmień 750 brutoo jednak ceny spadają siewy się kończą i ludzie widzą że ze zbożem zostaną bo nikt do siewu nie kupi

Kto inny mógł takie  durnoty pisać jak nie ty ?

• Haha 1
  • 0
Opublikowano
1 godzinę temu, staszek131415 napisał:

To u ciebie ludzie trzymaj zboże cała jesień i zimę z myślą o sprzedaży na wiosnę do siewu ? 😂😂😂😂 

• 0
Opublikowano

Paweł cały czas piszę, żeby posty ludzi z hodowlą omijać, bo na pewno są i rozsądni, ale tego człowieka, który chyba nie rozumie, że wszyscy wiedzą po co te jego głupkowate posty i po co się udziela, trzeba po prostu olewać. Cały czas się zastanawiam czy on w ogóle rozumie co sie do niego pisze i czy wie że nikt go poważnie nie traktuje wiedząc jaki jest cel jego sprytnych postów. Przed nami skutki powodzi w usa, susza australijska drugi rok pod rząd i nastepna w Europie płd wsch. Jak ktoś pisze, że cena będzie spadać, bo siewy się kończą i zostało z tysiąc ton tego z siewu albo że zboża są jak z obrazka(bo napisał tak hodowca) lub ceny trzody rosną, ale ceny zbóż muszą spadać, to nadaje się  tylko do zapładniania swoich świniaków. Niedawno uważnie śledziłem informacje dot.firmy z opola, która okradała rolników kupując zboże i sprzedając nawozy na przedpłatę. Na początku było kilka negatywów, reszta pozytywne posty. Okazało się, że wypisywali je pracownicy danej firmy, by zamydlić innym oczy. Koniec końców na posiedzeniu rady, gdzie radnym jest "szef firmy" byli jeszcze ludzie, którzy go bronili, a rolników  pochopnie osądzili. Efekt, upadłość, miliony długów i brak jakiegokolwiek zastawu( nie mają nic, tylko leasingi). Po co do końca oszukiwali, to każdy się chyba domyśla. Mam nadzieję, że rozumiecie  odniesienie do postów kolegi i jego propagandy. 

• 0
Opublikowano
54 minuty temu, JozB napisał:

Paweł cały czas piszę, żeby posty ludzi z hodowlą omijać, bo na pewno są i rozsądni, ale tego człowieka, który chyba nie rozumie, że wszyscy wiedzą po co te jego głupkowate posty i po co się udziela, trzeba po prostu olewać. Cały czas się zastanawiam czy on w ogóle rozumie co sie do niego pisze i czy wie że nikt go poważnie nie traktuje wiedząc jaki jest cel jego sprytnych postów. Przed nami skutki powodzi w usa, susza australijska drugi rok pod rząd i nastepna w Europie płd wsch. Jak ktoś pisze, że cena będzie spadać, bo siewy się kończą i zostało z tysiąc ton tego z siewu albo że zboża są jak z obrazka(bo napisał tak hodowca) lub ceny trzody rosną, ale ceny zbóż muszą spadać, to nadaje się  tylko do zapładniania swoich świniaków. Niedawno uważnie śledziłem informacje dot.firmy z opola, która okradała rolników kupując zboże i sprzedając nawozy na przedpłatę. Na początku było kilka negatywów, reszta pozytywne posty. Okazało się, że wypisywali je pracownicy danej firmy, by zamydlić innym oczy. Koniec końców na posiedzeniu rady, gdzie radnym jest "szef firmy" byli jeszcze ludzie, którzy go bronili, a rolników  pochopnie osądzili. Efekt, upadłość, miliony długów i brak jakiegokolwiek zastawu( nie mają nic, tylko leasingi). Po co do końca oszukiwali, to każdy się chyba domyśla. Mam nadzieję, że rozumiecie  odniesienie do postów kolegi i jego propagandy. 

