Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

żeby zacząć podskakiwać to trzeba mieć za co ,bo gołodupce to sobie tylko na forum mogą mądrościami posadzić,a jak by przyszło na strzał na adwokata itp wyskoczyć z 10-20 tyś to by był lament

• Thanks 1
Opublikowano

Kopin ja z moją gminą 5 lat sie procesowałem  7 decyzji adminstracyjnych wójta uwaliłem. Wiec ja nie muszę wyskakiwać   z żadnej  kasy na adwokata. Zresztą z doswidczenia wiem ze większość adwokatów to patentowe lenie nie douczone w dodatku  wiec jak dobrze przeczytasz dokumenty i odpowiedni akt prawny   to  jezeli wyrok nie jest kupiony bez trudu wygrasz.

Mamy 4 rodzaje adwokatów

a) gwiazdy- Giertych, Jan Widacki, Piotr Kruszyński oni biorą setki tysięcy złotych za 1 sprawe i wygrywaja zawsze przez układy towarzyskie z Sedziami

b) elita - biora 10-20 tys zł niezwykle skuteczni

c) rzemieslnicy - znają się na prawie ale bez szału włane kancelarie mają

d) prawnicy urzedowi najgłupsi i nie douczeni pracują w urzedzie bo ich kancelarie zbankrutowały

Opublikowano (edytowane)

kopin  to twoja sprawa czy wierzysz czy czy nie  ja wiem jak działa system i ja nie mam pełnych gaci jak mnie ktoś mandatem straszy. 

Ja wielokrotnie byłem w Sadach     ja to nawet lubię to mega adrenalina 

Edytowane przez kanalia36
Opublikowano

nie chodzi o pełne gacie ,tylko gadasz tutaj o sytuacjach kiedy masz inne zdanie niż Twoja gmina/wójt.Wójt to jest taki ciut większy sołtys,radca prawny w gminie pewno ma 6 kl podstawówki bo jest wnukiem wójta.Podskoczysz wojewodzie ,marszałkowi itp to pogadamy.Bo mam już swoje lata i wiem jak takie kopanie się z urzędasami wygląda,ile nerwów i kasy może iść na to Twojej,bo urzędnik w sporze z Tobą swojej kasy nie traci

Opublikowano (edytowane)

Kopin to też pisze ze jeżeli wyrok nie ustalony to wygrasz. Ja tez mam swoje lata i wiem ze nie których spraw nie wygrasz nawet jak masz racje nasz kraj jest naprawde bananowa republiką nie raz kozystniej jest przyjąc mały mandat albo grzywnę  i zjednać sobie urzędnika niż isć na udry

Edytowane przez kanalia36
Opublikowano
2 godziny temu, kanalia36 napisał:

To opłaca mi się i tak uchować kabana i nawet kare zapłacić i tak wyjdzie mnie taniej. Nie mówiąć ze mandatu wtedy i tak nie przyjmę  sprawa trafi do sądu a tam na 2 lata ugrzęźnie. A drugiego mandatu nie możesz dostać za to samo jak pierwsza sprawa nie jest zakończona. 

Reasumując kara 500 zł raz na 2 lata za chowanie dla siebie to żadna kara.

Nie mówic ze nawet jak byś nie chował swini to mozna hodować  kaczki, gęsi indyki dla siebie a ty wolisz polować na promocje w Lidlu na porcje rosołowe z kg syfu w środku  jak raz dziennie posypać troszkę ziarna jakiemuś ptakowi

Odnośnie pierwszego pogrubienia. To już te wolne sądy ludzie na ulicy wywalczyli ? Czy jesteś z tej partii,której włos z głowy nie spadnie ,czy jakoś tak to było :)?

Serio już pisząc. Skąd wziąłeś te 2 lata hodowli tucznika ? Skoro na byle czym w ciągu pół roku urośnie.

1 godzinę temu, Rolnik1973 napisał:

I jeszcze za nielegalny ubój do paki, 

Musieli by go złapać w trakcie uboju. Po fakcie w lodówce to ciężko rozróżnić czy to ze sklepu czy swojskie.

1 godzinę temu, kanalia36 napisał:

Kolego    umowa dzierżawy budynku z  ... bezdomnym, bezrobotnym 90 letnia babcią niepełnoletnim bratem kuzynem, etc, etc...... etc.  Niech teraz weterynarz ustali własciciela zwierzaka?????

