Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Przed chwilą, leszek1000 napisał:

W latach 90tych  dziadek cały park maszynowy kupił . Wszystko nowe za gotówkę. Jałówki za granicę sprzedawał. 

Dziadek pewnie już nie żyje bo głupoty piszesz ludzie nie wiedzieliczy pola obsiać bo nie było za co kredyt 70% miesięcznie odsetki

Opublikowano
3 minuty temu, staszek131415 napisał:

Widzisz kupiłbyś wszystkie polskie ludzie by mieli pracę w kraju nie jechali by za granicę a tak kupują zachodnią żywność bo jest tańsza

To idź wytłumacz tej ciemnocie z miasta żeby kupowali Polską droższą i o wiele zdrowszą żywność. 

Opublikowano

Widzisz muszą się do tego przekonać a na to potrzeba czasu protesty niewiele tu dadzą ludzie muszą być świadomi

Opublikowano
4 minuty temu, marekfarmer napisał:

Poco   ktoś  kto  zamożnie  żyje  w mieście  jest  milionerem   ma  teraz   kupować  ziemie  na wsi  żeby  ją  obrabiać  kurzyć  się   zmagać  z pogodą  itd.   Ziemie nie kosztuje  1-2tyś/ha  tylko 60-70 tyś  więc  taki  miastowy  musi  mieć  sporo  mln  złoty  żeby  kupić  taką  ziemie  i  jeszcze  wykształcenie  do tego.   Nie wiem  czy  znasz  ale  przykład  takiego  Miastowego  masz na YT  Lubuskie angusowo lub  stratom na tym forum  kupił  ziemie  i  hoduje na niej  angusy świnie  kozy  i ptactwo.  

Zrozum że  PROW  nie starcza  dla  Rolników  a co dopiero  dla  miastowych. Dla mnie nie starczyło w 2016  roku  z naboru  D  na Nowy Ciągnik i Prasę  a dlaczego   bo  Sawicki zrobił  tak  że  Ciągnik = O  pkt.   

Jak to staszek pisze, trzeba się dostosowywać do zmian. Było trzeba dopisać do wniosku nowy rozsiewacz do nawozu i opryskiwacz z komputerem, i pewnie punktów by wystarczyło. Za to ja znam młodego człowieka, który dostał dofinansowanie PROW i ostatecznie wolał sfinansować zakupy z własnej kieszeni, byleby się uwolnić od nieopłacalnej produkcji trzody. Wielu na wsi ma jakieś kłopoty i rozterki i co będzie dla Ciebie dziwne, ale nie wszystkim winny jest Sawicki z kumplami z ZSLu.

Opublikowano

Kto ich uświadomi ? Zanim się połapią , to na polskiej wsi jedynie w mini zoo będą mogli zobaczyć "zdrowe" zwierzęta . W sklepach jedynie z wielkich farm papu będzie .

Opublikowano

@staszek131415 co ty pier**lisz za przeproszeniem

kiedyś ludzie pobudowali się bez kredytów, wstawili prosiaki i wiedzieli za ile to to później sprzedadzą, tak samo z innymi produktami było, wujek sprzedał 3 przyczepy ziemniaków i postawił dom, teraz to byś tylko kibel postawił za  stodołą. Aktualnie u mnie na wsi mleko odstawia 2 gospodarzy, kiedyś w każdym gopodarstwie były krowy świnie itd... 1l mleka = 1l ropy tak było kiedyś a ty piszesz że teraz jest lepiej

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, marulekk napisał:

@staszek131415 co ty pier**lisz za przeproszeniem

kiedyś ludzie pobudowali się bez kredytów, wstawili prosiaki i wiedzieli za ile to to później sprzedadzą, tak samo z innymi produktami było, wujek sprzedał 3 przyczepy ziemniaków i postawił dom, teraz to byś tylko kibel postawił za  stodołą. Aktualnie u mnie na wsi mleko odstawia 2 gospodarzy, kiedyś w każdym gopodarstwie były krowy świnie itd... 1l mleka = 1l ropy tak było kiedyś a ty piszesz że teraz jest lepiej

Staszek wcale głupot nie pisze, Balcerowicz posłał wielu ludzi z kredytami na sznur, a wielu także ze wsi musiało sprzedać wszystko co mieli, żeby pospłacać jakoś te mordercze zobowiązania.

Edytowane przez Gość
Opublikowano

Ludzie nienawidzą Balcerowicza ,  bo w czasie gdy szalała hiperinflacja , podniósł bardzo w górę stopy procentowe . No ale taka sytuacja jaka trwała przed podniesieniem też by się dobrze nie skończyła . Zabrakło wtedy pomocy ludziom którzy nabrali kredytów , licząc na to że za parę świniaków spłacą budowę domu , czy obory .

Opublikowano (edytowane)
12 minut temu, PRIMO napisał:

Socjal dostają i im się wydaje że lepiej na wsi. 

dokładnie, po zabierac te socjale to by ludzie do roboty szli , nie było by cwaniactwa .

a jak który leniem i żyć chce z zasiłków itd. to do niemcowni na imigranta się przefarbować :P 

wczoraj gdzieś wyczytałem , że jak by zabrał 500+ i przeznaczył je na budowe dróg to by rocznie starczyło na w ujjj km asfaltu

Edytowane przez marulekk
  • Like 1
Gość marekfarmer
Opublikowano
16 minut temu, Kazik80 napisał:

Jak to staszek pisze, trzeba się dostosowywać do zmian. Było trzeba dopisać do wniosku nowy rozsiewacz do nawozu i opryskiwacz z komputerem, i pewnie punktów by wystarczyło. Za to ja znam młodego człowieka, który dostał dofinansowanie PROW i ostatecznie wolał sfinansować zakupy z własnej kieszeni, byleby się uwolnić od nieopłacalnej produkcji trzody. Wielu na wsi ma jakieś kłopoty i rozterki i co będzie dla Ciebie dziwne, ale nie wszystkim winny jest Sawicki z kumplami z ZSLu.

