Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
10 minut temu, sylwekbarca2 napisał:

doskonale Cię rozumiem to jest ogólnie temat rzeka, ale my też się przyczyniliśmy do tego że sprzedajemy do handlarzy. Ja np tego nie robię z tego względu że każdy handlarz który był oglądać bydło po usłyszeniu o wadze temat sprzedaży był praktycznie zakończony.

To co ? Następny temat dla tvn ? Wagi i handlarze ?

Opublikowano

rusek jak wprowadzil embargo to producenci warzyw i szklarniarze dostali odszkodowania to hodowcy tez powinni dostać odszkodowanie  bo to nie ich wina ze pośrednik zamiast lezaka zawieźć na karme do psów oddal do masarni

Opublikowano (edytowane)

Tu nie chodzi o żadne odszkodowania. Ja mam gdzieś ich odszkodowania Polski Rolnik ma dziwna mentalność a to odszkodowania a to suszowe i najlepiej za wszystko i na wszystko dotacje. Kiedyś tego nie było i żyło się niegorzej. To jest biznes jak każdy inny raz wychodzi raz nie... Życie . Niech po prostu godziwie płacą za naszą pracę i nasz towar. I niech w końcu zaczną NAS szanowac

Edytowane przez KamilSokoowski
  • Like 3
Opublikowano (edytowane)

Jeśli ktoś myśli że utrzyma się chodujac 4,5 czy nawet 20 byków rocznie jest w błędzie. Tacy tylko psują rynek i dają zarobek handlarzom. A tacy widzę że sieją największy zamęt na forum ich wiecznie na wadze oszukują im najszybciej rośnie i w końcu najtaniej sprzedają. Czekam na hejt.. ale myślę że dużo osób się też mną zgodzi. Ps. najpierw niech rolnik sam siebie zacznie szanować to może kiedyś zaczną inni go szanować 

Edytowane przez karolr2
  • Like 1
  • Confused 1
Opublikowano
12 minut temu, kazik6 napisał:

rusek jak wprowadzil embargo to producenci warzyw i szklarniarze dostali odszkodowania to hodowcy tez powinni dostać odszkodowanie  bo to nie ich wina ze pośrednik zamiast lezaka zawieźć na karme do psów oddal do masarni

Rolnik sprzedając leżaka nie wiedział gdzie zakończy żywot ?

Opublikowano

jak raz drugi by ktoś poniósł sankcje za tego typu walki to by się nauczyli szacunku do rolnika a tak placa ile chcą oszukują na wadze itp. itd

Opublikowano

Kto ci broni zważyć byka jak nie masz pewności komu sprzedajesz. W tych czasach każdy patrzy aby drugiego na wszystkim wy***ać a się dziwisz handlarzowi że chce zarobić. 

Opublikowano

jak sprzedal na zywa a nie wbc to jak ma wiedzieć,powinna być ustawa np. 5% na okarmianie a nie jeden 5 bierze drugi 8 z waga tez robia co chcą bo czuja się bezkarni

co z tego ze zważysz?ja wazylem nie zgadzalo się to pośrednik mi powiedział ze do 3% się może nie zgadzać  a jak mi nie pasuje to sciagamy

Opublikowano
10 minut temu, kazik6 napisał:

jak sprzedal na zywa a nie wbc to jak ma wiedzieć,powinna być ustawa np. 5% na okarmianie a nie jeden 5 bierze drugi 8 z waga tez robia co chcą bo czuja się bezkarni

co z tego ze zważysz?ja wazylem nie zgadzalo się to pośrednik mi powiedział ze do 3% się może nie zgadzać  a jak mi nie pasuje to sciagamy

Ale wolny rynek i jeden bierze 5 drugi 8 a trzeci jeszcze inaczej na okarmienie , ale Ty też masz wybór możesz sprzedać temu co potrąca 5 i takiemu co ma wagę legal

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, AdamRo napisał:

To co ? Następny temat dla tvn ? Wagi i handlarze ?

wydaje mi się że chyba jesteś jednym z nich i widzę bardzo to w Ciebie uderzyło. Jeśli nie jesteś handlarzem no to z góry przepraszam, ale jeśli jesteś to nie będę Ci tłumaczył bo temat znasz...

