Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
agroFakt.pl
Tylko na agroFakt.pl:

Ceny mięsa w dół

galeria
Dożynki 2025
Opublikowano

Taa już moja somsiadka zaorała tuz na którym była tzw botanika. Zwrot dopłat za dwa lata( był to 3 rok programu ). Jak nie masz programu rolnośrodoeiskowego to luz. W mojej okolicy jest pełno typów co nawet nie wiedzą jak koza wygląda A mają po kilkanaście/ kilkadziesiąt hektarów łąk. Ci co mają bydlo to nie są głupi i raczej na układy nie będą szli. Poza tym wszechobecny aparat kontroli będzie miał pożywkę na takie sytuacje. U nas już się czepiają sytuacji gdzie widać na mapce że jedna osoba uprawia A w papierach kilka osób to zgłasza.

• Like 1
Opublikowano

Tak czy tak niech on sie zajmie opłacalnością a nie sztucznymi problemami

Opublikowano
7 godzin temu, ACoCieTo napisał:

Podajcie mi numer do P. S. Bo nie odpowiada stary może  ma ktoś do p. Łukasza F. Kiedyś pracował do pięty 

odezwij się na priv

1 godzinę temu, ab23 napisał:

Dzwonił pewnie by dał tylko ja nie chciałem gadać  , wiesz dlaczego  po za tym sprzedałem za wincyj a te po 7,4 to inne byki

Na pierwsze Sołtys odpowiedział

miałeś napisać coś ciekawego-nic takiego nie znlazłem

58 minut temu, Berthold napisał:

Panowie... Proszę o potwierdzenie bo ogólnie widzę trend spadkowy...  Ja na szczęście sprzedałem  dobrej firmie, bo przedpłatę dali

( gorole się bawią Hej!!! 😁😁😁). 

Kto nie miał tego szczęścia niech potwierdzi co u niego... 

Widzę coraz więcej komentarzy że cena stoi albo w dół...  TYLKO CZY TO TYLKO NASI FORUMOWI HANDLARZE MIESZAJĄ 😎 CZY

ROL NICY TEŻ TO WIDZĄ???

kto wziął?

18 minut temu, debrzyna napisał:

Kupi koze a sąsiad go po sadach będzie ścigał że beczy z rana 😊

a inny będzie zadowolony bo w końcu czerwone gumioki wykorzysta

• Haha 3
Opublikowano

Ło pany 0,3 sztuki to mogę dalej wyprzedaż robić.tylko żeby te płatności co zabiorą tym co nic nie hodują wspomogły tych co mają zwierzęta a nie bydło na wiejskiej.z onw też kawał polski wycieli

Opublikowano

Kanalie ale ty pier**lisz smuty. Za opłacalność to ty się weź. Chodzi o to żeby ziemia nie była w rękach jakiś darmozjadów. Tak jak w bieszczadach warszawiacy czy u mnie w powiecie ludzie z wielkopolski mają setki hektarów. Przyjeżdżają traktory na lawetach i mielą trawę. Uważasz że to normalne ?  Poza tym nikt ci nie każe brać dopłat. 

• Like 1
Opublikowano

No dobra . Niektórym zabiorą . A dzięki temu dadzą innym więcej , czy tylko niekradzenia szukają ? 🤔

Opublikowano
3 minuty temu, HF86 napisał:

Ło pany 0,3 sztuki to mogę dalej wyprzedaż robić.tylko żeby te płatności co zabiorą tym co nic nie hodują wspomogły tych co mają zwierzęta a nie bydło na wiejskiej.z onw też kawał polski wycieli

hehe własnie ma byc mniej na rolnictwo to myslisz ze dołożą ??? zabiora tylko

Opublikowano
Przed chwilą, Taurus83 napisał:

Przyjeżdżają traktory na lawetach i mielą trawę.

Będzie lepiej jak to wszystko chaszczami zarośnie ?

