Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, JarekBazydlo napisał:

Kolego skad taka pewność... Wiesz co bedzie za pół roku lub za rok??? Sytuacja może sie zmienic lub jeszcze pogorszyc ale jak nie bedzie bydła to nie tylko Ci poleca co maja bydło ale cała gospodarka sie załamnie bo jeden tryb napędza drugi pamiętaj o tym...

Trzoda chlewna  2000rok ok22mln sztuk  a obecnie ok 11mln z tego 6mln szt warchlaka import z zachodu i co gospodarka ucierpiala? ucierpieli tylko i wyłącznie hodowcy trzody chlewnej i w sumie wszyscy mają to gdzieś,z wołowiną może być czasami jeszcze gorzej ponieważ 80% idzie na export a konkurencję z resztą europy wygrywaliśmy wyłącznie ceną

Opublikowano

Koledzy czytam  wasze posty i naiwność wasza jest nie bywała.

Jest po rynku wołowiny w Polsce. Teraz bydło tanieje tak jak świnie kiedyś po 20-30 gr co tydzień tak długo jak ludzie będą sprzedawać. A sami mówicie ze pełne samochody handlarze i ubojnie wożą wiec skoro przy cenie 5,50 nadal ludzie sprzedają to cena spadnie dobrze poniżej 5 zł za hF.

A jak się rynek ustabilizuje to ubojnie już wiedzą ze mozna kupować za grosze bydło i nikt juz do cen 9 zł nie wróci. Taki  Biernacki , OSI, MC-Beef ,.... itd. spotkają się na piwku i ustalą max ceny ( zmowa cenowa) tak jak u świń, w Niemczech cena pod 7 zł podchodzi a nasze ubojnie ustaliły ze płacą od 5,5- 6 zł i zadna się nie wyłamie. Tak samo będzie z bydłem Ustala ceny i nikt nie da wiecej. 

Opublikowano

a co mają zrobić ? czekać aż samo zdechnie i niech bakutil to zabierze kasując przy tym 300zł za sztuke ?

jak bedzie gorze to sie kupi z 20 jalówek pastwisko sie przegrodzi na pół i na połówce bedą chodzi jalówki na opas, koszt utrzymania dużo mniejszy bo tylko dowozić im żarcie to i coś więcej zostanie z nich

Opublikowano

Rolnik ale ja nie krytykuje tych co sprzedają bo czas jest taki a nie inny. Mówię tylko ze np. taki Biernacki juz wie ze bydło można kupić za psie groszę i już nie da więcej. Będzie po prostu zmowa cenowa tak jak na rynku w świniach. Cena bedzie taka ze ani zarobić ani z głodu paść. 

Ja przewiduje ze ceny juz wyższe jak te które były podczas zakazu uboju rytualnego nie będą. 

Opublikowano

Jarku i wypełnią tylko po co mają Ci płacić za byka 9 zł jak się umówią ze zapłacą Ci 7 zł

Opublikowano
26 minut temu, JarekBazydlo napisał:

Jak będzie taka cena bydła będzie mniej wtedy i cena będzie musiała iść do góry bo ubojnie też mają swoje kontrakty które muszą wypełnić.

Nareszcie konkretne słowa - też tak uważam, nie może być inaczej... 

25 minut temu, kanalia36 napisał:

Jarku i wypełnią tylko po co mają Ci płacić za byka 9 zł jak się umówią ze zapłacą Ci 7 zł

OK. Ale zapominasz że oni się zawsze umawiali przy "piwku" teraz po prostu korzystają z okazji. A ja mam nadzieję że przed wyborami CBŚP i ABW im się do d*py dobierze... Co marzyć nie wolno??? 

Opublikowano
2 godziny temu, JarekBazydlo napisał:

Kolego skad taka pewność... Wiesz co bedzie za pół roku lub za rok??? Sytuacja może sie zmienic lub jeszcze pogorszyc ale jak nie bedzie bydła to nie tylko Ci poleca co maja bydło ale cała gospodarka sie załamnie bo jeden tryb napędza drugi pamiętaj o tym...

nie pisałem tego złośliwie,sam mam bydlo tyle ze z dnia na dzień mogę zrezygnować bo nie mam zobowiazan .Nikt nam nie pomoze swinie tyle lat były tanie i kto im pomogl?a ta cena co jest teraz to powinna się utrzymać chociaż ze 3 lata żeby Ci ludzie po tylu latach nedzy się odbili w końcu,wisnie w tamtym roku były za bezcen nawet nie zrywali bo się nie oplacalo i kto im pomógł?taki fach raz na wozie raz pod wozem ,ale coraz częściej pod wozem.

