Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ale jak od lat ludzie twierdzą, że bydło miesne tylko na łakach i tanich paszach bo inaczej się dokłada do interesu to rolnicy dalej kredyty i jazda z oborami, kukurydzą i przechwałki komu ile rośnie a potem zdziwko, że więcej by zarobił gdyby na dwa lata obligacje za tę kasę kupić.

• Like 3
Opublikowano
16 minut temu, ogarek napisał:

Czyli potwierdzasz że zostałeś wydymany?... Hehe

Ten system na tym polega zebys myślał że zyskales a jesteś dojony bo dybiesz na zwroty i tyle  

Zależy jak patrzysz. Ja nie załuje przejścia na VAT. Ale nie przeszedł bym na niego jakbym nie skorzystał z programów unijnych. Te wszystkie modernizacje to o kant d*py potrzaskać. co z tego ze dali 60% zwrotu (netto) na maszyny jak 2 lata donosiłem kwitki i kwiteczki, a teraz masz biznes plan i go realizuj. A bank odsetki liczy. Lepiej bym wyszedł jakbym kupił używane maszyny za sume mojego wkładu w modernizacje. Na dziś zadne biznes plany zobowiazania by mnie nie trzymały. 

Nigdy wiecej zadnych programów unijnych lepiej za swoje i używane, albo budynek tańszym kosztem niż podpisywanie cyrografu na 6 lat.  Nie opłaca się to sprzedajesz, zmieniasz produkcje  a nie kuźwa trzymaj bo masz w planie zapisane.

Jak kuźwa agencja może ządać np. 6 lat trzymania bydła jak nie mam gwarancji ceny minimalnej. 

Opublikowano

nie ja jedyny. Rolnik z mojej wsi zainwestował w chlewnie wzioł 300 tys dotacji. Teraz juz wyszedł z tego programu ale przez 5 lat musiał swinie trzymać nawet jak sprzedawał  po 3, 5 jak obliczył że przez 5 lat dołorzył do interesu 250 tys zł  do tego bank go oskubał 75 tys na odsetki wiec  stracił 325 tys zł a dotacji dostał 300 tys. Jak widzi teraz nabory na modernizacje to by zabijał. 

Opublikowano
8 godzin temu, kanalia36 napisał:

nie ja jedyny. Rolnik z mojej wsi zainwestował w chlewnie wzioł 300 tys dotacji. Teraz juz wyszedł z tego programu ale przez 5 lat musiał swinie trzymać nawet jak sprzedawał  po 3, 5 jak obliczył że przez 5 lat dołorzył do interesu 250 tys zł  do tego bank go oskubał 75 tys na odsetki wiec  stracił 325 tys zł a dotacji dostał 300 tys. Jak widzi teraz nabory na modernizacje to by zabijał. 

A teraz dziękuję Bogu bo ma nowoczesny obiekt, wymagający małego nakładu pracy, spełniający wszystkie wymogi bioasekuracji... I sprzedaje tuczniki po siedem złotych za kg. Wszyscy we wsi mówią mu dziendobry a on pali cygaro jadąc bryczką do kościoła co niedzielę 😁😁

• Haha 4
Opublikowano
50 minut temu, Berthold napisał:

A teraz dziękuję Bogu bo ma nowoczesny obiekt, wymagający małego nakładu pracy, spełniający wszystkie wymogi bioasekuracji... I sprzedaje tuczniki po siedem złotych za kg. Wszyscy we wsi mówią mu dziendobry a on pali cygaro jadąc bryczką do kościoła co niedzielę 😁😁

U nas pośrednicy dają 5,4 netto)))) a sokołów ok. 6 . 7,5 to za E .

Reasumując z tych 5 latach miał 3 lata deficytowe jeszcze w ostatnim roku maciory mu się nie spisały i zeby wyrobić GVA to dokupywał duny. Za duny płacił 250-300 zł a tuczniki sprzedawał za 3, 5-4,0 wiec interes jak h....j.

Jak obliczył to taniej by go wyniosło budowanie 100% za swoje.

Opublikowano
32 minuty temu, kanalia36 napisał:

Reasumując z tych 5 latach miał 3 lata deficytowe jeszcze w ostatnim roku maciory mu się nie spisały i zeby wyrobić GVA to dokupywał duny. Za duny płacił 250-300 zł a tuczniki sprzedawał za 3, 5-4,0 wiec interes jak h....j.

Czyli produkcja się nie opłaca.. 😭

Ale inflacja zrobiła swoje i nie wiem czy dziś by postawił ten budynek jak by nawet miał już te swoje setki tysięcy.. 

Tylko czy mając taką kasę jest sens pchać się w świnie byki czy inne drapieżniki.. 

