Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
agroFakt.pl
Tylko na agroFakt.pl:

Ceny mięsa w dół

galeria
Dożynki 2025
Opublikowano (edytowane)
6 godzin temu, tomaszmab napisał:

Czyli się przyznaleś że się nie opłaca 😂 4300 = brak opłacalności .. 

4300 to za krowe biore A z byka średnio tysiak zostaje, licząc wszytko po cenie rynkowej. Ale najważniejszy jest końcowy zysk z całego gospodarstwa

1 godzinę temu, kanalia36 napisał:

nic nie słyszałem o zadnym materiale

Ty kanalia nie musisz się martwić takimi materiałami przecież likwidujesz "rogate dziadostwo "😊

Edytowane przez Gość
Opublikowano
1 godzinę temu, focusst napisał:

U nas można pomarzyć a takiej cenie SM na dzisiaj 7,00 góra 7,20-7,30.

WBC mamy 12,20 O czyli 12,90 U.

Z tego nic lepszego nie wyciśniesz.

Ceny wszędzie są jednakowe +- 20 gr, reszta to inwencja twórcza kupujących jak i sprzedających :)

• Like 2
  • Thanks 1
Opublikowano

z tego co słyszałem to już się chłopy najedli tego mckeena i bukata i qmp .

Opublikowano
14 minut temu, huliszek1990 napisał:

Pan Wiesław z bukata I za razem z qmp tam wysyła do mckeena 😂

Niech wysyłają gdzie się da puki mamy rozliczenia na poziomie krajów 3go świata nic to nie zmienia.patrzac na kraje starej UE to do takich rozliczeń prędko w tym kurwidolku nie dojdziemy.ku,yn robi w Islandii na ubojni parę lat.tam jest dziwna nie spotykana więź między ubojniami a hodowcami. A cena żywa i handlarz prawie nie istnieje.a zwłaszcza magiczne wagi.skoro kradzież cukierka w Biedronce trafia pod sąd to jak nazwać urwanie 80 kg na szt?

Opublikowano
12 godzin temu, Partyzant85 napisał:

@Cybulek17 - co masz na myśli pisząc produkcja roślinna? Czy jest to produkcja paszy dla stada czy całkiem odrębny dział gospodarstwa w którym głównie ojciec robi i z którego on przejmuje zysk?

@hobbysta82 - nic złego nie ma w pomocy. Ale często jest tak, że to senior za***prza a młody tylko liczy zysk i uważa się za wielkiego hodowcę.  Brutalna rzeczywistość weryfikuje sytuację gdy braknie seniora i darmowa pomoc się kończy i nagle zysk mniejszy bo trzeba zapłacić pracownikowi a i samemu trzeba zakasać rękawy i brać się do roboty.

I teraz uważaj,  przełom w Twoim śledztwie - ojciec nie pomaga MI bo bydło nie jest moje tylko NASZE , tak samo sytuacja ma się z produkcją roślinną  ( tu patrz uprawa rzepaku i pszenicy ) . Zyski z obydwu gałęzi idą na rozwój gospodarstwa.  Podział występuje zewzględu na zaangażowanie , znaczy gdy on prowadzi ochronę roślin,  ja bawię się z cielakami , kiedy on sieje rzepak ja zbieram słomę . Co do pracownika  to jest  dlatego,  że był w tym gospodarstwie 25 lat temu jak trzeba było w śniegu kilka ha buraków wyrywać, robić ręcznie przy bydle i świnach przy nie małej obsadzie a do tego była bieda . Ja wtedy byłem mały gowniarz. Teraz byłbym w stanie wszystko zrobić sam , a paszowozu i odpajalni nikt nie tyka bo robię to tylko ja . "Wielkim hodowcą" nigdzie się tu nie nazwałem i tego nie zrobię, gospodarstwo swój rozwój w 100% zawdzięcza ojcu.

36 minut temu, danielhaker napisał:

Orientujecie się czy są jeszcze w ubojniach skupy cieląt? Ile płacą za kg?

Sołtys coś ostatnio wspominał , że w jakiś dzień kilka ubojni cielaki bije

Opublikowano
1 godzinę temu, HF86 napisał:

Niech wysyłają gdzie się da puki mamy rozliczenia na poziomie krajów 3go świata nic to nie zmienia.patrzac na kraje starej UE to do takich rozliczeń prędko w tym kurwidolku nie dojdziemy.ku,yn robi w Islandii na ubojni parę lat.tam jest dziwna nie spotykana więź między ubojniami a hodowcami. A cena żywa i handlarz prawie nie istnieje.a zwłaszcza magiczne wagi.skoro kradzież cukierka w Biedronce trafia pod sąd to jak nazwać urwanie 80 kg na szt?

