Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Gdzie tyle za Rke placa? ;o Chetnie sie dowiem. U mnie na dwoch zakladach Rka wzrasta: na pierwszym 20gr w stosunku do O klasy a na drugim 40gr w stosunku do O klasy. To nawet niech bedzie O klasa po 12 netto to masz 12.40 a stad daleko do 13.20. Aczkolwiek wciaz nie zalapales o co mi chodzilo.

• Like 2
Opublikowano

Z czwartku 6 jalowek, 1 raz sprzedałem do OSI, mam też wagę ogólna 3420kg nim trafiły na zakład zrobiły ok 150km na aucie. Ja jestem zadowolony i z wagi i z ceny jak na obecne realia. 

PhotoEditor_20190901_215612809.jpg

• Like 1
Opublikowano

Kentar pytanie bo trochę w tym siedzisz po h...Ja naszym ubojniom czysta rasa? Jak i tak sklasyfikuja r o p a ruznica 40 gr między hf a lm czy charolez w mięsie 

Opublikowano

Kentar dobrze kojażę chandlujesz bydłem? Jeśli tak to normalne jest dogadywanie ceny na żywą wagę a odbiór na warunkach wbc i jeśli będzie wybicie i tak dalej to dopiero faktura i zapłata na konto?? 

Opublikowano (edytowane)
Dnia 30.08.2019 o 17:24, ACoCieTo napisał:

Nie wiem dokładnie skąd ale z tego rejonu a że padlina to się zgadzam 

Dnia 30.08.2019 o 18:41, kanalia36 napisał:

W Zagórowie to jest chłam, tam jadą cielaki których handlarz nie może u siebie w domu sprzedać, lepsze sprzeda u siebie albo porozwozi po rolnikach a padlina  jedzie na rynek w Zagórowie. A ceny to głowa mała.

a od kogo braliście ze jesteście tacy znawcy tak się składa ze mieszkam 5 km od Zagórowa i jest tam chyba z 6 handlarzy i jest jak wszędzie cielaki w rożnej cenie i wadze, po ile by nie były to zawsze będą za drogie... biorę stamtąd ok 30 rocznie i zdrowotnie nie jest najgorzej. a wy ile stamtąd kupiliście ze wydajecie opinie?? 2 sztuki czy jedna??

Edytowane przez Elvis1090
Opublikowano
6 godzin temu, damian007 napisał:

Kentar dobrze kojażę chandlujesz bydłem? Jeśli tak to normalne jest dogadywanie ceny na żywą wagę a odbiór na warunkach wbc i jeśli będzie wybicie i tak dalej to dopiero faktura i zapłata na konto?? 

Odpowiedz nie bedzie jednoznaczna. Ogolem to albo sie umawiasz na zywa albo na wbc. ALE jest jedno ale. Np. odbieram od Ciebie 10 sztuk na zywa wage i trafia sie jedna jakas mala sztuka, trefna, powiedzmy byczek 580kg z wyschnietym udem i jest duza szansa, ze mieso z tego uda bedzie odrzucone na zakladzie i byk nie da 280kg miesa i jego cena bedzie nizsza i wtedy zebym ja nie dolozyl za duzo a Tobie nie zaoferowal za niego za malej ceny to go bierzemy na WBC i mamy wilka sytego i owce cala. :)

Opublikowano
10 godzin temu, Bartek01 napisał:

Z czwartku 6 jalowek, 1 raz sprzedałem do OSI, mam też wagę ogólna 3420kg nim trafiły na zakład zrobiły ok 150km na aucie. Ja jestem zadowolony i z wagi i z ceny jak na obecne realia. 

PhotoEditor_20190901_215612809.jpg

mieszance te jałówki?

