Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
Witam, zrobiliśmy generalny remont silnika Perkins 4cylindry wolnossący (nowe tłoki, pierścienie, tuleje, szlif wału, ogólnie generalny) i teraz pytanie jak go docierać bo pochodził sobie na pusto 3 godz później pojeźdźilismy na małych biegach żeby obciążenia nie było i teraz ma z 13mtg i po ilu mtg można go zapiąć pod pług, talerzówke?
Opublikowano
"Od początku ciągnik powinien być użytkowany przy obciążeniu silnika, możliwie bliskim warunkom pełnego obciążenia. Przy ciągnięciu ciężkich ładunków, należy używać niskich przełożeń". Tekst z instrukcji obsługi mf255 ( Perkins 3 ), rozdział "Docieranie"
Opublikowano

Tuleje były surowe tzn honowanie do wymiaru tłoka? Czy gotowe wprasowane i tyle???? Jeśli gotowe to nie ma sensu docierać......

Na gotowych to tak jak by ciągnik miał 2000h po remoncie

Opublikowano

W jakim celu chodził na pusto 3 godz? Nie powinno się dopuszczać do dłuższego pracowania na wolnych obrotach po takim remoncie. Normalna robota, bieg niżej i zmienny zakres obrotów lepiej wyższe niż za małe, kontrolować często stan oleju.

Opublikowano

Teoretycznie może się zrobić tzw lustro na tulei zanim pierścienie z tuleja się nawzajem dopasują bo pierścień naciska na tuleje z małą siłą niż pod większym obciążeniem a potem już bardzo trudno o prawidłowe dotarcie. Jak nie masz dla niego roboty to ja bym na pusto nie jeździł tylko czekał do wiosny.

Opublikowano

ja znów słyszałem o jakiś progach na tulejach jak się dociera bez obciążenia... szczerze czort wie co to ma znaczyć. Ja dałem popyrkać 2-3h i dość szybko się zagrzał.... potem już nigdy się ni przygrzał w tym tempie...

wg mnie to trza robić takim traktorem oczywiście bez przeciążania ale robić... po kilka godzin a nie gasić zanim się jeszcze nagrzeje bo to lipa a nie docieranie wg mnie. Mój z wiosny dostał cyklopa na kilka dni, potem siewnik ,kosiarka i przy 50h to już latał w prasie. A czy się dobrze dotarł?  hmmm znów wciąga olej ale czy z winy docierania czy marnych części? czort wie

Opublikowano
1 godzinę temu, bandit1945 napisał:

Tuleje były surowe tzn honowanie do wymiaru tłoka? Czy gotowe wprasowane i tyle???? Jeśli gotowe to nie ma sensu docierać......

Na gotowych to tak jak by ciągnik miał 2000h po remoncie

Tuleje gotowe potrzebują więcej czasu by się dotrzeć. Przy wprasowywaniu zawsze się delikatnie odkształcają. Surowe są dużo lepsze.

Opublikowano (edytowane)

Progi to podobno od stałych obrotów podczas docierania. Z częściami to często loteria. Ja jak docierałem to jeden kurs do dalszego sąsiada i spowrotem potem w kultywator tylko jeden bieg niżej i chodzi już kilka lat.

@lukbold a przestał brać olej po docieraniu i potem zaczął? Jeśli tak to wygląda na marne części?

Edytowane przez arturooo