Zapytaj się kuzyna na ile % tam się biją byki.

Opublikowano (edytowane)

.

7 godzin temu, HF86 napisał:

Jak Ci się uda złapać i masz dowody to pół roku w zawieszeniu na rok

Edytowane przez pit17
Opublikowano
7 godzin temu, danielhaker napisał:

Orientujecie się czy są jeszcze w ubojniach skupy cieląt? Ile płacą za kg?

Biernat raz w tygodniu bierze, wiem jeszcze o jednej malwj ubijni co bije 

Ceny ok 8

Opublikowano

tadex z wyszkowa też ubija cieleta  .szwagier miał cielaka kaleke  co nie wstawał to go odpoił do 60 kg i sprzedał po 6 zł na ubojnie przez handlarza . a tak swoją drogą to jest pewien że dołożył do niego .

Opublikowano (edytowane)

No więc @Cybulek17 - robią 3 osoby przy tym bydle. Bo pewnie ojciec też robi przy uprawie roślin na paszę. 10 tysi zysku na 3 osoby to niewiele biorąc pod uwagę ile jest roboty przy tylu sztukach.

Edytowane przez Partyzant85
Opublikowano

ludzie to chcieliby od razu zarobić 15tys. Jakbyście nie byli tak zachłanni to zaczęlibyście zauważać, że i na bydle jest zysk. Ciekawe czy będąc na etacie tak skrupulatnie liczycie koszty i to co wam zostaje. Odliczacie paliwo na dojazdy, ewentualne naprawy auta, zjedzone chleby, albo zużyty papier toaletowy...

Opublikowano

Banek dziwisz sie ze ludzie chcą zarabiać i godnie żyć? Każde pokolenie chce lepiej i dostatniej żyć niż ich rodzice. Nasi dziadkowie robili konikami a dziś na podworku po kilka ciągników bo maszyn sie nie chce przepinac. Kuzyn na 30 ha ma 5 ciągników w tym dwa powyżej 100 koni. Po co? Tylko i wyłącznie dla wygody bo ja przy trochę mniejszym areale mam dwa. 60 i jd 100 konne.

Pracuje na etacie i przy sprzęcie który mam mógłbym spokojnie obrobić 60-70ha. 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Romas11
      Sprzedam Byczki ras mięsnych  i mlecznych  w wadze 200-350 kg,  Jalówki ras mięsnych  i mlecznych  w wadze 200-350 kg i Celiaki  byczki ras mięsnych  i mlecznych 70-130kg ,Jalówki 70-130 kg. Znajduje się w Łomży .
      605978048

• Przez 4porucznik01
      witam . mam ostatnio problem z somatyką u bydła . nie które sztuki z dnia na dzien maja wyższa liczbe komórek . nie wiem czym to jest spowodowane . dawka paszowa sie nie zmieniła jest taka sama . kukurydza ,siankoiszonka ,siano lub słoma  śruta swoja z mieszanki owsa  jęczmienia żyta i pszenżyta . rzepakowa. wysłodki buraczane , pszenmix oraz dodatki witaminowe od somatyki .drożdze soda i kreda .po kazdym doju krowy maja zasklepiane wymię . ostatnie wyniki z mleczarni tłuszcz 4,27 bialko 3,06  może ktoś pomoże co z tym zrobic jak obniżyć 
    • Przez CeZaRy29269
      Byk 280+ do 30 miesięcy co tp znaczy ?
    • Przez Michał123
      Dzień dobry, czy ktoś opasa bydło ziemniakami? Chciałbym dowiedzieć się od jakiego wieku można dawać ziemniaki i w jakich ilościach. Jako główna dawka pokarmowa, czy jako dodatek np. do kiszonki z kukurydzy?
    • Przez Radek65
      Dzień dobry, czy można krzyżować miedzy sobą Czerwonego i Czarnego Angusa? Chodzi mi o to czy należąc do związku hodowców bydła można krzyżować te 2 rodzaje bydła i czy nadal będzie to bydło czysto rasowe? Czy lepiej mieć jałówki Angusa a byka np. Simentala?
  • Dodaj nową pozycję...
v