Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano (edytowane)

Kultura i szacunek nie bierze się z wykształcenia. Po drugie dlaczego sądzisz że nie mam szacunku do ludzi słabiej wykształconych?

Gdyby tak było to nie miał bym szacunku również do samego siebie bo niestety nie znam języków obcych, oraz nie miał bym do drugiej połowy swojej rodziny która też nie zna języków i pracuje za 2tys na rękę.

Mówię tylko o rozsądnej sprawiedliwości. Jeśli ktoś się poświęca pół życia na zdobywanie wiedzy i doświadczenia to dlaczego mu żałujesz że zarabia 15 tys.?

Albo jeśli ktoś ryzykuje całym swoim i rodziny życiem i bierze pożyczkę na budowę kurnika na 500 tys. kurczaków dlaczego mu żałujesz rolls royce i chcesz wprowadzić ustawy wspierające mniejszych konkurentów którzy, siedzą pierdzą w stołek nic nie ryzykują i ciągle zazdroszczą i nienawidzą większego bogatszego sąsiada.

To jest egoizm, nie sądzisz?

Edytowane przez damianzbr
Opublikowano (edytowane)

Powiedz gdzie napisałem,że żaluje mu 15tysi gdzie,tylko nie lubie jak ciągle piszesz na kogoś matoł,nieudacznik itp,kurka nie wszyscy mają głowe do nauki nie wszyscy,i wiem że kultury sie nie uczy w szkole,bo to wynosi się z domu więc i w tych najbardziej wykształconych znajdzie się jak pisałeś"matoł".Nie ma ludzi idealnych

I wiesz akurat dwuch co mają kurniki utrzymuję dobry kontakt i nie wiem jak u was,ale gadam często z nimi i naprawde oni mówią że nie ryzykują i wcale nie ryzykują swoim zdrowiem ani rodziny,mówią poprostu stać mnie na to i nie narzekam.

Edytowane przez Mari82
Opublikowano
To co uważasz że jeśli mam mniejszą skalę to nie inwestuje, nie ryzykuje, nie rozwijam się i pierdzę w stołek? Po prostu jest to mniejsza skala. Nikomu nie zazdroszczę jego pracy i wykształcenia i zaangażowania. A jeśli mówimy o ustawach to mówimy o konkurencji za granicą, jeśli mój towar spełnia wymagania to niech i tamten spełnia. Dlaczego dotują eksport gdzie indziej a u nas nie? Czy czasem tak nie wykańcza się konkurencji?
Opublikowano (edytowane)
11 minut temu, Mari82 napisał:

Powiedz gdzie napisałem,że żaluje mu 15tysi gdzie,tylko nie lubie jak ciągle piszesz na kogoś matoł,nieudacznik itp,kurka nie wszyscy mają głowe do nauki nie wszyscy,i wiem że kultury sie nie uczy w szkole,bo to wynosi się z domu więc i w tych najbardziej wykształconych znajdzie się jak pisałeś"matoł".Nie ma ludzi idealnych

Oczywiście że nie wszyscy mają głowę do nauki ścisłych czy języków. Tak jak mój kolega co pracuje w firmie która spawa z kwasówki po całej europie a nawet w Dubaju mieli zlecenie. Kolega praktycznie co weekedn jest w domu, latają samolotem to do szwajcarii to do hiszpani itp. I kolega który w szkole jechał na samych pałach, zarabia sobie teraz około 24 tys zł na czysto i tylko dlatego że nie jest nieudacznikiem matołem któremu się nie chciało dupska ruszyć.

W mojej definicji matoł i nieudacznik to leń patentowany do potęgi entej wyciągający łapska po jałmużnę bo mu się nie chce dupskiem i głową ruszyć aby sobie w życiu coś poprawić.

Czyli np. mali rolnicy którzy chcą strajkować bo są niezadowoleni ze swojej sytuacji finansowej którą stworzyli sobie na własne życzenie nie zrzeszając się w duże podmioty grupy producenckie albo indywidualnie nie zwiększali skali produkcji. Albo duzi rolnicy którzy przeinwestowali, bo myśleli że indywidualnie są w stanie prześcignąć każdego w gminie i teraz są w ciemnej d*pie.

