Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Uzytkownik AdamRo pisał o cenach wbc a ty Jarek mówisz że on się zna  ale widać nie ma dobrego punkty zbytu bo nie pisał nic o cenie 14,10 neeto . 

Faktura jest cene widać dla mnie temat skończony .  

U nas za byki na żywą propozycję są tak za***iste że ludzie przecierają oczy ze zdumienia czyli byk hf 6.8 brutto mieszane 7.3 czy śmiech na sali 

Opublikowano
10 minut temu, pawel885 napisał:

A ja skończyłem hodowlę opasów i powiem szczerze że jakoś więcej kasy człowiek ma, poważnie. Nie hoduję już prawie rok i powiem szczerze że nigdy nie miałem na koncie 50% tej kasy co teraz a do żniw już minimalne nakłady zostały i nowa kasa, potem kukurydza na ziarno i nowy zastrzyk. Sprzedało się kilka sztuk zaraz kilka tys na cielaki, parę stówek na mleko i leki i tak kilka razy w roku , kosztowna kukurydza i sianokiszonka, dodatki białkowe i witaminowe, co rusz poidło, woda prąd itd itd 

Jeszcze oddaj 8% vat jak jesteś, a jak sprzedasz płody rolne to 5%.

Opublikowano
18 minut temu, Partyzant85 napisał:

A kto to ten Adam  ? Twoje kolejne multikonto z którego potwierdzasz swoje brednie i piszesz pozytywne komentarze pod własnymi zdjęciami pałaców dla bydła ?? :D

Adam roku to chandlarz bydlem

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, JarekBazydlo napisał:

Widzę że na siłę próbujesz się ośmieszyć. Pisałem nie dawno że średnia byków oddawanych u mnie ma 750kg. Większych nie oddaje bo ubojnie się krzywia gdy byk daje ponad 450kg mięsa. Już nie wymyślaj bo zaraz będziesz się czepiał że zdjęcie krzywo zrobione. A i na koniec dodam że maksymalna dawka tresciwej to 6kg a widzę  że i tu probujesz dodać. Radzę wziąść się za robotę a nie czepianie się i na siłę nakrecanie na forum gownoburzy. Pozdrawiam

W jakim wieku te byczki były?

Edytowane przez Gość
Opublikowano (edytowane)

obecne propozycje od handlarzy w  rejonie Jarocina  HF -6,2-6,5   NCB 6,5-6,8  SM do 7,2   LM- do 7,5 - cena za byki netto wiec tragedia. 

Jeszcze chwila a cena tucznika osiągnie cene HF hehehe

Ciekawostka tygodniowy cielak 50 kg handlarze spiewają 850 zł 

17zł - kilogram cielaka HF  6,5 kg byka HF normalnie interes jak złoto

Edytowane przez tyran3
Opublikowano
40 minut temu, JarekBazydlo napisał:

Spytaj się uzytkownika  AdamRo on jest w temacie trochę uboju i mięsa to Ci powie w jakiej wadze woli mięso ubojnia. Widzę na siłę szukasz. 

Potwierdzam. Olbrzymy nie sa mile widziane.:)

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)
46 minut temu, Rolnik7343 napisał:

fakt jest taki że ubojnie ucinają z ceny powyżej np. tych 450kg

No to skoro ucinają to jeszcze lepiej dla ubojni - wydadzą mniej pieniędzy a mają więcej mięsa.

@ogarek - oddawałem i mniejsze i większe z tym że zawsze pośrednikowi na żywą. Bycie oszukiwanym przez ubojnie zostawiam dla takich ekonomów którzy nawet nawet odtrącenia na brud nie potrafią policzyć.

