Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Przed chwilą, zetorki12 napisał:

No , no . Obecni właściwie też podobnie obiecali ... Czasami nadal obiecują . :D

zetorki nie czytasz uważnie oni obiecują i wierzą w Sądy a ja pisze o Naczelniku Państwa  który odpowiadał tylko przed Bogiem i historią . Wydawał  rozporzadzenia z moca ustawy. wydawał Rozporządzenie i było od razu prawem. 

w tym kraju inaczej tego burdelu nie uporzatkujesz

Opublikowano

Ale wypadało by się podzielić z sąsiadem . B|

Mówili żebyś cielaka kupił ?

Opublikowano
1 minutę temu, emtec123 napisał:

Minister zwyczajnie wybrał mniejsze zło, dzięki czemu ograniczy patologię pobierania dopłat przez warszawiaków, a tych jest zdecydowanie więcej, niż rolników z łąkami bez zwierząt. Ja jestem na tak.

idąc tym tokiem myślenia trzeba ci uciąć przyrodzenie bo jesteś potencjalnym pedofilem/gwałcicielem

• Haha 1
Opublikowano

Bartek , ale Twoje wytłumaczenie takie trochę irracjonalne . Użytkownicy pól też mają dochód ze sprzedaży zboża i słomy . Też im dopłaty zabrać jak zwierząt nie mają ? Ja rozumiem że chodzi o tych co nie zbierają i dopłaty dostają , no ale są tacy jak Sumek i zostaną pokrzywdzeni .

Opublikowano (edytowane)

zrobimy wam zrzutę

Zawsze ktoś będzie stratny, ale trzeba dokonywać takich decyzji, które najmniej będą szkodziły (mniejsze zło). Gdyby zabrać dopłaty obszarowe a dać sprawiedliwie tym, którzy faktycznie produkują to ci bez produkcji też będą płakać, bo nie dostaną. A tych również jest mniej

Idąc dalej... gdyby zabrać dopłaty całkiem, to producenci zbóż też będą poszkodowani, bo kto te zboża przerabia w gospodarstwie przez zwierzęta, ten sobie poradzi i bez dopłat, a u prod. zbóż już byłoby cienko

Edytowane przez misiek
  • Like 1
Opublikowano

no ale to będzie krzywdzące dla rolników którzy są w posiadaniu TUZU. Mówię tu o rolnikach którzy o niego dbają koszą, nawożą sprzątają po to żeby sprzedać. To by było równoznaczne z tym że równie dobrze można zabrać dopłatę np gospodarstwom które nie mają hodowli a sieją zboże bo przecież z jakiej paki jak oni nie mają zwierząt to po co to uprawiają ? Wiem że zaraz znajdą się hejterzy że powiedzą że z zboża robi się mąkę z mąki chleb więc idzie to dla ludzi żeby wyżywić, ale ten co uprawia TUZ nie sprzedaje tej sianokiszonki po to żeby sobie tylko sprzedać i ch*j wie gdzie to pójdzie, tylko po to żeby sprzedać tym którzy mają mało paszy...

• Like 3
Opublikowano
1 minutę temu, sumek666 napisał:

to zabrać tym co dostają dopłaty do krów. zaraz byście na ulicy stali. i jeszcze większą akcyzę. to wy tu jeteście kolejny raz grupą uprzywilejowaną!!!

Nie nakręcaj się, kolega Misiek chyba najlepiej przedstawił obraz sytuacji. Z łąkami było najwięcej ''wyłudzeń'' że właściciele nawet nie wiedzieli gdzie dokładnie jest ich działka.

Dobrej i spokojnej nocy :D

• Like 1
Opublikowano

Już mam plan jak to obejść, ale wam nie powiem. Albo powiem tylko nikomu nie mówcie 😂bo jak powierzchnia  tuzów zmniejszy się o więcej jak 5% to każą przywrócić. Zaraz palę deutza czepiam pług i oraz będą trawy na gruntach ornych. 