40 minut temu, karolr2 napisał:

Jeśli ktoś myśli że utrzyma się chodujac 4,5 czy nawet 20 byków rocznie jest w błędzie. Tacy tylko psują rynek i dają zarobek handlarzom. A tacy widzę że sieją największy zamęt na forum ich wiecznie na wadze oszukują im najszybciej rośnie i w końcu najtaniej sprzedają. Czekam na hejt.. ale myślę że dużo osób się też mną zgodzi. Ps. najpierw niech rolnik sam siebie zacznie szanować to może kiedyś zaczną inni go szanować 

tu się zgodzę że z sprzedaży 20 byków rocznie się nie utrzymasz to fakt. Sam sprzedaje 25-30 rocznie i wiem że jeśli na tym miałbym utrzymać rodzinę no to nie wiem w jaki sposób. Ja nie narzekam że mnie ktoś na wadze oszukał, tylko twierdzę że każdy handlarz gdy usłyszał o tym że mam wagę skończyły się ceny 7,5 za HFa i było po handlu... Może gdzie indziej w Polsce jest inaczej, ale podałem tylko swój przykład.

Edytowane przez sylwekbarca2
literówka
Opublikowano

co niektórzy uwazaja się za dużych hodowców tylko ciekawe kto szybciej padnie w razie kryzysu maly który w każdej chwili zrezygnuje i może isc do pracy której  teraz nie brakuje bo nie trzymają go żadne prowy,kredyty i zal ze nowy budynek i ma stać pusty sam mam 20 sztuk opasow,kokosow na tym nie ma,ale po zapomogę nie ide,glodny tez nie chodze i spie spokojnie a paszowozu i obory do grobu nie zabiore

• Like 6
Opublikowano

Jestem czytelnikiem tego forum i choć zadko się udzielam tu to teraz nie wytrzymam.  Cala ta sprawa w TVN i to co piszą na innych portalach na temat traktowania bydła jest totalnie pij...na!!! Takiego reportera i tych wszystkich pseudo obrońców praw zwierząt wsadzilbym na gospodarstwo z bydłem na rok .zaloze się że zasraliby się z robota po tygodniu. A my musimy z tego żyć i utrzymać rodziny. Co do wielkości chodowli 30 szt. rocznie przy uczciwych rozliczeniach powinno wystarczyć by godnie żyć.

• Like 2
Opublikowano

Z drugiej strony skoro ten dziennikarz, nie zebym go bronil bo sprawa powinna byc po cichu zalatwiona. Ale jezeli zglaszal sprawe gdzies tam do weterynari czy gdzies to czemu sie tym nie zajeli odrazu? Kazdy kase dla siebie liczy. Zapewne wiekszosc rolnikow tu na forum woli dostac te 600zl za sztuke niz patrzec jak zdechnie, no ale zeby to szlo legalnie zrobic.

Opublikowano
52 minuty temu, sylwekbarca2 napisał:

wydaje mi się że chyba jesteś jednym z nich i widzę bardzo to w Ciebie uderzyło. Jeśli nie jesteś handlarzem no to z góry przepraszam, ale jeśli jesteś to nie będę Ci tłumaczył bo temat znasz...

tu się zgodzę że z sprzedaży 20 byków rocznie się nie utrzymasz to fakt. Sam sprzedaje 25-30 rocznie i wiem że jeśli na tym miałbym utrzymać rodzinę no to nie wiem w jaki sposób. Ja nie narzekam że mnie ktoś na wadze oszukał, tylko twierdzę że każdy handlarz gdy usłyszał o tym że mam wagę skończyły się ceny 7,5 za HFa i było po handlu... Może gdzie indziej w Polsce jest inaczej, ale podałem tylko swój przykład.

Ja mam 14 ha + od tego roku 11 dzierżawy. Na stanie mam +/- 35 sztuk i można godnie z tego żyć. Co roku robię mniejsze i większe inwestcje głównie w budynki bo wszystko stare i wymaga remontu i popełniłbym grzech gdybym narzekał. Owszem chciało by się więcej zrobić ale niech tylko będzie zdrowie to reszta się da

• Like 4
  • Thanks 1
Opublikowano

Też posiadam swoją wagę i niekiedy jak słyszę ile to on dostał za byka i pokazuje mi fakturę. A na fakturze cena za sztukę i brak wagi byka. Ja od kiedy mam swoją wagę to 2/3 handlarzy mnie omija 

• Like 1
Opublikowano

Robert mam jedno pytanie. Jak Ty to robisz? Skoro większość z forumowych specjalistów wylicza zysk z byków na poziomie 1000 zł/sztuka( według mnie jest  mniej ale to nie o to chodzi).  Sprzedajesz 18 sztuk rocznie co daje 18000zl zysku. Czyli 1500zl miesięcznie i tego godnie żyjesz i robisz inwestycje ?

