Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
22 minuty temu, JarekBazydlo napisał:

A krowa jak płaciła tak płaci :)

Jeden pan do dostał nawet dużo 

A byki takie tanie ,jak to zrozumieć

Opublikowano
46 minut temu, Ursus932 napisał:

Jeden pan do dostał nawet dużo 

A byki takie tanie ,jak to zrozumieć

Dostał albo nie dostał bo narazie nie potwierdził tego i mysle ze nie potwierdzi więc sam sobie odpowiedz czy tyle dostał czy tylko napisał....

Opublikowano

Ze temat od ceny bydła niekiedy dość daleko odbiega to się podpytam tutaj. Polewacie wysłodki buraczane wodą przed zamknięciem pryzmy? Ewentualnie jakimś zakiszaczem? O ile ktoś w ogóle daje wysłodki. Ja w zeszłym roku nie lałem niczym, popsuć się nie popsuły ale i nie ukisły praktycznie wcale. Jedynie warstwa ze 30 cm od dołu była zakiśnięta. Były na folii od spodu więc pewnie z racji tego ze miały więcej wilgoci. Pozostałe po otwarciu pryzmy i cały czas od końca były takie jak przyjechały.   

Opublikowano
1 godzinę temu, debrzyna napisał:

Pamięta może ktoś od czego zaczęła sie wojenka miedzy panami @JarekBazydlo @soltys48 bo to jakieś zamierzchłe czasy chyba

Od tego, że Jaruś zawsze podawał cenę o 1 zł większą niż najlepsi na tym forum a na dodatek ściemniał, że byki i gospodarstwo jest jego od dawna a tymczasem gospodarzy od niecałego roku chyba na swój rachunek. To tak w skrócie.

Opublikowano
1 godzinę temu, JarekBazydlo napisał:

Dostał albo nie dostał bo narazie nie potwierdził tego i mysle ze nie potwierdzi więc sam sobie odpowiedz czy tyle dostał czy tylko napisał....

Nie jestem niczym adwokatem ale zaręczam że biznesu życia sołtys na tychże krowach nie zrobił.

• Like 1
  • Confused 1
Opublikowano
16 minut temu, Thomas2135 napisał:

Jaruś zawsze podawał cenę o 1 zł większą

W takim razie już od dawna gromadził kwity do skarbówki gdyby zapytali za co nówke w salonie kupił Wyższa cena szybciej uzbierał 

• Haha 1
Opublikowano
Karollorak93 napisał:

Ze temat od ceny bydła niekiedy dość daleko odbiega to się podpytam tutaj. Polewacie wysłodki buraczane wodą przed zamknięciem pryzmy? Ewentualnie jakimś zakiszaczem? O ile ktoś w ogóle daje wysłodki. Ja w zeszłym roku nie lałem niczym, popsuć się nie popsuły ale i nie ukisły praktycznie wcale. Jedynie warstwa ze 30 cm od dołu była zakiśnięta. Były na folii od spodu więc pewnie z racji tego ze miały więcej wilgoci. Pozostałe po otwarciu pryzmy i cały czas od końca były takie jak przyjechały.   

a w czym ci przeszkadza ze nie zakisly? jak sie nie psuly to byli dobrze ja nigdy niczym nie polewam i jednego roku sporo sie popsulo niebieska pleśń a tak rok w rok mniej odpadu niz z kuku

Opublikowano
Thomas2135 napisał:

Pamięta może ktoś od czego zaczęła sie wojenka miedzy panami @JarekBazydlo @soltys48 bo to jakieś zamierzchłe czasy chyba

Od tego, że Jaruś zawsze podawał cenę o 1 zł większą niż najlepsi na tym forum a na dodatek ściemniał, że byki i gospodarstwo jest jego od dawna a tymczasem gospodarzy od niecałego roku chyba na swój rachunek. To tak w skrócie.

Jak od najlepszych? Tu tylko jeden jest naj.

