Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
agroFakt.pl
Tylko na agroFakt.pl:

Ceny mięsa w dół

Opublikowano
1 godzinę temu, Elvis1090 napisał:

a do tej wagi jest jakas Legalizacja ze ona dobrze wazy?? bo jak niema to który kupujący się zgodzi żeby za taka wagę zapłacić?? znaczy sie za byka który bedzie zwazony na tej wadze;-)

Ilu skupujących ma legalizację ?

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano

Ja tam mam wagę i nie mam legalizacji. Mi jest ona nie potrzebna bo waga tylko na mój użytek. A żeby przeskalować wagę nawet legalizowana to nie zajmuje więcej niż 3 minuty 😂

Opublikowano
1 godzinę temu, AdamRo napisał:

Ilu skupujących ma legalizację ?

Mój ma legalizację w aucie i jak poprosisz to pokaże... Ale i tak najlepiej jechać na ogólną i spokój 

Opublikowano
8 godzin temu, Kamilek1 napisał:

tak, pomylka literowka, wiec jakie opinie o nim?

Nie mogę się zbyt dużo wypowiadać bo nie handlowałem, znam go z tego że ABP go wynajmuję i im wożą bydło jego auta. Znam kierowców i auta i nic więcej

Opublikowano
5 godzin temu, Kamilek1 napisał:

to chyba masz racje, na dzien dzisiejszy cena za hf ok 650-700kg 6,6 netto od woznieckiego, troche slabo, ma ktos lepsze ceny w wlkp? 

Kwiatkiewicz kobylin powinien lepiej zaplacic

Opublikowano

25.02.2018 Sprzedane 10 byków HF  (7 widocznych na zdjęciu + 3 sztuki też podobne do tych 7), przez pośrednika do zakładu Sokołów w Kole, średnia waga w gospodarstwie 745 kg/sztuka, a na ubojni 715 kg ( czyli średnio straciły 30 kg na transporcie), wszystkie w klasie O, średnie wybicie 55%, cena jaka wyszła za klasę O po odjęciu kosztów pośrednika ( przy tej ilości bierze po 120 zł od sztuki) 13,10 zł/kg netto, średni wiek byków 26 m-sc, jak przeliczam na żywą wagę zakładając  - 7% potrącenia od żywej wagi to byki wyszły  prawie 8 zł brutto, czyli przeglądając wasze powyższe komentarzy, jeśli chodzi o hf to cena super.DSC_0010.thumb.JPG.665881cc0cac3f666fa3167614f82db5.JPG

Opublikowano

propozycja z dziś hfy ponad 850kg  7zł netto. Podobno bydła w opór zaczęli ostro wypychać i ubojnie znowu opuszczają

Opublikowano
15 minut temu, mid7 napisał:

25.02.2018 Sprzedane 10 byków HF  (7 widocznych na zdjęciu + 3 sztuki też podobne do tych 7), przez pośrednika do zakładu Sokołów w Kole, średnia waga w gospodarstwie 745 kg/sztuka, a na ubojni 715 kg ( czyli średnio straciły 30 kg na transporcie), wszystkie w klasie O, średnie wybicie 55%, cena jaka wyszła za klasę O po odjęciu kosztów pośrednika ( przy tej ilości bierze po 120 zł od sztuki) 13,10 zł/kg netto, średni wiek byków 26 m-sc, jak przeliczam na żywą wagę zakładając  - 7% potrącenia od żywej wagi to byki wyszły  prawie 8 zł brutto, czyli przeglądając wasze powyższe komentarzy, jeśli chodzi o hf to cena super.DSC_0010.thumb.JPG.665881cc0cac3f666fa3167614f82db5.JPG

Jak ty to liczysz że ci tak dobrze wyszły. 

Ile czasu jechały że tyle odeszło 

Opublikowano (edytowane)

to ile uważacie że powinny zlecieć z wagi podczas transportu? jeśli handlarz bierze od was na żywą wagę te 7% to w przypadku moich wag zabrał by mi średnio od sztuki 53 kg, czyli od 22 kg więcej niż spadły podczas transportu, teraz spadły 30 kg co uważam że jest bardzo mało. A co do liczenia to myślę że rozpisałem to w miarę zrozumiale i można sobie to samemu z powyższych informacji policzyć i sprawdzić że wszystko się zgadza :)

Edytowane przez mid7
  • Like 1
Opublikowano
6 godzin temu, rolnik115 napisał:

Sprzedane 6 sztuk.

692kg

652kg

660kg

617kg

652kg

700kg

Cena 7.50zl 

Ceny i waga brutto. Potrącenie 6% opasy z luzu.

