Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Dnia 6.07.2019 o 16:40, leon55 napisał:

Nareszcie dobre wieści. Od przyszłego tygodnia ceny stopniowo w górę. Nowe kontrakty z muzułmanami duże zakłady podpisują. Pewne info. Potwierdza się

 

Potwierdza się

Opublikowano (edytowane)

Mój kocur upodobał sobie jedną krowe i łasi się do niej cały czas A ta głupia liże i wyje za nim , jak za swoim cielakiem

Edytowane przez Gość
Opublikowano

50 stron tematu za mną. Trochę więcej paniki jak to wszystko warte.. co to pierwszy raz takie jaja z cenami w tych naszych bałaganach? Nie chcę tu nikogo obrazić ale nie poddawać się nie sikać co to będzie co to będzie.. a może byk 5 brutto za miesiąc a może 8. Logicznie i na spokojnie analizując fakty przecież pośrednik, zakład mięsny, sklep, chcę żyć z dochodowych transakcji. Jak sprzedajemy pełne samochody byków po 6,5 to i za 6 spróbują kupować jak będzie szło to i za  5,5. Co tu winić krowiaży że stawia opasy czy kogo tam innego że wstawił partie 50 sztuk bo szło? Każdy chce żyć i kombinuje aby tylko lepiej. Jedno najważniejsze co można teraz zrobić to frustracji nie przekładać na innych. Jak jest konieczność sprzedawać po takich cenach bo są terminy jakichś zobowiązań czy co tam jeszcze innego to co tu mędrkować czy to dobre posunięcie w jakiej to klasie i do kogo poszło każdy decyzję podejmuje sam a czy zawsze dobre to się okazuje po fakcie. Nigdy nie płaci towar zawsze płaci czas. A cena wrócić do takich poziomów że będą to ludzie w tym kraju robić. Ciekawe jakie będą dane poziomu eksportu z naszego kraju za 19 rok co nagle o 3/4 mniejsze? Towar potrzebny był i jest. W mojej opinii brakuje prawa i polityki które by dbało o naszą pozycję a nie wina nadmiaru żywca czy niewiadomo co jeszcze. A jak by co moje 32 miesięczne czekają na minim cenę zwrotu kosztów która wg. mnie wynosi 7.7 brutto.

A ile was kosztuje kilogram byka w oborze?

  • Like 2
Opublikowano

Witam.

Proszę o zwrócenie uwagi na sytuację rynku bydła rzeźnego. Obecne ceny proponowane przez ubojnie nie pokrywają kosztów produkcji. Cena według rozliczeń WBC za "O" klasę wynosi ok 10zł netto na początku roku było to ok 13zł, Ubojnie tłumacza się brakiem zapotrzebowania eksportowego na mięso wołowe. Produkcja przestaje być opłacalna co może doprowadzić do zniszczenia tej gałęzi produkcji rolnej w Polsce. Proszę o zbadanie tej sprawy,sprawdzenie czy nie ma  zmowy cenowej wśród ubojni, czy naprawdę żaden kraj nie chce naszej wołowiny,po jakiej cenie one zbywają swoje produkty, czy ich zarobki też spadły o tyle co nam.

 

też coś tam napisałem

  • Like 2
  • Thanks 1
Opublikowano

pit17 napisał: Ta 32 miesieczne i po 7.7 zwrócą  sie koszty😂 Może on je doi bo żeby te koszty utrzymać, bo innej opcji na wyjście tu na + nie ma... A cena może na chwile wzrośnie koło jesieni a potem jeden z drugim się kapnie, że silos pusty bo nie nazbierał i zaleją rynek roczniakami i dopiero cena poleci... Zresztą nie tylko Ci co na opasy się rzucili

Opublikowano
5 godzin temu, damian007 napisał:

. A jak by co moje 32 miesięczne czekają na minim cenę zwrotu kosztów która wg. mnie wynosi 7.7 brutto.

