Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
1 minutę temu, tomaszmab napisał:

Ty to ja się tam przeprowadzę .. zrzuce tam u Ciebie Ursusa c 360 i będę gospodarzyl .. kurcze to 3 tys za hektar to posieje trawe, raz skosze i niech gnije .. 

a no widzisz 😄 ogólnie w okolicy to 2-3 jest takich napalonych na ziemie, jeden to wszystkim po kolei ziemię pozabierał to teraz jak go widzą na podwórku to widły wyciągają ... kilka lat temu "Zabrał" nam 7ha, przez wiele wiele lat było dzierżawione za dopłaty i każdy był zadowolony a ten wpadł że oddaje dopłat i dokłada 1000zł do ha i ziemię zabrał
Znajomy pojechał do niego na kawę i tak się zagadali że powiedział temu gościowi że ziemię kupuje i od kogo... i co ? następnego dnia ten co sprzedawał ziemię dzwoni do znajomego że ziemia już sprzedana i okazało się że ten co u niego był na kawie mu ziemię podkupił ...

Opublikowano

Powiem tak, handlarzem jestem, z bydla w duzym stopniu zyje i jakbym nie klamal tak w zyciu nigdy nikogo  nie oklamalem, ze bydlo na pewno mu sie oplaci. :D Az tak klamac nie umiem.

Opublikowano (edytowane)

Zetorki wariat to osoba niezdająca sobie sprawy z niewłaściwości sytuacji a ekscentryk to osoba która wie ze coś niewłaściwe jest a to robi

Kentar widzę ześ wykształcony ))0 podwójną negacje używasz ))))

Edytowane przez kanalia36
Opublikowano
19 minut temu, Kentar napisał:

Ps. dzis to chyba k**wa jakiejs ruji dostaliscie, wraca czlowiek po grabiezy  o 21 a tu z 10 stron.

To masz chociaż lekture do czytania 😊,A nie cały wieczór byś żone po "grzywce" głaskał 😊

Opublikowano
11 minut temu, Kentar napisał:

Pokorne ciele dwie krowy ssie.

Bystry handlarz nawet trzy. Nie boj sie. Z tego co widze kazdy znajomy handlarz ma plan B i zaden tego planu nie ma glupiego.

A ja pieniedzy na nowe samochody nie przepierdalam wiec gar dlugo bylby pelen.

Gdzie Wy znajdziecie takich naiwniaków jak rolnicy... Zresztą po upadku tych drobnych gospodarstw będzie tylu cwaniaczków chcących rozkręcić nowy biznes, że głowa mała.

Opublikowano (edytowane)

Prawda jest taka ze sranie w banie, ubojnie i handlarze prowadzą zmowę cenową i tyle. A afera z leżakami była im na rękę żeby nas dymac. Taka sama zmowa cenowa była w latach 2007-2009 w branży budowlanej ze cement dochodził do cen 800 brutto, niby cegły nie było a miekszam niedaleko honoratki i auta czekały po tygodniu za cegła, plac za***any po brzegi ale oficjalnie w Polskę szła informacja ze cegły brak cena w gore. I tu jest tak samo, towaru w ch*j, nie ma komu sprzedać i cena w dol ale jak zadzwonisz ze masz bydło to max w tydzień i hieny są na podworku.

Edytowane przez przemek28_28
Opublikowano

Co ty gadasz Przemek, jak świnie były poniżej 4 zł to z rozmowy z handlarzem wynikało, że  miał ciężej niż ja. Widocznie dopłacał do każdej kupionej sztuki jeszcze więcej niż ja.  Jeszcze z rozrzewnieniem będą wspominać czasy na bezrobociu, jak to dobrze było jak istniały małe i średnie gospodarstwa.

Opublikowano

To może moje skromne zdanie i pogodze wasze opinie odnośnie opłacalności chowam opasy ponad 20 lat i jeżeli kupisz cielaki w dobrej cenie,cilak się w miare odmhowabezbiegunkę płuc itp. I w końcowym efekcie zrobi wagę 750 800 kg do 20msc wtedy coś tam zostaje a dalej choć sprzedał bym przez jakiś czas 8 .czy 10 takich szt które w rzeczywistości nie zdarzają się zbyt często to i tak po drodze trafi się jeden co w2lata ma 550kg kolejny co nogę wykręcić l już po tzw zysku

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

Nachapani handlarze juz im krzywda się nie stanie pójdą w coś innego i tyle

nexagore ja o tym pisze cały czas ze albo dokładka a nawet jak zarobisz 700 zł to przypadki losowe Ci cały zysk zjedzą   ceny byków jakby nie patrzeć muszą być 2 zł wieksze jak z przed kryzysu inaczej to fabryka gnoju nie zarobek

Edytowane przez kanalia36
Opublikowano
3 minuty temu, Rolnik7343 napisał:

a no widzisz 😄 ogólnie w okolicy to 2-3 jest takich napalonych na ziemie, jeden to wszystkim po kolei ziemię pozabierał to teraz jak go widzą na podwórku to widły wyciągają ... kilka lat temu "Zabrał" nam 7ha, przez wiele wiele lat było dzierżawione za dopłaty i każdy był zadowolony a ten wpadł że oddaje dopłat i dokłada 1000zł do ha i ziemię zabrał
Znajomy pojechał do niego na kawę i tak się zagadali że powiedział temu gościowi że ziemię kupuje i od kogo... i co ? następnego dnia ten co sprzedawał ziemię dzwoni do znajomego że ziemia już sprzedana i okazało się że ten co u niego był na kawie mu ziemię podkupił ...

