Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ja się nie mam za super ważnego , po prostu 8 lat temu jeden gnojek mnie zakablował do US i nadzoru  bo mu obornik śmierdział na pryzmie . wiec się odwdzieczyłem tym samym. Okazało sie ze sam ma samowole. Dostał rozbórkę nie wykonał jej wiec dostał kare. Perspektywa drugiej kary skłoniła go do rozbórki. 

Wole byc nie sympatyczny niż bać się ze ktoś będzie na mnie kablował. Starzy mieszkańcy  nie kablują tylko nowi tzw. działkowcy z miasta przychodzą i myślą ze będą fikać.

Ziemia z kół i troszkę gnoju na drodze to rzecz normalna na wsi  i tyle.  

Opublikowano

Ostatnie sztuki sprzedaję i zamykam temat drobnego hodowcy . Dłużej trwa załatwianie formalności w (chyba) żółtej strefie . niż sama sprzedaż . Ceny też nędzne . Tucznik 4,5 , a maciora 3 zł . Cena z VAT .

Opublikowano

Czy ja wiem ? Jednak trochę szkoda . Szybko zboże na kasę przerabiały . Kto to wszystko zje ? No ale skoro komuś przeszkadza drobny hodowca w Polsce , to jedynie można się dostosować .

Opublikowano

Ale pomyśl zero wydatków na gospodarstwo, a nie tydzień minie, to na koncentrat, to prosiaki pokajstrować, to swinkę zapłodnić non stop pakowanie kasy.

A tak jak teraz umnie zero wydatków na gospodarkę do marca

Zaraz inwazja pieniądza to z suszowego, zaraz dopłaty, a jeszcze kupa zboża do sprzedania a wydawać nie trzeba co chwilę.

Co z tego że zboże zjedzą plus dodatki i weźmiesz i dalej musisz w kolejne pakować. A tak można sobie rozplanowac na cały sezon wiedząc że nie będzie niespodziewanych wydatków bo nic nie zdechnie, nie zachoruje, ani coraz głupszych norm spełniać nie trzeba.

• Like 2
  • Confused 1
Opublikowano
2 minuty temu, Rolnik1973 napisał:

to prosiaki pokajstrować,

Sobie nie płaciłem . ;)

Wydaje mi się że coś powinno stać w oborze . No a takie świnki dobre mięsko miały .

Opublikowano
1 godzinę temu, zetorki12 napisał:

Ostatnie sztuki sprzedaję i zamykam temat drobnego hodowcy . Dłużej trwa załatwianie formalności w (chyba) żółtej strefie . niż sama sprzedaż . Ceny też nędzne . Tucznik 4,5 , a maciora 3 zł . Cena z VAT .

Jakie masz formalności w żółtej?

Opublikowano

Współczuje 2 zł mniej niż ja ostatnio sprzedawałem. Dlatego mnie to wszystko wk***ia ze mamy państwo a jest jak na dzikim zachodzie  wolna amerykanka. 

Opublikowano
6 minut temu, kanalia36 napisał:

Współczuje 2 zł mniej niż ja ostatnio sprzedawałem. Dlatego mnie to wszystko wk***ia ze mamy państwo a jest jak na dzikim zachodzie  wolna amerykanka. 

Bo jelopy przy wladzy nas tez jebali ale wybili i h*j z nimi

Opublikowano
2 godziny temu, zetorki12 napisał:

to chyba co najmniej czerwona, a nie żółta? W żółtej sprzedajesz normalnie, tylko że świadectwo jest ważne 24 godz, a nie 48 i czas na zgłaszanie zmiany w stadzie 48 godzin.

Opublikowano
13 godzin temu, Sadek napisał:

Jakie masz formalności w żółtej?

Nie wiem już w jakim kolorze moja strefa . Formalności to - zgłoszenie do weta o chęci sprzedaży (oczywiście wcześniej trzeba znaleźć kupca i znać termin sprzedaży) . przyjeżdża wet i pobiera krew do badania (badanie ważne bodajże 7dni od dnia pobrania). Po kilku dniach po telefonie do powiatowego inspektoratu weterynarii można odebrać badanie i z tym badaniem jadę po świadectwo do weterynarza . Na sprzedaż zostaje raptem 2-3 dni . Po sprzedaży mam 24 godziny na wyrejestrowanie . Tyle chyba .

To jest chore !

Opublikowano

To najgorszy rząd dla rolników od 30 lat. Niby daje to szuszowe  to dopłaty do paliwa ale to wszystko o kant d.... potrzaskać. Bydło z 1 tysiaka zysku zrobili 1 tysiak ale straty, świnie przez 3 lata po 3,5-4 zł było warzywa 3 lata za darmo prawie, zboże max 600 zł. Niech oni nic nie dają ale uregulują rynki aby wiadomo było  w momencie zakupu np. cielaka ile się zarobi, a nie pierdzielenie o wolnym rynku. W polsce jest za duże złodziejstwo aby istniał wolny rynek. 

