Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
15 minut temu, marko-kolo napisał:

łooo. od kiedy to łuna nami rządzi ...toc pis nie może rozpieprzyć tej  un-y ?  :D...a może poczekamy i zrobimy to co węgry robią ? i pogonimy ten pis i tą hołotę rydzykową ? :D

ha ha :D to tak jak kod 50 000 ludzi chce rządzić  . na wegrzech 10 000  strajkuje a gdzie reszta społeczenstwa ORBAN  ma spore poarcie   nieogladaj TVN cały czas , a co o Francji  nie powiesz ze Macrona chcą pognać  twój TVN milczy na ten temat  to se wygogluj   to sie dowiesz  troche ze tam tez są demonstracje        szczepanitto jest tyle postow w temacie ze jak dobe niezajrzysz to trzeba 2 godziny czytać

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
14 minut temu, Szczepanitoo napisał:

Ja jestem prostym rolnikiem, który za swoją ciężką pracę i towar, który produkuje chce dostać godziwe pieniądze.

Kiedy wreszcie zrozumiesz że praca rolnika np. takiego jak ty, w zestawieniu z pracą przetwórni czy podmiotu handlującego jest niemalże relaksem.

Więc jaka praca taka płaca. Zresztą sam napisałeś że jesteś prostym chłopem, więc czego się spodziewałeś?

Prosty chłop miałby więcej zarabiać od prezesa przetwórni który stracił pół życia na naukę oraz zdobywanie doświadczenia i opanowywanie języków obcych, aby na koniec tej męczarni, pożyczyć kilka baniek w banku ma swój biznes bez gwarancji powodzenia?

Dobrze się czujesz?

9 minut temu, PRIMO napisał:

Nie pie***l smutów że transport nie wyrabia. 

Mam szwagra który pracuje w jednej z takich firm i mówi że nie jest za wesoło. 

Jaki pracownik, taki humor xD

Edytowane przez damianzbr
Opublikowano

damian  to po co ta bezpośrednia pomoc państwa dla nieudaczników pisuarowych ? po co te ulgi na prąd mają być ..niech płaca i gną toć to lenie :D

palcem nie kiwną na pisuar na bank jak zapłacą i nie dostaną za darmo :D 

po co te rozdawnictwo ? to nie polityka przekupstwa   ciemnego ludu czasem ? 

Opublikowano (edytowane)

Ktoś ,,mądry,, musi mieć gdzie sprzedać swój produkt czy usługę. Ciemna masa gdy nie będzie mieć kasy misterny plan mądrego w pizdu. Więc albo mądry zagarnia całą kasę i zamyka się na jakikolwiek rozwój (jak ruski) albo mądry dzieli się kasą z biedotą, a biedota pracuje a jego rozwój.

Książkowy przykład tej zależności to niemcy i my.

Niemiec mądry, my ciemna masa. Dali dopłaty i dzięki temu sami mają jeszcze więcej kasy i rozwój.

Opublikowano (edytowane)

czyli teraz jak pis ro***erdoli to une to nie będzie nic ? ...bo mądry to kopa nam zasadzi raczej :D

co tam może samookaleczenie zrobimy jak angole ?;)

Edytowane przez marko-kolo
Opublikowano
@Damian. Zabawny jesteś. Mam wyższe wykształcenie, tutaj posłużyłem się metaforą. Czy ja napisałem, że mam więcej zarabiać niż prezes jakiejś wielkiej firmy? Napisałem, że chce godziwie zarabiać. Co do towaru to właśnie wydaje mi się, że jest tak jak napisałeś. A do nas przychodzi chłam z zagranicy. Ale ja uprawiając 4 gatunki warzyw nie jestem w stanie codziennie załadować 2-3 aut całego asortymentu? Naprawdę nie rozumiesz o co tu chodzi.
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)
26 minut temu, marko-kolo napisał:

czyli teraz jak pis ro***erdoli to une to nie będzie nic ? ...bo mądry to kopa nam zasadzi raczej :D

co tam może samookaleczenie zrobimy jak angole ?;)

Jak wyjdziemy z UE to dostaniemy kopa, zgadza się. W zasadzie w tym zakresie ogólna polityka PO oraz PiS była bardzo podobna. Tylko POpaprańcy za dużo kradli i układali się bezpośrednio z zagranicznymi firmami które chciały zagarnąć wszystko dla siebie.

25 minut temu, Szczepanitoo napisał:

@Damian. Zabawny jesteś. Mam wyższe wykształcenie, tutaj posłużyłem się metaforą. Czy ja napisałem, że mam więcej zarabiać niż prezes jakiejś wielkiej firmy? Napisałem, że chce godziwie zarabiać. Co do towaru to właśnie wydaje mi się, że jest tak jak napisałeś. A do nas przychodzi chłam z zagranicy. Ale ja uprawiając 4 gatunki warzyw nie jestem w stanie codziennie załadować 2-3 aut całego asortymentu? Naprawdę nie rozumiesz o co tu chodzi.

