Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, JarekBazydlo napisał:

U nas HFy byczki po 300zl a nawet i taniej można wyrwać jakby więcej brał;) Gorzej kupić jakoś jaloszke bo raz że jest mało to dwa cena wysoka.

Jaloweczka od 1000 do 1500. Ja krótko żyje ale takich cen do góry nogami na te nasze płody nie widziałem.. a mocznik 1560 brutto z dostawą 3 palet.😌

Opublikowano
6 godzin temu, JarekBazydlo napisał:

U nas HFy byczki po 300zl a nawet i taniej można wyrwać jakby więcej brał;) Gorzej kupić jakoś jaloszke bo raz że jest mało to dwa cena wysoka.

Kolego moge wiedzieć z jakiego regionu jesteś?

Opublikowano

młody jakbyś nie liczył 4000 to koszt produkcji od mleka licząc (  bez weterynarza) do tego dodaj koszt cielaka  i masz całe koszta a kto dziś dostaje  za 700 kg hf 4300zł a za mieszańca 5000 zł????/ nikt  to jeden h...j i tak to gówniany interes. 

Opublikowano

Dla tych którzy mi za chwile napiszą zlikwiduj. Wasze życzenie spełniam !!!! murarze juz umówienie zaraz po nowym roku. koryta w pizdu i świnki przychodzą a reszta rogatego ścierwa do jakiejś szopki pójdzie i tyle  20 macior będzie więcej  to 500 tuczników rocznie  więcej lepiej na tym wyjdę jak na rogatym ścierwie. Nie mówiąc ze roboty 1/4 bedzie niz przy rogatym dziadostwie.

Opublikowano

Rolnik może ale koszt produkcji 115 kg tucznika wychodzi mi 500 zł obecnie biorę ponad 700 zł  do tego cykl zamknięty mam swoja produkcję jestem samo wystarczalny a przy bydle mi wychodzi koszta 5000 zł ( koszt cielaka 1000 zł) - 700 kg byk   2 lata przy tym robie  ciągle brakuje to słomy to siana/ kiszonki do tego pazerność handlarzy za cielaki a potem za byka nie zna granic. szkoda nerwów i kręgosłupa. 

Opublikowano

kanalia częściowo masz rację z tym że byki to kiepski interes ale z tym że świnie to dobry interes to już nie bardzo, nazwałbym to że to niepewny interes bo teraz za świnie są bardzo fajne pieniądze, natomiast ile lat pod rząd były po 3 zł i ile się dołożyło...

Opublikowano
23 minuty temu, kanalia36 napisał:

Rolnik może ale koszt produkcji 115 kg tucznika wychodzi mi 500 zł obecnie biorę ponad 700 zł  do tego cykl zamknięty mam swoja produkcję jestem samo wystarczalny a przy bydle mi wychodzi koszta 5000 zł ( koszt cielaka 1000 zł) - 700 kg byk   2 lata przy tym robie  ciągle brakuje to słomy to siana/ kiszonki do tego pazerność handlarzy za cielaki a potem za byka nie zna granic. szkoda nerwów i kręgosłupa. 

też chciałem zacząć trzymać 30-40 tuczników tak dla hobby a i pare groszy by wpadło ale jak zaczęło się te asf i zaczęli wymyślać coraz to durniejsze przepisy to odechciało mi się ...

Opublikowano
39 minut temu, kanalia36 napisał:

Dla tych którzy mi za chwile napiszą zlikwiduj. Wasze życzenie spełniam !!!! murarze juz umówienie zaraz po nowym roku. koryta w pizdu i świnki przychodzą a reszta rogatego ścierwa do jakiejś szopki pójdzie i tyle  20 macior będzie więcej  to 500 tuczników rocznie  więcej lepiej na tym wyjdę jak na rogatym ścierwie. Nie mówiąc ze roboty 1/4 bedzie niz przy rogatym dziadostwie.