Opublikowano
2 minuty temu, Taurus83 napisał:

Kanalie ale ty pier**lisz smuty. Za opłacalność to ty się weź. Chodzi o to żeby ziemia nie była w rękach jakiś darmozjadów. Tak jak w bieszczadach warszawiacy czy u mnie w powiecie ludzie z wielkopolski mają setki hektarów. Przyjeżdżają traktory na lawetach i mielą trawę. Uważasz że to normalne ?  Poza tym nikt ci nie każe brać dopłat. 

Kolego a to inny problem jest w konstytucji podstawą ustroju rolnego jest gospodarstwo rodzinne  czyli do 300 ha  istnienie większych jest w zasadzie nie konstytucyjne. Tu jest potrzebna reforma rolna . Na to jest KOWR aby wywłaszczyć takie Mrozy i inne kombinaty rolne zwłaszcza spłółki rolne  z zagranicznym kapitałem za szłusznym odszkodowaniem doliczyć 5% do ceny i sprzedać rolnikom aktywnym w ramach przydziału  z danej gminy

Opublikowano
3 godziny temu, HF86 napisał:

Takie tam rozliczenia

15759970957575871418150082054773.jpg

O jakie ładne wybicia O klasa na 58% A nasi handlarze z forum mówią że 52 albo 48 i to po podjęciu 6% ah scyzoryk się w kieszeni otwiera 

Opublikowano
16 minut temu, zetorki12 napisał:

Jak dla dopłatowca trzymanie łąki będzie nieopłacalne, to sprzeda ją hodowcy lub handlarzowi od siana/sianokiszonki albo po prostu da komuś skosić za darmo w nadziei, że kiedyś wrócą dopłaty do łąk i nie będzie musiał wyrywać krzaków.

Opublikowano

Te wybicie wychodzi cud na tej kartce.z tego co pamiętam to średnia waga brutto wynosiła 830 kg.

Opublikowano
16 minut temu, zetorki12 napisał:

Co ty wygadujesz człowieku? Wolał byś mieć 20 ha czy 200 ? Nikomu się nie opłaca robić na kilkunastu hektsrach.... Doskonale widać sposób prowadzenia polityki rolnej jadąc do Czech. Jest u nas taka wioska gdzie po jednej stronie drogi są Czechy A po drugiej Polska. Po lewej równiutkie łąki,obory i setki sztuk bydła, a po drugiej krzaki,działki na sprzedaż, ruiny i agroturystyka pod czarną d*pą. Zgadnij po której stronie jest Polska ? 

Opublikowano
7 godzin temu, kanalia36 napisał:

A czytałeś wpisy AdamaRo i Kentara naszych forumowych wyłudzaczy??? ze za HF dobrego na dziś ubojnie płacą w przeliczeniu na żywą 6-6,5 max to z kąt  cena o złotówkę większą ???  która ubojnia tyle zapłaci??? żadna w Polsce. Jak tyle proponuje do masz dwie opcje zostaniesz 100 kg uj***ny na wadze ale nigdy ci za to bydło nie zapłaci. Ale rób jak uważasz.

Zeby za HFa dac 7,5 to by 120 z wagi musialo isc i linke w gore turem ciagnac.

Opublikowano
5 minut temu, Kentar napisał:

Zeby za HFa dac 7,5 to by 120 z wagi musialo isc i linke w gore turem ciagnac.

Kentar ja tam nie wiem to Ty bardziej w praktyce zorientowany:D ja tylko koledze tłumacze ze nasi cudotwórczy forumowi mówią ze się nie da a on mówi ze Sebastian W. znalazł  ubojnie która sprzedaje HF do Dubaju  i płaci jak za brylanty:D

Opublikowano

Boją się że na wsi zapomną jak zwierzęta wyglądają ,a tak poważnie to z całą chodowlą jest tak że wszyscy wiedzą małe prędzej czy później urośnie i trzeba będzie sprzedać bo że wszystkiego zupy nie ugotujemy tak mi powiedział kiedyś lokalny chandlarz od P .B. na pewno nic się nie zmieni dlatego promują sprzedaż bezpośrednią 

Opublikowano

Jest inna opcja. Może faktycznie W. teraz przepłaca, żeby zachęcić rolników do sprzedaży (wiadomo jaką ma opinię), a potem ich przekręci na jeszcze większe pieniądze niż za pierwszym razem? ;) Zainwestuje kilkadziesiąt tysięcy, a zgarnie wielokrotność tej sumy...

