Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
9 godzin temu, Ursus932 napisał:

Ale krowy trzeba doić A byka nie koniecznie😃

jak byś byka wydoił to dopiero kase byś miał , za głupią słomke z ,, nasieniem '' 30 zł a z jednego  ,,udoju '' pewno ze 30 słomek :D 

Opublikowano
5 minut temu, jarecki napisał:

jak byś byka wydoił to dopiero kase byś miał , za głupią słomke z ,, nasieniem '' 30 zł a z jednego  ,,udoju '' pewno ze 30 słomek :D 

No tak tak😉 

Opublikowano
11 godzin temu, Gringo1 napisał:

Nikolas może orientujesz sie do kogo sprzefaje gręboszów Bary Wochy i inne no bo chyba nie dadzą się wydymać jakiemuś handlarzykowi

nie mam pojęcia,,dawniej to rakow tam szalał ale teraz?..........

Opublikowano (edytowane)

Z takiego byka lepszy zysk jak z krowy😉

Edytowane przez Gość
Opublikowano
26 minut temu, jarecki napisał:

Z jednego doju byka to nie 30 a 600 porcji robią 

• Confused 1
Opublikowano
32 minuty temu, Jaro70 napisał:

Z jednego doju byka to nie 30 a 600 porcji robią 

pewnie masz racje i ze 30% to ślepaki.... mnie zaczyna frustrować inseminacja a w zasadzie powtórki!

Opublikowano
10 minut temu, BENNY82 napisał:

pewnie masz racje i ze 30% to ślepaki.... mnie zaczyna frustrować inseminacja a w zasadzie powtórki!

Jest tak jak piszę, bo sam inseminuje, w każdej słomce jest tylko ok 10%nasienia reszta to specjalny ejakulat  tzw płyn do rozcienczania 

Opublikowano

A w tych 10% tylko z 30% plemników żyje w tych najtańszych słomkach. Możecie nie wierzyć, ale wystarczy wziąć mikroskop i porównać.

Opublikowano (edytowane)

Ja go w tym popieram bo dzięki temu jest możliwość że wszystko będzie szło warzywa itd. kiedyś jak handlowaliśmy ze wschodem brali co się dało i w miarę po dobrych cenach na wszystko był zbyt jabłka, świnki i mam nadzieję że to jeszcze wróci bo co teraz mamy wszystko powoli się kończy cały handel.

Edytowane przez onet
Opublikowano

Według mnie to robi wokół siebie zamęt i to co gledzi nie trzyma się kupy chyba że dorzuci trochę kitu A jeszcze nas chodowców bydła w swoim gównie topi !!

Jakaś schiza go ogarneła Z jednej strony zablokować import z krajów uni a z drugiej strony sprzedaż polskich produktów za granice

• Thanks 1
Opublikowano

Najśmieszniejsze jest w tym ze czym wyżej w rankingu buhaj tym słabsze nasienie , bo wtedy go bardzo eksploatują , bo cena porcji jest droga i mają schiuzy największy zysk

Opublikowano
1 godzinę temu, kr9292 napisał:

Serio tylko 30%? A potem dziwne że każdy ma problemy. Rozrodem

Tak trochę palnąłem z 30 %. Chodzi o fakt, że nasienie nasieniu nierówne. W jednym żywych plemników jest mnogo a w innej porcji rusza się kilka w polu widzenia. Obserwacje mojego lekarza. Zawsze sprawdza po słomce z każdej nowej parti. Przyszedł kiedyś rolnik i narzeka, że już z 10 słomek zużył i nic. Wrzucił pod mikroskop a tam kilka żywych. Ważne, że rolnik tanio kupił to się z tego cieszy. 

Opublikowano

59 minut temu, marijusz napisał:

Według mnie to robi wokół siebie zamęt i to co gledzi nie trzyma się kupy chyba że dorzuci trochę kitu A jeszcze nas chodowców bydła w swoim gównie topi !!

Jakaś schiza go ogarneła Z jednej strony zablokować import z krajów uni a z drugiej strony sprzedaż polskich produktów za granice

Co ty pier...dolisz!  Jesli jesteś mądrzejszy lepszy bardziej obeznany w tym temacie bardziej wygadany to dlaczego topisz się w bydlecym gó.nie zamiast być na jego miejscu i działać na rzecz poprawienia sytuacji w rolnictwie.