Na ogolnej wadze też byłeś ważyć czy tylko na ich ??

Opublikowano
6 minut temu, duszekl napisał:

Ja też jestem ciekaw bo coś niska waga.    Ja też dziś sprzedawałem  z luzu  ale ważyliśmy  całościowo bo szalały niemiłosiernie to średnia 730kg myślałem ze bedzie więcej ale jest jak jest cena 8.3 brutto a tydzień temu było po 8.5 jeszcze wiec tydzień zaspałem.

Opublikowano (edytowane)
24 minuty temu, duszekl napisał:

rolnik115 ma własną wage więc waga bydła zapewne ok

Edytowane przez Gość
Opublikowano (edytowane)
44 minuty temu, duszekl napisał:

Spokojna Twoja, mam własną wagę. Możesz sobie w galerii zobaczyć.

39 minut temu, pablo6234 napisał:

Ja też jestem ciekaw bo coś niska waga.    Ja też dziś sprzedawałem  z luzu  ale ważyliśmy  całościowo bo szalały niemiłosiernie to średnia 730kg myślałem ze bedzie więcej ale jest jak jest cena 8.3 brutto a tydzień temu było po 8.5 jeszcze wiec tydzień zaspałem.

Moje byki miały max 20 miesięcy i dlatego waga niską. Takie tam mieszance hf z simem tylko że więcej mialy hf

Edytowane przez rolnik115
Opublikowano

No to kupuj, zwazysz je kilka dni prędzej i będziesz mieć w miarę wiarygodnie jak długa droga do ubojni to 20-30 kg może z nich uciekając przez stres podczas jazdy

Opublikowano
mid7 napisał:

to ile uważacie że powinny zlecieć z wagi podczas transportu? jeśli handlarz bierze od was na żywą wagę te 7% to w przypadku moich wag zabrał by mi średnio od sztuki 53 kg, czyli od 22 kg więcej niż spadły podczas transportu, teraz spadły 30 kg co uważam że jest bardzo mało. A co do liczenia to myślę że rozpisałem to w miarę zrozumiale i można sobie to samemu z powyższych informacji policzyć i sprawdzić że wszystko się zgadza :)

Jak możesz podesłał byś na priv komu oddawałeś.

Opublikowano
6 minut temu, rolnik115 napisał:

No to kupuj, zwazysz je kilka dni prędzej i będziesz mieć w miarę wiarygodnie jak długa droga do ubojni to 20-30 kg może z nich uciekając przez stres podczas jazdy

do ubojni jade koło 250kg i ważą je w skupie który który należy do ubojni i jest 10km odemnie

a w ubojni nie ważą .. kiedyś ważyli ale teraz juz im sie nie chce z tym bawić i na fakturze mam tylko wagę wbc bez %

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Romas11
      Sprzedam Byczki ras mięsnych  i mlecznych  w wadze 200-350 kg,  Jalówki ras mięsnych  i mlecznych  w wadze 200-350 kg i Celiaki  byczki ras mięsnych  i mlecznych 70-130kg ,Jalówki 70-130 kg. Znajduje się w Łomży .
      605978048

• Przez 4porucznik01
      witam . mam ostatnio problem z somatyką u bydła . nie które sztuki z dnia na dzien maja wyższa liczbe komórek . nie wiem czym to jest spowodowane . dawka paszowa sie nie zmieniła jest taka sama . kukurydza ,siankoiszonka ,siano lub słoma  śruta swoja z mieszanki owsa  jęczmienia żyta i pszenżyta . rzepakowa. wysłodki buraczane , pszenmix oraz dodatki witaminowe od somatyki .drożdze soda i kreda .po kazdym doju krowy maja zasklepiane wymię . ostatnie wyniki z mleczarni tłuszcz 4,27 bialko 3,06  może ktoś pomoże co z tym zrobic jak obniżyć 
    • Przez CeZaRy29269
      Byk 280+ do 30 miesięcy co tp znaczy ?
    • Przez Michał123
      Dzień dobry, czy ktoś opasa bydło ziemniakami? Chciałbym dowiedzieć się od jakiego wieku można dawać ziemniaki i w jakich ilościach. Jako główna dawka pokarmowa, czy jako dodatek np. do kiszonki z kukurydzy?
    • Przez Radek65
      Dzień dobry, czy można krzyżować miedzy sobą Czerwonego i Czarnego Angusa? Chodzi mi o to czy należąc do związku hodowców bydła można krzyżować te 2 rodzaje bydła i czy nadal będzie to bydło czysto rasowe? Czy lepiej mieć jałówki Angusa a byka np. Simentala?
  • Dodaj nową pozycję...
v