Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
Przed chwilą, TomiAgroKujawy napisał:

😁 Po co te emocje. Skoro Ci się opłaca, to Kolego pracuj. Może masz lepszą rękę.

Tu tak jest jak masz inne zdanie to cię od najgorszego wyzywają  tu cenione jest kaczy język  tak tak tak....

Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, TomiAgroKujawy napisał:

😁 Po co te emocje. Skoro Ci się opłaca, to Kolego pracuj. Może masz lepszą rękę.

Jestem stoicko spokojny, bez urazy - taka gra słowna tylko, mały żarcik słowny... 😉😉😉. Jestem hodowcą bydła, interesuje mnie ta tematyka bo z tego żyję i nie rozumiem ludzi którzy skończyli hodowle, lub wkrótce zlikwiduje stada i siedzą na AF w dziale poświęconym bydłu. Próba samousprawiedliwienia się czy co??? Ja zrezygnowałem może pociągnie kogoś za sobą... Będzie mi na duchu lżej czy co... Miłego wieczoru 😁😁😁

3 minuty temu, kanalia36 napisał:

Tu tak jest jak masz inne zdanie to cię od najgorszego wyzywają  tu cenione jest kaczy język  tak tak tak....

A ciebie Kanalia nawet lubię, na swój sposób jesteś całkiem sympatycznym forumowiczem... Cenie brak nudy 😂😂😂

Edytowane przez Berthold
  • Like 1
Opublikowano

Berthold  ja się tu wypowiadam bo jak myślicie Kentar, AdamRo czy sołtys powiedzą" chłopy rzucie to w cholere nie opłaca się" oni zawsze powiedzą ze się opłaca i lada chwila ubojnie podniosą ceny. Dużo ludzi nie ma pojęcia ze dokładają i nawet nie liczą tego dzięki moim wypowiedzią zaczną to robić.

Po drugie mamy demokracje i pluralizm i wypadało by zeby opinie po połowie były  głoszone a Tu wszystkim się opłaca  a  inne zdanie to normalnine zagryź chcą. Ja uważam ze takich jak ja to powinno być tu jeszcze z 5 wtedy była by prawdziwa dyskusja.

Opublikowano
1 minutę temu, kanalia36 napisał:

Berthold  ja się tu wypowiadam bo jak myślicie Kentar, AdamRo czy sołtys powiedzą" chłopy rzucie to w cholere nie opłaca się" oni zawsze powiedzą ze się opłaca i lada chwila ubojnie podniosą ceny. Dużo ludzi nie ma pojęcia ze dokładają i nawet nie liczą tego dzięki moim wypowiedzią zaczną to robić.

Po drugie mamy demokracje i pluralizm i wypadało by zeby opinie po połowie były  głoszone a Tu wszystkim się opłaca  a  inne zdanie to normalnine zagryź chcą. Ja uważam ze takich jak ja to powinno być tu jeszcze z 5 wtedy była by prawdziwa dyskusja.

I tak 3 maj 😂😂😂😂😂😂😂😂😂

Spokojnej nocy Panowie, rano trzeba wstać 😋😋😋

Opublikowano

Trzeba liczyć, tylko o to mi chodzi...Jak policzysz raz, zauważysz, że jesteś walony w d... Dobranoc :)

Opublikowano

debrzyna ale ja tu nikogo od idiotów , debili nie wyzywam chce np. od Jarka aby wypisał ile u niego wszystkiego na jedną sztukę idzie kasy tak trudno  to zrobic??? 

Taki Yoda jakbyś go prosił to by ci co do zł podał koszt produkcji swoich odsadków  a reszta zamiast wyliczenie dać to hejt jedzie nie samowity

Opublikowano

Tu już nawet nie chodzi o to czy masz rację . Chodzi o to że czepiłeś się tego jak ... Wiesz co ? :D

Opublikowano
3 godziny temu, sacrable napisał:

Prawda to, że EPD popłynął na Bedoniu?

Nie wiem kto to jest EPD, ale w moich okolicach (ETM/ELW) wiszą rolnikom są mnóswo kasy. 

Pytanie do Kanalii jeżeli nie opłaca Ci się odchów HF, to czemu nie kupisz odsadków, albo jałówek na mamki, tylko płaczesz ja pi*da w rurkach?

