Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, kanalia36 napisał:

Jarku kazdy rolnik starej daty powie Ci ze czasy PRL to złote dla rolnictwa, niby nic nie było kartki były ale jak posmarowałeś miałeś wszystko ( a każdy rolnik  jak sprzedał 1 tucznika  to kupił 2, 5 beczki ropy- 500 litrów jeszcze na wódkę starczyło) a teraz masz wszystko ale jak widzisz cenę to nie masz nic.

na te maszyny co ludzie kupowali w PRL to i dziś spokojnie wystarczy KASY  , pługi 3 , kultywator , glebogryzarkai c 330 lub c 360  , a dziś pługi za 40 tys to samo kosiarka  . kosiarka 1,6 m bebnowa 3,5 tys  zł nowa na dziś taka jak w PRL     . Z 2 HA. dopłat jak dobrze pokombinujesz kupisz pługi 3 nowe

Edytowane przez jarecki
Opublikowano
2 godziny temu, kanalia36 napisał:

Jarku kazdy rolnik starej daty powie Ci ze czasy PRL to złote dla rolnictwa, niby nic nie było kartki były ale jak posmarowałeś miałeś wszystko ( a każdy rolnik  jak sprzedał 1 tucznika  to kupił 2, 5 beczki ropy- 500 litrów jeszcze na wódkę starczyło) a teraz masz wszystko ale jak widzisz cenę to nie masz nic.

Obejrzyj zdjęcia i filmy z tamtych lat . Złote to może dla tych co w PGRach pracowali . Ze "zwykłym" rolnikiem nigdy się nie liczono .

Łapówki , kolesiostwo , przynależność do partii . No wtedy może i coś ugrał . 

Opublikowano
19 minut temu, zetorki12 napisał:

Obejrzyj zdjęcia i filmy z tamtych lat . Złote to może dla tych co w PGRach pracowali . Ze "zwykłym" rolnikiem nigdy się nie liczono .

Przyczepa pszenicy ,2 paszy za to,mój teść kupił gospodarstwo 78r 25ha[  3 małych dzieci] ,zero maszyn ,88 rok wszystkie maszyny oprócz bizona + budowa chlewni 50x22 m 89 wszystko spłacone,nigdy on ani nikt z rodziny nie należał do partii, to były złote czasy dla rolnictwa,fakt gospodarstwo musiało dużo produkować,miałem w rodzinie asów co przy produkcji tucznika[ ok200 rocznie ]nawet nie mieli śrutownika bo lepiej wychodzili sprzedając zboże i kupując pasze a węgiel otrzymany na przydziały to ma jeszcze do dziś,spróbuj obecnie zrobić taki numer,jest duże prawdopodobieństwo że po 12 latach zostaniesz z niczym,wszystkie obecnie wiodące gospodarstwa w okolicy miały swój początek właśnie w latach 70-tych, przepraszam że nie na temat

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano

Moj ojciec w latach 70-tych stawil obore wzial jak w tamtych czasach 600miliony(to bylo na miliony) za kilka lat przyszla zmiana wartosci pieniadza sprzedal chyba 3swiniaki i splacil kredyt.

• Like 1
  • Haha 1
Opublikowano
2 godziny temu, zetorki12 napisał:

Mój dziadek był w armii Hallera ( tłuk bolszewików w 1920 roku) i moja rodzina  była przez władze szczególnie ,, lubiana" a mimo to mój ojciec  nie wiedział co to braki  nawozu, provitu, paliwa. wszystko kupił  po prostu odpalał dole komu trzeba i nawet w kolejce nie stał.  a teraz sprzedaj byka i odpal komuś łapówkę w w ubojni zeby lepiej wyszło, hehehe. 

Opublikowano (edytowane)

No wtedy było tak jak teraz, tylko teraz rząd daje nierobom a my już zaczynamy spłacać,wtedy głosowało miasto a na wiosce miód i cud.i nas sprzedawali świnie i za***rdalali do sklepów bo mięso gotowe tyle co swiniaktam.w tych czasach logiki nie było za grosz.ja trafiłem idealnie,skończyłem spłacać gierka a zacząłem spłacać pis

a i dodam że dzisiejsza cena za byka jest poniżej godności.

Edytowane przez bobienko
Opublikowano

Szczęsny który kupuje dla pięty dawniej waleński-pięta oferuje mi za moje 10 sztuk byków hf 11.8. Cena dobra jak na dziś ale nie sprzedam bo tak chwaliliscie tu na forum waleński pięta ze sprzedałem im 5 krów takich fest a wyszedłem na tym jak bym sprzedał 4 krowy. 