No to fajnych ludzi tam masz .. Do mnie przyszła babka która sasiaduje ze mna i pytała mnie czy nie chce ziemi od niej wydzierżawić .. Nie powiem pasowałoby mi bo bym sobie mógł doliczyć jakies 3 ha pastwiska pod domem,  4klasa ziemi . Spytałem a co tamten zrobił ze chce mu zabrać ? A ona że gdzies tam koło domu jej parę arow nie kosi i że zarasta że to że tamto .. Powiedziałem że kiedyś mógłbym wziasc te ziemie w dzierżawę ale nikomu ziemi z dnia na dzień wydzierać nie będę .. babki już drugi rok nie widziałem .. a człowieka który to dzierżawi nie znam .. Można wziasc po kimś dzierżawę ale trzeba wpierw pogadać z dzierżawca bo jak ktoś tam np świeżo obornik wywalił to trochę nie w porządku .. Po za tym zależy za ile taka dzierżawa .. 

Opublikowano
2 minuty temu, Rolnik7343 napisał:

Jak nie w porzadku ... ? 😅 Jeden na jesień szykował sobie pole pod ziemniaki.. nawalił gnoju, gnojowicy od świń i zaorał a na wiosnę ten gościu mu te pole zabrał i sobie ziemniaki posadził 

Tz kupił te ziemie tak ? Czy zabrał mu dzierżawę ? 

Opublikowano
1 godzinę temu, tomaszmab napisał:

To to bieda rzeczywiście .. :/

Nie mam biedy. Po prostu mogę trzymać stadko do 20 sztuk bydła. Chciałem tylko pokazać Kanalii, że zamiast cały czas pier**lić smuty, że nie mam możliwości rozwoju hodowli i nic mi się nie opłaca, mogę się cieszyć z tego co mam.

Opublikowano
1 minutę temu, Rolnik7343 napisał:

Zabrał dzierżawę ;)

W sumie nawet jakby kupił to mógłby mu zwrócić to co tamtem tam wpompowal na jego korzyść .. 

Jak tak sobie zabrał taką dzierżawę to już nie człowiek  .. tak się nie robi ..

5 minut temu, hobbysta82 napisał:

Nie mam biedy. Po prostu mogę trzymać stadko do 20 sztuk bydła. Chciałem tylko pokazać Kanalii, że zamiast cały czas pier**lić smuty, że nie mam możliwości rozwoju hodowli i nic mi się nie opłaca, mogę się cieszyć z tego co mam.

Jak gdzieś w mieście masz to możesz to sprzedać za dobre pieniądze i kupić sobie ranczo Mazurach za bagnami i tam rozkręcać hodowlę .. ;)

Opublikowano

Bo taka prawda !! Nic się nie opłaci !Zboże sie nie opłaci , byki sie nie opłaca hodować Pizdnął  bym to wszystko w diabły

,ALE Z CZEGO BĘDĘ DO GOSPODARKI DOKŁADAŁ JAK NIE BĘDĘ NIC ROBIŁ !!!:D

Opublikowano

Opłaca się .. mieć własny materiał hodowlany tj. Mamki .. Nie robić zbyt dużo maszynami itp .. Zadbać o żyzność gleby , bale grazzing itp . Ale jak ktoś nie ma dużej ilości pastwiska w jednym kawałku to też guzik z tego , chyba że ktoś będzie ganial je z miejsca na miejsce co przy dużym stadzie może być kłopotliwe.. 

Opublikowano

Najlepiej niech szybciej rezygnują Ci co nie widzą w tym opłacalności ,na rynku zrobi się luźniej to i ceny podskoczą 

Opublikowano
2 godziny temu, hobbysta82 napisał:

Zawsze można stulatka adoptować, 4400 dodatku do emerytury daje stabilizacje. 

Ja jeżdżę tirem żeby jak to nienie którzy mówią było z czego dokładać :D

• Thanks 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Romas11
      Sprzedam Byczki ras mięsnych  i mlecznych  w wadze 200-350 kg,  Jalówki ras mięsnych  i mlecznych  w wadze 200-350 kg i Celiaki  byczki ras mięsnych  i mlecznych 70-130kg ,Jalówki 70-130 kg. Znajduje się w Łomży .
      605978048

• Przez 4porucznik01
      witam . mam ostatnio problem z somatyką u bydła . nie które sztuki z dnia na dzien maja wyższa liczbe komórek . nie wiem czym to jest spowodowane . dawka paszowa sie nie zmieniła jest taka sama . kukurydza ,siankoiszonka ,siano lub słoma  śruta swoja z mieszanki owsa  jęczmienia żyta i pszenżyta . rzepakowa. wysłodki buraczane , pszenmix oraz dodatki witaminowe od somatyki .drożdze soda i kreda .po kazdym doju krowy maja zasklepiane wymię . ostatnie wyniki z mleczarni tłuszcz 4,27 bialko 3,06  może ktoś pomoże co z tym zrobic jak obniżyć 
    • Przez CeZaRy29269
      Byk 280+ do 30 miesięcy co tp znaczy ?
    • Przez Michał123
      Dzień dobry, czy ktoś opasa bydło ziemniakami? Chciałbym dowiedzieć się od jakiego wieku można dawać ziemniaki i w jakich ilościach. Jako główna dawka pokarmowa, czy jako dodatek np. do kiszonki z kukurydzy?
    • Przez Radek65
      Dzień dobry, czy można krzyżować miedzy sobą Czerwonego i Czarnego Angusa? Chodzi mi o to czy należąc do związku hodowców bydła można krzyżować te 2 rodzaje bydła i czy nadal będzie to bydło czysto rasowe? Czy lepiej mieć jałówki Angusa a byka np. Simentala?
  • Dodaj nową pozycję...
v