Opublikowano

W mojej definicji matoł i nieudacznik to leń patentowany do potęgi entej wyciągający łapska po jałmużnę bo mu się nie chce dupskiem i głową ruszyć aby sobie w życiu coś poprawić. Czyli np. mali rolnicy którzy chcą strajkować bo są niezadowoleni ze swojej sytuacji finansowej którą stworzyli sobie na własne życzenie nie zrzeszając się w duże podmioty grupy producenckie albo indywidualnie nie zwiększali skali produkcji. Albo duzi rolnicy którzy przeinwestowali, bo myśleli że indywidualnie są w stanie prześcignąć każdego w gminie i teraz są w ciemnej d*pie.___Sam sobie tym przeczysz. Ja byłem na strajkach, sam organizowałem i jakoś nie jestem leniem i matołem. Staram się zwiększać produkcję na ile to możliwe. A nie strajkuje po to żeby ktoś mi coś dał, tylko żeby wreszcie to Państwo i instytucje jemu podległe zaczęły należycie wykonywać swoje obowiązki.

Opublikowano

Sam zaprzeczasz swoim teorią.

Teraz piszesz że na strajki nie chodzisz po to aby ci coś ktoś dał, a kilka minut wcześniej jesteś zażenowany tym że tobie nikt nie dał dotacji do eksportu tak jak mają inne kraje.

cyt. ,,Dlaczego dotują eksport gdzie indziej a u nas nie? Czy czasem tak nie wykańcza się konkurencji? ,,

Więc ja już nie wiem o co strajkujesz. Skoro nie chcesz aby ci coś dawano, to strajkujesz aby i innym przestali dawać? Tak kręcisz że ciężko cię zrozumieć.

Potrafisz konkretnie i zwięźle odpowiedzieć na pytanie od kogo i czego żądasz, czego oczekujesz strajkując?

Opublikowano

Nie chce żeby mi dali dopłaty, ale skoro jest wolny rynek i równa konkurencja to w jakim celu tam są dopłaty? Skoro ktoś ma dopłatę do tego co robi to w jakim celu mówimy o wolnym rynku. Ja już wiele razy pisałem tu co i jak, ale Ty najwyraźniej nie potrafisz czytać. Potrafisz skrytykować, nie podać alternatywnego rozwiązania i nazwać kogoś matołem.

Opublikowano (edytowane)

Mam rozumieć że strajkujesz za tym aby skasowali za granicą dopłaty do eksportu. ok, masz moje poparcie.

Ale dlaczego blokowałeś Polską drogę? Blokuj w tych państwach gdzie dopłacają.

Opublikowano
Nie będę z Tobą dyskutował, bo to nie ma najmniejszego sensu. Jesteś człowiekiem zaślepionym(tylko nie wiem czym), który uważa, że tylko on ma rację i ma siebie wyżej nad innymi. Nawet nie będę komentował podejścia do sprawy, bo z takim podejściem to nasz kraj zbyt długo nie pociągnie. Szkoda mojej psychiki.
  • Like 5
Opublikowano

Nie potrafisz odpowiedzieć na proste pytanie więc chowasz głowę w piasek? Nie masz nic na usprawiedliwienie i poparcie tego strajki w tej formie i z takimi postulatami.

Opublikowano

Panowie dajcie sobie spokój YODA I DAMIANZBR wiedzą lepiej szkoda czasu na dyskusję z nimi. Ja zrezygnowałem po tym jak odpowiedział mi że to wszyscy zapłacili za sankcje które nałożyła na nas Rosja oczywiście rolnicy ponieśli najmniejsze koszty. Ale ich rozumiem naogladali się za dużo TVPPIS i PISUAR wyprał im umysł . Fanatycy.... 

Bez odbiór...

