Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
25 minut temu, ACoCieTo napisał:

Niemcy kapusta praca w zakładzie 8godzin i wakacje cały zakład Polaków z okolic Jarocina prawie jak w domu fajna okolica góry

Gratulujemy, wszystkiego dobrego - cieszymy się twoim szczęściem, napisz o tym na forum dla wędkarzy... Z wielkim ubolewa iem Żegnaj Auwidersein (czy jakoś tak) 🤗🤗🤗

• Like 1
  • Haha 2
Opublikowano
1 godzinę temu, debrzyna napisał:

Znaczy sie byłem raz w 1974 roku w NRD ,

Gdybyś wtedy został za granicą ,to teraz rodacy jeździli by do Ciebie do pracy.:)

Opublikowano
47 minut temu, ACoCieTo napisał:

Niemcy kapusta praca w zakładzie 8godzin i wakacje cały zakład Polaków z okolic Jarocina prawie jak w domu fajna okolica góry 

To taki współczesny "parobek" u Niemca 😏

Opublikowano
3 godziny temu, Bananek napisał:

sluszna sluszna, zwlaszcza jak widze tych co ponabierali maszyn na miliony i teraz rypia na kredyty. a w sklepie chleb na zeszyt.

.

Tak według mnie, to brać kredyt rzędu 500 tyś w górę na 30-50 ha, to już jest popij wodą. Zawsze trafi się jakiś nieprzewidziany wydatek, a to dach po wichurze, a to w ciągniku coś się popsuje, a to kombajn, to 2 lata suszy pod rząd, A to jeszcze co innego, i wtedy zamiast iść do góry spadamy bardzo szybko na dno. 

Opublikowano
1 godzinę temu, pit17 napisał:

Wolałbym trawę żreć jak dla niemca robić

Powiesz to tak prosto z mostu żonie jak rodzina przyjedzie z wizyta? Albo dziecku jak przyjdzie że mu ciapy do szkoły na WF potrzebne? 

Nie wszystko jest takie proste, nasi za granicą nie leżą oni tam pracują a mogli by stać po zasiłek z budżetu państwa.

Młode małżeństwo ok 15 lat temu wyjechało na fermę krów do Niemiec pracowali ile się dało nakitrali nakitrali starczyło na dom i nawet na wiatę na krowy i remont stodoły, zabrakło na krowy maszyn nowocześniejsze itp. ok 3 lata temu padła cena mleka do tego parę małych niepowodzeń i od 2 lat on siedzi u Niemca. Było fajne gospodarstwo i pyk sypnęło się jak piasek z sandała gdyby nie chcieli tego ratować wszystkimi możliwymi sposobami to by już ich ba i ich rodziców dorobku nie było.

Każdy walczy o przetrwanie jak może i potrafi.

Opublikowano
Dnia 16.10.2019 o 19:39, Kamilek1 napisał:

Co z nim? Przeciez to potentat? Sprzedawalem mu kilka razy partie po kilka kilkanascie sztuk i zawsze bylo ok. Przelew czasem odrazu badz max 14 dni

Waleński - Pieta też niby potętaci  przez rok płacili normalnie a w ostatnich miesiącach skitrali grube miliony. Teraz to jest taki burdel w handlu płodami rolnymi w szczególności bydłem ze dzis ktoś płaci a jutro już nie. Mnie to nieraz smieszy jak na forum piszecie ze X jest wypłacalny i można mu zaufać. Handlarze są jak HIV zdrowi( wypłacalni) tylko na dzień badania. dzień pobadaniu nie wiadomo z jaką szmatą się wąchał.

Opublikowano
4 godziny temu, kanalia36 napisał:

Waleński - Pieta też niby potętaci  przez rok płacili normalnie a w ostatnich miesiącach skitrali grube miliony. Teraz to jest taki burdel w handlu płodami rolnymi w szczególności bydłem ze dzis ktoś płaci a jutro już nie. Mnie to nieraz smieszy jak na forum piszecie ze X jest wypłacalny i można mu zaufać. Handlarze są jak HIV zdrowi( wypłacalni) tylko na dzień badania. dzień pobadaniu nie wiadomo z jaką szmatą się wąchał.

Dzwonił miesiąc temu do mnie typek mówił że pracował u Walenskiego Pięty a teraz robi w firmie Rage... Po dwóch tygodniach dzwoniąc za cena dowiedziałem się że już nie robi i rozmawiam z szefem, a teraz telefon wyłączony już kilka dni... Trzeba uważać jak szlag 

Opublikowano
12 godzin temu, ACoCieTo napisał:

Koledzy  zmieńcie coś w swoim życiu ja tak długo się wahałem  jestem teraz za granicą i byka zarobię w dwa tygodnie pozdrawiam dodam jeszcze 8godz.i sob.i niedz wolne 

Wole żreć suchy chleb niż robić u bauera w DE 

Już w wieku 15 lat jeździłem tam PO PIENIĄDZE i powiem Wam szczerze,że teraz takie same jak wtedy. Jest jedno ale..   wtedy za 450h pracy miała tyle ile oboje rodziców przez pół roku razem zarobili na etacie.....