59 minut temu, kanalia36 napisał:

bizon  prosta umowa urzyczenia budynku spisana na kartce z np. bratem nie rolnikiem. 

Wrazie czego to nie moja świnia tylko brata, brat natomiast twierdzi ze to twoja i tak do ustranej śmierci. Efekt weterynarz co najwyżej zutylizuje świnie na koszt weterynarii  i latami będzie miał papierkową robotę a Tobie i bratu na pędzel bedzie mógł skoczyć to samo Sąd i prokurator. 

Takie coś by przeszło ale w gospodarstwie tej babci. Zasłoniła by się amnezją i to wszystko. Jeżeli Ty robisz weterynarii pod górę ,to oni mogą potem szczegółowo Tobie i to nie raz.

39 minut temu, kanalia36 napisał:

Zetor przy normalnej hodowli to nie przejdzie ale dla 2-3 sztuk jak najbardziej. świnia nie zarejestrowana czyli nie istnieje własciciela nie da się ustalić  wiec pozostaniesz bezkarny.

Jak wyżej i pod warunkiem ,że nie trzymasz zarejestrowanych świń,w przeciwnym razie kwarantanna lub wiatr hula w budynkach.

Opublikowano
55 minut temu, kanalia36 napisał:

Ale to było w 2016 roku potem już GIW nie stwierdził przeniesienia wirusa tą drogą

No tak, ale mi wtedy chodziło o tamtą sytuację.   :)

Opublikowano

dsbh  pisałem o sytuacji kiedy już nie masz hodowli i trzymasz 2-3 sztuki dla siebie  jeżeli masz hodowle na rynek  lepiej nieraz przyjąc mały mandat dać urzędnikowi poczucie władzy   i mieć póxniej spokój niż iść na udry

a 2 lata to czas rozpatrywania spraw w sadach a nie ze należe do okreslonej partii

Opublikowano

Sytuacja jest nadal taka sama . Dziki roznoszą chorobę , a rządzący tylko zapowiadają że coś zrobią .

1 minutę temu, Sean napisał:

No tak, ale mi wtedy chodziło o tamtą sytuację.   :)

Opublikowano (edytowane)
20 minut temu, Rolnik1973 napisał:

Jeszcze dojdzie do tego że i zboża od nas nie kipią to dopiero będzie 

Hans ma łeb na wet płot tańszy  od Polskiego u nas czegoś wszystko tak drogo kosztuje  co za h*j jest skąd te ceny .

https://www.fakt.pl/pieniadze/biznes/plot-na-granicy-niemcy-buduja-kilka-razy-taniej-niz-polacy/nqp9zmm

Edytowane przez galan99
Opublikowano
4 minuty temu, kanalia36 napisał:

dsbh  pisałem o sytuacji kiedy już nie masz hodowli i trzymasz 2-3 sztuki dla siebie  jeżeli masz hodowle na rynek  lepiej nieraz przyjąc mały mandat dać urzędnikowi poczucie władzy   i mieć póxniej spokój niż iść na udry

a 2 lata to czas rozpatrywania spraw w sadach a nie ze należe do okreslonej partii

Odnośnie 2 lat i partii pisałem to w żartach. Natomiast w pierwszej kwestii masz rację. Widziałem już sytuację w której klient twierdził co to nie zrobił a potem role się odwróciły.

Opublikowano
2 godziny temu, galan99 napisał:

Aktywiści to jest nasza zaraza .

gdyby mi to tałatajstwo wlazło do chlewni chyba bym nie wytrzymał 

Opublikowano
1 godzinę temu, kanalia36 napisał:

kopin  to twoja sprawa czy wierzysz czy czy nie  ja wiem jak działa system i ja nie mam pełnych gaci jak mnie ktoś mandatem straszy. 

Ja wielokrotnie byłem w Sadach     ja to nawet lubię to mega adrenalina 

W myśl obecnego prawa decyzja powiatowego inspektora weterynarii  jest ostateczna i nie ma drogi odwoławczej i przyklad który podaleś to tylko w teorii pasuje, ze swoimi pomyslami  pasujesz do sąsiada geroj że ho,ho, miał w maju kontrolę z bioasekuracji,dostal protokół pokontrolny i stwierdzil że ma to gdzieś nie bedzie robił zaleceń ,panie dzwoniły nie odbierał telefonów,przyjeżdżały wszystko pozamykane i nikogo nie ma w domu , i co zrobiły przysłały  listem informację że z dniem 31.12.2019 blokują nr gospodarstwa i w związku z tym nie bedzie możliwe wystawienie świadectw wet, gość  na drugi dzień już rano był w Inspekcji i grzecznie prosil aby raczyły przeprowadzić inspekcje, co dziwne dostał  papier tylko do 30.06.2020,pierwszy taki przypadek w okolicy,chyba bardzo go polubily

