Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
agroFakt.pl
Tylko na agroFakt.pl:

Ceny mięsa w dół

Opublikowano
27 minut temu, kanalia36 napisał:

ursus nie piernicz głupot całe to forum to banda idiotów którzy posłuchali rządu i rogate gówno zaczeli hodować. 

Uważaj żeby Ci wp***dol nie zrobili za tych idiotów

A zresztą ch*j z tym bydłem ,jadę właśnie gołębie pocztowe na lot dać niech się rozruszają😊 samym bydłem człowiek nie musi żyć

Opublikowano
2 godziny temu, kanalia36 napisał:

Bugii u mnie to samo, tylko jest jedno ale?????!!!!!!! . Ten parszywy rząd zachęca zawsze do tego co zachwile jebnie i rolników  wykończy. Przez 3 lata Jurgiel a teraz Ardanowski zachęcali do opasów  zobacz jaka tragedia. Teraz rolnicy przestali sadzić ziemniaki i cebule, buraki i podmioty skupowe muszą drogo płacić, wiec zadzwonili do tego debila Ardanowskiego i mamy program nawadnianie i program małej retencji i dopłatata 100 tys zł.

Wiesz czym to się skończy jak ludzie zaczną 70-90 ton ziemniaka kopać??? ceny spadną do 5 gr za kg a zarobi tylko rząd do paliwa do nawadniania i podmioty skupowe. Ja już widze tragedie w warzywnictwie skoro ten rząd pomoc oferuje!!!!!!!

Nawadnianie wykonczy warzywników, producentów ziemniaka i buraka wspomnisz moje słowa.

No masz racje. Nasadzenia wzrosna, plony i bedzie jak z opasami.

Opublikowano

tutaj chodzi o to ze dadza kase na nawadnianie ,dla wszystkich nie starczy a w razie suszy nie będzie już suszowego bo padna slowa trzeba było zrobić nawadnianie bo były fundusze 

Opublikowano

Ursus nikt mi nie wpierniczy bo ja jestem takim samym idiotą jak wszyscy bo dałem się rządowi nabrać.

A nawadnianie niech będzie ale musi być najpierw regulacja rynku warzyw

zobacz co z bydłem się stało dostałeś przez dwa lata niecałe 600 zł teraz ubojnie obniżyły ceny o 3 zł i masz mniej ponad 2000 zł  niż kiedyś czyli 1400-1500 zł w plecy  mimo dotacji.  Ta dotacja spowodowała ze hodowla zajeli się ci co nigdy  nia zająć się nie powinni. To samo to nawadnianie  zrobi. Ziemniaki, buraki, cebule i warzywa zaczną sadzić Ci co na świniach i bydle się przejachali i aż strach się bać jaki krach za 2 lata będzie. ale rząd dobry tyle kasy rolnika dał, dba o nich, pakt dla wsi, a ceny no przecież mamy wolny rynek rząd nic nie może a ludzie z głodu zdychać będą. 

Opublikowano

Mieszacie Kolegę 'Kanalia' z błotem, a jako jeden z nielicznych dostrzega problemy. M.in przez dopłatę do bydła padł sektor. 

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, kanalia36 napisał:

Ursus nikt mi nie wpierniczy bo ja jestem takim samym idiotą jak wszyscy bo dałem się rządowi nabrać.

A nawadnianie niech będzie ale musi być najpierw regulacja rynku warzyw

zobacz co z bydłem się stało dostałeś przez dwa lata niecałe 600 zł teraz ubojnie obniżyły ceny o 3 zł i masz mniej ponad 2000 zł  niż kiedyś czyli 1400-1500 zł w plecy  mimo dotacji.

Niewiem czym jesteś ale po twoich wpisach widać że coś z Tobą nie halo. Moje stado było takie samo 10 lat temu jak teraz więc nie dałem się nabrać jak to mówisz.                                                                   A co do ceny na ubojni koło mnie na dzień dzisiejszy  jest złotówkę taniej jak było w grudniu

Edytowane przez Gość
Opublikowano

Możecie na mnie psy wieszać ale powiedzcie mi Panowie optymiści  co mam chować albo uprawiac abym w 3 kolejnych latach zarobił???? niema takiego a rząd kolejne rynki swoją polityką niszczy a te ich dotacje to ochłapy.

Paliwo z 86 groszy akcyzy zwrosło do 1 zł ( zwrot akcyzy) całe 14 groszy!!!! a propaganda krzyczy TANIE TANKOWANIE ale nikt kuźwa nie wspomni ze paliwo zwrosło do 5 zł za litr zamiast kosztować 4 zł.

rząd nie umiał wybić dzików to namówił ludzi aby bydło opasowe chowali po to aby odszkodowań za ASF nie wypłacać.

Teraz bydło padło to namawiają na nawadnianie i produkcje rośliną. Jeszcze to nie weszło a ja już widze kolejny krach i kolejna branżę rolniczą w upadłości. 

Rząd jest od tworzenia prawa a nie dawania kolejnej jałmużny. Ja nie chce żadnych dotacji ja bym chciał aby rząd pilnował aby mnie poprostu nie okradano w ubojniach i skupach. Jak mnie nie okradną to sobie resztę sam kupie bez dotacji 

Opublikowano

kanalia mam odczucie że sobie dorabiasz na farmie troli , od kilku lat ilość bydła w polsce jest stabilna wiec jakim cudem dopłaty do bydła wpłyneły na cene żywca ? tylko nie pisz że przez import bo to jest margines produkcji .

