Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

#Robert1226 pierdzielisz głupoty . Mlekovita ubiegłym roku sprowadziła tylko 150ton co przy ich obrocie jest ilością znikomą

Opublikowano

mleks wyszków 1, 32 zł    , tł 4,15 ilosc pow .5 tys .             Do faktóry była dopięta  karteczka aby wejsc na i sprawdzić białą liste [  konto w banku ]  o co chodzi ?

Opublikowano
1 godzinę temu, KARGO napisał:

#Robert1226 pierdzielisz głupoty . Mlekovita ubiegłym roku sprowadziła tylko 150ton co przy ich obrocie jest ilością znikomą

Sam pierdzielisz. 

Mój zięć jeździ tirem chłodnią po Europie  i z ich firmy często jest transport z niemiec do mlekowity 

• Haha 1
Opublikowano
2 godziny temu, jarecki napisał:

mleks wyszków 1, 32 zł    , tł 4,15 ilosc pow .5 tys .             Do faktóry była dopięta  karteczka aby wejsc na i sprawdzić białą liste [  konto w banku ]  o co chodzi ?

Musisz utworzyć subkonto vat (split payment) jeśli jesteś na vacie i dodać chyba je na białą listę. Wszystkie płatności  z mleczarni powyżej 15 tys zł będą szły jako kwota netto i vat na subkonto. U mnie księgowa ma podać do US moje konto vat. BS utworzył mi je sam rok temu. Poczytaj w temacie Vat w rolnictwie. Niedawno o tym pisali. Niech ktoś mnie poprawi, bo może źle zrozumiałem księgową.

Opublikowano
2 godziny temu, Thomas2135 napisał:

Musisz utworzyć subkonto vat (split payment) jeśli jesteś na vacie i dodać chyba je na białą listę. Wszystkie płatności  z mleczarni powyżej 15 tys zł będą szły jako kwota netto i vat na subkonto. U mnie księgowa ma podać do US moje konto vat. BS utworzył mi je sam rok temu. Poczytaj w temacie Vat w rolnictwie. Niedawno o tym pisali. Niech ktoś mnie poprawi, bo może źle zrozumiałem księgową.

Czyli co, to już nas też obowiązuje?

Opublikowano

Nie pytałem o szczegóły. To odgórny przepis chyba o tym vacie. 

Opublikowano
2 godziny temu, beekeper napisał:

Jak układa wam się współpraca z mlekowitą w Kaliszu?  Jakie ceny za ostatni miesiąc? Zastanawiam się nad przejściem do nich. 

Przyjeżdżają, odbierają mleko, kasa na czas na koncie. Od ceny wyliczonej przez osobę ze skupu  odejmij 3-4gr/l. Zależy jak parametry wyjdą. W przedziale 10-15k tł 4,1 bi 3,3 + ocena wyszło 1,45zł brutto. Tyle jest na rękę, udziałów nie pobierają (przynajmniej na razie). Chodzą słuchy o premiach, ale nie wiadomo czy w Kaliszu będą. Póki co nie będę chwalił ani krytykował, za krótko jestem aby sensownie oceniać.

30 minut temu, Zulugula13 napisał:

Osm Koło 1,41 brutto, 14700l, tł 4,02, b 3,44. 

Pierwszy raz od wielu miesięcy nie zostalem oszukany na parametrach. 

Ile na udział, 4gr/l ??

Opublikowano
5 godzin temu, Thomas2135 napisał:

NIeprawda nie musisz podawać numeru żadnego subkonta do urzędu skarbowego  tylko jeśli masz konto podane do urzedu skarbowego jako zwykły ROR to nie widnieje on na białej liście podatników VAT jesli masz konto firmowe a ona ci je zarejestrowała jako zwykły ROR to niech teraz je aktualizuje! Za mleko nie płacą w split payment  bo nie widniej na liście towarów których taki sposób platności bd obowiązywał.....

