Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
13 godzin temu, staszek131415 napisał:

Świnie jest tyle co było tylko import wstrzymany bo znalezli lepszych odbiorców nie bój sie niskie ceny wrócą szybciej niż się spodziweamy i to ze zdwojonąsiłą

Stachu daj żyć i nie pij tyle !!!!!!

• Like 1
Opublikowano
16 godzin temu, motorader18 napisał:

Po świętach cena pójdzie w dół.  Nikt na Niemców nie będzie patrzył i będą obnizali cenę.  Bo pełne magazyny i brak zbytu 

W mojej 20 -letniej historii sprzedaży jeszcze nigdy nie było żeby w ciągu 8 dni cena wzrosła o 1,60 zl ,najwieksze spadki jakie pamietam to były 1zł w ciągu 8 dni,po drugie skończył się przywóz żywych świń zza Odry,jeszcze miesiąc temu było ich całkiem sporo,zresztą prosta matematyka potrzeby Polski ok 18mln rocznie,własna produkcja ok 11mln szt skąd skołować resztę w tak krótkim czasie a umowy podpisane z odbiorcami

• Like 1
Opublikowano

Na Pn 7,45 netto Sokołów Robakowo, szukają świń, bo miałem sprzedawać 16kwietnia a przełożyłem o dziwo na poniedziałek zapisali nie ma świń, sami sobie winni ! 

Opublikowano
Dnia 4.04.2019 o 20:37, mont napisał:

w wielkopolsce susza nie rokuje narazie na zadawalajace plony , buraki zasiane ale na polu burze piaskowe przerażaja

Mont jak ty masz buraki to lepsze ziemie, a co ja mam powiedzieć  6 i 5 klasa i już widze przepaliska na..... dokrzewiącym się zycie!!!!!! normalnie tam gdzie najgorsze piaski to dałem  4 tyg temu saletre amonową i normalnie  wyglada tak jakbym miał zyto ekologiczne wogóle bez nawozów, roślinka bez wody niema jak ciągnąć. 

a w Środzie u sumka jak jade S11 to jak zawieje to burza piaskowa jak w Dubaju aż strach zeby komuś  w kufer nie wjachać.

Opublikowano

Do majowego wekendu ceny przekroczą 6 pln kto moze niech wstrzymuje i przesuwa odbiory tak jak zakłady robiły gdy cena spadała

Opublikowano

Znajdą ze dwa ogniska ASF o którym jakoś dziwnie przycichło i szybko ceny wrócą "do normy" .

Opublikowano
staszek131415 napisał:

Do majowego wekendu ceny przekroczą 6 pln kto moze niech wstrzymuje i przesuwa odbiory tak jak zakłady robiły gdy cena spadała

Prawidłowo😄, a skupniką mówić że trzeba miesiąc wcześniej się zapisać 😂😂😂😂

• Like 1
  • Haha 6
Opublikowano
1 godzinę temu, zetorki12 napisał:

Znajdą ze dwa ogniska ASF o którym jakoś dziwnie przycichło i szybko ceny wrócą "do normy" .

Świń brakuje i teraz asf schodzi na dalszy plan nikomu nie jest on już dziś na rękę

Opublikowano
1 godzinę temu, zetorki12 napisał:

Podejrzewam że w czerwcu,lipcu zacznie sie jazda na zachód od obecnych stref,obym się mylił,na nowy tydzień 5,5-5,6 zl/kg , w poprzednim roku też do czerwca był spokój i już było pełne podniecenie że ASF u trzody mamy opanowany i zawdzięczamy to tytanicznej pracy pań i panów z Inspekcji

• Like 2
Opublikowano
16 godzin temu, tyran3 napisał:

Mont jak ty masz buraki to lepsze ziemie, a co ja mam powiedzieć  6 i 5 klasa i już widze przepaliska na..... dokrzewiącym się zycie!!!!!! normalnie tam gdzie najgorsze piaski to dałem  4 tyg temu saletre amonową i normalnie  wyglada tak jakbym miał zyto ekologiczne wogóle bez nawozów, roślinka bez wody niema jak ciągnąć. 

a w Środzie u sumka jak jade S11 to jak zawieje to burza piaskowa jak w Dubaju aż strach zeby komuś  w kufer nie wjachać.

