Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

3 tygodnie wczesniej zapisane 70 szt ,wczoraj wziete 35 szt .Pośrednik dzieli już partie żeby zadowolić kilku rolników .Rzeźnie odmawiają .Klasa E 5 zł .Zobaczymy jakie wybicie .Szału nie będzie 

Opublikowano

Wiele razy apelowałem nie jechać na strajk zagranicznymi nowymi traktorami po 300 tys, no i miasto napatrzyło się i odwet. Tylko ślepy nie widzi jaka na wsi rozpusta i trwonienie piniędzy na wspomaganie obcych krajów.

Opublikowano

Wziąć sprawy we własne ręce rolnicy powinni też, zdaniem szefa resortu, w kwestiach związanych ze zbytem tuczników i ochroną interesów producentów trzody na krajowym rynku. Ardanowski zaskoczył w Grabicy zebranych rolników listą zakładów z regionu, które sprowadzają z zagranicy mięso. Takie listy mają być udostępniane w każdym Urzędzie Wojewódzkim i starostwie. 
-Wszechobecny jest pogląd, że rynek jest zalewany wieprzowiną z importu za sprawą spółek zachodnich, czy międzynarodowych koncernów. Sprawdziłem to i sytuacja wygląda zgoła inaczej, tak w przypadku importu żywych świń, jak i mięsa wieprzowego – stwierdził Ardanowski.- W obu przypadkach importują polskie, w większości rodzinne firmy. Tak samo sytuacja wygląda na przykładzie województwa łódzkiego. Możemy tu mówić o dużej nieodpowiedzialności rodzimego biznesu, bo te zakłady wzięły niedawno grube miliony na rozwój tylko dzięki polskim rolnikom. Warunkiem skorzystania z dofinansowania były przecież umowy kontraktacyjne z lokalnymi producentami trzody, 50 proc. żywca musiało pochodzić od lokalnych rolników. Teraz ci sami przedsiębiorcy wolą kupować mięso za granicą, odwracając się od lokalnych dostawców.

• Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, Rolnik1973 napisał:

Wiele razy apelowałem nie jechać na strajk zagranicznymi nowymi traktorami po 300 tys, no i miasto napatrzyło się i odwet. Tylko ślepy nie widzi jaka na wsi rozpusta i trwonienie piniędzy na wspomaganie obcych krajów.

Za 300 tysi to już nie są drogie ciągniki

Opublikowano

Dzisiaj przeglądałem profil AU i na następnym spotkaniu minister ma dostać prezent: koszulkę reprezentacji Danii 🇩🇰🇩🇰🇩🇰 hahaha albo powinien taka jeszcze dostać: 🇮🇱🇮🇱🇮🇱 lub 🇱🇹🇱🇹🇱🇹

• Like 1
Opublikowano
4 minuty temu, kopin napisał:

A Ty jakie masz ciągniki ?

Zielony

Opublikowano

Koledzy a próbował ktos z was jachac na strajk 30 lub 60 zdezelowana???? policja takie coś bierze na lawete i 5 tys w plecy. za platpormy to Średzka policja miała nawet wytyczne na odprawach jak mają własnie z takimi okazami czynić.

Opublikowano

Mieszkanie ? O czym ty mówisz dom pobudujesz od 0 taki normlany w cenie 250 000 zł a dziś byle jaki kosztuje 250 000 zł ciagnik a ciut lepszy 350 000 a całkiem dobry ( te topowe marki) juz są dostepne od 400 000 w górę żyć nie umierać mieszkać trzeba w ciagnikach 

Opublikowano

u mnie w mieście m2 mieszkania od dewelopera ok 3,5 - 3,9 tys. co daje prosty rachunek 50 m2 ok 185 tys zł plus ok 750 zł za m2 wykończenia daje 37,5 tys a razem = 222 500 zł i to jest po najniższej linii oporu. miasto małe ok 27 tys ludzi.

Opublikowano
1 godzinę temu, tyran3 napisał:

Koledzy a próbował ktos z was jachac na strajk 30 lub 60 zdezelowana???? policja takie coś bierze na lawete i 5 tys w plecy. za platpormy to Średzka policja miała nawet wytyczne na odprawach jak mają własnie z takimi okazami czynić.

Od czasu ,jak zmieniłem na niebieski ,to policja tylko podziwia ,jak przelatuję obok patrolu .

• Haha 1
Opublikowano
2 minuty temu, Tomasz531 napisał:

Czemu odrazu 60tka musi byc zdezelowana? Moja wygląda jak nowka sztuka

Bo tu większość krytykuje usrusy i fetory bo złomy i do tego drogie,musi być niemiecki to wtedy super sprzęt

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez lukasz222
      Witam serdecznie
      Chciałbym bardzo prosić o wypełnienie mojej ankiety, która będzie podstawą do stworzenia pracy inżynierskiej. Ankieta dotyczy postępu technicznego i technologicznego w chlewniach macior w latach 2004-2012 w woj. śląskim (jednakowoż zachęcam także rolników z okolic mojego województwa). Ankieta jest przystępna, większość to pytania testowe, więc nie powinna zająć więcej niż 5-10 minut, a jest to dla mnie bardzo ważne by zebrać jak najwięcej informacji na ten temat. Każdy kto cokolwiek robił i modernizował przy swoich maciorkach niech poświęci parę minut podczas wieczornego odpoczynku i pomoże mi w stworzeniu czegoś, co może stanowić o tym jak potoczy się moja kariera w przyszłości.
      Ankieta jest w pełni anonimowa. Podaję link do niej:

http://moje-ankiety....pond-43841.html

Z góry bardzo serdecznie dziękuję za pomoc i pozdrawiam!!

Ponawiam prośbę o Wasz udział w ankiecie
    • Przez 14tija14
      Czy ktoś współpracuje z jakąś firmą zajmującą się tuczem kontraktowym np. agri plus ?
      Chciałabym się dowiedzieć jakie trzeba spełnić warunki i czy to jest opłacalne lub przy jakiej ilości ?
    • Przez Lukasz210692
      Co sądzicie o stosowaniu żyta hybrydowego dla tuczników. W odpowiednim składzie procentowym oczywiście z innymi zbożami.
      Czy to będzie opłacalne i czy nie ucierpią na tym tuczniki.?
    • Przez TomaszWoniak
      Witam Firma Agri plus jake ma wymagania budynków poniewaz chciałbym podjąć wspołprace z ta firmą ale na poczatek chciałbym sie dowiedziec jak muszą wyglądać budynki

prosze o pomoc

pozdrawiam
    • Przez ZETOREXX85
      Witam.
      Wymieniam swój stary śrutownik na coś innego. Myślałem nad śrutownikiem Bąk. Zamieszczam aukcję na której można kupić nowego Bąka: http://allegro.pl/pt-nowy-srutownik-rozdrabniacz-bijakowy-talex-i5015335177.html
      Co o nim myślicie? Będę go używał do żywienia macior. Jaką wydajność ma taki Bąk? Miałem okazje zobaczyć u wujka jak on rozdrabnia.Ziarno jest dobrze zmielone                         

• Dodaj nową pozycję...
v