Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

kolego ty sobie nie wyobrażasz ile ja mln wsadziłem w gospodarstwo żeby przejść ze świń właśnie na bydło ja to wszystko przeszłem ale stopniowo przez 15 lat kasowałem świnie a kupowałem bydło i maszyny bo najdroższe są maszyny a jest ich o wiele więcej jak do śwń 

kolejny raz bym tego nie zrobił 

Opublikowano
4 minuty temu, stonka15ak napisał:

To właśnie te padalce to od krowiarzy, ( mleczarzy ) czy ktoś widział z Was na tych filmikach z TVN.żeby leżało coś z typu miesnego?k**wa same krowy typu mlecznego hf.

No wiesz raczej nikt do dwoch lat ci krowy nie wywiezie na rzeż.Pozatym nie obwinial bym mleczarzy.Mają takie rasy bo nastawiają się na mleko,a wiadomo takie dobre sztuki potrzebują.....Szybko się tez eksplatują i podatne są na urazy.To tak samo jak bym obwinial 30-stkę ze sie rozwala.pracując na 100ha

Opublikowano

A jaka jest wina rolnika, że jego leżak na antybiotyku zamiast na karmę trafia do sklepu? Też mi to nie pasuje z tymi leżakami, leczeniem, ale co zrobić?

Opublikowano

Koledzy wy nie obrażajcie mleczarzy. miał chorą krowę wiec sprzedał handlarzowi. a wszyscy wiemy co mówi handlarz jak przyjezdza po leżaka. Panie wiecej panu nie dam jak 500-700 zł bo pujdzie to na karmę dla psa. A tu złodziejska banda handlarzy wraz z pazernym własciecielem ubojni zamiast na karme  dali na mieso jak to mówi znajomy właściociel małej ubojni " a h*j co sie bedziesz przejmował chamy wszystko zeźrą" 

Opublikowano
9 godzin temu, krzysztof1987 napisał:

mnie denerwuje jak nam odliczają kilka % na fundusze i promocje a zakłady ciągną zza granicy np świnie bydło zboże czy QQ np z ukrainy a ja mam płacić za promowanie ich towarów w moim kraju - to jest podłe

Pośrednik to powinien opłacać razem z ministerstwem ,a nie rolnik ,już wypromował nas ten z tymi leżakami wystarczająco 

Opublikowano
7 godzin temu, tyran3 napisał:

Koledzy wy nie obrażajcie mleczarzy. miał chorą krowę wiec sprzedał handlarzowi. a wszyscy wiemy co mówi handlarz jak przyjezdza po leżaka. Panie wiecej panu nie dam jak 500-700 zł bo pujdzie to na karmę dla psa. A tu złodziejska banda handlarzy wraz z pazernym własciecielem ubojni zamiast na karme  dali na mieso jak to mówi znajomy właściociel małej ubojni " a h*j co sie bedziesz przejmował chamy wszystko zeźrą" 

Ale jak antybiotyk w mleczku to mleka do mleczarni nie oddaje bo.mu dopierdola za cały samochód mleka żeby zapłacił

Opublikowano
9 godzin temu, ws71 napisał:

Oj kolego nie znasz zaciętosci ludzi po wschodniej stronie Łobżonki,goście którzy wcześniej zlikwidowali ok 2014r ,mają obecnie po kilkadziesiąt szt opasów i cały czas zwiększają,jak na razie nikt nie zbańczył i lepiej żyja jak przedtem i to jest zarazliwe a roboty dużo mniej, jeżeli ktoś do tej pory radził sobie na swinskim rynku to nie widze żadnego problemu w hodowli opasow , ja akurat odwrotnie  z opasów  wszedłem w świnie i to jest dużo większe wyzwanie , świniak dużo szybciej zdycha niż cielak,chociaż ostatnimi czasy cielaki nie odstają od trzody i też zaczeły padać w ciągu paru godzin

Znam doskonale Wasze strony i ludzi  stamtąd wiem do czego są zdolni 

9 godzin temu, ws71 napisał:

To proszę wytłumacz mi dlaczego prawie kazdego świniarza stac na przejście na opasy skoro to taki drogi sport a w odwrotną strone nie ma chętnych jeszcze w cykl zamknięty skoro to taka prosta łatwa i przyjemna praca i jeszcze można dostać do 3mln dotacji

Proste,zapytaj ilu z nich pobrało bydło z firm w kredyt

Płacz się zacznie wspominasz moje słowa 

Opublikowano (edytowane)
Dnia 1.02.2019 o 23:42, tyran3 napisał:

Dokładnie

Edytowane przez Gość
Opublikowano

cielaki i odsadki będą w niezmiennych cenach. Może delikatnie spadnie cena.Przez obniżony popyt. Dla mnie to jest chore, z Łotwy czy Czech będą zwozic do nas, tak tanio nie będą sprzedawać odsadkow i żarłakow. A my Polscy rolnicy będziemy brać za to gown*** pieniądze na odstawie. Tak samo jak i z jałowkami mlecznymi z Niemiec czy Holandii. Wszystko drogie po 6500-7500 I to nie spadnie. Po 3 laktacjach będą sprzedawać je na rześ za psie pieniądze 3.5kg. Polacy kupujmy to co polskie. Nie dorabiajmy zagranicy!!!