3 a/4a  ale  w bardzo dobrej kulturze  , ostatnio padało w pazdzierniku niestety , teraz mam lepszy numer w koło mnie ONW stworzyli i jestem na zielonej wyspie bo 5 kilometrowy okreg  gdzie mieszkam nie jest  tak wiec 179 złociszy do ha wezmą wszyscy moi znajomi. nie wiem kto to wydzielał.

Opublikowano

500 zł na krowę dla rolników - zapowiedź PiS

Kaczyński m.in. podkreślił konieczność wsparcia lokalnych producentów żywności. "Chodzi także o szczególne wsparcie dla gospodarstw, które na tych samych zasadach, z własnych pasz, (...) z własnego chowu, produkują żywość, która jest sprzedawana lokalnie. Najmniej 100 złotych od jednego tucznika i 500 zł od jednej krowy, ale może być więcej .młody rolnik do 40. roku życia przejmuje gospodarstwo, to dostanie od państwa 150 tys. bezzwrotnej pomocy, z czego 70 proc. na maszyny, na obiekty budowlane .

Opublikowano

,,Obiecanki cacanki a głupiemu radość,, byle wygrac wybory  , a ze glupich sporo to pewnie wygrają 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez lukasz222
      Witam serdecznie
      Chciałbym bardzo prosić o wypełnienie mojej ankiety, która będzie podstawą do stworzenia pracy inżynierskiej. Ankieta dotyczy postępu technicznego i technologicznego w chlewniach macior w latach 2004-2012 w woj. śląskim (jednakowoż zachęcam także rolników z okolic mojego województwa). Ankieta jest przystępna, większość to pytania testowe, więc nie powinna zająć więcej niż 5-10 minut, a jest to dla mnie bardzo ważne by zebrać jak najwięcej informacji na ten temat. Każdy kto cokolwiek robił i modernizował przy swoich maciorkach niech poświęci parę minut podczas wieczornego odpoczynku i pomoże mi w stworzeniu czegoś, co może stanowić o tym jak potoczy się moja kariera w przyszłości.
      Ankieta jest w pełni anonimowa. Podaję link do niej:

http://moje-ankiety....pond-43841.html

Z góry bardzo serdecznie dziękuję za pomoc i pozdrawiam!!

Ponawiam prośbę o Wasz udział w ankiecie
    • Przez 14tija14
      Czy ktoś współpracuje z jakąś firmą zajmującą się tuczem kontraktowym np. agri plus ?
      Chciałabym się dowiedzieć jakie trzeba spełnić warunki i czy to jest opłacalne lub przy jakiej ilości ?
    • Przez Lukasz210692
      Co sądzicie o stosowaniu żyta hybrydowego dla tuczników. W odpowiednim składzie procentowym oczywiście z innymi zbożami.
      Czy to będzie opłacalne i czy nie ucierpią na tym tuczniki.?
    • Przez TomaszWoniak
      Witam Firma Agri plus jake ma wymagania budynków poniewaz chciałbym podjąć wspołprace z ta firmą ale na poczatek chciałbym sie dowiedziec jak muszą wyglądać budynki

prosze o pomoc

pozdrawiam
    • Przez ZETOREXX85
      Witam.
      Wymieniam swój stary śrutownik na coś innego. Myślałem nad śrutownikiem Bąk. Zamieszczam aukcję na której można kupić nowego Bąka: http://allegro.pl/pt-nowy-srutownik-rozdrabniacz-bijakowy-talex-i5015335177.html
      Co o nim myślicie? Będę go używał do żywienia macior. Jaką wydajność ma taki Bąk? Miałem okazje zobaczyć u wujka jak on rozdrabnia.Ziarno jest dobrze zmielone                         

• Dodaj nową pozycję...
v