Opublikowano
1 godzinę temu, Kentar napisał:

odbieram od Ciebie 10 sztuk na zywa wage i trafia sie jedna jakas mala sztuka, trefna, powiedzmy byczek 580kg z wyschnietym udem i jest duza szansa, ze mieso z tego uda bedzie odrzucone na zakladzie i byk nie da 280kg miesa i jego cena bedzie nizsza i wtedy zebym ja nie dolozyl za duzo a Tobie nie zaoferowal za niego za malej ceny to go bierzemy na WBC i mamy wilka sytego i owce cala. :)

W tym przypadku tylko wilk syty czytaj handlarz 😊

Opublikowano

Ile można w tym tygodniu dostać na żywą wagę za krowę SM ok 850 kg? Po 2 tyg czekania może jakiś handlarz przyjedzie. 

Opublikowano (edytowane)

Mało realna cena. Do R jej brakuje, bo zadu nie ma. Takie dobre O by złapała. Z tydzień temu każdy przez telefon proponował to samo max 5,5 brutto bez pytania jaka krowa.

eed134f8988920bamed.jpg

Edytowane przez Gość
Opublikowano

znacie ubojnie leszek gregorczuk bukowice?? wczoraj oddałem im byka z koniecznosci bo cały brzuch miał napompowany ze masakra. Zadzwoniłem do nich bo na olx było ogłoszenie i oddałem byka... w ciągu 2 godzin przyjechał. mówił ze jak mieso bedzie ok to 10 zł za kg a jak bedzie ropa w tej bani i weterynarz nie dopousci dla ludzi to po 6zł. Miałem strach ze do dzisiaj mu to peknie albo cos...

Opublikowano
30 minut temu, Bartek01 napisał:

tak mieszance, najmniejsza lm, dwie simentalki najcięższe byly, i 3 miks z hf

dobrze wyszedles na tych jałowkach ,nie duże sztuki przede wszystkim 

Opublikowano

teraz tam dzwoniłem co tam z nim wyszło to powiedział ze usiadł wczoraj na aucie i nie chce wstac i beda zabijac na aucie... kurde byk ponad 700 kg i takie cos znowu...  na auto weszedł sam

Opublikowano
9 minut temu, zkordalski napisał:

Ona waży 850 kg no nie wygląda ale pewnie taka nabita jest

Jak się nażre to będzie ważyć. 🤫

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Romas11
      Sprzedam Byczki ras mięsnych  i mlecznych  w wadze 200-350 kg,  Jalówki ras mięsnych  i mlecznych  w wadze 200-350 kg i Celiaki  byczki ras mięsnych  i mlecznych 70-130kg ,Jalówki 70-130 kg. Znajduje się w Łomży .
      605978048

• Przez 4porucznik01
      witam . mam ostatnio problem z somatyką u bydła . nie które sztuki z dnia na dzien maja wyższa liczbe komórek . nie wiem czym to jest spowodowane . dawka paszowa sie nie zmieniła jest taka sama . kukurydza ,siankoiszonka ,siano lub słoma  śruta swoja z mieszanki owsa  jęczmienia żyta i pszenżyta . rzepakowa. wysłodki buraczane , pszenmix oraz dodatki witaminowe od somatyki .drożdze soda i kreda .po kazdym doju krowy maja zasklepiane wymię . ostatnie wyniki z mleczarni tłuszcz 4,27 bialko 3,06  może ktoś pomoże co z tym zrobic jak obniżyć 
    • Przez CeZaRy29269
      Byk 280+ do 30 miesięcy co tp znaczy ?
    • Przez Michał123
      Dzień dobry, czy ktoś opasa bydło ziemniakami? Chciałbym dowiedzieć się od jakiego wieku można dawać ziemniaki i w jakich ilościach. Jako główna dawka pokarmowa, czy jako dodatek np. do kiszonki z kukurydzy?
    • Przez Radek65
      Dzień dobry, czy można krzyżować miedzy sobą Czerwonego i Czarnego Angusa? Chodzi mi o to czy należąc do związku hodowców bydła można krzyżować te 2 rodzaje bydła i czy nadal będzie to bydło czysto rasowe? Czy lepiej mieć jałówki Angusa a byka np. Simentala?
  • Dodaj nową pozycję...
v