• Like 3
Opublikowano
2 godziny temu, Berthold napisał:

Dzwonił miesiąc temu do mnie typek mówił że pracował u Walenskiego Pięty a teraz robi w firmie Rage... Po dwóch tygodniach dzwoniąc za cena dowiedziałem się że już nie robi i rozmawiam z szefem, a teraz telefon wyłączony już kilka dni... Trzeba uważać jak szlag 

To daj sobie z nimi spokój. Sąsiadowi nie wypłacili za polowe z 4 jałówek przez miesiąc aż przestali odbierać tel. Przyjechali za 3 miesiace znow tylko do innego i brali 3 byki, sąsiad kawał chłopa skrzyknął kilku z trzonkami od szpadli, siekier i stanęli w bramie. Nagle znalazła sie kasa za tamte jałówki bo mieli akurat przypadkiem przy sobie i za byki tez zapłacili gotówka. Z 2 lata juz ich nie było w moich stronach.

Opublikowano

Ja uważam że jak ktoś chce być rolnikiem to zaraz po szkole warto pojechać za granice, nie chodzi o kase, chodzi o to żeby zobaczyć jak to robią inni. Inaczej się zostanie na całe zycie na tej swojej patarajce uważając że robi sie najlepiej. Ilu tak naprawdę z hodowców było kiedykolwiek za granicą lub nawet w kraju po to żeby podpatrzeć coś u innych, żeby skonfrontować to z własnym pomysłem na działalność?

• Like 1
Opublikowano

Co do Rosji... W wołowinie zaczynają robić naprawdę dobrą robotę. Sprowadzili kilka tys mamek z Australii do tego zatrudnili i zewnątrz ludzi do zarządzania i robią sami mięso i maja Europę gdzieś. A taki niski ciemnowłosy domagał się jakiś czas temu na strajkach przywrócenia handlu z Wielkim Bratem bo niby czekają na polskie żarcie jak na zbawienie.

Opublikowano
31 minut temu, Yoda napisał:

Ja uważam że jak ktoś chce być rolnikiem to zaraz po szkole warto pojechać za granice, nie chodzi o kase, chodzi o to żeby zobaczyć jak to robią inni. Inaczej się zostanie na całe zycie na tej swojej patarajce uważając że robi sie najlepiej. Ilu tak naprawdę z hodowców było kiedykolwiek za granicą lub nawet w kraju po to żeby podpatrzeć coś u innych, żeby skonfrontować to z własnym pomysłem na działalność?

tez tak sadze

Opublikowano
42 minuty temu, Yoda napisał:

Ilu tak naprawdę z hodowców było kiedykolwiek za granicą lub nawet w kraju po to żeby podpatrzeć coś u innych, żeby skonfrontować to z własnym pomysłem na działalność?

Masz rację ale też po to są obecnie fora aby wymieniać doświadczenia ,podpatrzeć coś u kogoś ,przenieść pomysł na swój grunt,zapytać o daną maszynę. Zobaczyć na You Tube jak pracuje. Wydaje mi się ,że obecnie są większe możliwości wymiany doświadczeń niż dobrych kilka lat temu.

• Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, Yoda napisał:

TERAZ TO POJECHAĆ DO LUBELSKIEGO i zobaczyć jak jeden z forumowiczów żyje , a zachód poszedł na masową skale , czy to bydło i mleko czy swinie , coraz wiecej trzeba mieć sztuk aby żyć a i tak czesc pracuje poza rolnictwem , ostatnio czytałem że w danni zostało 9 tys  rolników co żyją  tylko z rolnictwa a reszta dorabiają . 

Opublikowano
leszek1000 napisał:

Yoda może nie czekają. Ale za branie Rosyjskiego węgla mogą coś kupić od nas a nie wszystko w jedną stronę idzie gaz, węgiel czy jeszcze pewnie coś .

Może najlepiej jak za komuny. Za zagraniczne towary swiniakami płacić. Gaz i węgiel w Rosji tańszy niż u nas to dlaczego ludzie mają palić w piecu drozszym? Gdyby nie było zapotrzebowania nikt by nie woził, proste.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Romas11
      Sprzedam Byczki ras mięsnych  i mlecznych  w wadze 200-350 kg,  Jalówki ras mięsnych  i mlecznych  w wadze 200-350 kg i Celiaki  byczki ras mięsnych  i mlecznych 70-130kg ,Jalówki 70-130 kg. Znajduje się w Łomży .
      605978048

• Przez 4porucznik01
      witam . mam ostatnio problem z somatyką u bydła . nie które sztuki z dnia na dzien maja wyższa liczbe komórek . nie wiem czym to jest spowodowane . dawka paszowa sie nie zmieniła jest taka sama . kukurydza ,siankoiszonka ,siano lub słoma  śruta swoja z mieszanki owsa  jęczmienia żyta i pszenżyta . rzepakowa. wysłodki buraczane , pszenmix oraz dodatki witaminowe od somatyki .drożdze soda i kreda .po kazdym doju krowy maja zasklepiane wymię . ostatnie wyniki z mleczarni tłuszcz 4,27 bialko 3,06  może ktoś pomoże co z tym zrobic jak obniżyć 
    • Przez CeZaRy29269
      Byk 280+ do 30 miesięcy co tp znaczy ?
    • Przez Michał123
      Dzień dobry, czy ktoś opasa bydło ziemniakami? Chciałbym dowiedzieć się od jakiego wieku można dawać ziemniaki i w jakich ilościach. Jako główna dawka pokarmowa, czy jako dodatek np. do kiszonki z kukurydzy?
    • Przez Radek65
      Dzień dobry, czy można krzyżować miedzy sobą Czerwonego i Czarnego Angusa? Chodzi mi o to czy należąc do związku hodowców bydła można krzyżować te 2 rodzaje bydła i czy nadal będzie to bydło czysto rasowe? Czy lepiej mieć jałówki Angusa a byka np. Simentala?
  • Dodaj nową pozycję...
v