Opublikowano

Ja popieram sumka głupi pomysł ja co prawda bydło jeszcze mam ale do żniw juz ani jednej nogi zamierzałem kosić trawę i sprzedawać frajerom wołowym,))))))  w końcu na forum bydła piszą ze za 6 zł za kg się im  gospodarstwa rozwijaja i mają na inwestycje.   Niech zainwestują w koncu w moja prace. 

Opublikowano (edytowane)

Bo to chodzi o to żeby było więcej bydła i było tańsze.

Ot cała filozofia. 

Ja tam mogę las posadzić bo łąka pod lasem i ten sam nr działki i mieć 4 ha lasu w jednym kawałku.

Kolejna porcja dzików na zachodzie

https://www.cenyrolnicze.pl/wiadomosci/asf/17877-dziesiec-padlych-dzikow-w-powiecie-wolsztynskim-zabil-je-asf

Edytowane przez Rolnik1973
Dodanie treści
Opublikowano

Bo "dobrze" bylo jak asf był na wschodzie, tam mali gospodarze, daleko, ich nie szkoda. Do nas na zachód nie dojdzie, na forach śmiali się ze chłopy przesadzaja,  płaczą, protestują, że nie potrafią zabezpieczyć gospodarstwa i ze sami są sobie winni. A teraz zachód ma pelne gacie i krzyczy bić dziki. 

• Like 2
  • Thanks 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez lukasz222
      Witam serdecznie
      Chciałbym bardzo prosić o wypełnienie mojej ankiety, która będzie podstawą do stworzenia pracy inżynierskiej. Ankieta dotyczy postępu technicznego i technologicznego w chlewniach macior w latach 2004-2012 w woj. śląskim (jednakowoż zachęcam także rolników z okolic mojego województwa). Ankieta jest przystępna, większość to pytania testowe, więc nie powinna zająć więcej niż 5-10 minut, a jest to dla mnie bardzo ważne by zebrać jak najwięcej informacji na ten temat. Każdy kto cokolwiek robił i modernizował przy swoich maciorkach niech poświęci parę minut podczas wieczornego odpoczynku i pomoże mi w stworzeniu czegoś, co może stanowić o tym jak potoczy się moja kariera w przyszłości.
      Ankieta jest w pełni anonimowa. Podaję link do niej:

http://moje-ankiety....pond-43841.html

Z góry bardzo serdecznie dziękuję za pomoc i pozdrawiam!!

Ponawiam prośbę o Wasz udział w ankiecie
    • Przez 14tija14
      Czy ktoś współpracuje z jakąś firmą zajmującą się tuczem kontraktowym np. agri plus ?
      Chciałabym się dowiedzieć jakie trzeba spełnić warunki i czy to jest opłacalne lub przy jakiej ilości ?
    • Przez Lukasz210692
      Co sądzicie o stosowaniu żyta hybrydowego dla tuczników. W odpowiednim składzie procentowym oczywiście z innymi zbożami.
      Czy to będzie opłacalne i czy nie ucierpią na tym tuczniki.?
    • Przez TomaszWoniak
      Witam Firma Agri plus jake ma wymagania budynków poniewaz chciałbym podjąć wspołprace z ta firmą ale na poczatek chciałbym sie dowiedziec jak muszą wyglądać budynki

prosze o pomoc

pozdrawiam
    • Przez ZETOREXX85
      Witam.
      Wymieniam swój stary śrutownik na coś innego. Myślałem nad śrutownikiem Bąk. Zamieszczam aukcję na której można kupić nowego Bąka: http://allegro.pl/pt-nowy-srutownik-rozdrabniacz-bijakowy-talex-i5015335177.html
      Co o nim myślicie? Będę go używał do żywienia macior. Jaką wydajność ma taki Bąk? Miałem okazje zobaczyć u wujka jak on rozdrabnia.Ziarno jest dobrze zmielone                         

• Dodaj nową pozycję...
v