Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ale nie ma wyjscia albo będzie trzeba sprzedawać ilości cało samochodowe( a i tak nie bedzie się partnerem dla ubojni bo ta od handlarza całe samochody ma 3-4 razy w tygodniu) albo trzeba się łączyć. Ubojnia z taką grupą producencką będzie się liczyć bo raz ze wieksze partie od razu a dwa ścierwa handlarze z rynku wypadają tam gdzie jest grupa i ubojni nic z danego rejonu już nie przywiozą. Wiem jak to ze świńmi wyglądało handlarze i ubojnie robiły wszystko aby grupy rozbijać. Na dziś zostali samodzielni co na samochód 100 sztuk kładą, mniejsi są w grupach producenckich lub tak jak staszek odstawiają do lokalnej ubojni z bonusem np. 50 gr od oficjalnego cennika. a ci co sprzedają handlarzą to po ich dzieciach wszy z biedy chodzą to samo bedzie z bydłem. Kto to widział zeby tyle ścierwa ( handlarzy) kupowało bydło.

Opublikowano

A może brak najpierw się zastanowić by należało kto sprzedaje małe mięsne cielaki. Po co by wtedy chował mięsną krowę,która mu dala to cielę?.Za cały rok jej chowu to małe cielę miałoby wystarczyć?

Opublikowano
wojak1986 napisał:

Jeszcze pare lat i rynek sie wykrystalizuje i bedą grupy producentów tylko dla tych co mają  kilkaset sztuk bydła. Tak jak teraz z trzodą  tylko ilu porezygnowało. Wracajac do miesnych cielaków to jak może być tani dobry towar? Policzcie porzadny odchów chociażby do wagi 70-100kg ile to mleka pójdzie. Nie kazdy rodzi się z wagą 60kg. Kilku dniowe ciele bez pewnośći odpojenia siarą to hazard...

Mało kto sprzedaje typowo mięsne cielaki bo tylko by na tym tracił chyba że jest przypadek np że krowa nie nadaje się po wycieleniu. Jak coś to najczęściej są to cielaki MM ale handlarz będzie mówił że to mięsny cielak bo parę stowek więcej weźmie.

• Like 1
Opublikowano
48 minut temu, JarekBazydlo napisał:

Mało kto sprzedaje typowo mięsne cielaki bo tylko by na tym tracił chyba że jest przypadek np że krowa nie nadaje się po wycieleniu. Jak coś to najczęściej są to cielaki MM ale handlarz będzie mówił że to mięsny cielak bo parę stowek więcej weźmie.

Bo też trzeba trochę głową ruszyć i poczytać  , pogadać , pooglądać.Nieraz trzeba kilku lat praktyki albo posłuchać mądrzejszych od siebie.Umiec machać widłami to dużo ale w dzisiejszym świecie to nie wszystko.🙂

Jak czasami przyjedzie jakiś handlarz po cielaki to nie wiadomo czy śmiać się czy płakać nad jego obeznaniem.Mamy bydło rasy mniej spotykanej niż hf ale dosyć często o nim słychać.Moze jeden na pięciu potrafi nazwać ale najwięcej madrzą się ci co nie mają pojęcia .🙂

Opublikowano
2 godziny temu, polka napisał:

.Mamy bydło rasy mniej spotykanej niż hf ale dosyć często o nim słychać.Moze jeden na pięciu potrafi nazwać ale najwięcej madrzą się ci co nie mają pojęcia .🙂

A co to za tajemnicza rasa bydła?

Opublikowano
6 minut temu, JarekBazydlo napisał:

Pewnie Jersey bo dają fajne cielaki hahaha;)

Na 1000% nie Jersey.Nie wiem tylko  dlaczego wysmiewasz hodowców tej rasy.Przeciez to ludzie tak samo jak Ty.Nie wszyscy , którzy mają bydło hodują je albo dla mleka albo na cielaki.Kazdy kto ma pomysł na siebie zasługuje na szacunek.Nie zawsze zysk ponad wszystko.🙂

• Like 2
Opublikowano

dobra zgadujemy białogrzbiet

1 minutę temu, Elvis1090 napisał:

Witam proszę jak największą ilość osób o wypowiedzenie się w temacie z linku

1014 laleczka i bez porównania zetor to paliwo żerny jest, 1224 mułowaty...

Opublikowano
5 minut temu, weksel napisał:

dobra zgadujemy białogrzbiet

1014 laleczka i bez porównania zetor to paliwo żerny jest, 1224 mułowaty...

Dzięki ale czytaj do końca mój post jest jako przed ostatni i mi już nie chodziło o 1014

Opublikowano (edytowane)
14 minut temu, polka napisał:

Na 1000% nie Jersey.Nie wiem tylko  dlaczego wysmiewasz hodowców tej rasy.Przeciez to ludzie tak samo jak Ty.Nie wszyscy , którzy mają bydło hodują je albo dla mleka albo na cielaki.Kazdy kto ma pomysł na siebie zasługuje na szacunek.Nie zawsze zysk ponad wszystko.🙂

Oglądając twoją galerie myślę że to RP. Mam racje? No cóż jarek już taki jest ...