Opublikowano

tylko że świnie warzywa owoce z pominięciem np jabłek w dużej większości jest sprzedawana na rynku krajowym natomiast bydło jest bardzo uzaleznione od eksportu-eksport siądzie jest po rynku wołowiny. Tak samo drób nie życze nikomu źle ale wyleci jakaś afera z drobiem, eksport siądzie i ceny polecą w dół.

Opublikowano

Rynkiem zawsze rządzi popyt i podaż i to dyktuje cenę . Tak samo mamy cykle gospodarcze trwające od 4 do 5 lat . I zawsze jest dołek i górka teraz mamy dołek i moga płacić mniej popyt rodzimy jest znikomy a podaż się zwieksza  i cena jest niższa ale przyjedzie czas i cena wróci . Trzeba tylko wytrzymać wiadomo ten czas  kilka osób uzna za idealny do rezygnacji a inni zrobią inwestycję zacisną pasa i nawstawiają jeszcze wiecej 

Opublikowano

Minister zasłania się tym, że on nie ma wpływu na cenę itd itp (niby tak jest w całej Unii)ale... We Francji na przykład jak cena któregoś towaru spadnie nagle o 15% to prokuratura bada sprawę z automatu. Może jedna osoba ceny nie ustali, ale prawo można tak ustawić, aby ograniczyć takie sytuacje. Wiem, wiem - za marzenia nie karają.

Opublikowano

mnie jedno zastanawia czemu jak nie ma zbytu na mięso to czemu tyle bydła biją ( chłodnie mają z gumy?), to pierwsza refleksja, poparta wypowiedzą znajomego co pracuje w ubojni, '' ze od kilku miesięcy ilość bydła ubijanego nie spada - dzień w dzień tyle samo'',  - to ciekawe czemu cena idzie w dół - a to temu że mogą nas wydymać to nas dymają z tygodnia na tydzień obniżają cenę, a towaru nie brakuje to tę-dęcia spadkowa jest , i z pewnością pop....ce z tvn nie zrobią nic z tym, w końcu kasę wzięli żeby ud***ć cenę żeby mocodawcy zarobili na polskich rolnikach - i mieli alibi.
  druga sprawa - minister pewnie zacznie coś dopiero teraz robić ( kolegastwo = prezesów ) na wizji zacznie przekonywać co by dobrze wypaść przed ludem, no bo znowu są wybory to pewnie cena jak nie wzrośnie to sie ustabilizuje a jak narazie to kolesie mają full wypas na naszej pracy,

ja tylko mam nadzieje że te cwaniaczki co teraz zarabiają krocie że sie udławią tym zyskiem i któregoś dnia, za jakiś czas nie będą mieli z kąt kupić taniego żywca. 

ostatnio dzwoniłem do 2 odbiorców stałych to cena od 6 do 7 brutto tak że już nawet kupka gnoju nie jest zyskiem :)

a jeszcze jedno  - ma może ktoś info jakie ceny są teraz na zachodzie bydła i cieląt.

Opublikowano
Berthold napisał:

40 minut temu, tomek6513 napisał:

Jedynie cena jako tako na jalowki wczoraj sprzedane LM 4 sztuki waga od 680 do 550 kg brutto cena 8,50 brutto

Kto brał? Jaki rejon polski? 

Na eksport odbiorca agrostar

Bugii napisał:

54 minuty temu, tomek6513 napisał:

Jedynie cena jako tako na jalowki wczoraj sprzedane LM 4 sztuki waga od 680 do 550 kg brutto cena 8,50 brutto

To pewno 8.5 brutto za  wbc

za tyle na wbc to moze sam sprzedajesz hf

nexeqadore napisał:

49 minut temu, tomek6513 napisał:

Niech byłaby i u klasa to gdzie taka cena w jakiej ubojni

Na eksport do Libanu, staly odbiorca Agrostat Lubleskie

Opublikowano

4 tyg temu ugadane z Włochem i pośrednikiem na miejscu byk i jałówka CH 8,6 i 8,1 netto sztuki kapitalne jutro odbiór 30 szt. 
stały pośrednik zapewnia że powinienem się cieszyć że taką cene dostaje. Na kraj dostawałem oferty 7.4 jał i 7.2 byk.  Ja z 150 szt  stada planuje zostawić same mamki c  z 60 szt jak będzie zbyt na odsada. Liczę na te obiecane 500 na krowę  2020, jak się przeliczę to pier**lę tę hodowle i na wczasy będe jeździł zamiast dokładki robić 

• Like 1
Opublikowano

Minister ardanowski z1-2mce temu  w jedynce w radiu zadowolony się wypowiadał że kiedyś statystyczny pracownik na żywność musiał wydać 50 procent dochodów a dzisiaj kilka do kilkunastu więc z mojego punktu widzenia naszym dobrobytem nie zainstalowany szuka poparcia u większej rzeszy