Opublikowano

Szczepanitoo , ignoruj tych dwóch patałachów . Nie dość że niemal jedyni którzy udają że wszystko jest ok , to pewno niezłą kasę trzepią za trolowanie . Duże prawdopodobieństwo , że nawet własnych gospodarstw nie posiadają , bo pojęcia nie maja o problemach zwykłych rolników . Polecam ignorowanie . Niech piszą ze sobą , może dzieci z tego związku będą . ;)

Opublikowano
2 godziny temu, damianzbr napisał:

Z rodziny kuzyni i kuzynki pracują od początku u molochów i zarabiają od 8 do 19 tys zł  i nikt ich nie wygania ani nie szuka nowego.

Mają odpowiednie kwalifikacje i znają po dwa albo i 3 obce języki, pracowali na to ciężko od młodych lat i teraz to oni mogą przebierać w ofertach pracy i każda firma się bije o takiego pracownika. Więc nie chrzań głupot. A jak ktoś matoł po podstawówce nie mający fachowej wiedzy w żadnej dziedzinie to niech stoi w stadzie z innymi matołami za 2tys na rękę.

Jest tu jakaś niesprawiedliwość? Bo ja jej nie dostrzegam.

Gratulacje dla kuzynostwa. Jak sie tak wszyscy wyksztalca i beda zarabiac kokosy to kto bedzie robil na polu? Fakt beda robic maszyny zamiast ludzi u molochow rolnych… a gdzie do pracy wyslac rolnikow,bo przeciez taki moloch zainwestuje w innowacyjne technologie i po co mu 10 pracownikow jak maszyna za nich to zrobi?  Rolnictwo to najwieksza galaz gospodarki. Skasujac malorolnych skasuje sie polskie firmy,ktore produkuja maszyny rolnicze,ktore zaopatruja malorolnych. Ich nie stac na maszyny z gornych polek… Pracownicy z tych firm pojda na bruk… gdzie znajda prace? Moloch rolny kupi maszyny wielkie u molocha producenta maszyn,ktory bedzie traktowal swoich pracownikow z najnizszego szczebla tak samo jak moloch rolnych owych rolnikow ktorych wykonczyl.

Co z tymi,ktorym w szkole bylo troche pod gorke,nie znaja 3 jezykow ale maja zapal do pracy na roli,ktorych nazywasz matolami ( nie obrazaj ludzi niewyksztalconych, szacunek sie nalezy kazdemu)? Wyslesz do roboty do tego molocha,ktory im da 2tys zl i niech sie ciesza. Ci po robocie pojda do dyskontu po zakupy i kupia ten "szajs",ktory pakowali dzien wczesniej u swojego pracodawcy. … przeciez nie pojda po zywnosc premium bo nie beda mieli pieniedzy. Kolo sie zamyka.  

Powiedz mi w imie czego to wszystko… By wlasciciele dyskontow i potentaci rolni plywali na jachtach a te 30% spoleczenstwa zylo w ubustwie bo nie ukonczylo uniwersytetow?  Potetaci produkujac kiepskiej jakosci zywnosc w imie zyskow beda karmic spoleczenstwo tym dziadostwem… a caly swiat bedzie sie zastanawial czemu tyle ludzi choruje na nowotwory itp. 

3 godziny temu, damianzbr napisał:

Albo jeśli ktoś ryzykuje całym swoim i rodziny życiem i bierze pożyczkę na budowę kurnika na 500 tys. kurczaków dlaczego mu żałujesz rolls royce 

Bilbym mu brawo gdyby ten kurczak nadawal sie do jedzenia.

3 godziny temu, damianzbr napisał:

Po drugie dlaczego sądzisz że nie mam szacunku do ludzi słabiej wykształconych?

Nazywasz ich matolami.

• Like 2
Opublikowano

Sie kuzynostwu czarna owca trafiła . Nie dość że do ich poziomu nie ma pojęcia dociągnąć , to jeszcze w ziemi i gównie grzebie . Pewno sie do Ciebie nie przyznają jak takie mniemanie o sobie maja jak ty ?