• Thanks 1
Opublikowano
22 godziny temu, chuck00 napisał:

Przyjeżdżają, odbierają mleko, kasa na czas na koncie. Od ceny wyliczonej przez osobę ze skupu  odejmij 3-4gr/l. Zależy jak parametry wyjdą. W przedziale 10-15k tł 4,1 bi 3,3 + ocena wyszło 1,45zł brutto. Tyle jest na rękę, udziałów nie pobierają (przynajmniej na razie). Chodzą słuchy o premiach, ale nie wiadomo czy w Kaliszu będą. Póki co nie będę chwalił ani krytykował, za krótko jestem aby sensownie oceniać.

Ile na udział, 4gr/l ??

W Kole na udział biorą 3%, to dużo czy mało? 

Opublikowano

Niby nie tak źle, ale udziały ciągną do 150 000zł co mi się za bardzo nie podobało. Takie info było gdy przejmowali Ostrów Wlkp i miało być właśnie 4gr/L na udział. 

Opublikowano

Dzisiaj bylo zebranie rejonowe mlekovita oddzial sanok. Do konca roku wypowiedzenie z uwagi na wiek emerytalny zlozylo 15 dostawców. Ogolna produkcja spadla o 4% w porownaniu z rokiem ubieglym. Brakuje im surowca ktorego szukaja az na Węgrzech. Zbyt na towar jest doskonaly gryficki kaszkawal ma jechac do stanów ale brakuje surowca aby przerobic 100% umów. Tyle lokalnie a w skali kraju jak powiedzial dyrektor oddzialu sytuacja ma sie podobnie ze surowca jest mniej i go brakuje. Mlekovite ratuja przejete zaklady a z nimi nowi dostawcy. Za granica mleka niema wiecej ponadto niemcy skupuja spore ilosci smietany z polski. Prognozujac cenowe realia na najblizsze miesiace to po tych premiach do konca roku cena wzrosnie luty marzec.. 

• Thanks 1
Opublikowano

A na Podlasiu  produkcja idzie pełną  parą.  Jalowki idą jak świeże bułeczki. Każdy  kto może przychowuje i produkcja rośnie. Spadki produkcji w mlekpolu  myślę że dopiero po nowym roku jak się premia za grudzień skończy. No chyba że cena podskoczy bo niektórzy nie wyrobią z paszami

6 minut temu, michalcium napisał:

Poczekajmy na cenę 1,8zl ci co doja na dwa roboty będą doić na 4 ten  kto ma 100  szt pobuduje na następne 100 szt i znowu cena spadnie bo towaru będzie nadwyżka 

Aby było tylko komu robić bo nieszktuka nastawiac  bydła trzeba tego dopilnowac

• Like 1
Opublikowano

Ostatnio słyszałem że pewien kombinat rolny z moich stron który obecnie doi ponad 1000szt krów podpisał umowę z Mlekpolem i ma budować kolejną obore na ponad 1000 krów,ale ile w tym prawdy nie wiem. Wiem tylko że mleka u nich brakuje a proszkownia w gotowości.

Opublikowano
2 minuty temu, greg1985 napisał:

A na Podlasiu  produkcja idzie pełną  parą.  Jalowki idą jak świeże bułeczki. Każdy  kto może przychowuje i produkcja rośnie. Spadki produkcji w mlekpolu  myślę że dopiero po nowym roku jak się premia za grudzień skończy. No chyba że cena podskoczy bo niektórzy nie wyrobią z paszami

Podkarpacia niema co porownywac do Podlasia. Rozne warunki gospodarowania uksztaltowanie terenu no i wielkosc gospodartw. Jedno jest pewne wszedzie mleka brakuje albo brakowac bedzie bo ciezko o mlodych na wsi. 

Opublikowano

Mleka brakuje, ale podnieść cenę wcześniej to nie wuja. Ciekawe skąd będą brać paszę jak tak każdy będzie zwiększał?

Opublikowano
1 minutę temu, Thomas2135 napisał:

Mleka brakuje, ale podnieść cenę wcześniej to nie wuja. Ciekawe skąd będą brać paszę jak tak każdy będzie zwiększał?