Opublikowano

No tak ale gadając z ludźmi co mają prace na etat są bardzo zadowoleni i chcą głosować na pis. Dostali 500 plus i życia poza pisem nie widzą. 

Nie mogę im przetłumaczyć że im więcej socjalu tym gorzej dla gospodarki. Oni nikomu nic nie dają tylko rozdają to co nam ukradli w podatkach nikt tego nie rozumie :(

• Like 1
Opublikowano
15 godzin temu, zetorki12 napisał:

Sobie nie płaciłem . ;)

Wydaje mi się że coś powinno stać w oborze . No a takie świnki dobre mięsko miały .

Nie martw się szybko do marketowego mięsa przywykniesz na jednym szkoleniu rolnik mówił że dzisiejsze mieso i wędliny są bez smaku na co prowadzący odpowiedział mu że przyszłym pokoleniom  będzie smakować bo oni smaku prawdziwego nigdy nie poznają 🤠

22 minuty temu, leszek1000 napisał:

No tak ale gadając z ludźmi co mają prace na etat są bardzo zadowoleni i chcą głosować na pis. Dostali 500 plus i życia poza pisem nie widzą. 

Nie mogę im przetłumaczyć że im więcej socjalu tym gorzej dla gospodarki. Oni nikomu nic nie dają tylko rozdają to co nam ukradli w podatkach nikt tego nie rozumie :(

Głupoty piszesz właśnie dzięki socjalowi ludzie lepiej zarabiają bo nieroby siedzą w domach a ten kto pracuje w końcu żyje godnie

Nie wiem już w jakim kolorze moja strefa . Formalności to - zgłoszenie do weta o chęci sprzedaży (oczywiście wcześniej trzeba znaleźć kupca i znać termin sprzedaży) . przyjeżdża wet i pobiera krew do badania (badanie ważne bodajże 7dni od dnia pobrania). Po kilku dniach po telefonie do powiatowego inspektoratu weterynarii można odebrać badanie i z tym badaniem jadę po świadectwo do weterynarza . Na sprzedaż zostaje raptem 2-3 dni . Po sprzedaży mam 24 godziny na wyrejestrowanie . Tyle chyba .

To jest chore !

Masz rację i gdzie są teraz ci obrońcy demokracji?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez lukasz222
      Witam serdecznie
      Chciałbym bardzo prosić o wypełnienie mojej ankiety, która będzie podstawą do stworzenia pracy inżynierskiej. Ankieta dotyczy postępu technicznego i technologicznego w chlewniach macior w latach 2004-2012 w woj. śląskim (jednakowoż zachęcam także rolników z okolic mojego województwa). Ankieta jest przystępna, większość to pytania testowe, więc nie powinna zająć więcej niż 5-10 minut, a jest to dla mnie bardzo ważne by zebrać jak najwięcej informacji na ten temat. Każdy kto cokolwiek robił i modernizował przy swoich maciorkach niech poświęci parę minut podczas wieczornego odpoczynku i pomoże mi w stworzeniu czegoś, co może stanowić o tym jak potoczy się moja kariera w przyszłości.
      Ankieta jest w pełni anonimowa. Podaję link do niej:

http://moje-ankiety....pond-43841.html

Z góry bardzo serdecznie dziękuję za pomoc i pozdrawiam!!

Ponawiam prośbę o Wasz udział w ankiecie
    • Przez 14tija14
      Czy ktoś współpracuje z jakąś firmą zajmującą się tuczem kontraktowym np. agri plus ?
      Chciałabym się dowiedzieć jakie trzeba spełnić warunki i czy to jest opłacalne lub przy jakiej ilości ?
    • Przez Lukasz210692
      Co sądzicie o stosowaniu żyta hybrydowego dla tuczników. W odpowiednim składzie procentowym oczywiście z innymi zbożami.
      Czy to będzie opłacalne i czy nie ucierpią na tym tuczniki.?
    • Przez TomaszWoniak
      Witam Firma Agri plus jake ma wymagania budynków poniewaz chciałbym podjąć wspołprace z ta firmą ale na poczatek chciałbym sie dowiedziec jak muszą wyglądać budynki

prosze o pomoc

pozdrawiam
    • Przez ZETOREXX85
      Witam.
      Wymieniam swój stary śrutownik na coś innego. Myślałem nad śrutownikiem Bąk. Zamieszczam aukcję na której można kupić nowego Bąka: http://allegro.pl/pt-nowy-srutownik-rozdrabniacz-bijakowy-talex-i5015335177.html
      Co o nim myślicie? Będę go używał do żywienia macior. Jaką wydajność ma taki Bąk? Miałem okazje zobaczyć u wujka jak on rozdrabnia.Ziarno jest dobrze zmielone                         

• Dodaj nową pozycję...
v