Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
5 godzin temu, Jaguśka napisał:

Co myślicie na temat takiej mieszanki ANxLm , jaka byłaby z niej mamka? Miał ktoś taki mix u siebie?

Ja mam krowy 50% AR 25HH 25 SM, oraz 50% AR 25% BB 25% HF i spokojnie moje nadawały by się na mamki.

ANxLM myślę, że tym bardziej tylko ja bym zdecydowanie pokrył ją angusem.

Opublikowano
15 minut temu, soltys48 napisał:

Sam sprzedałem jałowkę NCB ponad 900 ale....miała 6 lat:D

Toż to nie miało wiele wspólnego z jałówką ,no chyba że biżuterie i paszport 😊

Opublikowano

Zaczna się zabawa ,lubię to 😊 kto ma większe i na czym mu urosły 😊

Opublikowano
30 minut temu, soltys48 napisał:

Sam sprzedałem jałowkę NCB ponad 900 ale....miała 6 lat:D

Jego 29 miesięcy. MM po dużej krowie. Dziennie dostawała 20 litrowe wiadro śrutu, siano, buraki pstewne, 3x dziennie lucerne

Pisałem ze żarła lepiej niż on. Stary emeryt hobbysta gdzie ekonomia nie ma żadnego znaczenia.

Opublikowano
14 minut temu, przemek28_28 napisał:

Jego 29 miesięcy. MM po dużej krowie. Dziennie dostawała 20 litrowe wiadro śrutu, siano, buraki pstewne, 3x dziennie lucerne

Skąpiec. Marchewki i ziemniaczków żałował.

Opublikowano
4 godziny temu, JarekBazydlo napisał:

25 miesięcy jak dobrze spojrzałem. Ale piękny był kurczę szkoda że zdjęcia nie zrobiłem.

Piekny to może tak ale...Z jednej strony wszyscy narzekają jakie to duńskie świnie złe bo jedzą syf typu wywar czy pasze oparte na soi...A z drugiej strony to samo dajecie swoim bykom żeby w wieku 18 miesięcy miały 700 kg...zalatuje hipokryzją

Opublikowano
1 godzinę temu, Ursus932 napisał:

Toż to nie miało wiele wspólnego z jałówką ,no chyba że biżuterie i paszport 😊

Wszystko 100% oryginał

Miałem też kupioną jej matkę i mlodszego brata

Opublikowano (edytowane)

HF-rw    21 miesiecy 740 kg- 6 %  7 zł brutto ryczałt    waga moja a i plus 2 dopłaty po 350 zł w sumie wyszło 5,600 zł 

Edytowane przez jarecki
  • Thanks 1
Opublikowano
11 godzin temu, Kentar napisał:

Jak mowilem, ze wiekszosc jest w stanie uhodowac jałowke gora 600kg to malo mnie na widlach stad nie wyniesli.

To co ma ta większość i ja zrobić by miały 700??

Opublikowano
1 godzinę temu, jarecki napisał:

HF-rw    21 miesiecy 740 kg- 6 %  7 zł brutto ryczałt    waga moja a i plus 2 dopłaty po 350 zł w sumie wyszło 5,600 zł 

Jakie dopłaty?

Opublikowano (edytowane)

😆

Jak sobie dolicze bezpośrednie do sprzedaży mleka to mi z dwa zeta wyjdzie w takim razie 😂

dziwne, że mleczarnie jeszcze nie wpadły na taką propagandę jak handlarze, że doliczają dopłaty do wypłaty za mleko😂

@jarecki fajnie być optymistą 😉

Edytowane przez komizmo
Opublikowano (edytowane)
28 minut temu, komizmo napisał:

😆

Jak sobie dolicze bezpośrednie do sprzedaży mleka to mi z dwa zeta wyjdzie w takim razie 😂

dziwne, że mleczarnie jeszcze nie wpadły na taką propagandę jak handlarze, że doliczają dopłaty do wypłaty za mleko😂

@jarecki fajnie być optymistą 😉

głownie produkuje mleko , dopłaty do pola mam stałe do liczby ha . natomiat tu jak bym go nie hodował to tych dopłat bym nie dostał do sztuki a wiec ta dopłata do bydlaka jest powiązana z tą sztuką jak bym jej nie  miał to tej dopłaty bym nie wzioł .

Edytowane przez jarecki
Opublikowano
1 godzinę temu, damian007 napisał:

To co ma ta większość i ja zrobić by miały 700??

Ładować w sztukę do obucha paszą która nie zwróci się przy tej cenie i cieszyć się fakturą oprawioną w ramkę . lub mieć na to wyjebane odwalić dwa sezony pastwiskowe na gruntach których nieopłaca się kosić i puścić 600  z których zawsze coś zostaje

Opublikowano
27 minut temu, jarecki napisał:

dopłaty do młodego bydła do 2 lat do 20 sztuk utrzymywanego w gospodarstwie  chyba po 350 zł było na rok a 2 razy złożyłem wnioski na bydlaka 

Raczej coś koło 270 zł kolego 😏

A niecałe 400 do krowy

Opublikowano

A jakie wymagania ,wysoka cena czy wypłacalna z uczciwą wagą ale kosztem ceny 😏?

Bo obie te sprawy raczej ciężko połączyć w łódzkim 😊

Opublikowano (edytowane)
48 minut temu, Ursus932 napisał:

A jakie wymagania ,wysoka cena czy wypłacalna z uczciwą wagą ale kosztem ceny 😏?

Najlepiej cena najwyższa i uczciwy gość:) Nie będę dorabiał kretaczy z C klasy😀 Dzwoniłem do złotexu do Złoczewa cena 5zł plus vat😰😧

Edytowane przez Tomek0406
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Romas11
      Sprzedam Byczki ras mięsnych  i mlecznych  w wadze 200-350 kg,  Jalówki ras mięsnych  i mlecznych  w wadze 200-350 kg i Celiaki  byczki ras mięsnych  i mlecznych 70-130kg ,Jalówki 70-130 kg. Znajduje się w Łomży .
      605978048

• Przez 4porucznik01
      witam . mam ostatnio problem z somatyką u bydła . nie które sztuki z dnia na dzien maja wyższa liczbe komórek . nie wiem czym to jest spowodowane . dawka paszowa sie nie zmieniła jest taka sama . kukurydza ,siankoiszonka ,siano lub słoma  śruta swoja z mieszanki owsa  jęczmienia żyta i pszenżyta . rzepakowa. wysłodki buraczane , pszenmix oraz dodatki witaminowe od somatyki .drożdze soda i kreda .po kazdym doju krowy maja zasklepiane wymię . ostatnie wyniki z mleczarni tłuszcz 4,27 bialko 3,06  może ktoś pomoże co z tym zrobic jak obniżyć 
    • Przez CeZaRy29269
      Byk 280+ do 30 miesięcy co tp znaczy ?
    • Przez Michał123
      Dzień dobry, czy ktoś opasa bydło ziemniakami? Chciałbym dowiedzieć się od jakiego wieku można dawać ziemniaki i w jakich ilościach. Jako główna dawka pokarmowa, czy jako dodatek np. do kiszonki z kukurydzy?
    • Przez Radek65
      Dzień dobry, czy można krzyżować miedzy sobą Czerwonego i Czarnego Angusa? Chodzi mi o to czy należąc do związku hodowców bydła można krzyżować te 2 rodzaje bydła i czy nadal będzie to bydło czysto rasowe? Czy lepiej mieć jałówki Angusa a byka np. Simentala?
  • Dodaj nową pozycję...
v