Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
44 minuty temu, marekfarmer napisał:

Jak nie masz recepty  to  poco  te  strajki   dla koryta ??? Czyli  rolnicy mają wymyśleć  metodę  walki  z ASF  hyy  ciekawe. Dlaczego  chcesz  zmuszać  prywatnych  przedsiębiorców  do tego co mają mieć  w swoich sklepach ???  To  może  Rolnikom  też  powinni nakazać  że  nasiona SOR  Nawozy  Maszyny  przy  produkcji  tych  płodów  rolnych mają  także  mieć  Polskie korzenie  ???  Zakazać  importu z Ukrainy   gdzie  jest   ASF   ciekawe.  To w Polsce  też  by chyba trzeba było  wprowadzić  takie embargo  na  warzywa  owoce  zboże  z terenów  ASF  na  tereny gdzie ASF nie ma   czy  nie  ???

Tak tak.

Nie masz  jak podważyć  tego  co  pisze  i dlatego   słów  ci brak , ale taka  jest  prawda  twoi  idole  w nocy  wkopywali  znaki zakazu  wjazdu  do Miast  przez  nich  rządzonych  aby  rolnicy ciągnikami nie wjechali  protestować . A  twój  guru  nawoływał  do  pałowania  ludzi  którzy  przyszli protestować  przeciwko  podnoszeniu wieku  emerytalnego 

👎👓🔇

Gość marekfarmer
Opublikowano (edytowane)

Bardzo  merytoryczne  kwadraciki  @PRIMO

37 minut temu, Szczepanitoo napisał:

marekfarmer Przeczytaj to co napisałem, przeczytaj to co Ty napisałeś, dla pewności walnij głową w ścianę i wyciągnij wnioski. W ogóle czytasz ze zrozumieniem? Co do zbóż, głównie ściągane są zboża na pasze, które je trzoda. Jeśli nie rozróżniasz handlu wewnątrz krajowego od importu to o czym my w ogóle rozmawiamy. Przypomina mi się dyskusja na FB z zacietrzewionym weganinem. Nie ma rozmowy, jestem wszechwiedzący, tylko ja mam rację i ch*j. Tak to wygląda z Tobą, sensu takiej dalszej dyskusji nie widzę.

Przeczytałem  i to co piszesz to są bzdury  i bajki  dla  dzieci  z przedszkola.

Nakazywanie  przedsiębiorcy   co ma  sprzedawać xD myślisz  że  to jest zgodne z KONSTYTUCJĄ  i prawem  UE ??? :D  

Ale  Czym się  różni  zboże  z terenu ASF  z Ukrainy z tym  z terenu ASF  z Polski   te  Polskie  jest  zdrowsze  czy  jak   możesz to  wytłumaczyć  poza  waleniem głową w ścianę i  pisaniem  przekleństw  ???

Raz  już  się  Polacy  nabrali  na  Samoobronę   drugi  raz  tego samego  błędu  nie  popełnią   dlatego z całą  pewnością  na waszych protestach  nie  zobaczymy  nawet 1%  Rolników. 

Edytowane przez marekfarmer
Opublikowano
2 minuty temu, marekfarmer napisał:

Bardzo  merytoryczne  kwadraciki  @PRIMO

Przeczytał  i to co piszesz to są bzdury  i bajki  dla  dzieci  z przedszkola.

Nakazywanie  przedsiębiorcy   co ma  sprzedawać xD myślisz  że  to jest zgodne z KONSTYTUCJĄ ??? :D  

Ale  Czym się  różni  zboże  z terenu ASF  z Ukrainy z tym  z terenu ASF  z Polski   te  Polskie  jest  zdrowsze  czy  jak   możesz to  wytłumaczyć  poza  waleniem głową w ścianę i  pisaniem  przekleństw  ???

Raz  już  się  Polacy  nabrali  na  Samoobronę   drugi  raz  tego samego  błędu  nie  popełnią   dlatego z całą  pewnością  na waszych protestach  nie  zobaczymy  nawet 1%  Rolników. 

Należy odsyłać ukraińskie zboże z powrotem chociażby z tego względu, że u nich dozwolone są środki chemiczne, które u nas zostały wycofane ze względu na wysoką toksyczność. 