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Piteriiv napisał:

mnie jedno zastanawia czemu jak nie ma zbytu na mięso to czemu tyle bydła biją ( chłodnie mają z gumy?), to pierwsza refleksja, poparta wypowiedzą znajomego co pracuje w ubojni, '' ze od kilku miesięcy ilość bydła ubijanego nie spada - dzień w dzień tyle samo'',  - to ciekawe czemu cena idzie w dół - a to temu że mogą nas wydymać to nas dymają z tygodnia na tydzień obniżają cenę, a towaru nie brakuje to tę-dęcia spadkowa jest , i z pewnością pop....ce z tvn nie zrobią nic z tym, w końcu kasę wzięli żeby ud***ć cenę żeby mocodawcy zarobili na polskich rolnikach - i mieli alibi.
  druga sprawa - minister pewnie zacznie coś dopiero teraz robić ( kolegastwo = prezesów ) na wizji zacznie przekonywać co by dobrze wypaść przed ludem, no bo znowu są wybory to pewnie cena jak nie wzrośnie to sie ustabilizuje a jak narazie to kolesie mają full wypas na naszej pracy,

ja tylko mam nadzieje że te cwaniaczki co teraz zarabiają krocie że sie udławią tym zyskiem i któregoś dnia, za jakiś czas nie będą mieli z kąt kupić taniego żywca. 

ostatnio dzwoniłem do 2 odbiorców stałych to cena od 6 do 7 brutto tak że już nawet kupka gnoju nie jest zyskiem :)

a jeszcze jedno  - ma może ktoś info jakie ceny są teraz na zachodzie bydła i cieląt.

Tak działa wolny rynek , za dużo towaru cena w dół jak będzie mało to znów do góry . A podmioty skupujące wykorzystały to perfidnie w 100% 

Wszyscy chcieliśmy dużo hodować to teraz mamy takie ceny , i nie trzeba się tu doszukiwać h*j wie jakiego spisku 

Gospodarka gdy ustalono ceny od góry skończyła się w 89 , przypomnę młodszym użytkownikom

Edytowane przez Gość
Opublikowano

Jarku kazdy rolnik starej daty powie Ci ze czasy PRL to złote dla rolnictwa, niby nic nie było kartki były ale jak posmarowałeś miałeś wszystko ( a każdy rolnik  jak sprzedał 1 tucznika  to kupił 2, 5 beczki ropy- 500 litrów jeszcze na wódkę starczyło) a teraz masz wszystko ale jak widzisz cenę to nie masz nic.

Opublikowano
15 godzin temu, kazik6 napisał:

poplyna ci co musza te byki trzymać  bo fundusze 

Ciekawe co myślą Ci co pobudowali obory na opas z dofinansowaniem. I muszą zrobić zwiększenie i nie mogą zmniejszyć sztuk. Unia da unia zabierze

• Like 3
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Romas11
      Sprzedam Byczki ras mięsnych  i mlecznych  w wadze 200-350 kg,  Jalówki ras mięsnych  i mlecznych  w wadze 200-350 kg i Celiaki  byczki ras mięsnych  i mlecznych 70-130kg ,Jalówki 70-130 kg. Znajduje się w Łomży .
      605978048

• Przez 4porucznik01
      witam . mam ostatnio problem z somatyką u bydła . nie które sztuki z dnia na dzien maja wyższa liczbe komórek . nie wiem czym to jest spowodowane . dawka paszowa sie nie zmieniła jest taka sama . kukurydza ,siankoiszonka ,siano lub słoma  śruta swoja z mieszanki owsa  jęczmienia żyta i pszenżyta . rzepakowa. wysłodki buraczane , pszenmix oraz dodatki witaminowe od somatyki .drożdze soda i kreda .po kazdym doju krowy maja zasklepiane wymię . ostatnie wyniki z mleczarni tłuszcz 4,27 bialko 3,06  może ktoś pomoże co z tym zrobic jak obniżyć 
    • Przez CeZaRy29269
      Byk 280+ do 30 miesięcy co tp znaczy ?
    • Przez Michał123
      Dzień dobry, czy ktoś opasa bydło ziemniakami? Chciałbym dowiedzieć się od jakiego wieku można dawać ziemniaki i w jakich ilościach. Jako główna dawka pokarmowa, czy jako dodatek np. do kiszonki z kukurydzy?
    • Przez Radek65
      Dzień dobry, czy można krzyżować miedzy sobą Czerwonego i Czarnego Angusa? Chodzi mi o to czy należąc do związku hodowców bydła można krzyżować te 2 rodzaje bydła i czy nadal będzie to bydło czysto rasowe? Czy lepiej mieć jałówki Angusa a byka np. Simentala?
  • Dodaj nową pozycję...
v