Edytowane przez Gość
Opublikowano
2 godziny temu, Thomas2135 napisał:

Jak policzyć koszty żywienia(6-7 kg treściwej) to nie wiem czy ta cena jest odpowiednia. Wg tego mięsa i wybicia 60 % to ile te byki miały? 700-750 kg? U kolegi wszystko zawsze ma po 850kg.

ja z treściwa nie szaleje 2kg max na dzien, pewnie dlatego nie sprzedaje w wieku 18mcy 800kg jak koledzy ;) sprzedaje mniejwiecej 21-24 mce

Opublikowano
1 godzinę temu, Partyzant85 napisał:

A kto to ten Adam  ? Twoje kolejne multikonto z którego potwierdzasz swoje brednie i piszesz pozytywne komentarze pod własnymi zdjęciami pałaców dla bydła ?? :D

Ehhh znów twoja teoria obalona. Teraz widać kto tylko pisze i to niestety same brednie. Jedno konto skasowales to teraz starasz się zabłysnąć na drugim tylko takim pisaniem nie da rady.

Opublikowano
2 godziny temu, JarekBazydlo napisał:

teraz widać kto tylko pisze i to niestety same brednie. Jedno konto skasowales to teraz starasz się zabłysnąć na drugim tylko takim pisaniem nie da rady.

No widać - masz kilka kont - z jednego wrzucasz fotke a z drugiego lejesz po gaciach jaki to ty jesteś super hodowca :D

Opublikowano
4 godziny temu, Partyzant85 napisał:

Ale głupoty bredzisz po raz kolejny. Ubojni taniej zabić dwa byki które dadzą w sumie xxx kg mięsa niż 3 sztuki które tego mięsa dadzą tyle samo.

Krzywi to się większość użytkowników czytając dyrdymały które wypisujesz na tym forum.

ilosc włókien miesnia jest uwarunkowana genetycznie tylko im wieksza waga tym grubosc pojedynczych włókien w miesie grupsza jest . tak samo jak u ludzi cwiczenia powodują zwiekszenie grubosci pojedynczych włukien miesnia . jak by tak dalej poszedł to swiniak najlepszy 200 kilo . jarek ma racje z tą wagą półtusz .

Opublikowano

Tylko że ta urojona granica 450 kg to zwykła ściema -  bo na jakość mięsa wpływa wszystko - od rasy, przez odżywianie po sposób chowu bydła.

Opublikowano

No widać - masz kilka kont - z jednego wrzucasz fotke a z drugiego lejesz po gaciach jaki to ty jesteś super hodowca :D

Weź człowieku nie ośmiesza się już bardziej bo szukasz wyłącznie zaczepki. Lepiej pokaż jaką masz wy gospodarkę może coś podpatrzymy. Czy znów wstawisz kogoś zdjęcia i skasujesz Panie Ozzborn;) 

Opublikowano
38 minut temu, Partyzant85 napisał:

Tylko że ta urojona granica 450 kg to zwykła ściema -  bo na jakość mięsa wpływa wszystko - od rasy, przez odżywianie po sposób chowu bydła.

Pewnie że ściema bo na jednej ubojni 450 i obcina na cenie a na innej 510 a w jeszcze innej 480

Opublikowano
23 minuty temu, JarekBazydlo napisał:

Lepiej pokaż jaką masz wy gospodarkę może coś podpatrzymy.

Ale to moje gospodarstwo i mnie ma cieszyć a nie obcych ludzi z internetu. Nie jestem takim małym człowieczkiem jak ty i nie muszę się chwalić tym co osiągnąłem w internetach żeby połechtać własną próżność.

Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, Partyzant85 napisał:

Ale to moje gospodarstwo i mnie ma cieszyć a nie obcych ludzi z internetu. Nie jestem takim małym człowieczkiem jak ty i nie muszę się chwalić tym co osiągnąłem w internetach żeby połechtać własną próżność.

Hahahaha... długo nad tym myślałeś? To po co tu wcale konto zakladales? Nie masz pewnie zbytnio co pokazać. Oj Panie Ozbborn po co skasowales konto...