• Like 2
Opublikowano

Dostałem rozliczenie za ostatnią odstawę świń i na jednej sztuce mnie tak skroili że szok - wyszła coś około 3,58 zł + vat.  Z tego względu że na przedziale wagowym wbc miała równe 120kg. I tu się zaczyna myk bo w umowie mam że do 120kg wbc cena idzie w dół o 60gr od ceny bazowej a jeżeli powyżej 120kg -płacą 60% ceny i oni te moje równe 120kg potraktowali jako przedział powyżej 120kg. 

Opublikowano

Kolego ws71  po pierwsze w polskim systemie prawnym niema takiego czegość jak brak drogi odwoławczej. Każda decyzja jest zaskarżalna  tylko niektóre mają tzw rygor natychmiastowej wykonalności.  I jak weterynarz nakaże likwidacje stada to i tak możesz ja zaskarżyć tyle tylko ze świnie Ci wybiją  a Ty jak wygrasz dostaniesz odszkodowanie. 

Dlatego jasno pisze ze jak masz sprzedaż na rynek  nie możesz sobie na to pozwolić  bo za 2-3 lata jak dostaniesz rostrzygnięcie  to zbankrutujesz  ale jak nie masz już zwierząt jak rolnik 1973 i masz pare sztuk dla siebie to weterynarz może Cię co najwyżej w dupe pocałować,

16 minut temu, krilan06 napisał:

Dostałem rozliczenie za ostatnią odstawę świń i na jednej sztuce mnie tak skroili że szok - wyszła coś około 3,58 zł + vat.  Z tego względu że na przedziale wagowym wbc miała równe 120kg. I tu się zaczyna myk bo w umowie mam że do 120kg wbc cena idzie w dół o 60gr od ceny bazowej a jeżeli powyżej 120kg -płacą 60% ceny i oni te moje równe 120kg potraktowali jako przedział powyżej 120kg. 

krilian a cemu taka nędzna cena nawet poza klasową świnie???

Opublikowano
8 minut temu, kanalia36 napisał:

Kolego ws71  po pierwsze w polskim systemie prawnym niema takiego czegość jak brak drogi odwoławczej. Każda decyzja jest zaskarżalna  tylko niektóre mają tzw rygor natychmiastowej wykonalności.  I jak weterynarz nakaże likwidacje stada to i tak możesz ja zaskarżyć tyle tylko ze świnie Ci wybiją  a Ty jak wygrasz dostaniesz odszkodowanie. 

Dlatego jasno pisze ze jak masz sprzedaż na rynek  nie możesz sobie na to pozwolić  bo za 2-3 lata jak dostaniesz rostrzygnięcie  to zbankrutujesz  ale jak nie masz już zwierząt jak rolnik 1973 i masz pare sztuk dla siebie to weterynarz może Cię co najwyżej w dupe pocałować,

krilian a cemu taka nędzna cena nawet poza klasową świnie???

Tak jest umowa skonstruowana i dlatego pilnuję przedziałów wagowych, pierwszy raz mi się tak zdarzyło. I w związku z tym zacząłem studiować umowę i zauważyłem nieścisłość. Będę się od tego odwoływać bo wychodzi na to że za tego tucznika dostałem o wiele mniej niż handlarze płacą za maciory

• Sad 1
Opublikowano
1 minutę temu, krilan06 napisał:

Tak jest umowa skonstruowana i dlatego pilnuję przedziałów wagowych, pierwszy raz mi się tak zdarzyło. I w związku z tym zacząłem studiować umowę i zauważyłem nieścisłość. Będę się od tego odwoływać bo wychodzi na to że za tego tucznika dostałem o wiele mniej niż handlarze płacą za maciory

a co to za firma taka chytra??? u mnie sokołów powyżej 120 wali 31% mniej od bazówki 

Opublikowano

Prosiaczek. Sami się zakiwali w tych przedziałach wagowych bo moje 120kg potraktowali jako przedział powyżej 120kg i nawet mięsności tej sztuce nie zbadali i od razu w rozliczeniu klasa C i 60% ceny

Opublikowano
1 minutę temu, krilan06 napisał:

Prosiaczek. Sami się zakiwali w tych przedziałach wagowych bo moje 120kg potraktowali jako przedział powyżej 120kg i nawet mięsności tej sztuce nie zbadali i od razu w rozliczeniu klasa C i 60% ceny

To się odwołuj. 

