Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czy ja napisałem że kłamiesz ?

Tylko że zamiast szukać rozwiązań , to mamy pretensje do samych siebie . Znaczy jeden do drugiego . Najlepiej Nas skłócić i dać kasy na wódkę . Wtedy najłatwiej takim się rządzi . Nikt nie widzi wtedy że Nas się olewa .

Opublikowano
Przed chwilą, zetorki12 napisał:

Czy ja napisałem że kłamiesz ?

Tylko że zamiast szukać rozwiązań , to mamy pretensje do samych siebie . Znaczy jeden do drugiego . Najlepiej Nas skłócić i dać kasy na wódkę . Wtedy najłatwiej takim się rządzi . Nikt nie widzi wtedy że Nas się olewa .

Tyle że jak czytam pomysły na zablokowanie importu to mnie śmiech ogarnia. W jednym temacie płaczą ze jak zmaleje eksport wołowiny to po hodowli opasow a tutaj chcą blokować import trzody. No trochę logiki. 

Opublikowano

zetorki-ale wprowadzenie kwarantanny na warchlaki czy innych pomysłów i tak spowoduje skłócenie rolników,bo ktoś kto miał do tej pory możliwość kupowania duńczyka  i zainwestował w tuczarnie swoją kasę też będzie wściekły jak nie będzie miał gdzie kupić prosiaków ,a w polsce na pewno ich tyle nie ma 

Opublikowano

a to juz nie opłaca sie kupac warchlaka za 250zł i sprzedac tucznika za 400 ? :D

Opublikowano

Teraz jakieś rozwiązanie tej sytuacji znaleźć oczywiscie realne w zrealizowaniu to nie taka prosta sprawa. Co z tego że Kołodziejczak krzyczy  ,,nie pozwolimy" ,,nie damy" i te jego podobne hasła jak on nic konkretnego nie wymyślił.  To tak jak pomysł z oznaczeniem produktów flaga kraju z którego pochodzi. Przez ostatnia aferę z wołowiną w dużym stopniu rozdmuchaną no ale nie mówmy ze o tym nie wiedzieliśmy,  to flaga Polski na mięsie wolowym reklama jak chu.

• Haha 1
Opublikowano
5 minut temu, ozzborn napisał:

a to juz nie opłaca sie kupac warchlaka za 250zł i sprzedac tucznika za 400 ? :D

zapytaj tych co kupają,bo ja się na tym nie znam w cyklu zamkniętym 😉

Opublikowano

spokojnie... zapewniam że jak cena podskoczy na tyle ze znowu bedzie zostawało 5 dych na sztuce dunczyka to nastanie cisza :D

Opublikowano

jak cena drygła o pare syfocentów w niemcach to dunczyki zaraz ogłosili ze warchlak zdrożał :D

Opublikowano
5 godzin temu, krilan06 napisał:

A no ciekawsze, w tym tygodniu po podwyżce u Niemców, u nas powiedzieli że tyle nie mogą podnieść, bo nie ma zbytu ma mięso 

Niech oni sie nie osmieszaja, mafia jak dakeko nie szukac. A zza granicy oplaca się sciagac i jest zbyt na mieso. Jakby byly zaklady krajowe w większości to i by cena byla.

Opublikowano

bizon a co to za róznica???

cena to wielkie śmierdzące. ....... a z którego zbiornika wybrane zadna róznica. 

Opublikowano

Faktycznie  drobna różnica 4,84 za E,a 6,02 za E takich więcej , jeżeli naprawdę przejdą na cenę duńską to będzie faktycznie koniec nikt nie  wytrzymię na dłuższą metę duńskiej ceny w Polsce a nakładcze będą  gibać za 10 zł max/szt

• Like 1
Opublikowano
Dnia 8.02.2019 o 23:29, Dontcry napisał:

Niech oni sie nie osmieszaja, mafia jak dakeko nie szukac. A zza granicy oplaca się sciagac i jest zbyt na mieso. Jakby byly zaklady krajowe w większości to i by cena byla.

Tylko, że te polskie i rodzinne firmy ściągają najwięcej mięsa z poza PL.

Opublikowano
9 godzin temu, chuck00 napisał:

Tylko, że te polskie i rodzinne firmy ściągają najwięcej mięsa z poza PL.

To wlasnie jest tez dziadostwo. Czemu np mleka nie sciagaja?

Opublikowano

Dlatego od dawna mówie odciąć te firmy od PROW one modernizują linie produkcyjne za pieniadze  z polskiej puli środków  a potem Duńskie mieso na nich przerabiają.. Tak jak rolnik ma zobowiazania na 5 lat tak oni muszą mieć umowy kontraktacyjne  z ceną minimalną zawartą z rolnikami indywidualnymi lub grupami producenckimi. Jak nie mają umów niech modernizują zakłady za swoje. 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez lukasz222
      Witam serdecznie
      Chciałbym bardzo prosić o wypełnienie mojej ankiety, która będzie podstawą do stworzenia pracy inżynierskiej. Ankieta dotyczy postępu technicznego i technologicznego w chlewniach macior w latach 2004-2012 w woj. śląskim (jednakowoż zachęcam także rolników z okolic mojego województwa). Ankieta jest przystępna, większość to pytania testowe, więc nie powinna zająć więcej niż 5-10 minut, a jest to dla mnie bardzo ważne by zebrać jak najwięcej informacji na ten temat. Każdy kto cokolwiek robił i modernizował przy swoich maciorkach niech poświęci parę minut podczas wieczornego odpoczynku i pomoże mi w stworzeniu czegoś, co może stanowić o tym jak potoczy się moja kariera w przyszłości.
      Ankieta jest w pełni anonimowa. Podaję link do niej:

http://moje-ankiety....pond-43841.html

Z góry bardzo serdecznie dziękuję za pomoc i pozdrawiam!!

Ponawiam prośbę o Wasz udział w ankiecie
    • Przez 14tija14
      Czy ktoś współpracuje z jakąś firmą zajmującą się tuczem kontraktowym np. agri plus ?
      Chciałabym się dowiedzieć jakie trzeba spełnić warunki i czy to jest opłacalne lub przy jakiej ilości ?
    • Przez Lukasz210692
      Co sądzicie o stosowaniu żyta hybrydowego dla tuczników. W odpowiednim składzie procentowym oczywiście z innymi zbożami.
      Czy to będzie opłacalne i czy nie ucierpią na tym tuczniki.?
    • Przez TomaszWoniak
      Witam Firma Agri plus jake ma wymagania budynków poniewaz chciałbym podjąć wspołprace z ta firmą ale na poczatek chciałbym sie dowiedziec jak muszą wyglądać budynki

prosze o pomoc

pozdrawiam
    • Przez ZETOREXX85
      Witam.
      Wymieniam swój stary śrutownik na coś innego. Myślałem nad śrutownikiem Bąk. Zamieszczam aukcję na której można kupić nowego Bąka: http://allegro.pl/pt-nowy-srutownik-rozdrabniacz-bijakowy-talex-i5015335177.html
      Co o nim myślicie? Będę go używał do żywienia macior. Jaką wydajność ma taki Bąk? Miałem okazje zobaczyć u wujka jak on rozdrabnia.Ziarno jest dobrze zmielone                         

• Dodaj nową pozycję...
v