Opublikowano
1 minutę temu, ziutek1234 napisał:

Top Agrar-magazyn wydawany przez niemieckich rolnikow

dla polskich rolnikow,

rady tam zawarte wplyna z pewnoscia na wzrost konkurencji w Polsce,

dokładnie 

Gość marekfarmer
Opublikowano
2 minuty temu, Kazik80 napisał:

Należy odsyłać ukraińskie zboże z powrotem chociażby z tego względu, że u nich dozwolone są środki chemiczne, które u nas zostały wycofane ze względu na wysoką toksyczność. 

Tylko że to zboże  jest  tylko  z pochodzenia  Ukraińskie  Produkują  je  Niemcy które  mają  tam  wielkie  kołchozy  

Opublikowano
3 minuty temu, ziutek1234 napisał:

dla polskich rolnikow,

Spokojnie już tego gu**a nie prenumeruje. 

Opublikowano (edytowane)
11 minut temu, ziutek1234 napisał:

dla polskich rolnikow,

Bieda w Top Agrarze, bo ostatnio próbowali mi za wszelką cenę wcisnąć prenumeratę w "promocji"  Oczywiście odmówiłem, wolę czerpać wiedzę z postów markafarmera.

6 minut temu, marekfarmer napisał:

Tylko że to zboże  jest  tylko  z pochodzenia  Ukraińskie  Produkują  je  Niemcy które  mają  tam  wielkie  kołchozy  

I co z tego, że Niemcy, skoro na Ukrainie można stosować dowolną chemię?  Nawet gdyby DDT jeszcze pryskali, to i tak zjadłbyś mąkę z marketu ze smakiem, tyle że w nocy mógłbyś świecić w ciemności.

Edytowane przez Gość
Opublikowano
7 minut temu, Kazik80 napisał:

I co z tego, że Niemcy, skoro na Ukrainie można stosować dowolną chemię?  Nawet gdyby DDT jeszcze pryskali, to i tak zjadłbyś mąkę z marketu ze smakiem, tyle że w nocy mógłbyś świecić w ciemności. 

Może i dobre to świecenie w ciemności bo energia od przyszłego roku do góry, więc zawsze to  jakaś oszczędność:)

Opublikowano
11 minut temu, Kazik80 napisał:

Bieda w Top Agrarze, bo ostatnio próbowali mi za wszelką cenę wcisnąć prenumeratę w "promocji"  Oczywiście odmówiłem, wolę czerpać wiedzę z postów markafarmera.

toś se guru wybrał

• Haha 1
Opublikowano
4 godziny temu, maniek20 napisał:

ta to trzeba wziąć samochód saletry 24 tony trochę czegoś łatwo palnego i faja  na nich a najlepiej w jednym czasie w całej Polsce fajerwerki zrobić wtedy policja będzie się zajmować tym a nie tym że ciągniki jadą na miasta i wtedy dojdzie do tego czego nikt się nie spodziewa i albo wkroczy wojsko i zacznie się armegon albo dołączą do nas jak reszta ludzi żeby to wszystko owalić 

Powiem że to by nawet było mądre może nie z tą saletrą ale nawet samymi ciągnikami blokować ulice ale nie w Warszawie bo TVP PIS nawet tego nie pokaże tylko każdy wyjechał by w jednakowym czasie do najbliższej miejscowości  z ruchliwymi ulicami i tam blokować drogi  oraz zachodnie sklepy parę godzin dziennie aż do skutku . Założył bym się o grubą kasę że na wiosce ludzie by się tak zorganizowali że mało kto by został zwłaszcza zimą jak w polu już po robocie, a i w hodowli na parę godzin da się wyskoczyć  Niech ludzie z innych branży zobaczą jakie są problemy w Polskim rolnictwie a nie tylko w AgroPisnesie słyszą ile to miliardów  co tydzień rozdają na wsparcie do 500 tys na gospodarstwo. 

Opublikowano
22 godziny temu, mkacper99 napisał:

Co człowiek to inny pomysł.. zawsze znajdzie się ktoś, komu któryś z pomysłów będzie nieodpowiadał i to normalne bo wszystko ma wady i zalety.. Nie jest to oficjalne stanowisko, przed nami rozmowy z rolnikami. W środę rolnicy z zagłębia trzody chlewnej, w Grabicy pod Piotrkowem Trybunalskim będą podejmować decyzje o formie strajku w ich terenie. Możliwości są dwie, zdania podzielone - jedni wolą blokadę lokalnych ważnych dróg a inni od razu na Warszawę. Trzeba się porozumieć! ;)

