Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
58 minut temu, sumek666 napisał:

Mi dlaczego? 🤔

sumek ty to czasami masz poważne problemy z mysleniem))))). to ja tu ci załatwiam darmową wóde a Ty zamiast mi podziękować to jeszcze oburzony jesteś:D

Opublikowano
13 godzin temu, RafaKdziela napisał:

Tak się składa Staszek ,że za tucznika biorę 800zł to gdzie ta bieda ????

Do tego mam dopłaty do macior  1140zł sztuka.

Mam obecnie 18 macior puławiaków i 6 białych .

Zbyt na wyroby z puławiaków jest ogromny .Kto posmakuje chce kupować po 10 /20kg kiełbasy i mięs .

Być może będę sprzedawał wyroby z puławiaków .Dziś rozwoziłem szynki 😉

Z Puławiaków jest wyborna polska,biała schabowy ,szynki nawet żeberka  .Ludzie mnie ścigają ,że mam więcej wozić .

Ja też 800 za tucznika dostaję co do smaku to bez przesady dla mnie niczym specjalnym się nie wyróżnia mięso z tych świń być może przez ten dolew PIetrain

Opublikowano
6 minut temu, kanalia36 napisał:

sumek ty to czasami masz poważne problemy z mysleniem))))). to ja tu ci załatwiam darmową wóde a Ty zamiast mi podziękować to jeszcze oburzony jesteś:D

Spod Torunia jeszcze nic dobre dla Polski nie wynikło 😁

  • Haha 3
Opublikowano
13 godzin temu, RafaKdziela napisał:

Tak się składa Staszek ,że za tucznika biorę 800zł to gdzie ta bieda ????

Do tego mam dopłaty do macior  1140zł sztuka.

Mam obecnie 18 macior puławiaków i 6 białych .

Zbyt na wyroby z puławiaków jest ogromny .Kto posmakuje chce kupować po 10 /20kg kiełbasy i mięs .

Być może będę sprzedawał wyroby z puławiaków .Dziś rozwoziłem szynki 😉

Z Puławiaków jest wyborna polska,biała schabowy ,szynki nawet żeberka  .Ludzie mnie ścigają ,że mam więcej wozić .

Hodowałem takie i potwierdzam pychota 😋 

Opublikowano
15 godzin temu, RafaKdziela napisał:

Tak się składa Staszek ,że za tucznika biorę 800zł to gdzie ta bieda ????

Do tego mam dopłaty do macior  1140zł sztuka.

Mam obecnie 18 macior puławiaków i 6 białych .

Zbyt na wyroby z puławiaków jest ogromny .Kto posmakuje chce kupować po 10 /20kg kiełbasy i mięs .

Być może będę sprzedawał wyroby z puławiaków .Dziś rozwoziłem szynki 😉

Z Puławiaków jest wyborna polska,biała schabowy ,szynki nawet żeberka  .Ludzie mnie ścigają ,że mam więcej wozić .

Najdalej w kilometrach gdzie zawozisz ? Chodzi mi tylko o odległość ,bez żadnych miejscowości.

Opublikowano

sprzedałem 34 sztuki a cena tak wychodzi bo 8,10 zł to za mięsność powyżej 58 do 60 a od 56 do 58 płacili 7,93 za klasę S 8,18 zł, miałem też 3 sztuki przerośnięte ( powyzej 106 kg poszły - 50 gr )i jedną pozaklasową (122 kg tuszy, nietrafiona loszka - 2,3 zł)

Opublikowano
9 godzin temu, kanalia36 napisał:

To super cieszę się ze ci się powodzi.

Po prostu skomentowałem sytuacje ze od początku te 1 zł za zywiec to był pic na wode. Cena wtedy 4 zł a ty miałes 25 % wiekszą to było podejżane i jak się okazało miałem nosa.

Rafał w Polsce jest złodziejstwo i k**estwo i jak ktoś mówi ze wiecej zapłaci to  wiadomno ze to złodziej.

 Gatunek swinek masz primasort jak odpowiednio go wykorzystasz takrze zarobisz, i zaczniesz mnie i sumkowi codzienie pół litra stawiac:D

Tak wiem o tym kolego ,że ostatnio wiele obiecują ,a nic za tym nie idzie .Puławiaki ściągają ze stref wschodnich PL .Jest taniej i dlatego jest ,jak jest .

8 godzin temu, staszek131415 napisał:

Ja też 800 za tucznika dostaję co do smaku to bez przesady dla mnie niczym specjalnym się nie wyróżnia mięso z tych świń być może przez ten dolew PIetrain

No nie wiem może masz wyjątkowo wrażliwe podniebienie ,lub za dużo podlewasz przy konsumpcji dlatego nie czujesz tego smaku :P

Opublikowano

Smak mięsa w dużej mierze zależy od żywienia , najgorszy po soji - wyciek wody z mięsa  ,serwatce , wywarze , mączce rybnej oraz systemie chowu - Ruszta
Dobrze też jest przed ubojem dodać do paszy więcej owsa to tak jak karp po płaczce 

Jeśli chodzi o puławiaki bez gmo to poznać można po białym jak śnieg tłuszczu .

