Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
agroFakt.pl
Tylko na agroFakt.pl:

Ceny mięsa w dół

galeria
Dożynki 2025
Opublikowano

przykład dobrej pracy ? spawacz, ślusarz,tokarz, operator obrabiarek w mojej okolicy spokojnie zarabiają od 5000 netto w górę, kierowcy C, C+E po kraju codziennie w domu również od 5000 wzwyż i znalazłoby się jeszcze kilka przykładów

Opublikowano

Nie przesadzaj. Jeśli masz swoje dobre łąki to bela sianokiszonki wychodzi Ci pewnie gdzieś na połowę mniej niż byś kupował albo i taniej. Jeżeli ktoś nie kupuje słomy i pasz objętościowych i treściwych ( ewentualnie soja i rzepak) to nie jest tak źle. No może to nie są jakieś kokosy ale zawsze coś

Opublikowano

Kierowca po kraju 5tyś?chyba kurjer co maryśkę rozwozi

Nie hodować i spokój

Opublikowano
5 minut temu, thefarmer napisał:

no więc jeśli hodować 30 czy 40 sztuk po szopkach karmić taczkowozem a nie paszowozem to lepiej iść do dobrej pracy a ziemie obrabiać po godzinach

jak masz z 10 ha to obrobisz po godzinach. Ale jak z 25 i liczysz na dobre plony to powodzenia życzę. Chiba że Cię Gapiński zatrudni na asystenta :)

Opublikowano

@thefarmer to teraz zrób sobie prawo jazdy na ciężarowe i zobaczymy ile Cię najpierw to wyniesie. Jeździj na ciężarówkach to nie masz życia bo ciągle jazda i jazda. Może kilka dni wolnych w miesiącu i tyle. 

A jeżeli chcesz być ślusarzem czy tokarzem to najpierw trzeba przejść kurs a potem dostać robotę po znajomości bo tak do będziesz długo szukał... Taka prawda.

• Like 1
Opublikowano
6 minut temu, thefarmer napisał:

no więc jeśli hodować 30 czy 40 sztuk po szopkach karmić taczkowozem a nie paszowozem to lepiej iść do dobrej pracy a ziemie obrabiać po godzinach

Rolnicy poza bykami  i szopkami  mają pole... Mają dopłaty sprzedają zboże uprawiają buraki rzepak, można żyć godnie i na przyzwoitym poziomie z gospodarstwa które - powiedzmy - rezerwę paszy z łąk zagospodaruje przy bydle... Przywiązany do hodowli... Ech niektórzy po prostu kochają swoje gospodarki i swoją robotę... Bo To robota dla prawdziwych twardzieli😁😉😎🐂🐮🐄

Opublikowano

kurcze ale ja znam z autopsji przykłady ludzi którzy są kierowcami i zarabiają takie pieniądze i są codziennie w domu a nie kilka dni w miesiącu pozatym kolego chciałeś przykłady dobrej pracy więc wymieniłem... pozatym przy dzisiejszych możliwościach sprzęcie itd to jesli ktos robi etat 8 godzin i finito to siłą rzeczy nie jest to możliwe żeby nie dał rady nawet 30 ha roslinnej obskoczyć- chyba że to jakiś nygus.

Opublikowano
3 minuty temu, rolnik115 napisał:

@thefarmer to teraz zrób sobie prawo jazdy na ciężarowe i zobaczymy ile Cię najpierw to wyniesie. Jeździj na ciężarówkach to nie masz życia bo ciągle jazda i jazda. Może kilka dni wolnych w miesiącu i tyle. 

A jeżeli chcesz być ślusarzem czy tokarzem to najpierw trzeba przejść kurs a potem dostać robotę po znajomości bo tak do będziesz długo szukał... Taka prawda.

I mieś pojęcie o obróbce

Opublikowano (edytowane)

400szt obskoczyc to zaden problem pod warunkiem ze bydła nie trzymamy w szajerkach

problem to skad wziasc kase na tyle sztuk i zapewnic im pasze, bo 400szt odsada x 3 tys = 1.2 mln a gdzie jeszcze pasza dla nich ....

Edytowane przez ozzborn
Opublikowano
10 minut temu, bobienko napisał:

Kierowca po kraju 5tyś?chyba kurjer co maryśkę rozwozi

Nie hodować i spokój

W sobotę na parkingu to i po 15 tysięcy co niektóry kierowca zarabia. 

Bieda z bykiem coraz większa.

