Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

My mieliśmy krowy zrezygnowaliśmy że względu na cenę a nie dlatego że jest więcej pracy mleczarnia zabierała od nas mleko płaciła dużo mniej i do tego samego baniaka lała od sąsiada za dużo większe pieniądze to nas denerwowało  ,prześliśmy na opas kilka lat i też można zwijać manatki ,między czasie były pomidory z których kasa by była ale na papierku .czyli też koniec dążę do tego że oto chodzi żeby nie było Polskiego rolnictwa  współczuję rolnikom którzy mają kredyty 

Opublikowano (edytowane)

A mało który nie ma.

Mleko też się zesra,wystarczy ze nie będzie komu kupić cielaków jak kiedyś i d*pa.

Kononowicz tylko bedzie😊

Kto rrezygnuje z opadów niech przestawia się na krowy!!!

Edytowane przez bobienko
Opublikowano

No nagle ilość była się nie potroiła.Za rok będzie to co ze świniakiem

Opublikowano (edytowane)

Mleko   to nie taka  prost produkcja  kto juz  odszedł  od tego to nie wróci  kupić     20 krow to trzeba miec na dzien dobry 100tys a gdzie reszta. byka  czy śwnie   to nie taki duzy porblem odnowić  hodowle ale krowy    startowac znowu od zera   to ciezki temat.

Edytowane przez strsw33
Opublikowano

a co to 1.3zl za mleko to takie kokosy ?to tez wpierd...i tez sa upadki czasami jałowka warta 5tys fiknie przy ocieleniu i reszta sztuk musi to nadrabiać ,albo 2 klasa mleka i polowa wyplaty.na obecna chwile drobiarze maja najlepiej z hodowców byle obiekty były kiszonek nie musza robic nawet ziemi nie potrzebują,szybki obrot pieniadzem

Opublikowano (edytowane)

Ceny  mleka  sa  od  1,2  do  1.8zl zalezy jaka  mleczarnia   jaka ilośc   2klasa   to nigdy   sie nie zdarza   .

Edytowane przez strsw33
Opublikowano
3 minuty temu, strsw33 napisał:

Ceny  mleka  sa  od  1,2  do  18zl zalezy jaka  mleczarnia   jaka ilośc   2klasa   to nigdy   sie nie zadarza   to   tylko na papierku  jest do   cioci  uni.

Co 18 zł😀  to chyba za całą bańke😊

Opublikowano
2 godziny temu, bobienko napisał:

A mało który nie ma.

Mleko też się zesra,wystarczy ze nie będzie komu kupić cielaków jak kiedyś i d*pa.

Kononowicz tylko bedzie😊

Kto rrezygnuje z opadów niech przestawia się na krowy!!!

chyba w holandi byczkom po narodzinach rasy jersey odbierają zycie , byczek w rasie hf to odpad po produkcyjny ,a reszte postu  pooieram i sie zgadzam , z 20 krów da sie dobrze żyć , oczywiscie jak ma sie ziemie swoją i dopłaty bierze .

Opublikowano
54 minuty temu, ACoCieTo napisał:

U nas gościu też ma gęsi sobie chwali ,i do tego handluje cielakami i też sobie chwali 

gęsi też się kiedyś zesrają ,wystarczy że coś płaci a już wszyscy się na to rzucają

Opublikowano

hhaah krowy. Przyszły upały  i 3 zapalenia się pojawiły. Pierwiastka się wycieliła 3 czerwca 5 00 rano przyszedłem do obory cielak nieżywy. Za chwile macica wychodziła.30 minut trzymałem macice ręką w środku żeby nie wypadła. Telefon do wet i czekałem aż przyjedzie i zszyje. 

Opublikowano (edytowane)
9 minut temu, nikolas29 napisał:

Mleczne to raczej nie

czemu nie ? teraz też są i pieniądze z tego jakieś są, także wystarczy powiększyć stado nie trzeba od początku zaczynać ... zamiast 60-70 opasów trzymać 40-50 krów i też można fajnie żyć

Edytowane przez Rolnik7343
Opublikowano

Nie jest tak kolorowo. Są miesiące gdzie jest ładny dochód ale przyjdą miesiące że kasa idzie na leczenie i mało zostaje. A Mam 25szt i muszę zwiększać bo coraz mniej zostaje. Albo w ciągu 2 lat postawie oborę albo likwidacja bo zysku coraz mniej 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Romas11
      Sprzedam Byczki ras mięsnych  i mlecznych  w wadze 200-350 kg,  Jalówki ras mięsnych  i mlecznych  w wadze 200-350 kg i Celiaki  byczki ras mięsnych  i mlecznych 70-130kg ,Jalówki 70-130 kg. Znajduje się w Łomży .
      605978048

• Przez 4porucznik01
      witam . mam ostatnio problem z somatyką u bydła . nie które sztuki z dnia na dzien maja wyższa liczbe komórek . nie wiem czym to jest spowodowane . dawka paszowa sie nie zmieniła jest taka sama . kukurydza ,siankoiszonka ,siano lub słoma  śruta swoja z mieszanki owsa  jęczmienia żyta i pszenżyta . rzepakowa. wysłodki buraczane , pszenmix oraz dodatki witaminowe od somatyki .drożdze soda i kreda .po kazdym doju krowy maja zasklepiane wymię . ostatnie wyniki z mleczarni tłuszcz 4,27 bialko 3,06  może ktoś pomoże co z tym zrobic jak obniżyć 
    • Przez CeZaRy29269
      Byk 280+ do 30 miesięcy co tp znaczy ?
    • Przez Michał123
      Dzień dobry, czy ktoś opasa bydło ziemniakami? Chciałbym dowiedzieć się od jakiego wieku można dawać ziemniaki i w jakich ilościach. Jako główna dawka pokarmowa, czy jako dodatek np. do kiszonki z kukurydzy?
    • Przez Radek65
      Dzień dobry, czy można krzyżować miedzy sobą Czerwonego i Czarnego Angusa? Chodzi mi o to czy należąc do związku hodowców bydła można krzyżować te 2 rodzaje bydła i czy nadal będzie to bydło czysto rasowe? Czy lepiej mieć jałówki Angusa a byka np. Simentala?
  • Dodaj nową pozycję...
v