Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano (edytowane)

na ph miesa czy zwierzecia to trzeba  umieć w domu popracować minimum 7 dni bo jednym dniem za bardzo nie zakwasisz ani nie odkwasisz  , chyba ze naprawde coś  zjebiesz to zakwasisz ale tak jak napisałem minimum 7 dni karmienia , zeby rozregulować , lub ureguloać , teoretycznie stan nazywany  ,, ochwat '' to jest silne i długo trwałe  zakwaszenie organizmu bydlaka 

Edytowane przez jarecki
Opublikowano

Jesli przedstawiciel mowil Ci o tym PH i wazeniu z kamienna mina to mu pogratuluj, ze zrobil z Ciebie debila z kamienna twarza. Oddaje ciagle na zaklad gdzie jest wyliczane PH i jedyne przypadki PH sa wtedy gdy sie pusci byki luzem na samochod z OBCYCH stad. Ew. jak sie cos juz w troszke gorszym stanie odbiera od rolnika.

• Like 3
Opublikowano

Dziwne, zazwyczaj idąc do sklepu nie narzucamy dla właściciela sklepu ceny za np. mleko, że damy 50 groszy za litr.  Taką sytuacje mamy w rolnictwie wszelakie ubojnie, mleczarnie są naszymi klientami nie my ich. Może powinniśmy zachowywać jak właściciele sklepu do którego przychodzą klienci ( ubojnie, mleczarnie itd.). Tak wiem piękne marzenie. Pozdrawiam

Opublikowano
23 godziny temu, marulekk napisał:

Juz w tamtym roku interwencyjnie owoce mieli kupować, tak samo  teraz z wołowiną będzie czyli przedwyborcze obietnice ciag dalszy...

I jeszcze te pomysły z dopłatą do tucznika/krowy , na wschodzie zlikwidowali swinie a teraz pacan wymyślił dopłatę 🤔😵

Wątpię ,że będą dopłaty do krów czy świń.Jeżeli już to wymogów będzie od groma i kto to spełni? .Już się mówi ,że ewentualne dopłaty sporo okrojone ,jak w zapowiedziach mają być tylko osiągalne na program rolno środowiskowy .Wątpię ,że ktoś się zdecyduje na 25 zł do tucznika dodatkowej dopłaty w takim systemie .

@kanalia36 Nie pytaj się ile kasiory ,a pytaj się jakie wymogi trzeba spełnić .

Po pierwsze to Polsus musi się zgodzić na założenie stada przez Ciebie .Nie wiem czy aby limit jeszcze jest na póławiaki .

Opublikowano
jarecki napisał:

na ph miesa czy zwierzecia to trzeba  umieć w domu popracować minimum 7 dni bo jednym dniem za bardzo nie zakwasisz ani nie odkwasisz  , chyba ze naprawde coś  zjebiesz to zakwasisz ale tak jak napisałem minimum 7 dni karmienia , zeby rozregulować , lub ureguloać , teoretycznie stan nazywany  ,, ochwat '' to jest silne i długo trwałe  zakwaszenie organizmu bydlaka

Głównym czynnikiem pH w mięsie jest stres przy transporcie i przy uboju.

• Like 4
  • Haha 1
  • Confused 1
Opublikowano

Stres transportowy i przedubojowy może powodować niewielkie obniżanie pH mięsa po uboju i powstawanie wady mięsa DFD.   https://www.agrofakt.pl/jakosc-wolowiny/                najwazniejszym czynnikiem według mie jest zywienie  , to ono ma wpływ na ph najwiekszy , hodując  bydło mleczne ale i czasami opas byków wielokrotnie popełniałem błedy zywieniowe prowadzace do nieodwracalnych zmian ze wzgledu na zakwaszenie .

Opublikowano

Przecież to minister dopiero co wymyślił na potrzeby roku wyborczego to jeszcze nic nie wiadomo😏

Opublikowano
3 minuty temu, Ursus932 napisał:

Przecież to minister dopiero co wymyślił na potrzeby roku wyborczego to jeszcze nic nie wiadomo😏

Ja myślę że z uwagi na rok wyborczy będą działać szybko, bardzo szybko... 

Opublikowano

kurde panowie my chcemy starych cen chociaż za bydło jakie były w styczniu przed afera tvn, to co się dzieje na rynku wołowiny to nie można tego nazwać obniżkami cen tylko złodziejstwem w biały dzień  przez ubojnie, tylko one zarabiają widać po majątkach jakie posiadają, tyle w temacie bo szkoda słów na to wszystko.

• Like 2
Opublikowano
2 godziny temu, RafaKdziela napisał:

@kanalia36 Nie pytaj się ile kasiory ,a pytaj się jakie wymogi trzeba spełnić .

Po pierwsze to Polsus musi się zgodzić na założenie stada przez Ciebie .Nie wiem czy aby limit jeszcze jest na póławiaki .

To jakie  te wymogi???

Bo ja miałem mega plan na życie)))) 

100 puławiaków same loszki. ogrodzić kawałek pola przed dzikami  raz w tygodniu karmić je orzechami i ziemniakami ( dieta obozowa) i nigdy ich nie zapładniać tylko mieć i kasiorę liczyć 100 tys dotacji i 60 tys. świnia plus.  Za te 160 tys. te sto sztuk moge trzymać i raz w tygodniu nakarmić a niech reszta jarków i sołtysów sobie trzyma opasy za pięcioka na piwo

Opublikowano
5 minut temu, kanalia36 napisał:

To jakie  te wymogi???

