Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Przecież będzie specustawa i organizacje ekologiczne przestaną być problemem. Ale spokojnie, wymyślą coś nowego. Może się okaże, że cały zapas amunicji myśliwskiej wykupili Niemcy, a następna dostawa za kwartał. ;) 

Opublikowano (edytowane)
18 minut temu, krilan06 napisał:

No to jest właśnie śmiech na sali - wszędzie strzelają do dzików, a u nas minister się tłumaczy, że nie jest w stanie nikogo zmusić do strzelania

Wielu nich uwierzy , ze to celowa robota utrzymać w Polsce ASF jak najdłużej to jedna sprawa .

Druga sprawa rozmawiałem z ruskim to oni się modlą , żeby embargo utrzymało się jak najdłużej .

Dodam jeszcze jedną sensowną sprawę u nas w Polsce , gospodarze na wyścigi kto ma lepszy park maszynowy , a Rusek powiada liczy się co urośnie  na polu , zasobność ziemi , obrabiają MTZ  i spychy T25 jeszcze pracują .

Edytowane przez galan99
Opublikowano (edytowane)

Jesteśmy i będziemy skazani na ASF  a będą  to poważne konsekwencje świń a zarazem drogie mięso w sklepach , tańsze zboże z braku hodowli świń .

Udka w sklepie kosztują 1 kg 3,70 zł żeby nawet podrożeli na 5 zł ludzie będą kupować kurczaki bo 26 zł a nawet do 30 zł 1 kg wieprzowiny mało kto kupi .

Niemcy potrafią postawić 150 km płot i wybić dziki .

http://next.gazeta.pl/next/7,168930,25511754,niemcy-mysla-o-odgrodzeniu-sie-od-polski-plotem-wszystko-ze.html?utm_source=facebook.com&utm_medium=SM&utm_campaign=FB_Gazeta&fbclid=IwAR0bOZCd3yZPrvmnzoiN_S26UJW_jK77LtPQJdS93X

A  do Polski ze wschodu będą cały czas dolatywać dziki z ASF z Ukrainy , Białorusi walka bezskuteczna .

Edytowane przez galan99
Opublikowano

sumek666 ja widzę ześ kasiasty wanny ruszta to sa koszty a w dobie ASF to ryzyko. ja tez bedę powiekszał swinie. Czekam na odebranie rogatego dziadostwa  i burzenie koryt i przerabianie na porodówkę, kojce używane bez zbedneo ryzyka, a komory do tuczników to najtaniej na głebokiej. zalewasz schodki wstawiasz paśniki na zewnątrz bin z rurom zasypową, dociągasz wode z tyłu pare drągów i świniaki siedzą. Ja tak zamierzam przerabiac stodołe. Wszystko tanim kosztem. W razie wybicia stada przez ASF niewielka strata. 

A co do tego co ty chcesz to zbuduj nowy budynek stary zawsze będzie nie funkcjonalny, to słup stoji nie tam gdzie powinien to brama za wąska, wszystko będziesz na bierząco zmieniał a na końcu powesz o kuźwa wydałem wiecej niz bym dał za nowy

Opublikowano

Nom. Jak z RUROM to oki. Ale Ty fantasta Kanalia. Ty masz jakiekolwiek hektary i budynki?

Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, zetorki12 napisał:

Nom. Jak z RUROM to oki. Ale Ty fantasta Kanalia. Ty masz jakiekolwiek hektary i budynki?

kolego z rurą ( skrót myslowy)czyli pasiociągiem ale  chyba taniej wyjdzie jeden mały bin do jednej komory nic rozprowadzanie po całym budynku paszy. Ja u siebie np. nie mam wogóle bina tylko karma z mieszalnika na łyszkę od tura podjazd do komory i wsypanie do pasnika. Tanio i bez duzej pracy

sumek a co do niskiego budynku to rura pcv i wentylator  mechaniczny i omijasz problem niskiej kubatury.