Nie zrozumiałeś mojego postu a sam niedawno przewidywałeś ,ż,e mrozy i ludzie będą przesiewać  no ale mniejsza o to co roku gdzieś są susze ipowodzie  ale to nie wpływa na ceny sytuacja się powtarza z ubiegłego roku nnjadroższe zboże grudzień styczeń od marca spadki w tym roku spotęguje to niskie pogłowie trzody i cena poni żżżżżżżżżżżżżżej 700 zł staje sie realna

Dnia 9.01.2019 o 19:56, Agrest napisał:

Jęczmień jary uzgodniony po 900. Ilość 1-1,5t tygodniowo. 

Pytałem o grykę. Na dzień dzisiejszy 900brutto. Ponoć ktoś już 1000 płaci. Jeszcze 600 wzrośnie i sprzedam😁

Dnia 11.01.2019 o 15:06, AleksanderX napisał:

ja to za radą staśka wczoraj sprzedałem pierwsza połowę i z drugą też nie bedę zwlekać

Dnia 11.01.2019 o 19:41, kniaziu napisał:

Propozycja 840 gotowka na młyn. Podobno ze wschodu już ostatnie zmiotki wywożą, a mizerne kontrakty z południa wykupione przez Angele i Emanuela, jeżeli to prawda to może być ciekawie.

• 0
Opublikowano

@Stasiu - od jutra zaczyna wiać ze wschodu a wiadomo że z tego kierunku nic dobrego do Polski nie przychodzi,przyszło ASF ale deszcz nie przyjdzie ,jest susza a będzie coraz większa, po znajomości Stasiu dobra rada - kupuj pszeniczkę !

• 0
Opublikowano

Miałeś rację Wicherek dziś dzwonię na skup a tam 1000 zł i mówią żeby się wstrzymywać ze sprzedażą bo jeszcze w górę pujdzie oj będzie się działo wtym roku

Podobno wAmeryce wszystko zalało wAfryce wyschło a na Antarktydzie wymarzło i cena 1200 jest całkiem możliwa w tym roku 😛

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez livebird
      Witam mam problem z jasnotą purpurową która zachwaściła mi strasznie pszenice ozimą na granicy pola 10-15 arów silnie zachwaszczonych tylko tym chwastem pytanie do was jakim śrdokiem porządnie ją zwlacze teraz i czy dam rady jeszcze teraz to zniszczyć (pszenica- pierwsze kolanko 2cm od węzła krzewienia). Pryskałem już Lancetem którego dałem chyba niską dawke bo miejscami chwasty nie wyglądają jakby siadły.
    • Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Gość
      Przez Gość
      Witaj, dziś planuje zrobić zabieg T1 w pszenicy bez skracania. Planuje dać Mirage 450EC do tego siarczan magnezu, plonvit z zboża, Tytan i PLONVIT OPTY i powiedz mi czy nie za dużo odżywek ost padało z niedzieli na poniedziałek i czy dodać do tego jeszcze Duett Star 334 SE BASF ?
    • Przez Romek3249
      Witam, z uwagi na panującą suszę nie było możliwe wykonanie u mnie skracania w fazie BBCH 30-31 w pszenicy i pszenżycie, teraz przez weekend spadło 8mm, rośliny odżyły i powraca temat skracania, obecnie rośliny są w fazie 3 kolanka więc zaczął się wielki okres w którym nie powinno się stosować regulatorów wzrostu, pozostaje więc skracanie w fazie liścia flagowego, tylko jakimi środkami najlepiej to zrobić ? Myślałem o samym cerone w dawce 0,6-0,8, mieszance moddusa 0,2 i cerone 0,4, oraz o medaxie (max czy top ? nigdy nie stosowałem medaxu, jeżeli już to jakie dawki ?) Dodam że odmiany to Arkadia i Rotondo, w obu przypadkach nawożenie 160kg N. Ktoś z większym doświadczeniem coś poradzi ?
  • Dodaj nową pozycję...
v