Opublikowano (edytowane)

hmm  hmm  toć na wsi juz tylko na ukraincow mozna liczyć  bo polacy mogą w innej gałezi zarobić , kiedys polacy wyjezdzali na truskawki do niemiec a niedługo wyjadą ukraincy ato bedzie problem . w angli mają problem z pracownikami rolnymi  bo niema komu robić  .

Edytowane przez jarecki
Opublikowano

@jarecki nie ma powodu do obaw, zetorki, kargo, szczepanito, Mari82 kochają pracę na roli i choćby za darmo mieli pracować, nie zaprzestaną nigdy, co najwyżej raz na jakiś czas wyjdą na drogę pośmiewisko z siebie zrobić i dalej do kieratu z uśmiechem wrócą bo ktoś im da ze 300 zł jednorazowo do świniaka albo czego innego.

Opublikowano (edytowane)

Ty oddałeś duszę za 500 pisowi , a inni oczekują czegoś innego . Choć byś nie wiem jak się starał , to nie wmówisz nikomu , że czarne jest białe .

Co do pośmiewiska , to z Ciebie jak na razie mam niezły ubaw .

Edytowane przez zetorki12
Opublikowano
@zetorki12 Ja nawet nie wiem jak to nazwać, ale to już chyba taka natura człowieka. Damian masz rację kocham to co robię. Tu się z Tobą zgodzę. Ale reszta Twoich postów jest po prostu śmieszna, strasznie płytkie myślenie.
  • Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano

Do tej pory uważałem Cię za normalnego człowieka  i poprostu była rozmowa,i nawet czasem Damian miałeś w swoich postach po niekąd racji,ale teraz po tym ostatnim poście śmiem twierdzić że poprostu człowiek z Ciebie bez kultury który tylko potrafi szydzić i podśmiewać się z kogoś,i bez obaw nawet jak za darmo a będe pracował,bo napewno nie puszcze w dzierżawe ani sprzedam takim ....jak Ty,i bez obaw nie potrzebuje żadnego 300,bo stać mnie na to.

Więcej w tym temacie nie udzielam się bo szkoda moich nerw na takich ludzi,Poprostu trzeba odpuścić głupszemu bo i tak pokona Cię swoim doświadczeniem.

• Like 1
Opublikowano

co do kurnikarzy to w swojej bliższej jak i dalszej okolicy nie znam żadnego , który by głodował wręcz przeciwnie to inna elyta pod względem finansowym

strajk nauczycieli hmmm...... jakby tu pewien Pan napisał, jak im nie pasuje płaca, jak mają robić z siebie pośmiewisko poprzez protest/strajk to niech się przebranżowią :D 

Opublikowano (edytowane)

Damian dobrze Ci radzę nie chowaj się już po kątach z tym telefonem i idź rozkładać świetny, zagraniczny towar w tej biedronie, bo zaraz zjeba będzie od kierownika. Niezle wam tam łby wyprali. A wiesz... na twoje miejsce znajdzie się z 10 innych chętnych

Edytowane przez krzysieek
  • Like 1
Opublikowano
To jest właśnie elita polskiej wsi. Ten co wykłada towar na półce w biedrze to dziad bo zarabia i próbuje związać koniec z końcem ale ten co trzyma pięć świń na rok i strajkuje żeby rząd mu pomógł bo sam nie umie sobie poradzić to elita. Uprzywilejowana grupa społeczna bo od 50 lat nie licząc ciągnika w kredycie nic nie zmienili tylko dalej robią tak jak tatu kazali.
Opublikowano (edytowane)

I zaczyna się przekręcanie i wyśmiewanie . Kolega dla żartu , a ty znowu ośmieszyć rolników chcesz . Że tak powiem sp***rzaj Dziadu !

Dobrze wiesz że z 5 świń nikt nie przeżyje . Tylko dzięki temu że polski rolnik ma i miał zawsze łeb na karku nadal istnieje . Komuna nie dała rady i tacy jak ty też nam nie poradzą .

Edytowane przez zetorki12