A jeżeli chcesz miec budynek najwyższej klasy i stać cię na niego to tylko nowy

Edytowane przez kanalia36
Opublikowano

Nowy to pozwolenia, papierologie i czekanie na decyzję odmowną. Sam wiem, że same miastowe u mnie. Już czuję w kościach te protesty.

A tak budynek był i jest, przeznaczenia nie zmieniam. Mogą mi naskoczyć.

Opublikowano

w sumie masz rację ale ile ty chcesz mić tych tuczników naraz na stanie bo jak  budynek nie za duzy to to mało opłacalne jak wiekszy i mas kasiore to kto bogatemu zabroni))))

Opublikowano

Welco!? 

Stary niemiecki budynek z czerwonej cegły. Słupy już są. 5 stoi i w niczym nie nie przeszkadzają. 

Obok mam budynek paszarni. Tam zawsze były świnie tylko na płytkiej ściółce.

A sztuk to tak 120-150

Opublikowano

@sumek666 zanim zaczniesz kopać sprawdź w planach zagospodarowania przestrzennego czy u was można utrzymywać zwierzęta w systemie bezściołowym

Ja miałem przerabiać chlewnie na ruszt ale u nas zakaz i du.. Z remontu 

Opublikowano
Bartek933 napisał:

Do 40djp możesz robić co chcesz, czy coś się zmieniło?

kolega postawił oborę na 49 x 20 na ponad 100 opasów, na 39 Djp oficjalnie 300 metrów obora reszta magazyn siana z paszarnią, koszt ok 350 tyś W sumie też myślałem w zeszłym roku nad tuczarnią na głębokiej sciółce 800 m2 na 39 Djp + paszarnią ( oficjalnie), w sumie to wciąż się zastanawiam 🤔 w czterech sąsiednich gminach strefa żółta, ja póki co jeszcze biała Sokołów na poniedziałek 8zł za E

Opublikowano
Dnia 12.12.2019 o 16:15, kanalia36 napisał:

no wrazie czego trzeba się z sasiadem ugadac, hehehe

1 świnie na kiełbache nikt nie znajdzie. Ja nie słyszałem o kontroli weterynaryjnej u osób co nie mają świń, Powiem Ci więcej pokątnie na terenach ASF ludzie tego nie praktykują????? za Hitlera trzymana dla siebie zwierzęta to tym bardziej  teraz to robią, tylko Rolnik1973 trzyma w chlewni szczury i poluje na promocyjne skrzydełka z Lidla reszta trzyma dla siebie świnie tak czy tak

Ja miałem dzisiaj kontrole z powiatowego. Sprawdzali wszystkie budynki. Nigdy świń nie hodowałem. Powiat ETM.

• Like 1
Opublikowano
3 godziny temu, kanalia36 napisał:

sumek666 ja widzę ześ kasiasty wanny ruszta to sa koszty a w dobie ASF to ryzyko. ja tez bedę powiekszał swinie. Czekam na odebranie rogatego dziadostwa  i burzenie koryt i przerabianie na porodówkę, kojce używane bez zbedneo ryzyka, a komory do tuczników to najtaniej na głebokiej. zalewasz schodki wstawiasz paśniki na zewnątrz bin z rurom zasypową, dociągasz wode z tyłu pare drągów i świniaki siedzą. Ja tak zamierzam przerabiac stodołe. Wszystko tanim kosztem. W razie wybicia stada przez ASF niewielka strata. 

A co do tego co ty chcesz to zbuduj nowy budynek stary zawsze będzie nie funkcjonalny, to słup stoji nie tam gdzie powinien to brama za wąska, wszystko będziesz na bierząco zmieniał a na końcu powesz o kuźwa wydałem wiecej niz bym dał za nowy

Kiedy Waleński wpada z gotówką oglądać byki??

Opublikowano
1 minutę temu, Piegus napisał:

Kiedy Waleński wpada z gotówką oglądać byki??

nie idą przez handlarza tylko grzecznościowo jak u sołtysa w ramach wiekszego transportu do ubojni i czekam bo muszę sie dostosować. 