Opublikowano
1 godzinę temu, bartek18394 napisał:

Ale ja chce przerobić starą obora po co ma stać pusta

Ty wiesz po ile są byki teraz ? W tej chwili więcej zarabiasz jak stoi pusta

Tak tu piszą co niektórzy

Opublikowano

Bartek jak masz kase to inwestuj jak mówi Marian Pazdzioch w domy publiczne i telefonie komórkowa a nie w rogate dziadostwo:D

Opublikowano

Inwestuj w dobie kryzysu oszczędzaj jak jest górka tak każdy mówi ale h*j ciężko że nie wiem. Gdybym miał gdzie dolepic to bym dolepił ale teraz musiał bym już działkę kupić od sąsiada a to koszt bardzo duży a gdzie budynek ....więc lepiej sobie narazie głowy nie zawracać

Opublikowano
13 minut temu, zkordalski napisał:

Inwestuj w dobie kryzysu oszczędzaj jak jest górka tak każdy mówi ale h*j ciężko że nie wiem. Gdybym miał gdzie dolepic to bym dolepił ale teraz musiał bym już działkę kupić od sąsiada a to koszt bardzo duży a gdzie budynek ....więc lepiej sobie narazie głowy nie zawracać

Jak sąsiad jeszcze chce sprzedać to bajka... U nas na siedliskach to o 3 palce sądy wieloletnie niestety... 

Opublikowano
4 godziny temu, kanalia36 napisał:

a jak by pobudował za swoje to stała by pusta ?                            ile na teraz jest realna cena za hf   ?             i czy widzicie różnice w budowie byka hf czerwonej barwy a czarnego ,?

Opublikowano
17 godzin temu, ogarek napisał:

Czyli potwierdzasz że zostałeś wydymany?... Hehe

Ten system na tym polega zebys myślał że zyskales a jesteś dojony bo dybiesz na zwroty i tyle  

Po raz pierwszy zgadzam się z Tobą w 100%

Opublikowano

Sorki, nie znam się, ale rolnik ryczałtowy płaci z kolei podatek rolny. My tu w górach mamy duże ulgi, lecz gdy patrzę na pełną stawkę, to już nic nie jest takie oczywiste.

Pytanie. Dlaczego sprzedając zwierzęta na fakturę, gotówka musi iść przez konto?. Nie można normalnie?. Domyślam się, że ma to zapobiegać nadużyciom. Miałem taką sytuację, że nie ufając handlarzowi, sprzedałem cielaka za gotówkę, on wystawił fakturę i przelał  -drugi raz kasę- na konto. Potem, przyjechał odebrać te pieniądze.

Opublikowano
12 minut temu, marcinxxxx napisał:

Sorki, nie znam się, ale rolnik ryczałtowy płaci z kolei podatek rolny. My tu w górach mamy duże ulgi, lecz gdy patrzę na pełną stawkę, to już nic nie jest takie oczywiste.

Pytanie. Dlaczego sprzedając zwierzęta na fakturę, gotówka musi iść przez konto?. Nie można normalnie?. Domyślam się, że ma to zapobiegać nadużyciom. Miałem taką sytuację, że nie ufając handlarzowi, sprzedałem cielaka za gotówkę, on wystawił fakturę i przelał  -drugi raz kasę- na konto. Potem, przyjechał odebrać te pieniądze.

A Vatowiec rolnego nie płaci??? Hahahahahahaha.Moze być transakcja gotówkowa do 15000 zł ale  jak nie będzie przelewu to kupujący od ryczaltowca  nie odzyska Vatu. 

Opublikowano (edytowane)

Płaci podatek rolny?. Serio??. Cały czas żyłem w przeświadczeniu, że ten VAT, to taka alternatywa dla podatku rolnego. Potwierdzi to ktoś jeszcze?.

Edytowane przez marcinxxxx
  • Haha 2
  • Confused 2
Opublikowano

Przecież podatek rolny to gmina kasuje , to niema nic wspólnego z vat😏

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Romas11
      Sprzedam Byczki ras mięsnych  i mlecznych  w wadze 200-350 kg,  Jalówki ras mięsnych  i mlecznych  w wadze 200-350 kg i Celiaki  byczki ras mięsnych  i mlecznych 70-130kg ,Jalówki 70-130 kg. Znajduje się w Łomży .
      605978048

• Przez 4porucznik01
      witam . mam ostatnio problem z somatyką u bydła . nie które sztuki z dnia na dzien maja wyższa liczbe komórek . nie wiem czym to jest spowodowane . dawka paszowa sie nie zmieniła jest taka sama . kukurydza ,siankoiszonka ,siano lub słoma  śruta swoja z mieszanki owsa  jęczmienia żyta i pszenżyta . rzepakowa. wysłodki buraczane , pszenmix oraz dodatki witaminowe od somatyki .drożdze soda i kreda .po kazdym doju krowy maja zasklepiane wymię . ostatnie wyniki z mleczarni tłuszcz 4,27 bialko 3,06  może ktoś pomoże co z tym zrobic jak obniżyć 
    • Przez CeZaRy29269
      Byk 280+ do 30 miesięcy co tp znaczy ?
    • Przez Michał123
      Dzień dobry, czy ktoś opasa bydło ziemniakami? Chciałbym dowiedzieć się od jakiego wieku można dawać ziemniaki i w jakich ilościach. Jako główna dawka pokarmowa, czy jako dodatek np. do kiszonki z kukurydzy?
    • Przez Radek65
      Dzień dobry, czy można krzyżować miedzy sobą Czerwonego i Czarnego Angusa? Chodzi mi o to czy należąc do związku hodowców bydła można krzyżować te 2 rodzaje bydła i czy nadal będzie to bydło czysto rasowe? Czy lepiej mieć jałówki Angusa a byka np. Simentala?
  • Dodaj nową pozycję...
v