• Like 3
  • Haha 1
Opublikowano

''Od fałszywych proroków uchowaj nas Panie ''

Chciałbym aby Polscy rolnicy mieli dopłaty takie jak na Malcie

Chodowali bydło jak w Brazylii i Argentynie 

Pracowali jak Grecy ,żyli jak w Kuwejcie 

i choć moze nie jestem tak wyszczekany to wiem czego bym chciał ,a kołodziejczak o czym marzy??

• Thanks 1
  • Haha 2
Opublikowano (edytowane)

co z rzeczy które tam powiedział były niewłaściwe? Zaorał ta mizerote dziennikarstwa. Trochę nachrochał na pisiorów to zaraz świętokradztwo nie?nie usłyszałem fragmentu w którym mówiłby żeby zablokować import produktów do polski,chodziło o świnie z czerwonych stref litwy. A z ruskami to mowi zle? Cała unia z nimi handluje tylko nie my, a jak juz to musimy przez Gibraltar. czy gada mądrze,czy mniej robi trochę szumu i daje trochę do zastanowienia niektórym, że w rolnictwie nie jest tak różowo 

Edytowane przez komizmo
  • Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano

Według prelegenta, musimy chronić swój rynek przed napływem towarów z zagranicy.Nadszedł czas, żeby odłożyć wszystko co nas dzieli - mówił Michał Kołodziejczak

Przepraszam nie zablokować import tylko chronić rynek przed napływem towarów z zagranicy

Naprawde szczytne hasła ale jak to zrobić ?

Opublikowano

Brawo dla Kołodziejczaka, przynajmniej coś robi, rząd pis obiecał rolnikom zrównanie dopłat bezpośrednich ze starą UE i na zapowiedziach się skończyło, chyba tylko żeby zyskać poparcie rolników w wyborach. A z węglem ma rację sprowadzamy 1/3 z Rosji, ropę z Rosji ,gaz z Rosji, a w zamian nic nie eksportujemy do nich, w moim regionie firmy transportowe które jeździły z żywnością na Rosję po sankcjach musiały zmienić kierunek na zachód lub na kraj zmniejszając tabor.

• Like 3
  • Thanks 2
Opublikowano

Nie kupuj wegla ruskiego po  650 zł tyloPolski po 1000 złi nikt go nie bedzie od ruskich importował Ty muslisz że jak kołodziejczak byłby ministrem to rope i gaz importował by od niemców?

• Like 2
  • Thanks 1
Opublikowano

Właśnie trzeba się pchać do Rosji z towarem.Włochy znoszą sankcje dla ruskich i zaraz towary będą eksportować

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Romas11
      Sprzedam Byczki ras mięsnych  i mlecznych  w wadze 200-350 kg,  Jalówki ras mięsnych  i mlecznych  w wadze 200-350 kg i Celiaki  byczki ras mięsnych  i mlecznych 70-130kg ,Jalówki 70-130 kg. Znajduje się w Łomży .
      605978048

• Przez 4porucznik01
      witam . mam ostatnio problem z somatyką u bydła . nie które sztuki z dnia na dzien maja wyższa liczbe komórek . nie wiem czym to jest spowodowane . dawka paszowa sie nie zmieniła jest taka sama . kukurydza ,siankoiszonka ,siano lub słoma  śruta swoja z mieszanki owsa  jęczmienia żyta i pszenżyta . rzepakowa. wysłodki buraczane , pszenmix oraz dodatki witaminowe od somatyki .drożdze soda i kreda .po kazdym doju krowy maja zasklepiane wymię . ostatnie wyniki z mleczarni tłuszcz 4,27 bialko 3,06  może ktoś pomoże co z tym zrobic jak obniżyć 
    • Przez CeZaRy29269
      Byk 280+ do 30 miesięcy co tp znaczy ?
    • Przez Michał123
      Dzień dobry, czy ktoś opasa bydło ziemniakami? Chciałbym dowiedzieć się od jakiego wieku można dawać ziemniaki i w jakich ilościach. Jako główna dawka pokarmowa, czy jako dodatek np. do kiszonki z kukurydzy?
    • Przez Radek65
      Dzień dobry, czy można krzyżować miedzy sobą Czerwonego i Czarnego Angusa? Chodzi mi o to czy należąc do związku hodowców bydła można krzyżować te 2 rodzaje bydła i czy nadal będzie to bydło czysto rasowe? Czy lepiej mieć jałówki Angusa a byka np. Simentala?
  • Dodaj nową pozycję...
v