To nie twój film ? Bo też rogate dziadostwo hodują😊

Opublikowano (edytowane)

Nie wiem dlaczego oburzacie się na to, co mówi Kolega Kanalia, przecież to sama prawda, bydło to obecnie dno i wodorosty. Jeszcze jak ktoś ma hodowlę ekstensywną na górzystych łąkach, gdzie oprócz trawy nic nie urośnie, to może ok, ale łazić do obory za takie grosze, to uwłacza ludzkiej godności, co tydzień czytam, że ktoś zmarł na skutek poturbowania przez byki, katastrofa, aż d..pa boli mnie od tego, jak nas rucha..ą... Nie widzę sensu pracy przy tym dziadostwie, najzwyklejsza praca daje dochód jak jakieś 100 sztuk w cyklu. A żeby utrzymać 100 sztuk, to i pola odchodzi, i roboty sporo. Obsiać i koniec.

Edytowane przez Gość
Opublikowano
5 minut temu, TomiAgroKujawy napisał:

Nie wiem dlaczego oburzacie się na to, co mówi Kolega Kanalia, przecież to sama prawda, bydło to obecnie dno i wodorosty. Jeszcze jak ktoś ma hodowlę ekstensywną na górzystych łąkach, gdzie oprócz trawy nic nie urośnie, to może ok, ale łazić do obory za takie grosze, to uwłacza ludzkiej godności, co tydzień czytam, że ktoś zmarł na skutek poturbowania przez byki, katastrofa, aż d..pa boli mnie od tego, jak nas rucha..ą... Nie widzę sensu pracy przy tym dziadostwie, najzwyklejsza praca daje dochód jak jakieś 100 sztuk w cyklu. A żeby utrzymać 100 sztuk, to i pola odchodzi, i roboty sporo. Obsiać i koniec.

Weź idź do tej pracy i przeżyj godnie. Chyba że liczysz dopłaty które przejesz, wtedy już nie bedziesz żył tylko z pracy...

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Romas11
      Sprzedam Byczki ras mięsnych  i mlecznych  w wadze 200-350 kg,  Jalówki ras mięsnych  i mlecznych  w wadze 200-350 kg i Celiaki  byczki ras mięsnych  i mlecznych 70-130kg ,Jalówki 70-130 kg. Znajduje się w Łomży .
      605978048

• Przez 4porucznik01
      witam . mam ostatnio problem z somatyką u bydła . nie które sztuki z dnia na dzien maja wyższa liczbe komórek . nie wiem czym to jest spowodowane . dawka paszowa sie nie zmieniła jest taka sama . kukurydza ,siankoiszonka ,siano lub słoma  śruta swoja z mieszanki owsa  jęczmienia żyta i pszenżyta . rzepakowa. wysłodki buraczane , pszenmix oraz dodatki witaminowe od somatyki .drożdze soda i kreda .po kazdym doju krowy maja zasklepiane wymię . ostatnie wyniki z mleczarni tłuszcz 4,27 bialko 3,06  może ktoś pomoże co z tym zrobic jak obniżyć 
    • Przez CeZaRy29269
      Byk 280+ do 30 miesięcy co tp znaczy ?
    • Przez Michał123
      Dzień dobry, czy ktoś opasa bydło ziemniakami? Chciałbym dowiedzieć się od jakiego wieku można dawać ziemniaki i w jakich ilościach. Jako główna dawka pokarmowa, czy jako dodatek np. do kiszonki z kukurydzy?
    • Przez Radek65
      Dzień dobry, czy można krzyżować miedzy sobą Czerwonego i Czarnego Angusa? Chodzi mi o to czy należąc do związku hodowców bydła można krzyżować te 2 rodzaje bydła i czy nadal będzie to bydło czysto rasowe? Czy lepiej mieć jałówki Angusa a byka np. Simentala?
  • Dodaj nową pozycję...
v