Opublikowano

Sprzedać bez kasy nigdy ,mało że za tak niskie ceny ktoś tu pisał praca bez godności ,przyjadą oglądać a to taki sraki ten ma  d*pę Aten nie cielaki jedziemy kupować to za kasę a nie przelewem 

Opublikowano
21 minut temu, Rolnik7343 napisał:

wszystko sprzedaje na przelew od la do jednej firmy i nigdy kłopotu nie było

ale zawsze może być ten pierwszy raz,tak samo nigdy nie sprzedam poubojowo bo to randka w ciemno to tak jak by kobiety nie wyprobowac przed slubem bo ja cnotka i jej w to wierzysz,a po slubie wpadasz jak do studni

• Haha 6
Opublikowano

Z innej beczki. Dziś w wiosce obok stanął samochód zapakowany cielakami (OK 20SZT) same hf - cześć czerwonego hfa cześć biało czarnych. (ubytki sierści na zadkach świadczyły o fajnej ich przeszłości) Podszedłem i pytam kierowcy z ciekawości o cenę a on 1200-1500szt. Jakiś napaleniec je kupił. 

Opublikowano
11 godzin temu, czareczek85 napisał:

Ciekawe co myślą Ci co pobudowali obory na opas z dofinansowaniem. I muszą zrobić zwiększenie i nie mogą zmniejszyć sztuk. Unia da unia zabierze

To samo co mleczarze jak cena mleka jebnie 

3 godziny temu, Rolnik7343 napisał:

niedługo to bedziedzie chcieli żeby przed samochodem po bydło przyjechał ktoś osobówką z kasą w walizce ...

To by było najlepsze rozwiązanie na krętaczy

• Like 1
Opublikowano

jak sie nie bedą opasy opłacać to sie weźmie krowy w leasing :D
https://www.agrofoto.pl/articles/aktualnosci-branzowe-bydlo/krowa-w-leasingu/?fbclid=IwAR0xdoMx5PJbksWZwjlhsTs6yuJJxDfVxTXP-UG1DbPQjT7wv4C_hQS45uI

Opublikowano
2 godziny temu, Tomas1987 napisał:

Z innej beczki. Dziś w wiosce obok stanął samochód zapakowany cielakami (OK 20SZT) same hf - cześć czerwonego hfa cześć biało czarnych. (ubytki sierści na zadkach świadczyły o fajnej ich przeszłości) Podszedłem i pytam kierowcy z ciekawości o cenę a on 1200-1500szt. Jakiś napaleniec je kupił. 

I potrzyma 20-24 miesiace sprzeda po 5,5,-6 zl wezmie za niego 4000 odlicz ciele 1200-1500 i ci wychodzi dniowka 3,4 zl nie liczac paszy,wody,pradu i roboty biznes po pierniku eh...

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Jedyna  hodowla jka  bedzie sieoplacic to beda krowy ale  do tego nikt nie wroci    jescz eludzie rezgnujaz  tego   bo duzo pracy a nastawic  sie na krowy i dac za doba jaówkę   7tys  min 20 krow jka na te  czasy to juz 140tys  a gdzie reszta  to malo kogo stac   kredy  to pewna  wtopa.

Edytowane przez strsw33
Opublikowano
20 minut temu, strsw33 napisał:

Jedyna  hodowla jka  bedzie sieoplacic to beda krowy ale  do tego nikt nie wroci    jescz eludzie rezgnujaz  tego   bo duzo pracy a nastawic  sie na krowy i dac za doba jaówkę   7tys  min 20 krow jka na te  czasy to juz 140tys  a gdzie reszta  to malo kogo stac   kredy  to pewna  wtopa.

Też nie 😊jak byki wykitują i pojdę z torbami to sie odwdziecze im za te leżaki 😆

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Romas11
      Sprzedam Byczki ras mięsnych  i mlecznych  w wadze 200-350 kg,  Jalówki ras mięsnych  i mlecznych  w wadze 200-350 kg i Celiaki  byczki ras mięsnych  i mlecznych 70-130kg ,Jalówki 70-130 kg. Znajduje się w Łomży .
      605978048

• Przez 4porucznik01
      witam . mam ostatnio problem z somatyką u bydła . nie które sztuki z dnia na dzien maja wyższa liczbe komórek . nie wiem czym to jest spowodowane . dawka paszowa sie nie zmieniła jest taka sama . kukurydza ,siankoiszonka ,siano lub słoma  śruta swoja z mieszanki owsa  jęczmienia żyta i pszenżyta . rzepakowa. wysłodki buraczane , pszenmix oraz dodatki witaminowe od somatyki .drożdze soda i kreda .po kazdym doju krowy maja zasklepiane wymię . ostatnie wyniki z mleczarni tłuszcz 4,27 bialko 3,06  może ktoś pomoże co z tym zrobic jak obniżyć 
    • Przez CeZaRy29269
      Byk 280+ do 30 miesięcy co tp znaczy ?
    • Przez Michał123
      Dzień dobry, czy ktoś opasa bydło ziemniakami? Chciałbym dowiedzieć się od jakiego wieku można dawać ziemniaki i w jakich ilościach. Jako główna dawka pokarmowa, czy jako dodatek np. do kiszonki z kukurydzy?
    • Przez Radek65
      Dzień dobry, czy można krzyżować miedzy sobą Czerwonego i Czarnego Angusa? Chodzi mi o to czy należąc do związku hodowców bydła można krzyżować te 2 rodzaje bydła i czy nadal będzie to bydło czysto rasowe? Czy lepiej mieć jałówki Angusa a byka np. Simentala?
  • Dodaj nową pozycję...
v