Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

ale co ci zmieni na rynku jak do 20 sztuk macior dopłacą 300 zł.??

Opublikowano

Ale kopin skala ty wiesz jaka to kasa by w skali kraju była. rodzime to mikroskopijna ilość i grosze w skali kraju 

Opublikowano

przecież mają pieniądze  bo zabrali setki miliardów złodziejom VAT-owskim ;-

a poza tym chciałeś rozwiązania,to mówie o nich ,a nie proponuję bombardowanie TIR-ów z mięsem jadących do Polski -)

Opublikowano

Ale czy ja kiedy kolwiek pisałem o takich pierdołach jak bombardowanie tirów??? pomysły muszą być realne  do zakceptowania dla polityków .  Ty mówisz dopłata z budżetu do maciory a ja pisałem kiedyś podatek do budżetu od każdej sztuki prosiaka - 50 zl kupionej  poza krajem. Pomyśl jakby Ardanowski miał wybrać Twój pomysł i mój to który by wprowadził???

Inny problem ze politycy nie chca robić nic bo podobno jest niewidzialna ręka rynku

Opublikowano

kopin ale kto każe nazywać taką opłate podatkiem???  może być danina, składka  np. na rozwuj hodowli.

Ja nie widze  zresztą problemu połaczyć pomysłów.

Pan duńczykowiec kupuje prosiaka  i płaci dobrowolną obowiązkową składkę na rozwuj materiału hodowlanego 50zł za kazdego prosiaka. A potem Panisko Tyran składa wniosek do funduszu o dopłate do chodowanej maciory w ramach rozwoju materiuału hodowlanego.  Budżet nic nie płaci, niema zadnego podatku tylko regulacja rynku. I wszyscy zadowoleni  UE, Państwo polskie, Tyran i Duńczykowiec bo ma świadomość ze mimo swojej anty państwowej hodowli wspiera hodowlanych patriotów:D

Myśle ze po roku duńczykowiec by się przestawił na pariotyczną działalność

Opublikowano (edytowane)

Panowie nikt nic na rynku trzody nie zrobi..... Niedlugo jedne wybory potem drugie, poobiecuja jak zwykle i jakos to pujdzie..... Patrzac na działania naszego rzadu w sprawie swin i asf ,widze ze oni juz skazali nasza chodowle swin na likwidacje....

Macie dobry pomysly na ulepszenie chodowli swin, tylko ze nas nikt niechce słuchac..... Minister ma nas i nasza chodowle w du...e...........

Edytowane przez PRZMAS19821982
  • Like 1
Opublikowano
9 godzin temu, turbogrocho49 napisał:

juz widze te wasze pomysly jak wchodza w życie, jesteście jacys paranienormalni z tymi swoimi pomyslami

Przyjacielu jak jesteś od paru chwil na forum to zwróć uwagę na to że jak do czyjegos domu wchodzisz to nie należy od drzwi obrażać domowników swoimi chamskimi odzywkami,najpierw daj sie poznać ze swoją wiedzą i charakterem

• Like 1
Opublikowano
3 godziny temu, PRZMAS19821982 napisał:

Panowie nikt nic na rynku trzody nie zrobi..... Niedlugo jedne wybory potem drugie, poobiecuja jak zwykle i jakos to pujdzie..... Patrzac na działania naszego rzadu w sprawie swin i asf ,widze ze oni juz skazali nasza chodowle swin na likwidacje....

Macie dobry pomysly na ulepszenie chodowli swin, tylko ze nas nikt niechce słuchac..... Minister ma nas i nasza chodowle w du...e...........

Sory za cytat ale się wypowiem , ASF  to praktycznie wschodnia ściana , częściowo z Mazowieckim , wielu krytykuje działania rządu , nie to żebym bronił ministra ale , czy to nie Polskie masarnie odcinają się od Polskich świń nie chcą kupić tylko wolą sprowadzać czemu tak  jest to  pytanie prosta sprawa obcy kapitał jest w posiadaniu i mamy to co widać .

Brak Polskich sklepów , tylko zachodnie i zachodnim towarem .

Tak samo jest już praktycznie w każdej branży rolnej , czy to świnie , sady , warzywa .

Teraz sami widzicie połączenaia kolejowe Polski monopolista ma ceny po 130 zł za połączenia .

To wchodzi konkurencja Czeska i Niemiecka za 65 zł za te same połączenia jak Polska gospodarka ma działać , kto będzie teraz zarabiał Niemiec i Czech a Polski monopol nie .

A czy opozycja coś proponuje rolnictwu też nie ani PSL , ANI PO  .

Jesteśmy sami z rolnictwem i przemysłem , co mogę podkreślić powstają tylko w tych branżach oligarchowie .