Opublikowano

Ja to nie wiem po co to wielkie halo - przecież w cenie jest mięso wołowe dojrzewające to zaczeło proces dojrzewania jeszcze za życia bydlaczka czyli proces został przyśpieszony powini nam zazdrościć technologi i nobla dać 

Opublikowano (edytowane)

Bambrom zdrowie wysiadzie,bo te ich dzieciaki to tylko do kręcenia filmów na yt się nadają i za 3-4 lata wszystko wróci do normy.znowu bedzie po 30-40 krow i nawet kazda bedzie miała imię.a przez tych ambitnych kredytobiorców dzierżawa kosmos,ci co mieli te 10 krów to zrezygnowali.

oby tylko cena nie poleciała na łeb na szyję za te byki bo d*pa blada

Edytowane przez bobienko
Opublikowano
10 godzin temu, ozzborn napisał:

tucz kontraktowy, gwózdz do trumny tej branży ....

zależy jaki jest ten tucz kontraktowany ;) ja też mam umowę z ubojnią ale sprzedaje swoje sztuki które sam sobie kupie i odchowam

Opublikowano
15 minut temu, Zawisza napisał:

cena poleci, już leci. za 3-4 na pewno bambry będą działać także nic z twoich spekulacji ;[

Niech leci,cielaki za darmo będę oddawać jak to już kiedyś było a krowa będzie 1,5zł to nafikają

Opublikowano
6 minut temu, bobienko napisał:

Niech leci,cielaki za darmo będę oddawać jak to już kiedyś było a krowa będzie 1,5zł to nafikają

Żebyś się zdziwił że ciekawi będą schodzić jak świeże bułeczki. A teraz ich nie ma duzo

Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, Ursus932 napisał:

Hf też biorą na eksport

Tylko cena nie eksportowa.

Jak tego w kraju nie przerobią to pojda i na eksport tylko za 100 zł za cielaka

Edytowane przez bobienko
Opublikowano
1 godzinę temu, bobienko napisał:

Ale wcale się bym nie zdziwił jak by cena spadła,a cielaki bez zmian-no mam nadzieję że tak nie będzie

Opublikowano

To z czego dokładać?skąd ta cena cieląt?z powodu drogiego byka?czy z powodu idiotow którzy kupuja oby mieć więcej nie ważne czy zostaje czy nie

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Romas11
      Sprzedam Byczki ras mięsnych  i mlecznych  w wadze 200-350 kg,  Jalówki ras mięsnych  i mlecznych  w wadze 200-350 kg i Celiaki  byczki ras mięsnych  i mlecznych 70-130kg ,Jalówki 70-130 kg. Znajduje się w Łomży .
      605978048

• Przez 4porucznik01
      witam . mam ostatnio problem z somatyką u bydła . nie które sztuki z dnia na dzien maja wyższa liczbe komórek . nie wiem czym to jest spowodowane . dawka paszowa sie nie zmieniła jest taka sama . kukurydza ,siankoiszonka ,siano lub słoma  śruta swoja z mieszanki owsa  jęczmienia żyta i pszenżyta . rzepakowa. wysłodki buraczane , pszenmix oraz dodatki witaminowe od somatyki .drożdze soda i kreda .po kazdym doju krowy maja zasklepiane wymię . ostatnie wyniki z mleczarni tłuszcz 4,27 bialko 3,06  może ktoś pomoże co z tym zrobic jak obniżyć 
    • Przez CeZaRy29269
      Byk 280+ do 30 miesięcy co tp znaczy ?
    • Przez Michał123
      Dzień dobry, czy ktoś opasa bydło ziemniakami? Chciałbym dowiedzieć się od jakiego wieku można dawać ziemniaki i w jakich ilościach. Jako główna dawka pokarmowa, czy jako dodatek np. do kiszonki z kukurydzy?
    • Przez Radek65
      Dzień dobry, czy można krzyżować miedzy sobą Czerwonego i Czarnego Angusa? Chodzi mi o to czy należąc do związku hodowców bydła można krzyżować te 2 rodzaje bydła i czy nadal będzie to bydło czysto rasowe? Czy lepiej mieć jałówki Angusa a byka np. Simentala?
  • Dodaj nową pozycję...
v