Opublikowano

Praca kierowcy nie jest taka słodka... U mnie kolega miał wypadek jako kierowca. Miał do domu 90km i przymknęło mu sie oko ale jechał na legalu na szczęście i skasował na czerwonym tico jedna osoba nie przeżyła a chłopak do tej pory chodzi do psychiatry bo nie może się z tym pogodzić. Więc praca kierowcy to ciągle ryzyko wypadku i do tego caly tydzien bez żony i dzieci nie zazdroszczę im tej pracy

Opublikowano

rozumiem, ale ryzyko jest w każdym zawodzie... jakiś czas temu kolega sprzedawał bydlaki otwarł boks a jeden jak na niego poszedł uderzył go w klatkę łbem i wziął na rogi... kilka dni w szpitalu spędził na szczęscie nic poważnego

Opublikowano
10 godzin temu, paweł98 napisał:

chłopaki jak by z byka nic nie zostało to nikt by ich nie trzymał w jakim wy świecie żyjecie chyba w ls Pozdro

Więc tak wyliczenia u mnie już podaję np na 4 sztukach byka 

więc cielak 4x1000 zł=4000

mleka nie liczę bo mam swoje krowy 

sianokiszonka spokojnie zjedzą z 52 bale przez okres roku i 7 miesięcy to 52x80 zł za bala daje to 4160 wiadomo ja mam swoje łąki to wychodzi taniej 

pasza treściwa mieszanka zbożowa jara z 15 ton koszt 7500 tyś 

woda prąd to niech sobie każdy doda ile tam chce u mnie woda jest ze studni więc koszt przepompowania wody i prądu niech będzie z 500 zł 

ubezpieczenie i amortyzacja budynku 500 zł

słomy na sciółkę nie używam bo mam na rusztach jedynie słomę jęczmieną daje na wieczór koszt 1000 zł 

koszta przedstawione paszy do jedzenia  są przedstawione z zakupu ja mam wszystko swoje koncentratu nie dodaję jeszcze raz mówię że te koszta są w moim gospodarstwie każde inne gospo może mieć je inne 

całkowity koszt wyszedł 17660 zł sprzedaż byki średnio 700 kg x 8 zł +vat =26000 zł

26000-17660=8340 zł wiec teraz każdy niech swoją kalkulacje przedstawi 

na bykach zostaje mi 8340

8340 :np 550 dni = 15 zł na dzień 

pozdrowienia dla wszystkich graczy fs i dla tych co liczyć nie umieją 

Mleko jest za darmo rozumiem

Jaka treściwa w tej cenie?

1 godzinę temu, Partyzant85 napisał:

2 osoby i czterysta sztuk ? Może przy dobrych maszynach tak. Oczywiście że skala jest ważna/

Na miękko

Opublikowano

czytając wasze wypowiedzi to masakra jakas... mam troche ponad 100 byczków, zone, 2 dzieci (500plus ale tylko  na jedno bo przeciez za duzo zarabiam) 4000zł raty co miesiac bo jeden prow potem drugi a w miedzy czasie kawałek ziemi... żyje tylko z bykow no i zona chodzi jeszcze do pracy za najnizsza bo z gosp. nie chce miec nic wspolnego. Jakos zyje z tych byków...

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano
47 minut temu, rolnik115 napisał:

Ewentualnie jak ktoś na ciężarówkach jeździ to sobie paliwa spuści i obrobi ziemię. Więc chociaż taka oszczędność 😂

Co to za oszczędność skoro nie zarobi na to paliwo tylko UKRADNIE. Typowa prlowska mentalność.

55 minut temu, AdamRo napisał:

W sobotę na parkingu to i po 15 tysięcy co niektóry kierowca zarabia.

Gdzie ten parking i czym się zajmuje ten kierowca ? :D

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Romas11
      Sprzedam Byczki ras mięsnych  i mlecznych  w wadze 200-350 kg,  Jalówki ras mięsnych  i mlecznych  w wadze 200-350 kg i Celiaki  byczki ras mięsnych  i mlecznych 70-130kg ,Jalówki 70-130 kg. Znajduje się w Łomży .
      605978048

• Przez 4porucznik01
      witam . mam ostatnio problem z somatyką u bydła . nie które sztuki z dnia na dzien maja wyższa liczbe komórek . nie wiem czym to jest spowodowane . dawka paszowa sie nie zmieniła jest taka sama . kukurydza ,siankoiszonka ,siano lub słoma  śruta swoja z mieszanki owsa  jęczmienia żyta i pszenżyta . rzepakowa. wysłodki buraczane , pszenmix oraz dodatki witaminowe od somatyki .drożdze soda i kreda .po kazdym doju krowy maja zasklepiane wymię . ostatnie wyniki z mleczarni tłuszcz 4,27 bialko 3,06  może ktoś pomoże co z tym zrobic jak obniżyć 
    • Przez CeZaRy29269
      Byk 280+ do 30 miesięcy co tp znaczy ?
    • Przez Michał123
      Dzień dobry, czy ktoś opasa bydło ziemniakami? Chciałbym dowiedzieć się od jakiego wieku można dawać ziemniaki i w jakich ilościach. Jako główna dawka pokarmowa, czy jako dodatek np. do kiszonki z kukurydzy?
    • Przez Radek65
      Dzień dobry, czy można krzyżować miedzy sobą Czerwonego i Czarnego Angusa? Chodzi mi o to czy należąc do związku hodowców bydła można krzyżować te 2 rodzaje bydła i czy nadal będzie to bydło czysto rasowe? Czy lepiej mieć jałówki Angusa a byka np. Simentala?
  • Dodaj nową pozycję...
v