Bo ja miałem mega plan na życie)))) 

100 puławiaków same loszki. ogrodzić kawałek pola przed dzikami  raz w tygodniu karmić je orzechami i ziemniakami ( dieta obozowa) i nigdy ich nie zapładniać tylko mieć i kasiorę liczyć 100 tys dotacji i 60 tys. świnia plus.  Za te 160 tys. te sto sztuk moge trzymać i raz w tygodniu nakarmić a niech reszta jarków i sołtysów sobie trzyma opasy za pięcioka na piwo

To ja 200 pulawiakow postawie... I będę miał z czego do opasów dokładać i Ch... Będę trzymał😂😂😂

• Haha 2
Opublikowano

100 to niby limit jest.

Ale hodowla czego kolwiek to mordęga za psie gówno,  a w latach 2004-2010  był mega przekręt dopłatowy. Myślałem ze można  do tego wrócić..

Pamiętacie na Pomorzu grunty rolne sprzedawano za 5-10 tys zł Znajomi królika kupowali po 300 ha. Potem brali 1000 zł dopłaty i sadzili co 5-6 metrów rzędy orzechów laskowych i kasowali kolejne 2500 zł  za program rolnośrodowiskowy        ( razem 3500 zł) a w środku orzechów jeszcze siali zboże. Więc przebicie było prawie jak na maryście))). 

I myślałem ze można zrobić taki sam przekręt  na świniach.  hodować bezpłodnę  maciory puławiaka ogrodzone przed dzikami  karmione byle odpadami i kasować 160 tys zł)

Opublikowano
1 godzinę temu, Berthold napisał:

Ktoś coś więcej wie o tym skupie interwencyjnym na rynku wołowiny... 

Wiesz dobrze że na interwencji zarobi kilku cwaniaków , bliższych lub dalszych znajomych królika. A cena byka spadnie no bo przecież przechowywanie kosztuje.

• Like 1
Opublikowano

Panowie handlarzyna mi powiedział że nikt ode mnie nie weźmie byków z zagranicznymi kolczykami. Prawda to ? Jak to prawda to kto odbiera takie bydlo z zagranicznym pochodzeniem ?

Opublikowano

Rolnik  z zagranicznymi kolczykami niektóre ubojnie 20 gr mniej płacą  ale nie każde  po prostu Pan handlarz łaskawie od ciebie je weźmie ale jak mu cenę opuscisz

Opublikowano

Niektóre  zakłady  jeszcze przed aferą jak ceny byly fajne,  nie brały  z zagranicznymi kolczykami, no chyba że większe partie to co innego. A teraz  możliwe że w ogóle nie będą chcieli...

Opublikowano

Te wasze czarne LM to nie są czasem angusy ? U nas jeden inseminator robił gościowi "LM" i czarne były a okazało się że to angusy. Ja miałem dużo LM po rożnych krowach i zawsze czerwone czyli gen dominujący.

Opublikowano
5 minut temu, Rolnik7343 napisał:

Np. OSI w ogóle nie bierze zagranicznego bydła

Najmocniej przepraszam ale mieszkam blisko tego zakładu i mam po dziurki w nosie słuchania o nim... O tym czego chcą a czego nie, o tym że na cenę w Osi wpływa " faza księżyca i plywy oceanu ph i chumor klasyfikatora " o idealnosci firmy i gloryfikacji Wbc. Pytam się o co chodzi bo Biernacki w dobie największego kryzysu to przeszedł na Wbc. A wiadomo czyich interesów pilnuje 😂😂😎 Panowie czy ustalcie cenę pszenicy po jej wysypaniu do kosza na skupie... Sorry ale ja tego nie łykam... 

• Like 2
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Romas11
      Sprzedam Byczki ras mięsnych  i mlecznych  w wadze 200-350 kg,  Jalówki ras mięsnych  i mlecznych  w wadze 200-350 kg i Celiaki  byczki ras mięsnych  i mlecznych 70-130kg ,Jalówki 70-130 kg. Znajduje się w Łomży .
      605978048

• Przez 4porucznik01
      witam . mam ostatnio problem z somatyką u bydła . nie które sztuki z dnia na dzien maja wyższa liczbe komórek . nie wiem czym to jest spowodowane . dawka paszowa sie nie zmieniła jest taka sama . kukurydza ,siankoiszonka ,siano lub słoma  śruta swoja z mieszanki owsa  jęczmienia żyta i pszenżyta . rzepakowa. wysłodki buraczane , pszenmix oraz dodatki witaminowe od somatyki .drożdze soda i kreda .po kazdym doju krowy maja zasklepiane wymię . ostatnie wyniki z mleczarni tłuszcz 4,27 bialko 3,06  może ktoś pomoże co z tym zrobic jak obniżyć 
    • Przez CeZaRy29269
      Byk 280+ do 30 miesięcy co tp znaczy ?
    • Przez Michał123
      Dzień dobry, czy ktoś opasa bydło ziemniakami? Chciałbym dowiedzieć się od jakiego wieku można dawać ziemniaki i w jakich ilościach. Jako główna dawka pokarmowa, czy jako dodatek np. do kiszonki z kukurydzy?
    • Przez Radek65
      Dzień dobry, czy można krzyżować miedzy sobą Czerwonego i Czarnego Angusa? Chodzi mi o to czy należąc do związku hodowców bydła można krzyżować te 2 rodzaje bydła i czy nadal będzie to bydło czysto rasowe? Czy lepiej mieć jałówki Angusa a byka np. Simentala?
  • Dodaj nową pozycję...
v