Opublikowano
43 minuty temu, kopin napisał:

Przyjacielu jak jesteś od paru chwil na forum to zwróć uwagę na to że jak do czyjegos domu wchodzisz to nie należy od drzwi obrażać domowników swoimi chamskimi odzywkami,najpierw daj sie poznać ze swoją wiedzą i charakterem

Ale za prawdę się nie gniewamy

Opublikowano
4 godziny temu, galan99 napisał:

Sory za cytat ale się wypowiem , ASF  to praktycznie wschodnia ściana , częściowo z Mazowieckim , wielu krytykuje działania rządu , nie to żebym bronił ministra ale , czy to nie Polskie masarnie odcinają się od Polskich świń nie chcą kupić tylko wolą sprowadzać czemu tak  jest to  pytanie prosta sprawa obcy kapitał jest w posiadaniu i mamy to co widać .

Brak Polskich sklepów , tylko zachodnie i zachodnim towarem .

Tak samo jest już praktycznie w każdej branży rolnej , czy to świnie , sady , warzywa .

Teraz sami widzicie połączenaia kolejowe Polski monopolista ma ceny po 130 zł za połączenia .

To wchodzi konkurencja Czeska i Niemiecka za 65 zł za te same połączenia jak Polska gospodarka ma działać , kto będzie teraz zarabiał Niemiec i Czech a Polski monopol nie .

A czy opozycja coś proponuje rolnictwu też nie ani PSL , ANI PO  .

Jesteśmy sami z rolnictwem i przemysłem , co mogę podkreślić powstają tylko w tych branżach oligarchowie .

Pewny ZM z okolic Łukowa w 1 piątce w kraju pod względem mocy przerobowych, dysponujący ok 200? własnymi sklepami w kraju,tylko polski kapitał i ciągnie ok 50% zapotrzebowania na trzodę z Litwy a taki Chińczyk z Kutna daje najlepszą cenę w kraju , pochodzenie kapitalu ma niewielkie znaczenie,te wszystkie dostawy z zachodu to niestety realizowały przeważnie firmy polskie,cena na jutro 5szt 4,28 netto

• Like 1
Opublikowano
44 minuty temu, rudinho11 napisał:

16 szt. mięsność 62%, wybicie 78,3% cena 4.3 + vat. pow. Sieradzki.

Kolego do kogo oddawalaes w sieradzkim sami przyjezdzaja po jakie ilosci minimum ?? 

Opublikowano

ale miesność masz ładną. Jakbyś zawiózł do sokołowa miesność byś miał 57 % a wybicie 76%, hehehe

Opublikowano

bo to nie o pomiar chodzi ale robiącego pomiary, nie wiesz jak to jest nieważne kto na kogo głosuje tylko kto liczy głosy, hehehe

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez lukasz222
      Witam serdecznie
      Chciałbym bardzo prosić o wypełnienie mojej ankiety, która będzie podstawą do stworzenia pracy inżynierskiej. Ankieta dotyczy postępu technicznego i technologicznego w chlewniach macior w latach 2004-2012 w woj. śląskim (jednakowoż zachęcam także rolników z okolic mojego województwa). Ankieta jest przystępna, większość to pytania testowe, więc nie powinna zająć więcej niż 5-10 minut, a jest to dla mnie bardzo ważne by zebrać jak najwięcej informacji na ten temat. Każdy kto cokolwiek robił i modernizował przy swoich maciorkach niech poświęci parę minut podczas wieczornego odpoczynku i pomoże mi w stworzeniu czegoś, co może stanowić o tym jak potoczy się moja kariera w przyszłości.
      Ankieta jest w pełni anonimowa. Podaję link do niej:

http://moje-ankiety....pond-43841.html

Z góry bardzo serdecznie dziękuję za pomoc i pozdrawiam!!

Ponawiam prośbę o Wasz udział w ankiecie
    • Przez 14tija14
      Czy ktoś współpracuje z jakąś firmą zajmującą się tuczem kontraktowym np. agri plus ?
      Chciałabym się dowiedzieć jakie trzeba spełnić warunki i czy to jest opłacalne lub przy jakiej ilości ?
    • Przez Lukasz210692
      Co sądzicie o stosowaniu żyta hybrydowego dla tuczników. W odpowiednim składzie procentowym oczywiście z innymi zbożami.
      Czy to będzie opłacalne i czy nie ucierpią na tym tuczniki.?
    • Przez TomaszWoniak
      Witam Firma Agri plus jake ma wymagania budynków poniewaz chciałbym podjąć wspołprace z ta firmą ale na poczatek chciałbym sie dowiedziec jak muszą wyglądać budynki

prosze o pomoc

pozdrawiam
    • Przez ZETOREXX85
      Witam.
      Wymieniam swój stary śrutownik na coś innego. Myślałem nad śrutownikiem Bąk. Zamieszczam aukcję na której można kupić nowego Bąka: http://allegro.pl/pt-nowy-srutownik-rozdrabniacz-bijakowy-talex-i5015335177.html
      Co o nim myślicie? Będę go używał do żywienia macior. Jaką wydajność ma taki Bąk? Miałem okazje zobaczyć u wujka jak on rozdrabnia.Ziarno jest dobrze zmielone                         

• Dodaj nową pozycję...
v