Więc uprawiaj jeden gatunek.

Chłopie to nie mój problem że ty nie potrafisz się zorganizować i nie jesteś w stanie załadować 3 aut asortymentu.

Opublikowano

Czyli wg Ciebie każdy mniejszy gospodarz to dno. Super podejście. Dodatkowo nie czytasz ze zrozumieniem, bo napisałem, że żeby załadować takie auta to musiałbym uprawiać 20 gatunków warzyw. Szkoda psychiki na dyskusję, wiesz najlepiej 😉

• Like 1
Opublikowano

Każdy mniejszy gospodarz jeśli chce nadal produkować na rynek masowy a nie dołączy do grupy producentów/spółdzielni to skończy na dnie.

Opublikowano
2 minuty temu, XTRO napisał:

jak co raz częściej mówią, że kolejna grupa upadła

Jak to w biznesie, tylko ciekawe co było powodem, zbyt silna konkurencja, brak jednomyślności w śród członków, czy defraudacja kasy przez zarząd?

2 minuty temu, Szczepanitoo napisał:

To od razu proponuje zlikwidować 80% gospodarstw. Po co mają się męczyć.

Nie trzeba ich likwidować, sami to zrobią.

7 minut temu, Szczepanitoo napisał:

Ale temu Panu nie przetłumaczy, on jest za tym żeby walczyć z rolnikami, a nie z pojebanymi przepisami i praktykami.

Jestem za rolnikami. I chętnie bym powalczył z ,,pojebanymi przepisami i praktykami,, tylko jak na razie nie przedstawiłeś żadnych sensownych pomysłów jakimi innym przepisami zastąpić te obecne ,,pojebane,,

Opublikowano
@damianzbr Może i się zlikwiduja ale zrobią Ci wtedy na złość i założą firmy transportowe i zostaniesz z ręką w nocniku bo nie wytrzymasz konkurencji :) Sam zaczynam Cię coraz mniej rozumieć...
Opublikowano
5 minut temu, fenix30 napisał:

@damianzbr Może i się zlikwiduja ale zrobią Ci wtedy na złość i założą firmy transportowe i zostaniesz z ręką w nocniku bo nie wytrzymasz konkurencji :) Sam zaczynam Cię coraz mniej rozumieć...

Oczywiście że nie wytrzymam, skoro już teraz ledwo ciągnę z tak małą nie liczącą się firmą. I na tym to polega. Albo jeden będzie miliarderem, pozostałych 10 milionerem a reszta będą klepać biedę, albo jeden będzie multimiliarderem, a pozostali będą żyć na równym dość wysokim poziomie.

Opublikowano
Ja przedstawiałem pomysły, tylko Ty i Tobie podobni pisali, że to jest do niczego itp. Była tylko krytyka, ale nic więcej. Zaczynasz ględzić coraz większe głupoty. Ale jeśli popierasz to że 5% społeczeństwa ma być bogatymi a reszta ma klepać biedę to nie będę się sprzeczał bo to nie ma sensu. Tylko mi nie pisz, że marzę o socjalizmie, bo socjal to najgorsze co może być. Dawanie kasy za nic.
  • Like 1
Opublikowano

damianzbr napisał:

Oczywiście że nie wytrzymam, skoro już teraz ledwo ciągnę z tak małą nie liczącą się firmą. I na tym to polega. Albo jeden będzie miliarderem, pozostałych 10 milionerem a reszta będą klepać biedę, albo jeden będzie multimiliarderem, a pozostali będą żyć na równym dość wysokim poziomie.  

Mój post był pisany pół żartem pół serio. Mam nadzieję że do tego nie dojdzie w przypadku twojej firmy jak i małych gospodarstw. Znikam z tego tematu więc Życzę Wesołych Świąt!

Opublikowano
A skoro cały czas piszecie, że się nic nie da bo unia itp. To po cholerę nam parlament, skoro gówno mogą. Minister bierze pensje a nic nie może, to w jakim celu jest ministrem. Zlikwidować to tałatajstwo i niech sterują nami z Brukseli, chociaż by parę złotych państwo zaoszczędziło.
  • Like 2
Opublikowano (edytowane)
33 minuty temu, Szczepanitoo napisał:

Ja przedstawiałem pomysły, tylko Ty i Tobie podobni pisali, że to jest do niczego itp. Była tylko krytyka, ale nic więcej. Zaczynasz ględzić coraz większe głupoty. Ale jeśli popierasz to że 5% społeczeństwa ma być bogatymi a reszta ma klepać biedę to nie będę się sprzeczał bo to nie ma sensu. Tylko mi nie pisz, że marzę o socjalizmie, bo socjal to najgorsze co może być. Dawanie kasy za nic.

Czytaj ze zrozumieniem bo wcale tak nie napisałem. Jeden będzie miliarderami, a reszta społeczeństwa nie będzie miało jachtów, ale za to spokojne życie o wysokim standardzie.