• Like 3
Opublikowano
3 minuty temu, KamilSokoowski napisał:

Robert mam jedno pytanie. Jak Ty to robisz? Skoro większość z forumowych specjalistów wylicza zysk z byków na poziomie 1000 zł/sztuka( według mnie jest  mniej ale to nie o to chodzi).  Sprzedajesz 18 sztuk rocznie co daje 18000zl zysku. Czyli 1500zl miesięcznie i tego godnie żyjesz i robisz inwestycje ?

Głównie to robię wszstko sam , nadmiar zboża się sprzedaje oraz trzeba trochę pokombinować ale akurat tutaj nie będę się rozpisywał. Kredytów brak

• Like 4
  • Thanks 1
Opublikowano
2 godziny temu, KamilSokoowski napisał:

Wg "specjalistów" w Polsce żadna uprawa i hodowla się nie opłaca. Wystarczy przejrzeć kalkulacje opłacalności wg ODR-ów podstawowych upraw by stwierdzić, że ci "specjaliści zza biurka" co to liczą nie mają zielonego pojęcia o tym co piszą. I stąd wychodzi opłacalność buhaja na poziomie 700-1000zł a w praktyce ludzie z 15ha upraw, czy 18 buhajów sprzedanych rocznie potrafią utrzymać rodzinę i jeszcze inwestować.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

jak doliczysz dopłate do ziemii i do bydła to ci wyjdzie 2000 na byku albo i 5000 w zależnosci ile masz ziemii i bydła :D jarek tak własnie liczy ... jak sie pytasz ile zarabia na sztuce to odpowiada ze z byków ma na wszystko ... na nawozy , na paliwo , na pasze itd :D nie rozumie ze to nie jest zysk, tylko przewalanie pieniedzy ....

Edytowane przez ozzborn
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Romas11
      Sprzedam Byczki ras mięsnych  i mlecznych  w wadze 200-350 kg,  Jalówki ras mięsnych  i mlecznych  w wadze 200-350 kg i Celiaki  byczki ras mięsnych  i mlecznych 70-130kg ,Jalówki 70-130 kg. Znajduje się w Łomży .
      605978048

• Przez 4porucznik01
      witam . mam ostatnio problem z somatyką u bydła . nie które sztuki z dnia na dzien maja wyższa liczbe komórek . nie wiem czym to jest spowodowane . dawka paszowa sie nie zmieniła jest taka sama . kukurydza ,siankoiszonka ,siano lub słoma  śruta swoja z mieszanki owsa  jęczmienia żyta i pszenżyta . rzepakowa. wysłodki buraczane , pszenmix oraz dodatki witaminowe od somatyki .drożdze soda i kreda .po kazdym doju krowy maja zasklepiane wymię . ostatnie wyniki z mleczarni tłuszcz 4,27 bialko 3,06  może ktoś pomoże co z tym zrobic jak obniżyć 
    • Przez CeZaRy29269
      Byk 280+ do 30 miesięcy co tp znaczy ?
    • Przez Michał123
      Dzień dobry, czy ktoś opasa bydło ziemniakami? Chciałbym dowiedzieć się od jakiego wieku można dawać ziemniaki i w jakich ilościach. Jako główna dawka pokarmowa, czy jako dodatek np. do kiszonki z kukurydzy?
    • Przez Radek65
      Dzień dobry, czy można krzyżować miedzy sobą Czerwonego i Czarnego Angusa? Chodzi mi o to czy należąc do związku hodowców bydła można krzyżować te 2 rodzaje bydła i czy nadal będzie to bydło czysto rasowe? Czy lepiej mieć jałówki Angusa a byka np. Simentala?
  • Dodaj nową pozycję...
v