Opublikowano
8 minut temu, hobbysta82 napisał:

Ja miałem dzisiaj kontrole z powiatowego. Sprawdzali wszystkie budynki. Nigdy świń nie hodowałem. Powiat ETM.

Co, przeczesywali wszystkie budynki? Na jakiej podstawie?

Opublikowano
1 minutę temu, krilan06 napisał:

Co, przeczesywali wszystkie budynki? Na jakiej podstawie?

Nie nazwał bym tego przeczesywaniem. Zajrzeli do obór (bydło trzymam w trzech budynkach), do paszarni. Napisali protokół i tyle. 

A jeżeli chodzi o podstawy, mają nakaz z góry to kontrolują. Ja z nimi nie dyskutowałem, bo wiem jak wygląda ta praca. Zrobili swoje i poszli dalej.

Opublikowano
8 minut temu, hobbysta82 napisał:

Nie nazwał bym tego przeczesywaniem. Zajrzeli do obór (bydło trzymam w trzech budynkach), do paszarni. Napisali protokół i tyle. 

A jeżeli chodzi o podstawy, mają nakaz z góry to kontrolują. Ja z nimi nie dyskutowałem, bo wiem jak wygląda ta praca. Zrobili swoje i poszli dalej.

Już myślałem, że sprawdzali też garaże, stodołę i piwnice czy nie trzymasz tam jakiegoś świniaka 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez lukasz222
      Witam serdecznie
      Chciałbym bardzo prosić o wypełnienie mojej ankiety, która będzie podstawą do stworzenia pracy inżynierskiej. Ankieta dotyczy postępu technicznego i technologicznego w chlewniach macior w latach 2004-2012 w woj. śląskim (jednakowoż zachęcam także rolników z okolic mojego województwa). Ankieta jest przystępna, większość to pytania testowe, więc nie powinna zająć więcej niż 5-10 minut, a jest to dla mnie bardzo ważne by zebrać jak najwięcej informacji na ten temat. Każdy kto cokolwiek robił i modernizował przy swoich maciorkach niech poświęci parę minut podczas wieczornego odpoczynku i pomoże mi w stworzeniu czegoś, co może stanowić o tym jak potoczy się moja kariera w przyszłości.
      Ankieta jest w pełni anonimowa. Podaję link do niej:

http://moje-ankiety....pond-43841.html

Z góry bardzo serdecznie dziękuję za pomoc i pozdrawiam!!

Ponawiam prośbę o Wasz udział w ankiecie
    • Przez 14tija14
      Czy ktoś współpracuje z jakąś firmą zajmującą się tuczem kontraktowym np. agri plus ?
      Chciałabym się dowiedzieć jakie trzeba spełnić warunki i czy to jest opłacalne lub przy jakiej ilości ?
    • Przez Lukasz210692
      Co sądzicie o stosowaniu żyta hybrydowego dla tuczników. W odpowiednim składzie procentowym oczywiście z innymi zbożami.
      Czy to będzie opłacalne i czy nie ucierpią na tym tuczniki.?
    • Przez TomaszWoniak
      Witam Firma Agri plus jake ma wymagania budynków poniewaz chciałbym podjąć wspołprace z ta firmą ale na poczatek chciałbym sie dowiedziec jak muszą wyglądać budynki

prosze o pomoc

pozdrawiam
    • Przez ZETOREXX85
      Witam.
      Wymieniam swój stary śrutownik na coś innego. Myślałem nad śrutownikiem Bąk. Zamieszczam aukcję na której można kupić nowego Bąka: http://allegro.pl/pt-nowy-srutownik-rozdrabniacz-bijakowy-talex-i5015335177.html
      Co o nim myślicie? Będę go używał do żywienia macior. Jaką wydajność ma taki Bąk? Miałem okazje zobaczyć u wujka jak on rozdrabnia.Ziarno jest dobrze zmielone                         

• Dodaj nową pozycję...
v