Opublikowano
8 minut temu, Piegus napisał:

Jest inna opcja. Może faktycznie W. teraz przepłaca, żeby zachęcić rolników do sprzedaży (wiadomo jaką ma opinię), a potem ich przekręci na jeszcze większe pieniądze niż za pierwszym razem? ;) Zainwestuje kilkadziesiąt tysięcy, a zgarnie wielokrotność tej sumy...

rolników nie zachęci, jedynie idiote i debila...

Opublikowano
4 minuty temu, sylwekbarca2 napisał:

rolników nie zachęci, jedynie idiote i debila...

Nie uważam siebie że jestem id.i dęb. ale za rolnika tak co wtym złego że chcę zarobić na swojej ciężkiej pracy bez pieniędzy z podwórka nikt z bydłem nie odjedzie 

Opublikowano

Te rozliczenie- zdjęcie. wygląda ja z Mardi ale stare z zeszłego roku. teraz inne drukuja . i tam takie wybicia wychodzą od wagi na zakładzie.

Opublikowano
8 minut temu, ACoCieTo napisał:

Nie uważam siebie że jestem id.i dęb. ale za rolnika tak co wtym złego że chcę zarobić na swojej ciężkiej pracy bez pieniędzy z podwórka nikt z bydłem nie odjedzie 

jeśli zapłaci za HF 7.5 netto i w dodatku przelew na podwórku to ja nie powiem debil czy idiota tylko mistrz rolnictwa, powiem na tego który połasi się raz na cenę i na gotówkę, drugi raz połasi się na cenę i na gotówkę, by trzeci raz połasić się na cenę i zgodzić się na przelew. W dodatku Polska to jedna Polska i jeżeli praktycznie wszyscy piszą że maks HF 6.5 no to jest to bardziej wiarygodne niż ten co na 100 użytkowników jako jeden pisze że dostał przed chwilą za HF 7.5... W naszych stronach panuje powiedzenie " Ten kto płaci mocno, płaci krótko..."

• Like 3
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Romas11
      Sprzedam Byczki ras mięsnych  i mlecznych  w wadze 200-350 kg,  Jalówki ras mięsnych  i mlecznych  w wadze 200-350 kg i Celiaki  byczki ras mięsnych  i mlecznych 70-130kg ,Jalówki 70-130 kg. Znajduje się w Łomży .
      605978048

• Przez 4porucznik01
      witam . mam ostatnio problem z somatyką u bydła . nie które sztuki z dnia na dzien maja wyższa liczbe komórek . nie wiem czym to jest spowodowane . dawka paszowa sie nie zmieniła jest taka sama . kukurydza ,siankoiszonka ,siano lub słoma  śruta swoja z mieszanki owsa  jęczmienia żyta i pszenżyta . rzepakowa. wysłodki buraczane , pszenmix oraz dodatki witaminowe od somatyki .drożdze soda i kreda .po kazdym doju krowy maja zasklepiane wymię . ostatnie wyniki z mleczarni tłuszcz 4,27 bialko 3,06  może ktoś pomoże co z tym zrobic jak obniżyć 
    • Przez CeZaRy29269
      Byk 280+ do 30 miesięcy co tp znaczy ?
    • Przez Michał123
      Dzień dobry, czy ktoś opasa bydło ziemniakami? Chciałbym dowiedzieć się od jakiego wieku można dawać ziemniaki i w jakich ilościach. Jako główna dawka pokarmowa, czy jako dodatek np. do kiszonki z kukurydzy?
    • Przez Radek65
      Dzień dobry, czy można krzyżować miedzy sobą Czerwonego i Czarnego Angusa? Chodzi mi o to czy należąc do związku hodowców bydła można krzyżować te 2 rodzaje bydła i czy nadal będzie to bydło czysto rasowe? Czy lepiej mieć jałówki Angusa a byka np. Simentala?
  • Dodaj nową pozycję...
v