Opublikowano
48 minut temu, kanalia36 napisał:

Możecie na mnie psy wieszać ale powiedzcie mi Panowie optymiści  co mam chować albo uprawiac abym w 3 kolejnych latach zarobił???? niema takiego a rząd kolejne rynki swoją polityką niszczy a te ich dotacje to ochłapy.

To ja tobie zadam łatwiejsze pytanie , patrząc do tyłu kiedy miałeś pewność że zarobisz przez trzy kolejne lata na tej j**anej wsi?? Bo odkąd pamiętam tak nie było

Opublikowano (edytowane)

obiektywnie patrząc to według mie tak dobrze jeszcze nie było , zapomieliscie jak było , ja 15 lat temu nie myslałem o gospodarzeniu ale z rozmowy ze   ,,starszyzną  ''to ziemia leżała odłogiem bo nic nie była warta a traktor  powyzej c 360 to był luksus . a każdy rolnik na okolicy dorabiał jak chciał coś mieć , lub na wychowanie dobre dzieci . po wejsciu do UE napłyneły pieniadze na PROW i na dopłaty wiec wystarczy mądrze zarządzać swoim gospodarstwem                   a do Kanali to napisałeś kilka dni temu co gwarantuje zysk i tego się trzymaj bo masz warunki .

Edytowane przez jarecki
  • Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano

No jest coraz gorzej. Coraz wiecej wymogow, papierkow do spelnienia, coraz wiecej, wyzszych kosztow. A ceny takie jak 10-15 lat temu. Bo kaza nam konkurowac z tanimi produktami z ukrainy czy argentyny ktore nie musza spelniac wymogow. 

2 minuty temu, jarecki napisał:

obiektywnie patrząc to według mie tak dobrze jeszcze nie było , zapomieliscie jak było , ja 15 lat temu nie myslałem o gospodarzeniu ale z rozmowy ze   ,,starszyzną  ''to ziemia leżała odłogiem bo nic nie była warta a traktor  powyzej c 360 to był luksus . a każdy rolnik na okolicy dorabiał jak chciał coś mieć , lub na wychowanie dobre dzieci .

No taki bum na mlodych rolnikow sie konczy. 10 lat temu kazde wieksze gospodarstwo mialo teoretycznie nastepce.

Teraz znam wiele ladnych gospodarstw gdzie stare dziadki na emeryturze obrabiaja ziemie ktora jest odpisana na mlodych siedzacych w wawie , pracujacych po 8 h dziennie 5 dni w tygodniu i tyle. Gdy oni zaniemoga gospodarki pojda w dzierżawę  albo na handel bo to paciarajstwo sie rozlenilo i nawet nie wie juz jak  sie robi na wsi

Ja osobiscie teraz tez nie zdecydowal bym sie na gospodarke mimo wielkosci gospodarki, maszyn i sporych wciaz dochodow z mleka.

Zapierdalam czasem po 16 godzin dziennie, swiatek piatek, calkowity brak wolnego dnia. Ciagle jakis problem, cos chore, susza itp. 

Skonczyl bym jakas informatyke, zarabial jak brat po 5 tys na reke w wawie i pracowal 40 godzin za biurkiem. 

Ale czlowiek byl mlody wiec glupi. No i szkoda ojcowizny zmarnowac. Trza gospodarzyc jako pierworodny jak z dziada na pradziada i narzekać jak prawdziwy rolnik ktoremu zawsze pod gore.😂

• Like 3
Opublikowano (edytowane)

@jarecki A ja 15 lat temu zaczynałem.krotko  jak weszliśmy do UE.  U nas było odwrotnie. Wielu rolników żyło z ziemi. Teraz muszą dorabiać.Jeżeli uważasz, że jest dobrze to ok. Widocznie jesteś dobry gospodarz

Ja tam jestem patyrok. Bez deszczu mi nie rośnie w polu 😉

Edytowane przez komizmo
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Romas11
      Sprzedam Byczki ras mięsnych  i mlecznych  w wadze 200-350 kg,  Jalówki ras mięsnych  i mlecznych  w wadze 200-350 kg i Celiaki  byczki ras mięsnych  i mlecznych 70-130kg ,Jalówki 70-130 kg. Znajduje się w Łomży .
      605978048

• Przez 4porucznik01
      witam . mam ostatnio problem z somatyką u bydła . nie które sztuki z dnia na dzien maja wyższa liczbe komórek . nie wiem czym to jest spowodowane . dawka paszowa sie nie zmieniła jest taka sama . kukurydza ,siankoiszonka ,siano lub słoma  śruta swoja z mieszanki owsa  jęczmienia żyta i pszenżyta . rzepakowa. wysłodki buraczane , pszenmix oraz dodatki witaminowe od somatyki .drożdze soda i kreda .po kazdym doju krowy maja zasklepiane wymię . ostatnie wyniki z mleczarni tłuszcz 4,27 bialko 3,06  może ktoś pomoże co z tym zrobic jak obniżyć 
    • Przez CeZaRy29269
      Byk 280+ do 30 miesięcy co tp znaczy ?
    • Przez Michał123
      Dzień dobry, czy ktoś opasa bydło ziemniakami? Chciałbym dowiedzieć się od jakiego wieku można dawać ziemniaki i w jakich ilościach. Jako główna dawka pokarmowa, czy jako dodatek np. do kiszonki z kukurydzy?
    • Przez Radek65
      Dzień dobry, czy można krzyżować miedzy sobą Czerwonego i Czarnego Angusa? Chodzi mi o to czy należąc do związku hodowców bydła można krzyżować te 2 rodzaje bydła i czy nadal będzie to bydło czysto rasowe? Czy lepiej mieć jałówki Angusa a byka np. Simentala?
  • Dodaj nową pozycję...
v