Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Hehe

to takie sitowie było przy rowie dołki górki, trawa lebioda i wszelkie chwasty. Patrze a tam ze 30 ludzi siedzi coś rwie zdjęcia robi dobrze sie bawi. Jak sobie poszli to weszłem co tam ciekawego a na górkach normalnie martycha rośnie, 10 metrów od drogi powiatowej. Spalinówka musiała iść w ruch a potem się samo suszyło może jeszcze ktoś skorzystał.))))

Opublikowano
36 minut temu, ab23 napisał:

Ale my też  możemy  coś podobnego zrobić jak tyko zacznie brakować  towaru

To tak nie działa . Handlarze zazwyczaj handlują nie tylko bydłem ale często też plodami rolnymi i maszynami rolniczymi czyli jakoś sobie poradzą . Ubojnia zawsze znajdzie ludzi którzy będą zmuszeni odddac bydło do ubojni bo wiek wzrasta a ekonomicznie trzymanie byka 800-900 kg to już głupota .. Tutaj hodowcę ogranicza cena nadana przez rynek , wiek bydła i ilość paszy .. takze możemy sobie co najwyżej zwijać interes 😐

Opublikowano
Dnia 2.07.2019 o 19:13, kanalia36 napisał:

Koledzy teraz jak Jaro wprowadzi dopłatę do świń i krów to  chów byków to głupota.

Rasa puławska 1100 zł dopłaty+ 301 za kojec dla maciory i 600 zł za wybieg czyli 2tys. darmowej kasy chowasz byka 2 lata wiec 4 tys za samo trzymanie maciory puławskiej przez 2 lata do tego 6-8 tuczników z miotu.

Reasumując hodowlo bydła wieczny odpoczynek racz ci  dać Panie a swiatłość wiekuista niechaj ci świeci.

Kolega to byków narobił w obliczeniach sporo .

A maciorka da rocznie ok 18/20 sztuk prosiaków .

Niestety papierologii jest dużo .Nic nie ma za darmo .

Dnia 2.07.2019 o 19:13, kanalia36 napisał:

Koledzy teraz jak Jaro wprowadzi dopłatę do świń i krów to  chów byków to głupota.

Rasa puławska 1100 zł dopłaty+ 301 za kojec dla maciory i 600 zł za wybieg czyli 2tys. darmowej kasy chowasz byka 2 lata wiec 4 tys za samo trzymanie maciory puławskiej przez 2 lata do tego 6-8 tuczników z miotu.

Reasumując hodowlo bydła wieczny odpoczynek racz ci  dać Panie a swiatłość wiekuista niechaj ci świeci.

Opublikowano
1 godzinę temu, robi57362 napisał:

najoplacalniej to go ubić dla siebie kto kiedykolwiek zabil to wie ile to jest mięsa i jak ono smakuje a nie ze sklepu za 40 zł ochlapy z starej krowy

Tylko ile trzeba zamrażarek zeby mieso schowac :d 

Opublikowano

Pozyczali u Niemca na 500+ a teraz nie ma z czego oddać to naszą wołowiną spłacają.dziwinmnie ta cisza w tvp.na wbc cena jebła ponad 3 zł i nikogo to w ministerstwie nie interesuje? Ten sk***ysyn jakiś skup interwencyjny proponuje?najgorszy minister powojennej RP

Opublikowano
3 godziny temu, RafaKdziela napisał:

Rafał to ile kasiory???? 

Opublikowano
2 godziny temu, bobienko napisał:

Pozyczali u Niemca na 500+ a teraz nie ma z czego oddać to naszą wołowiną spłacają.dziwinmnie ta cisza w tvp.na wbc cena jebła ponad 3 zł i nikogo to w ministerstwie nie interesuje? Ten sk***ysyn jakiś skup interwencyjny proponuje?najgorszy minister powojennej RP

Juz w tamtym roku interwencyjnie owoce mieli kupować, tak samo  teraz z wołowiną będzie czyli przedwyborcze obietnice ciag dalszy...

I jeszcze te pomysły z dopłatą do tucznika/krowy , na wschodzie zlikwidowali swinie a teraz pacan wymyślił dopłatę 🤔😵

• Like 2
Opublikowano
28 minut temu, boryss napisał:

młody wariat sprzedałem przy okazji ,

a za hf-y 4zł i nie chcą bo niema zbytu

słabych masz kupców OSI lub Sokołów nie pyta sie czy HF czy Simental biorą wszystko nie wybrzydzaj.... a HF przynajmniej tani jest jak jest mały i tani jak duzy a simental drogi jak mały i tani jak duzy, taka różnica 

• Like 1
Opublikowano

witam. mam pytanie czy koledzy też kiedyś sprzedali do z.m Sokołoow? mój sąsiad sprzedał do nich 17 byków i płacze teraz że go orzneli na 15 tys. zł. że niby na wybiciu polecieli w ciula. lokalny odbiorca oferował mu za żywa wagę jednak on się poludzil na przedstawiciela Sokołowaa który oferował lepszy zysk a w rzeczywistości stracił. Mieliście podobny przypadek ? jak się przed tym ustrzec

• Haha 2
Opublikowano

No i tak też bywa , na wbc praktycznie niema jak ich kontrolować . 

Opublikowano

nie mamy wpływu na wybicie, ja jednak od 3 lat odstawiałem do OSI pieniądze były porównywalne do tego co bym dostał na żywą ale zawsze na plus, oraz najważniejsze: satysfakcja że nie dorabiam handlarza.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Romas11
      Sprzedam Byczki ras mięsnych  i mlecznych  w wadze 200-350 kg,  Jalówki ras mięsnych  i mlecznych  w wadze 200-350 kg i Celiaki  byczki ras mięsnych  i mlecznych 70-130kg ,Jalówki 70-130 kg. Znajduje się w Łomży .
      605978048

• Przez 4porucznik01
      witam . mam ostatnio problem z somatyką u bydła . nie które sztuki z dnia na dzien maja wyższa liczbe komórek . nie wiem czym to jest spowodowane . dawka paszowa sie nie zmieniła jest taka sama . kukurydza ,siankoiszonka ,siano lub słoma  śruta swoja z mieszanki owsa  jęczmienia żyta i pszenżyta . rzepakowa. wysłodki buraczane , pszenmix oraz dodatki witaminowe od somatyki .drożdze soda i kreda .po kazdym doju krowy maja zasklepiane wymię . ostatnie wyniki z mleczarni tłuszcz 4,27 bialko 3,06  może ktoś pomoże co z tym zrobic jak obniżyć 
    • Przez CeZaRy29269
      Byk 280+ do 30 miesięcy co tp znaczy ?
    • Przez Michał123
      Dzień dobry, czy ktoś opasa bydło ziemniakami? Chciałbym dowiedzieć się od jakiego wieku można dawać ziemniaki i w jakich ilościach. Jako główna dawka pokarmowa, czy jako dodatek np. do kiszonki z kukurydzy?
    • Przez Radek65
      Dzień dobry, czy można krzyżować miedzy sobą Czerwonego i Czarnego Angusa? Chodzi mi o to czy należąc do związku hodowców bydła można krzyżować te 2 rodzaje bydła i czy nadal będzie to bydło czysto rasowe? Czy lepiej mieć jałówki Angusa a byka np. Simentala?
  • Dodaj nową pozycję...
v