Tylko  po co kupować  coś  czego się nie potrzebuje   bezsensu  takie dostosowywanie się do widzimisie  urzędnika.   Skoro  stać go było żeby z  własnej kieszeni kupić  to pewnie poco  lądować  się  w  PROW.

Wszystkie  problemy Polskiej wsi  to  wina  PSL  bo to oni  rządzą   najdłużej  i to  oni  wprowadzali  nas  na służalczych  warunkach do UE  nie kto  inny   tylko PSL

Opublikowano

BRAWO Marku! 

Nie ma to jak zwalić winę na PSL a nie pomyślałeś że to solidarność rozp******ła polską gospodarkę czyli AWS  ( PIS i PO ).

Gość marekfarmer
Opublikowano (edytowane)

Taka  jest  prawda   PSL  wprowadzał Polskie Rolnictwo   do UE  na służalczych Warunkach 

Edytowane przez marekfarmer
Opublikowano

@marulekk O wszystkich spotkaniach będę informował na tym forum. Dokładnie nie jestem Ci w stanie odpowiedzieć. W najbliższym czasie, we wtorek będzie koło Łowicza. 18 grudnia w łódzkim niedaleko Łęczycy. Ja jestem z łódzkiego także też tak dokładnie nie jestem Ci w stanie odpowiedzieć na te chwilę odnośnie innych województw.

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano
10 minut temu, marekfarmer napisał:

Taka  jest  prawda   PSL  wprowadzał Polskie Rolnictwo   do UE  na służalczych Warunkach 

A solidarność wypięła się na wschód na rynek tak chłonny jak gąbka i taka jest prawda .

Opublikowano
Wieś widzę za komuna tęskni. Dzięki temu że kiedyś sprzedałeś 2 przyczepy ziemniaka i postawiles dom to potem wszystko upadło. Chore dotacje do produkcji żeby tylko jak najwięcej żarcia wysłać na wschód. Żarcie jechało za darmo a dzisiaj chłopy tęsknią. Skoro było tak dobrze to dlaczego ludzie strajkowali i ginęli od kul ZOMO? Bo widocznie wolność i rozwój są ważniejsze niż pełna micha. Tylko cholota siedzi cicho dopóki ma pełne koryto i ci co rządzą doskonale o tym wiedzą.
  • Like 2
Opublikowano (edytowane)

tesknia byc moze, za sila nabywcza pieniadza

nie za komuna

poprostu zostalismy orz.nieci

dotacje do produkcji, otoz jeszcze 1989 r Polska to conajmniej 10 a moze 9 gospodarka na swiecie

moze dzieki dotacjom, moze dzieki jakosci,moze dzieki temu ze to wszystko szlo,moze z tego ze ludzie godzili sie ze czesc ich pieniedzy bedzie szla na emerytury i po czesci na rozwoj nowych zakladow

teraz, gdzie sa te zaklady?skad sie zrobily dlugi?

mieli dosc bo to byl terror

Jack Ma, chiński biznesmen

powiedział:

Biednych ludzi najtrudniej zadowolić

.

Dajcie im coś za darmo, to stwierdzą, że to podpucha.

Powiedzcie im, że tylko drobna inwestycja, powiedzą, że wiele

na tym nie zarobią.

Powiedzcie im, żeby zainwestowali, odpowiedzą, że nie mają pieniędzy.

Powiedzcie im, żeby spróbowali czegoś nowego, powiedzą, że brak

im doświadczenia.

Powiedzcie im, że to tradycyjny biznes, odpowiedzą, że to zbyt trudne.

Powiedzcie im, że to nowy model biznesowy, a oni odpowiedzą,

że piramida.

Powiedzcie im, żeby otworzyli nowy biznes, powiedzą, że nie ma

dowodów, że nowy biznes się uda.

Oni wszyscy mają coś wspólnego...

lubią szukać odpowiedzi w Google, słuchać się przyjaciół, tak samo

sfrustrowanych jak oni;

więcej rozmyślają niż profesor na uniwersytecie, a robią mniej niż ślepiec.

Zapytajcie ich, co potrafią ? Nie odpowiedzą wam.

Mój wniosek jest taki

żeby wasze serce biło szybciej, dlaczego po prostu

szybciej nie działacie ? Zamiast spędzać czas na rozmyślaniach, dlaczego

by nie robić tego, o czym myślicie ?

Biednym ludziom się nie szczęści z powodu jednej wspólnej cechy:

CAŁE ICH ŻYCIE UPŁYA NA OCZEKIWANIU.

To, kim jesteście zależy od was !

----------------------------

my odajemy cala energie,prace,krew,pot i lzy

za co?

za to ze ktos wydrukuje kawalek papieru?

tak wielu zalalezy na tym zeby ten kraj przestal istniec

i robia to po kroku, powoli,

rolnictwo, i wlasnosc jako taka zostaly jako ostatnie

tak PSL zaczal negocjacje z UE na takich warunkach,razem z SLD, potem AWS+UW

ciekawa jest lista czlonkow UW: Geremek,Mazowiecki,Suchocka,Duda,Komorowski,Balcerowicz,Jan Hartman,Lubnauer,Petru,Roza Thun.......

Edytowane przez ziutek1234
  • Like 1