Niestety sokołów mnie też ze 4 razy tak uwalił  250 zł poszło w cholere, dlatego jak mam takiego poza limitem to w ucho daje i do lodówy

Opublikowano
2 minuty temu, kanalia36 napisał:

To się odwołuj. 

Niestety sokołów mnie też ze 4 razy tak uwalił  250 zł poszło w cholere, dlatego jak mam takiego poza limitem to w ucho daje i do lodówy

Też bym go zostawił dla siebie, ale w życiu bym nie pomyślał że on tyle ważył. Wszystkie sztuki wydawały mi się wyrównane. No ale jak pisałem, wg mnie mam podstawę do tego żeby mi inaczej policzyli tę sztukę 

Opublikowano

Tak to nieraz bywa trzymasz tydzień dużej aby najmniejsze limit złapały to najwiekszy przelatuje

Opublikowano
5 godzin temu, bizon1 napisał:

Mylisz się a świnię i tak zutylizują a jak byś fikał śledztwo prokurator sąd i kara dużo wyższa a może ido kicia by wsadzili , zresztą budynek do kogoś przecięż należy 

Przerabiane ,nie powiem przez kogo-umowa użyczenia była na lumpa i przeszło

5 godzin temu, zetorki12 napisał:

Podziwiam Twoją fantazję . Szkoda że żyjesz w świecie bajek i baśni .

Nie do końca,trochę ma racji

4 godziny temu, Rolnik1973 napisał:

bzdura, dziś brat łądował sie słomą na  germanię-Chcesz to podam Ci nazwę firmy

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez lukasz222
      Witam serdecznie
      Chciałbym bardzo prosić o wypełnienie mojej ankiety, która będzie podstawą do stworzenia pracy inżynierskiej. Ankieta dotyczy postępu technicznego i technologicznego w chlewniach macior w latach 2004-2012 w woj. śląskim (jednakowoż zachęcam także rolników z okolic mojego województwa). Ankieta jest przystępna, większość to pytania testowe, więc nie powinna zająć więcej niż 5-10 minut, a jest to dla mnie bardzo ważne by zebrać jak najwięcej informacji na ten temat. Każdy kto cokolwiek robił i modernizował przy swoich maciorkach niech poświęci parę minut podczas wieczornego odpoczynku i pomoże mi w stworzeniu czegoś, co może stanowić o tym jak potoczy się moja kariera w przyszłości.
      Ankieta jest w pełni anonimowa. Podaję link do niej:

http://moje-ankiety....pond-43841.html

Z góry bardzo serdecznie dziękuję za pomoc i pozdrawiam!!

Ponawiam prośbę o Wasz udział w ankiecie
    • Przez 14tija14
      Czy ktoś współpracuje z jakąś firmą zajmującą się tuczem kontraktowym np. agri plus ?
      Chciałabym się dowiedzieć jakie trzeba spełnić warunki i czy to jest opłacalne lub przy jakiej ilości ?
    • Przez Lukasz210692
      Co sądzicie o stosowaniu żyta hybrydowego dla tuczników. W odpowiednim składzie procentowym oczywiście z innymi zbożami.
      Czy to będzie opłacalne i czy nie ucierpią na tym tuczniki.?
    • Przez TomaszWoniak
      Witam Firma Agri plus jake ma wymagania budynków poniewaz chciałbym podjąć wspołprace z ta firmą ale na poczatek chciałbym sie dowiedziec jak muszą wyglądać budynki

prosze o pomoc

pozdrawiam
    • Przez ZETOREXX85
      Witam.
      Wymieniam swój stary śrutownik na coś innego. Myślałem nad śrutownikiem Bąk. Zamieszczam aukcję na której można kupić nowego Bąka: http://allegro.pl/pt-nowy-srutownik-rozdrabniacz-bijakowy-talex-i5015335177.html
      Co o nim myślicie? Będę go używał do żywienia macior. Jaką wydajność ma taki Bąk? Miałem okazje zobaczyć u wujka jak on rozdrabnia.Ziarno jest dobrze zmielone                         

• Dodaj nową pozycję...
v