Opublikowano
55 minut temu, bizon1 napisał:

Smak mięsa w dużej mierze zależy od żywienia , najgorszy po soji - wyciek wody z mięsa  ,serwatce , wywarze , mączce rybnej oraz systemie chowu - Ruszta
Dobrze też jest przed ubojem dodać do paszy więcej owsa to tak jak karp po płaczce 

Jeśli chodzi o puławiaki bez gmo to poznać można po białym jak śnieg tłuszczu .

Kolego wyciek wody z mięsa nie ma prawie nic wspólnego z żywieniem[poza stosowaniem suchej kuku pow 50% żółta lejąca się słonina] i mączce rybnej zapach ,smak],twarda białą słoninę uzyskuje się przy dużym udziale żyta w dawce pokarmowej,akurat śruta soj nie ma żadnego wpływu na jakość słoniny, soja to bialko a ono nie uczestniczy raczej w budowie tkanki tłuszczowej

Opublikowano (edytowane)

sumek666  znasz takiego " biznesmena" Ludwiczak się nazywa???????

Edytowane przez kanalia36
Opublikowano

Natychmiast powinni do Niemiec udać się nasi ekolodzy i celebryci aby wytłumaczyć Niemcom ,że dzik nie jest winny asf ,tylko człowiek. A ten dzik co go znaleźli ,po prostu próbował przekroczyć granicę przez rzekę i mu się nie udało.

Opublikowano

https://www.agrofoto.pl/produkcja-zwierzeca/trzoda-chlewna/jak-rozwija-sie-tucz-swin-bez-udzialu-pasz-gmo,90762.html

farmer

 

Ktoś tutaj ładnie pociska,Rafał mówi że przygrali w ... a ten którego Rafał tak zachwalał dalej mówi to samo

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

    • Przez lukasz222
      Witam serdecznie
      Chciałbym bardzo prosić o wypełnienie mojej ankiety, która będzie podstawą do stworzenia pracy inżynierskiej. Ankieta dotyczy postępu technicznego i technologicznego w chlewniach macior w latach 2004-2012 w woj. śląskim (jednakowoż zachęcam także rolników z okolic mojego województwa). Ankieta jest przystępna, większość to pytania testowe, więc nie powinna zająć więcej niż 5-10 minut, a jest to dla mnie bardzo ważne by zebrać jak najwięcej informacji na ten temat. Każdy kto cokolwiek robił i modernizował przy swoich maciorkach niech poświęci parę minut podczas wieczornego odpoczynku i pomoże mi w stworzeniu czegoś, co może stanowić o tym jak potoczy się moja kariera w przyszłości.
      Ankieta jest w pełni anonimowa. Podaję link do niej:
       
      http://moje-ankiety....pond-43841.html
       
      Z góry bardzo serdecznie dziękuję za pomoc i pozdrawiam!!
       
      Ponawiam prośbę o Wasz udział w ankiecie
    • Przez 14tija14
      Czy ktoś współpracuje z jakąś firmą zajmującą się tuczem kontraktowym np. agri plus ?
      Chciałabym się dowiedzieć jakie trzeba spełnić warunki i czy to jest opłacalne lub przy jakiej ilości ?
    • Przez Lukasz210692
      Co sądzicie o stosowaniu żyta hybrydowego dla tuczników. W odpowiednim składzie procentowym oczywiście z innymi zbożami.
      Czy to będzie opłacalne i czy nie ucierpią na tym tuczniki.?
    • Przez TomaszWoniak
      Witam Firma Agri plus jake ma wymagania budynków poniewaz chciałbym podjąć wspołprace z ta firmą ale na poczatek chciałbym sie dowiedziec jak muszą wyglądać budynki
       
       
      prosze o pomoc
       
       
      pozdrawiam
    • Przez ZETOREXX85
      Witam.
      Wymieniam swój stary śrutownik na coś innego. Myślałem nad śrutownikiem Bąk. Zamieszczam aukcję na której można kupić nowego Bąka: http://allegro.pl/pt-nowy-srutownik-rozdrabniacz-bijakowy-talex-i5015335177.html
      Co o nim myślicie? Będę go używał do żywienia macior. Jaką wydajność ma taki Bąk? Miałem okazje zobaczyć u wujka jak on rozdrabnia.Ziarno jest dobrze zmielone                         
                                                                                                                           
×
×
  • Dodaj nową pozycję...
v