 

Powodzenia w uzyskaniu takiej ceny za 32 miesieczne byki. Nawet za czasu najwyzszych cen tyle bys nie uzyskal za przerosnietego. I zauwaz ze te twoje koszty caly czas rosna bo one teraz wpierdzielaja jak glupie, a nie przyrastaja tak jak mlodziaki.

  • Like 1
Opublikowano (edytowane)

Bez przesady . Do Łukowa oddajesz , że tak tanio ?

Wczoraj jałówkę sprzedałem po 6,5 i to drobnej budowy , a Ty za byka chcesz mniej ?

Edytowane przez zetorki12
Opublikowano (edytowane)
6 godzin temu, damian007 napisał:

. A jak by co moje 32 miesięczne czekają na minim cenę zwrotu kosztów która wg. mnie wynosi 7.7 brutto.

 

To ile jeszcze myślisz je kisić?? To gdzie żeś był z tymi bykami kilka miesięcy temu , jak cena była jeszcze ok A i wiek twoich bydlaków idealny na sprzedaż???

Edytowane przez Gość
Opublikowano

Nie wiesz ile one ważą. Może dopiero do 700 kg dobijają.😉

Opublikowano
44 minuty temu, robi57362 napisał:

kurna musze sprzedać trochę bydla bo kasa potrzebna i aż boje sie dzwonić pytać o cene 😓 u was byk 6 zl to u mnie w lubelskim 5.5

a po co dzwonić ? jak kasa potrzebna to i tak sprzedaż nawet jak bedą dawali 5zł

Opublikowano
13 minut temu, Ursus932 napisał:

To ile jeszcze myślisz je kisić?? To gdzie żeś był z tymi bykami kilka miesięcy temu , jak cena była jeszcze ok A i wiek twoich bydlaków idealny na sprzedaż???

Waga +- 750 netto  jest tego 3 sztuki w partii. Gdzie byłem? Czekałem na 8 zł i się nie doczekałem. A postoja do tej ceny którą mówiłem albo jak będę musiał. 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

    • Przez Romas11
      Sprzedam Byczki ras mięsnych  i mlecznych  w wadze 200-350 kg,  Jalówki ras mięsnych  i mlecznych  w wadze 200-350 kg i Celiaki  byczki ras mięsnych  i mlecznych 70-130kg ,Jalówki 70-130 kg. Znajduje się w Łomży .
      605978048



    • Przez 4porucznik01
      witam . mam ostatnio problem z somatyką u bydła . nie które sztuki z dnia na dzien maja wyższa liczbe komórek . nie wiem czym to jest spowodowane . dawka paszowa sie nie zmieniła jest taka sama . kukurydza ,siankoiszonka ,siano lub słoma  śruta swoja z mieszanki owsa  jęczmienia żyta i pszenżyta . rzepakowa. wysłodki buraczane , pszenmix oraz dodatki witaminowe od somatyki .drożdze soda i kreda .po kazdym doju krowy maja zasklepiane wymię . ostatnie wyniki z mleczarni tłuszcz 4,27 bialko 3,06  może ktoś pomoże co z tym zrobic jak obniżyć 
    • Przez CeZaRy29269
      Byk 280+ do 30 miesięcy co tp znaczy ?
    • Przez Michał123
      Dzień dobry, czy ktoś opasa bydło ziemniakami? Chciałbym dowiedzieć się od jakiego wieku można dawać ziemniaki i w jakich ilościach. Jako główna dawka pokarmowa, czy jako dodatek np. do kiszonki z kukurydzy?
    • Przez Radek65
      Dzień dobry, czy można krzyżować miedzy sobą Czerwonego i Czarnego Angusa? Chodzi mi o to czy należąc do związku hodowców bydła można krzyżować te 2 rodzaje bydła i czy nadal będzie to bydło czysto rasowe? Czy lepiej mieć jałówki Angusa a byka np. Simentala?
×
×
  • Dodaj nową pozycję...
v