29 minut temu, fenix30 napisał:

Mój post był pisany pół żartem pół serio. Mam nadzieję że do tego nie dojdzie w przypadku twojej firmy jak i małych gospodarstw. Znikam z tego tematu więc Życzę Wesołych Świąt!

A ja mam nadzieję że właśnie tak będzie. Mali nie będą ograniczać rozwoju dużych, co w przyszłości da im możliwość pracy za godziwe pieniądze u tych dużych, którzy przemienią się w gigantów.

Po co miał bym się męczyć ze swoją małą firmą gdybym mógł zarobić na czysto 15 tys. zł na etacie jako spedytor w firmie dysponującej 1000 aut.

Zważ na to że w niemczech nie ma małych firemek, tam ludzie pracują z godziwe pieniądze w ogromnych przedsiębiorstwach. I stać ich na nowe auto, dom, wakacje i lekarzy. A właściciele tych przedsiębiorstw mają jachty. I każdy zadowolony.

A w PL ani nie ma jachtów (bo za małe firmy) i społeczeństwo klepie biedę bo małych firm nie stać na wysokie pensje, bo ledwo wiążą koniec z końcem.

Tak samo w PL małe gospodarstwa ledwo wiążą koniec końcem, a mogli by pracować za godziwe pieniądze w gospodarstwach 1000 hektarowych. Np. w grupie producenckiej mogli by pracować cały czas na swojej ziemi ale już jako konkretna marka i nazwa dysponująca 1000 hektarów np. brokuła.

Opublikowano (edytowane)
19 minut temu, Szczepanitoo napisał:

@EdwardC360 Organizujcie ludzi, termin a napewno wpadniemy.

moze pamietasz kiedy pisałes co zrobic aby było lepiej . która strona nr . albo dzien tygodnia jak bys podał to wróce do tyłu i przeczytam .                                                                          2--- damian ma niestety racje aby wejcs nawet do sieci lokalnej sklepow to albo bedziemy w grupie [ przez zrzeszenie np .10 rolnikow postawimy marketom jednakowe warunki to uczestnik grupy nie bedzie konkurentem ] albo towar super jakosci firmowany swoją marką  np .PIATNICA     ile procent warzyw  spozywanych sprzedają markety pewno z 80 % a tam sie zwyczajnie sam pojedynczo niewbijesz .moze nawet nieformalne stowarzyszenie ludzie chcą dobrej powtarzalnej jakosci warzyw i są skłonni drozej zapłacic . mleko eko u rolnika 2zł a przetwory zniego 3 razy drozsze od normalnego 

Edytowane przez jarecki
Opublikowano (edytowane)
47 minut temu, Szczepanitoo napisał:

A skoro cały czas piszecie, że się nic nie da bo unia itp. To po cholerę nam parlament, skoro gówno mogą. Minister bierze pensje a nic nie może, to w jakim celu jest ministrem. Zlikwidować to tałatajstwo i niech sterują nami z Brukseli, chociaż by parę złotych państwo zaoszczędziło.

Polska już nie jest krajem suwerennymi więc właściwie rząd nie jest już potrzebny. A oszczędność jaka byłaby

Z drugiej strony to dni euro*ujni są już policzone 

Edytowane przez krzysieek
Opublikowano

@jarecki jakoś początkowe strony. Ja wszystko rozumiem o czym piszesz, jestem też tego świadomy. Ale niech to ma ręce i nogi, mianowicie co do produktów to wiem co przychodziło z zagranicy, facet który handluje miał przykaz wziąć towar z zagranicy a później musiał się z tym bujać bo w markecie nie chcieli kupić i były zwroty. Nawet Kaufland wpadł na pomysł żeby brać warzywa odmian tylko jednej firmy nasiennej z Holandii ale jak zobaczyli na polach niektóre te warzywa to ich przeszło. Oznakowanie produktów. Chcesz handlować zagranicznym to handluj ale jako zagraniczny, a nie luzem lub w big bag-ach warzywa przyjeżdżały z Francji, Holandii lub z poza unii, były umyte i spakowane i nagle już się stawały Polskie. To samo mięso. Ja wszystko rozumiem jak teraz wygląda handel, ale od tego są służby żeby badały towar, jeśli się czegoś wymaga od nas, dlaczego nie wymaga się od innego towaru. Jeśli koledzy sprzedawali marchew na przetwórnie po 18gr/kg to jak się opłaciło tirom z Holandii przywieźć do tego zakładu marchew? Albo odpad albo dopłaty do towaru wyeksportowanego. To o jakim wolnym rynku my mówimy. Tak samo odpadowe selery które za granicą musiałyby być zutylizowane, nasz Polski przedsiębiorca odbierał za frajer i z zarobkiem przywoził na zakłady po 35gr. Naprawdę mamy być śmietnikiem? Powinny być takie kary za coś takiego, że odechciało by sie takiemu przedsiębiorcy drugi raz oszukać.Ja podaje przykłady warzyw, bo akurat tym się zajmuję, ale podobnie jest w innych branżach.

• Like 1