Edytowane przez Gość
Opublikowano (edytowane)

Nie chcesz nie wypowiadaj się... pozatym nie masz pisać w Tym temacie tylko w temacie z linku... A w tym temacie nikt nie pisze na temat bo o cenach tu się prawie nie pisze

Edytowane przez Elvis1090
Opublikowano

sąsiad mi opowiadalze chcę sprzedać 3 byczki limousen taki po 500kg bo rata kredytu wzywa.... dzwoni do skupnikow a oni jemu na to panie teraz nikt nie kupi bo Żydy się zwijają z rzeźni....

Opublikowano
4 godziny temu, polka napisał:

Jak czasami przyjedzie jakiś handlarz po cielaki to nie wiadomo czy śmiać się czy płakać nad jego obeznaniem.Mamy bydło rasy mniej spotykanej niż hf ale dosyć często o nim słychać.Moze jeden na pięciu potrafi nazwać ale najwięcej madrzą się ci co nie mają pojęcia .🙂

montbeliarde ? rasa i na mleko i na mieso

Opublikowano
23 minuty temu, bamberszol napisał:

sąsiad mi opowiadalze chcę sprzedać 3 byczki limousen taki po 500kg bo rata kredytu wzywa.... dzwoni do skupnikow a oni jemu na to panie teraz nikt nie kupi bo Żydy się zwijają z rzeźni....

A nie powiedział gdzie ci żydzi się przenoszą? Do Urugwaju? 🤔Rzadko spotyka się handlarza, który przyjedzie , pochwali towar i rzetelnie zapłaci ( o terminie nie wspomnę). Przez tyle lat spotkałam się z przeróżnymi "zagraniami" handlarzy, a to czerwone byki nie idą tylko czarne, a to brzuch za duży łeb za mały 😆, a jeden to powalił mnie na nogi , kiedy przyjechał, zobaczył byki i chyba nie mając do czego się czepić kazał łapać ( 20 szt z luzu), bo chce w zęby zajrzeć 😂. Nie wiem czy chciał sprawdzić czy zaplombowane i kamienia nie mają 😂, spytałam czy długość torby też będzie mierzyć to metrówkę przyniosę. Podziękowałam jemu za stracony czas i więcej na podwórku się nie pojawił. A czy ktoś kupi czy nie te byczki tego pana, o którym kolega pisze to nich wypowiedzą się handlujący tym towarem, a zagląda tu kilku 😉

• Like 1
  • Haha 3
Opublikowano

Ludzie tak psioczycie a ja informuje was jako redaktor TVP PIS. "stabilizacja na rynku wołowiny" Od 6 miesięcy cena za bydło znacząco nie spada i nie wzrasta mamy tak oczekiwaną przez branże stabilność rynku. To po co wy sie tu o ceny dopytujecie:D Po wiem wiecej na obecne ceny żadna ubojnia i żaden handlarz nie narzeka:D tylko rolnicy niepłacący podatków i dostający kokosowe dopłaty:P

Opublikowano
1 godzinę temu, bamberszol napisał:

Daj namiary na niego to kupię jak czyste LM

Opublikowano

teraz nikt nie kupi bo Żydy się zwijają z rzeźni....  co powiat to lepsze historie

ale niestety od tego poniedziałku załamanie jak nic l liban marudzi  i na żywo gorzej

trza kupca dobrze szukać

ostatnio mnie się pytali co to bedzie jak w sklepach boczku zabraknie?

odpowiadałem panowie jeszcze są parówki 😁😁😁😁

a jedynym sensownym wyjsciem teraz  jest kupować cielaczki za dwa lata to może być strzał w 10!

• Thanks 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Romas11
      Sprzedam Byczki ras mięsnych  i mlecznych  w wadze 200-350 kg,  Jalówki ras mięsnych  i mlecznych  w wadze 200-350 kg i Celiaki  byczki ras mięsnych  i mlecznych 70-130kg ,Jalówki 70-130 kg. Znajduje się w Łomży .
      605978048

• Przez 4porucznik01
      witam . mam ostatnio problem z somatyką u bydła . nie które sztuki z dnia na dzien maja wyższa liczbe komórek . nie wiem czym to jest spowodowane . dawka paszowa sie nie zmieniła jest taka sama . kukurydza ,siankoiszonka ,siano lub słoma  śruta swoja z mieszanki owsa  jęczmienia żyta i pszenżyta . rzepakowa. wysłodki buraczane , pszenmix oraz dodatki witaminowe od somatyki .drożdze soda i kreda .po kazdym doju krowy maja zasklepiane wymię . ostatnie wyniki z mleczarni tłuszcz 4,27 bialko 3,06  może ktoś pomoże co z tym zrobic jak obniżyć 
    • Przez CeZaRy29269
      Byk 280+ do 30 miesięcy co tp znaczy ?
    • Przez Michał123
      Dzień dobry, czy ktoś opasa bydło ziemniakami? Chciałbym dowiedzieć się od jakiego wieku można dawać ziemniaki i w jakich ilościach. Jako główna dawka pokarmowa, czy jako dodatek np. do kiszonki z kukurydzy?
    • Przez Radek65
      Dzień dobry, czy można krzyżować miedzy sobą Czerwonego i Czarnego Angusa? Chodzi mi o to czy należąc do związku hodowców bydła można krzyżować te 2 rodzaje bydła i czy nadal będzie to bydło czysto rasowe? Czy lepiej mieć jałówki Angusa a byka np. Simentala?
  • Dodaj nową pozycję...
v