Opublikowano
44 minuty temu, mk9422 napisał:

Dlatego trzeba nawiązać stałą współpracę między rolnikami.  W każdej branży jest gorka i dołek.  Nie handluje z osobami co jak jest cena na byki to dzwonią codziennie i się dopytuja  czy jest jakiś cielak a jak nie idzie byk to nie odbierają telefonów.  Mam stałego odbiorcę który bierze wszystko i nie ważne czy jest sezon dopłat,  czy za byka dobrze płacą,  lub cena za byka jest na dnie to zawsze cielaki idą w tej samej cenie.  Dla mnie jest to niewyobrażalne jak ktoś pisał że miesięczne cielaki sprzedaje po 150-250 zł.  Ja tygodniowe krzyżówki simxhf sprzedaje po 600-800 zł zależnie od wielkości.  I nie interesuje mnie to czy on w sezonie dopłat weźmie za niego 1200 zł czy w kryzysie wyjdzie na zero lub trzyma go dla siebie licząc że cena za byka za rok czy dwa pójdzie do góry.  Handlujemy już tak koło 4 lat i każdy zadowolony.  

A skąd jestes? Bo przeważnie jest tak ze handlarzowi rolnik sprzeda tanio a jak chce int rolnik to cena idzie o 200-300 w gore. 

• Like 2
Opublikowano

w końcu ktoś tu musi być Guru malkontentów ))))))  wiem wiem zaraz mi tu napiszą ze zwariowałem, heheh 

jestem ekscentrykiem i tyle 

Opublikowano
4 minuty temu, mk9422 napisał:

Dlatego trzeba nawiązać stałą współpracę między rolnikami.  W każdej branży jest gorka i dołek.  Nie handluje z osobami co jak jest cena na byki to dzwonią codziennie i się dopytuja  czy jest jakiś cielak a jak nie idzie byk to nie odbierają telefonów.  Mam stałego odbiorcę który bierze wszystko i nie ważne czy jest sezon dopłat,  czy za byka dobrze płacą,  lub cena za byka jest na dnie to zawsze cielaki idą w tej samej cenie.  Dla mnie jest to niewyobrażalne jak ktoś pisał że miesięczne cielaki sprzedaje po 150-250 zł.  Ja tygodniowe krzyżówki simxhf sprzedaje po 600-800 zł zależnie od wielkości.  I nie interesuje mnie to czy on w sezonie dopłat weźmie za niego 1200 zł czy w kryzysie wyjdzie na zero lub trzyma go dla siebie licząc że cena za byka za rok czy dwa pójdzie do góry.  Handlujemy już tak koło 4 lat i każdy zadowolony.  

No jak w sezonie doplat sprzeda to może i wyjdzie ze 200 zł do przodu na sztuce .. Bo potem to albo na zero albo minus .. 

Opublikowano
2 godziny temu, wille napisał:

dziś sprzedana krowa 793 kg po 6.20 + wat. 

1 godzinę temu, wille napisał:

krzyżanowski tyle dał chciał dać 6 ale jak na wage weszła to utargowałem ale to była ho/sm

Większego złodzieja nie mogłeś zaprosić tylko Kulwiccy by po nim poprawili.  130 kilo poszło się paść bokiem z krowy.

Opublikowano

Jest super na rynku wołowiny.ostatnio chciałem w agencji się dowiedzieć ile moja pourazowa sztuka dała mięsa i co z niej ewentualnie do utylizacji poszło to mi powiedzieli ,e nie mogą takich informacji udzielić bo przez pośrednika poszła i już.

Opublikowano
Przed chwilą, hobbysta82 napisał:

Nie wiem kto to jest EPD, ale w moich okolicach (ETM/ELW) wiszą rolnikom są mnóswo kasy. 

Pytanie do Kanalii jeżeli nie opłaca Ci się odchów HF, to czemu nie kupisz odsadków, albo jałówek na mamki, tylko płaczesz ja pi*da w rurkach?

koszt odsadka plus koszt paszy  to już lepiej HF  o ile kupie cielaka za 300 zł))))) a nad mamkami się zastanawiam ale Yoda mi uzmysłowił ze to interes cudowny też nie jest  chyba ze pasiesz mamkę na pastwisku a umnie na pastwisku równa się za ok 30 dni pastwisko, krowie placki i koleiny po złodziejach

Opublikowano
15 minut temu, debrzyna napisał:

Wątpie  ,tylko odwagi brak żeby sie przyznać bo może sąsiad sie dowie i co wtedy 

Powie że dureń bo dokłada a jeszcze John Deera kupił 😂

6 minut temu, hobbysta82 napisał:

Nie każdy ma warunki na mamki .. 