Wszystko to jest lancuch polaczony w ktorym kolejne ogniwa zaczynaja szwankowac. Kuku po 350zl u nas nie chca brac. Tylko w moim regionie z 200hektarow stoi nie ruszone bo zbytu niema. Ukraina zasypala i nic z tym nikt nie robi. Tak samo agrolok sie chwali produktami z polskiej soi ktora to tymczasem leci w wiekszosci z ukrainy. Gmo bez gmo? Nie wiadomo.. Haha

Opublikowano

Dzieje sie tak bo nie ma równomiernego rozwoju mleczarni i gospodarstw. Nie ma sie co oszukiwać dostajemy ochłapy, młodzi uciekają, a w dużych gospodarstwach nie ma ludzi do pracy.  Prawie każdego ogranicza dostęp do ziemi, każdy ma kredyt i co raz częściej zdarza sie że ponad swoje siły. Więc niech sobie szukają tego mleka na Węgrzech, a nawet i dalej

• Like 2
  • Thanks 1
Opublikowano
11 godzin temu, leszek1000 napisał:

U mnie wuja też na emeryturę idzie i synowie nie chcą się w to bawić. Znajomy też za 3 lata i nie ma następcy 

Też mam jednego wuja co na emeryture sie wybiera.. Od 10 lat :)

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez POLKOP
      Jak widzicie przyszłość swoją w dzisiejszym swiecie pełnym wymogów i innych przeszkod jako hodowcy bydła mlecznego. Czy dacie rade sprostac wyzwanią.
    • Przez fd65
      czy jest jakaś firma lub mleczarnia która skupuje mleko kozie i po ile płacą za litr?
    • Przez shrek
      Panie i panowie mam pytanko jak w temacie : ile mniej więcej procentowo wydajecie na zakup pasz wszelkiego rodzaju ( np. pełnoporcjówki, wysłodki itp. ) w stosunku do pieniędzy za mleko ??
      Np. dostaję za mleko średnio co miesiąć 20 tys, zł i wydaje na zakup pasz około 4 tys. miesięcznie czyli około 20%. czy to dużo ?? czy nie ?? i jakie są uwas te proporcje ?? mi sie wydaje że to sporo i staram sie obniżyc ten stosunek ) czy to jednak w normie ???

Jeżeli jest już taki temat to sorry ale nie udało mi sie znaleść więc prosze o link
    • Przez northeastern
      Tak jak w temacie,chciałbym się dowiedzieć czy potrzebne są jakieś pozwolenia na te kilka metrów kwadratowych
    • Przez bekba
      Witam

Piszę w związku z sygnałem który dostałem od znajomego. Otóż ów znajomy zasygnalizowal mi ze w firmie z tematu kradną mleko!!! Zbiorniki starszej generacji(taki jak moj) nie posiadaja wyświetlacza i trzeba mierzyc poziom mleka manualnie(jak mleko sie ustanie i jest schlodzone) toteż nie mieżyliśmy poziomu mleka ufając w uczciwość kierowcy. Jakież było nasze zdziwienie gdy zadzwonił znajomy i zmierzyliśmy poziom mleka a na kwicie z dostawy było 150 litrów mniej!!! Nikt by nie robił afery o 10 litrów. Jest to proceder uprawiany przez kierowców ponieważ jest to WYNAJĘTA FIRMA PRZEWOZOWA. Mleko dopisują nieuczciwym rolnikom i dzielą sie zyskiem. W moim przypadku to jest strata bagatela 3tys zł/mieciąc. Najgorsze jest to że nie ma tego jak udowodnic bo kierowca wyprze sie ze zrobił to jednorazowo. u nas pomiar nie zgadzał sie za każdym razem odkąd dowiedzielismy sie o sprawie w koncu nakryliśmy go na gorącym uczynku jak przelewał mleko. i przelał nam spowrotem. ale nie ma żadnej gwarancji że proceder sie nie powtórzy. Kierowca wzruszal tylko ramionami. Nadmieniam ze w poprzedniej mleczarni nikomu nawet do glowy nie przyszlo by zeby robic takie rzeczy.....Alarmuje że jest taki problem. Piszcie czy też spotkaliście sie z tym problemem i jaki macie pomysł zeby zlikwidowac ten proceder....
  • Dodaj nową pozycję...
v