Opublikowano
1 godzinę temu, Karollorak93 napisał:

są polewane kwasem rolniczym tak w razie "w"

Opublikowano
14 minut temu, hobbysta82 napisał:

A ja myślałem, że Soltys i Jarek to para ,która się rozchodzi (pokaż fakturę, pokaż akt własności). Nawet byłem zdziwiony, że wieś staje się coraz bardziej liberalna.

Lubię wszystko ale pedałów nie trawie 

• Like 1
Opublikowano
Thomas2135 napisał:

Wszystkie ceny potwierdzalem kolego fakturą. A sołtys ma super ceny ale niestety boi się pokazać faktury... Dostał najlepszą cenę za krowy;)

Opublikowano
debrzyna napisał:

W takim razie już od dawna gromadził kwity do skarbówki gdyby zapytali za co nówke w salonie kupił Wyższa cena szybciej uzbierał

Nie jestem kolego vatowcem i raczej nie będę;) O takie sprawy z vatem możesz zapytać... najlepszego wodza który przynosi ostatnio wiadomości którymi się nie dzieli;)

Opublikowano
3 godziny temu, Karollorak93 napisał:

Ze temat od ceny bydła niekiedy dość daleko odbiega to się podpytam tutaj. Polewacie wysłodki buraczane wodą przed zamknięciem pryzmy? Ewentualnie jakimś zakiszaczem? O ile ktoś w ogóle daje wysłodki. Ja w zeszłym roku nie lałem niczym, popsuć się nie popsuły ale i nie ukisły praktycznie wcale. Jedynie warstwa ze 30 cm od dołu była zakiśnięta. Były na folii od spodu więc pewnie z racji tego ze miały więcej wilgoci. Pozostałe po otwarciu pryzmy i cały czas od końca były takie jak przyjechały.   Ni

Niczym nie podlewać... Z twojego opisu wynika że zakisily się super, natomiast na dole były pewnie żółte, tak reagują na beztlenowy nadmiar wody. Folia to niepotrzebny kłopot, (wyjeżdżając tiry ją zeszmacą)  wystarczy lekko poruszyć słomą i nie układać pryzmy w dołku. Poza tym rób to co robiłeś ( solidnie deptaj, dobrze przykry) będzie super

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Romas11
      Sprzedam Byczki ras mięsnych  i mlecznych  w wadze 200-350 kg,  Jalówki ras mięsnych  i mlecznych  w wadze 200-350 kg i Celiaki  byczki ras mięsnych  i mlecznych 70-130kg ,Jalówki 70-130 kg. Znajduje się w Łomży .
      605978048

• Przez 4porucznik01
      witam . mam ostatnio problem z somatyką u bydła . nie które sztuki z dnia na dzien maja wyższa liczbe komórek . nie wiem czym to jest spowodowane . dawka paszowa sie nie zmieniła jest taka sama . kukurydza ,siankoiszonka ,siano lub słoma  śruta swoja z mieszanki owsa  jęczmienia żyta i pszenżyta . rzepakowa. wysłodki buraczane , pszenmix oraz dodatki witaminowe od somatyki .drożdze soda i kreda .po kazdym doju krowy maja zasklepiane wymię . ostatnie wyniki z mleczarni tłuszcz 4,27 bialko 3,06  może ktoś pomoże co z tym zrobic jak obniżyć 
    • Przez CeZaRy29269
      Byk 280+ do 30 miesięcy co tp znaczy ?
    • Przez Michał123
      Dzień dobry, czy ktoś opasa bydło ziemniakami? Chciałbym dowiedzieć się od jakiego wieku można dawać ziemniaki i w jakich ilościach. Jako główna dawka pokarmowa, czy jako dodatek np. do kiszonki z kukurydzy?
    • Przez Radek65
      Dzień dobry, czy można krzyżować miedzy sobą Czerwonego i Czarnego Angusa? Chodzi mi o to czy należąc do związku hodowców bydła można krzyżować te 2 rodzaje bydła i czy nadal będzie to bydło czysto rasowe? Czy lepiej mieć jałówki Angusa a byka np. Simentala?
  • Dodaj nową pozycję...
v