Edytowane przez JarekBazydlo
Opublikowano

Przestań bredzić o multikontach bo nie masz na to żadnego dowodu poza swoimi urojeniami

Opublikowano
Przed chwilą, Partyzant85 napisał:

Przestań bredzić o multikontach bo nie masz na to żadnego dowodu poza swoimi urojeniami

Co prawda boli. Możesz pisać swoje wymysły ale ja już nie mam zamiaru na nie reagować. Narka Ozzborn.

Opublikowano

Ale daj dowód na tą swoją urojoną prawdę bo jak na razie to po raz kolejny się ośmieszasz.

Opublikowano

Jarek dla mnie mało rolnego rolinka jesteś gość  bo pokazałeś fakturę możę ktoś powie sraka czy owaka ale jest i cen , chciał bym mieć bydło twojej klasy a swoją wydajność mleczną ale to nie możliwe ja za byka jak wezmę 5 tyś to dobry byk fakt  utrzymywany ma kiszonkach bez treśćiwej  po krowach 

Opublikowano (edytowane)
48 minut temu, bobienko napisał:

Pewnie że ściema bo na jednej ubojni 450 i obcina na cenie a na innej 510 a w jeszcze innej 480

i tu się z Tobą nie 

zgodze bo zależy gdzie ubojnia upłynnia towar i jakiego towaru wymaga kontrahent .

miałeś jakieś doswiadczenia z miesem blizsze ? odżywianie to najczesciej ph tuszy za ph odpowiada smak np . rosołu , kolor ,zawartość łoju śródtkankowego . wiekszosc firm skupowych ma cenniki ustalone także w oparciu o wage tuszy .o smaku decyduje zawartosć tegoż tłuszczu - łoju . niektóre firmy badają także ph tuszy  

Edytowane przez jarecki
Opublikowano

Nikt jeszcze na forum nie przyznał się że poubojowo zrobili mu ph i cena złotówa w dół, albo byk poszedł w P klasie i ze dwa zł niżej.

Teraz też dostają 7 za hf a z mięsa wychodzi ledwo 12.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Romas11
      Sprzedam Byczki ras mięsnych  i mlecznych  w wadze 200-350 kg,  Jalówki ras mięsnych  i mlecznych  w wadze 200-350 kg i Celiaki  byczki ras mięsnych  i mlecznych 70-130kg ,Jalówki 70-130 kg. Znajduje się w Łomży .
      605978048

• Przez 4porucznik01
      witam . mam ostatnio problem z somatyką u bydła . nie które sztuki z dnia na dzien maja wyższa liczbe komórek . nie wiem czym to jest spowodowane . dawka paszowa sie nie zmieniła jest taka sama . kukurydza ,siankoiszonka ,siano lub słoma  śruta swoja z mieszanki owsa  jęczmienia żyta i pszenżyta . rzepakowa. wysłodki buraczane , pszenmix oraz dodatki witaminowe od somatyki .drożdze soda i kreda .po kazdym doju krowy maja zasklepiane wymię . ostatnie wyniki z mleczarni tłuszcz 4,27 bialko 3,06  może ktoś pomoże co z tym zrobic jak obniżyć 
    • Przez CeZaRy29269
      Byk 280+ do 30 miesięcy co tp znaczy ?
    • Przez Michał123
      Dzień dobry, czy ktoś opasa bydło ziemniakami? Chciałbym dowiedzieć się od jakiego wieku można dawać ziemniaki i w jakich ilościach. Jako główna dawka pokarmowa, czy jako dodatek np. do kiszonki z kukurydzy?
    • Przez Radek65
      Dzień dobry, czy można krzyżować miedzy sobą Czerwonego i Czarnego Angusa? Chodzi mi o to czy należąc do związku hodowców bydła można krzyżować te 2 rodzaje bydła i czy nadal będzie to bydło czysto rasowe? Czy lepiej mieć jałówki Angusa a byka np. Simentala?
  • Dodaj nową pozycję...
v