Opublikowano

Nie jeden wolał się powiesić jak się przyznać że się zesrała gospodarka

Opublikowano

W mojej okolicy wszyscy którzy żyli tylko z opasow to albo skończyli zabawę hodowle albo sie przebranzowili. Znajomy miał 40 sztuk teraz ma 10 tys gęsi i chyba idziemy Ok na tym bo w ciagu 5 lat zabawy z gęsiami dokupił 15ha ziemi oraz całe gospodarstwo bez ziemi ale z ładnymi budynkami na gęsi. 

• Like 1
Opublikowano
6 minut temu, tomaszmab napisał:

Nie każdy ma warunki na mamki ..

Ja z was wszystkich mam najgorsze warunki do prowadzenia jakiejkolwiek hodowli zwierząt, ale nie marudzę jak kanalia, tylko te swoje klocki staram się pozbierać w logiczną całość. 

Opublikowano

Ja uważam ze powinno  mieć się kilka gałęzi produkcji wtedy jest stabilizacja.  

Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, hobbysta82 napisał:

Ja z was wszystkich mam najgorsze warunki do prowadzenia jakiejkolwiek hodowli zwierząt, ale nie marudzę jak kanalia, tylko te swoje klocki staram się pozbierać w logiczną całość. 

A skąd wiesz jak inni maja ze twierdzisz ze masz najgorzej?

Edytowane przez przemek28_28
Opublikowano

Nażekanie = brak opłacalności?

Czyli jak przestanę nażekać to opłacalność wróci

Opublikowano
1 minutę temu, hobbysta82 napisał:

On nie marudzi tylko mówi jak jest .. opas HF=rozrzutnik gnoju i garb i 200 zl w kieszeni handlarza . Doplat nie liczymy bo dopłaty mogą zostać przeznaczone na coś innego niż hodowla .. Można tez ziemię wydzierżawić i brac dopłaty i tyle .. i masz czysty zysk 😀 

Co do logicznej całości to mam nadzieję że Ty nie opasasz HFow bo jeśli tak to tego nie będę w stanie zrozumieć ..  

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Romas11
      Sprzedam Byczki ras mięsnych  i mlecznych  w wadze 200-350 kg,  Jalówki ras mięsnych  i mlecznych  w wadze 200-350 kg i Celiaki  byczki ras mięsnych  i mlecznych 70-130kg ,Jalówki 70-130 kg. Znajduje się w Łomży .
      605978048

• Przez 4porucznik01
      witam . mam ostatnio problem z somatyką u bydła . nie które sztuki z dnia na dzien maja wyższa liczbe komórek . nie wiem czym to jest spowodowane . dawka paszowa sie nie zmieniła jest taka sama . kukurydza ,siankoiszonka ,siano lub słoma  śruta swoja z mieszanki owsa  jęczmienia żyta i pszenżyta . rzepakowa. wysłodki buraczane , pszenmix oraz dodatki witaminowe od somatyki .drożdze soda i kreda .po kazdym doju krowy maja zasklepiane wymię . ostatnie wyniki z mleczarni tłuszcz 4,27 bialko 3,06  może ktoś pomoże co z tym zrobic jak obniżyć 
    • Przez CeZaRy29269
      Byk 280+ do 30 miesięcy co tp znaczy ?
    • Przez Michał123
      Dzień dobry, czy ktoś opasa bydło ziemniakami? Chciałbym dowiedzieć się od jakiego wieku można dawać ziemniaki i w jakich ilościach. Jako główna dawka pokarmowa, czy jako dodatek np. do kiszonki z kukurydzy?
    • Przez Radek65
      Dzień dobry, czy można krzyżować miedzy sobą Czerwonego i Czarnego Angusa? Chodzi mi o to czy należąc do związku hodowców bydła można krzyżować te 2 rodzaje bydła i czy nadal będzie to bydło czysto rasowe? Czy lepiej mieć jałówki Angusa a byka np. Simentala?
  • Dodaj nową pozycję...
v