Jeśli blokować to najlepiej zakłady przetwórcze zachodniego kapitału które dyktują ceny na rynku. Po pierwsze straty ponieśli by tylko ci ktorzy żerują na rolnikach od lat ,po drugie ludzie dowiedzieli by sie kto jest za to odpowiedzialny. Blokada autostrad i innych dróg  zaszkodzi tylko zwykłym ludziom i skłóci  miasto z wsią. Blokada Warszawy to samo no może skutek by był jeśli politycy wprowadzili by przepisy które by poprawiły konkurencyjność rolnika na rynku ale tu trzeba efekty trzeba czasu którego wielu rolników już nie ma , a politycy coś tam obiecają, chłopy się rozejdą ,lobby koncernów zagranicznych zadziała i w sumie nic się nie zmieni.

Opublikowano (edytowane)

@szaman1 , wieś wygrała PiSowi wybory, a Ty chcesz, żeby chłopki podniosły rękę na partię, która tyle piniendzy dała ;) .

@soltys48 , też chcę wiedzieć jak zarobić, a się nie narobić. Dziś już wiem, że uczciwa praca się nie opłaca ;) .

Edytowane przez Gość
Opublikowano

już sie nie tłumacz

7 minut temu, marko-kolo napisał:

szkoda że mocarne filmy pousuwał ..co za strata dla potomnych :D 

wszedzie wszystko usunął , ale......

w wykazie rolników i innych bip'ach pozostał🤔

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)

Widzę uaktywnienie środowiska opozycji totalnej,.

Nie łudzę się,oni upatrują w tym strajku światełko w tunelu dla POwrotu.Narrację lewicowo-liberalną cechuje upadła,wręcz kreolska polityka prowadzona na kolanach,więc zadaję pytanie,jak oni będą walczyć o Polskie interesy??wystarczy jeden telefon z Berlina, a poddaństwo poczynione wytyczne zgodne ze słusznością polityki Niemieckiej.

Edytowane przez Alamo
Opublikowano

Kurła a ja dziś byłem pierwszy raz w lidlu, kurła jakie tam dobre ciastka i czekolady, ach ten smak made in germany palce lizać, kurła te wedle i jutrzenki to mogą im pudełka zamykać. No nima co strajkować bo bo dzie kupim takie dobro🍫🍬🍭

• Haha 3
Opublikowano (edytowane)

Pod łOrlenem prywatnie chłopy takie dobra sprzedawać bedo  .

Edytowane przez zetorki12
Opublikowano
3 godziny temu, Szczepanitoo napisał:

Dodałbym jeszcze do tego oznakowanie i za***iście wysokie kary(takie że więcej by na myśl mu nie przyszło zrobić to ponownie) za przepakowywanie produktów(chce handlować zagranicznym to niech handluje ale jako towarem zagranicznym). Każdy ma prawo kupować co chce, ale niech będzie w pełni świadomy jaki towar wybiera. Nie podam Ci pomysłów co do bydła, trzody bo jestem warzywnikiem. Nie znam się na tym. Od tego właśnie są takie spotkania, żeby ludzie z innych branż się wypowiedzieli.

madrze mówisz, ja ogólnie jestem przeciwny protestom, ale na spotkanie z takimi ludźmi jak Ty przyjechałbym. Zapraszam do powiatu leżajskiego lub osciennych. ktoś powie ze te postulaty to walenie głowa w mur  a ja powiem kropla drąży skałe.

Do postulatów dodałbym o ile jeszcze nie ma wprowadzenie obowiązkowych, i to tak prawdziwie obowiązkowych pod kara utraty dopłat, ubezpieczeń.wszyscy rolnicy zrzucaliby sie do tego jeszcze dołozyłoby sie państwo i mysliwi, a ubeapieczenie obejmowałoby wszystkie ryzyka i szkody łowieckie. takie TUW ale gdyby sie wszyscy zrzucali to mogłoby sie udać. w takich latach jak ten to przedewszystkim rzetelne szacowanie a nie że u mnie suszy nie było a sasiednia działka w innej gminie suszej juz miała.

Opublikowano
7 minut temu, Rolnik1973 napisał:

Kurła a ja dziś byłem pierwszy raz w lidlu, kurła jakie tam dobre ciastka i czekolady, ach ten smak made in germany palce lizać, kurła te wedle i jutrzenki to mogą im pudełka zamykać. No nima co strajkować bo bo dzie kupim takie dobro🍫🍬🍭

jakie tam made in germany jak z polskiego buraka